Mandag 19. november 2018
Regjeringen vil skjerpe straffen for å skyte mot politiet
Straffen for å skyte mot politiet skal skjerpes, og minimumsstraffen skal bli tre års fengsel, foreslår regjeringen.
Publisert: 19 November 18:59
Straffen for å skyte mot politiet skal skjerpes, og minimumsstraffen skal bli tre års fengsel, foreslår regjeringen.
Justisminister Tor Mikkel Wara (Frp) slapp nyheten under Politiets Fellesforbunds (PF) landsmøte, som startet mandag. I dag kan skyting mot politiet straffes med fengsel i inntil tre år.
– Vi ser av utviklingen i våre naboland at kriminelle bevæpner seg i større grad. Da kan vi ikke sitte i Norge og tro at det er en utvikling som ikke kan ramme oss. Derfor ønsker vi å øke straffene for kriminelle som løsner skudd mot politiet, både gjennom å heve strafferammen til ti år, men også ved å innføre en minstestraff på tre år, sier Wara.
Wara opplyste at forslaget sendes på høring allerede denne uken. Justisministeren trakk fram hendelsen ved en bensinstasjon på Roa i 2015, der en politipatrulje ble beskutt og havnet i skuddveksling etter en rutinekontroll, skriver Politiforum.
Dersom lovforslaget går gjennom, og en person blir dømt for drapsforsøk i tillegg, blir straffen ytterligere skjerpet.
– I tillegg vil vi gjøre det straffbart å forsøke å ta fra politiet våpenet. Det vil vi også sende ut på høring, sa Wara.
I sin innledning på landsmøtet trakk Wara fram at kriminaliteten har endret seg dramatisk de siste årene.
– Det at så mange personer beveger seg friere, gir oss en helt annen type kriminalitet. Det er arbeidslivskriminalitet. Svart arbeid. Tigging. Prostitusjon. Innvandring. Hvordan finansierer du opphold i landet hvis du ikke har lov til å være her, men ikke vil dra? Jo, ved kriminalitet. Det er helt essensielt at vi som samfunn vet hvem som befinner seg i landet. Men det vet vi ikke lengre, sa Wara.
(©NTB)
Fredag 24. mai 2019
Donna Zuckerberg har undersøkt ytre høyres fascinasjon for gresk og romersk kultur. Hun ber oss ta misbruket av antikken på alvor.
Fredag 24. mai 2019
MAYXIT: Brexit-general Boris Johnson har lenge og nøye beredt grunnen for å ta over etter Theresa May. Nå rykker målet nærmere.
Fredag 24. mai 2019
• Storbritannias statsminister Theresa Mays tid er over. Malstrømmen rundt brexit trakk henne inn mot midten før hun ble dratt under og nå er i ferd med å drukne. Etter rekka av avstemninger i Parlamentet der hun ikke fikk støtte fra sitt...
Fredag 24. mai 2019
BOMVEG: Ap-leiar Jonas Gahr Støre vil ta ned bomstasjonar og innføra eit meir rettferdig system for vegbetaling. Bompengetoppar vendar forslaget ryggen.
Torsdag 23. mai 2019
AUST-UTVIDINGA: I Slovakia røysta berre 13 prosent ved førre europa­parlaments­val. I årets EU-val kan høgre­populisme mobilisere fleire.
Torsdag 23. mai 2019
Overskrifta «Kunne Ari vært neger?» fra 2002 har fått mange til å steile. Vil omtalen av Erlend Elias som «en homse med et visst skrullenivå» snart vekke liknende reaksjoner?
Torsdag 23. mai 2019
EIER IKKE: Regjeringen vil at flere skal bli boligeiere, men for mange sykepleiere i Oslo forblir boligdrømmen en drøm.
Torsdag 23. mai 2019
• Norge er et land for boligeiere. I stedet for å drifte og regulere leieboliger, har hovedlinja i myndighetenes boligpolitikk vært å gi folk muligheten til å kjøpe bolig. Husbanken, etablert i 1946, var lenge et verktøy for å få folk med...
Onsdag 22. mai 2019
ISLAMSK FINANS: Bare 11,8 prosent av et utvalg norsk-somaliere i Oslo eier egen bolig. 95 prosent ville ha kjøpt dersom det fantes en boligfinansiering i tråd med islam.
Onsdag 22. mai 2019
Jo mer strømme­tjenester som Storytel og Fabel blir brukt, desto mindre blir honoraret per strømming. Forsker Arnt Maasø mener forfatterne bør kreve en annen betalings­modell.