Lørdag 17. november 2018
Trump sier han snart blir orientert av CIA om Khashoggi-drap
USAs president Donald Trump sier han snart blir orientert av CIA om drapet på journalisten Jamal Khashoggi.
Publisert: 17 November 17:09
USAs president Donald Trump sier han snart blir orientert av CIA om drapet på journalisten Jamal Khashoggi.
Ifølge Washington Post og nyhetsbyrået AP har kilder i etterretningsorganisasjonen sagt at CIAs konklusjon er at drapet ble bestilt av Saudi-Arabias kronprins Mohammed bin Salman.
– Vi har ikke blitt orientert ennå. CIA skal snakke med meg i dag, sa Trump til journalister før han forlot Det hvite hus og satt seg på Air Force One i retning California lørdag.
– Slik det er nå, har vi fått beskjed om at han ikke spilte noen rolle i drapet. Vi får rett og slett se hva CIA har å si, sa Trump, og la til at han også skal snakke med "mange andre", deriblant utenriksminister Mike Pompeo, mens han er ombord i presidentflyet.
Samtidig understrekte Trump at USA i utgangspunktet har et godt forhold til Saudi-Arabia.
– De er en virkelig spektakulær alliert når det gjelder jobber og økonomisk utvikling. Jeg har mange ting jeg må ta hensyn til, sier Trump på spørsmål om eventuelle straffetiltak mot saudiaraberne.

– TelefonsamtaleCIA har så langt ikke villet uttale seg offisielt om informasjonen som har kommet fram i amerikanske medier.

Washington Posts kilder sier at CIAs konklusjon blant annet er basert på en telefonsamtale som kronprinsens bror Khalid bin Salman, Saudi-Arabias ambassadør til USA, skal ha hatt med Khashoggi.
Washington-ambassadøren Khalid bin Salman skal ha fortalt Khashoggi på telefon at han burde dra til det saudiarabiske konsulatet i Istanbul for å hente dokumentene sine, som handlet om å få annullert sitt tidligere ekteskap. Ambassadøren skal ha gitt forsikringer om at det ville være trygt for Khashoggi å hente dokumentene, ifølge avisen.

– Falske opplysningerDet er ikke kjent om Khalid bin Salman visste at Khashoggi kom til å bli drept, men han skal ha ringt «i retning broren sin», skriver Washington Post. Avisen skriver også at samtalene skal ha blitt fanget opp av den amerikanske etterretningstjenesten.
Talsperson for den saudiarabiske ambassaden i USA, Fatimah Baeshen, sier ambassadøren og Khashoggi aldri har diskutert «noe som var relatert til en reise til Tyrkia». Baeshen mener opplysningene Washington Post får fra CIA «er falske».
Khashoggi hadde det siste året bodd i eksil i USA, ifølge ham selv fordi han fryktet å bli pågrepet. 2. oktober gikk Khashoggi inn på det saudiarabiske konsulatet i Istanbul.
Han skal umiddelbart ha blitt kvalt, før liket ble partert.

Utpekt også tidligereMohammed bin Salman har også tidligere vært antatt knyttet til drapet på journalisten. Kilder uttalte til The New York Times i forrige uke at like etter at Khashoggi ble drept, skal en av drapsmennene ha bedt en overordnet på telefon om å «si fra til sjefen».
Samtalen skal ha blitt fanget opp på lydopptaket av drapet på Khashoggi, et opptak Tyrkia har delt med flere land.

Siktet ellevePåtalemyndigheten i Saudi-Arabia kunngjorde torsdag denne uken at de har siktet elleve personer for drapet på Khashoggi. De opplyste også at de ber om dødsstraff for fem av dem.
Ikke lenge etter kunngjøringen fra Saudi-Arabia uttalte USAs president Donald Trumps regjering at de har innført sanksjoner mot 17 saudiarabiske statsborgere. De kalte også siktelsene mot de elleve personene for «en god start» og at det var et «skritt i riktig retning».
Den tyrkiske presidenten Recep Tayyip Erdogan og USAs president Donald Trump snakket fredag sammen på telefon, og de ble ifølge Tyrkia enige om at dekkhistorier om hva som skjedde med Khashoggi, ikke er akseptabelt.

(©NTB)
Mandag 20. mai 2019
20 prosent, 25 prosent eller kanskje 30? Cappelen Damm tilbyr forfattere helt ulike royalty­satser for lydbokstrømming på Storytel.
Mandag 20. mai 2019
• På lørdag hadde Italias visestatsminister Matteo Salvini for andre gang samlet høyreradikale partier i Europa i Milano før Europavalget neste helg. Det som skulle bli en styrkemarkering regnet i stedet bort. Italienske og internasjonale...
Mandag 20. mai 2019
I GANG: Forhandlingene mellom protestbevegelsen og hæren i Sudan starter igjen. Lørdag demonstrerte islamister av frykt for å bli holdt ute.
Mandag 20. mai 2019
FRIHET: Ytrings­friheten er truet av både Facebook og hatprat, og Torbjørn Røe Isaksen vil ettergå hvordan de store private selskapene styrer offentligheten.
Lørdag 18. mai 2019
Høyere utdanningsminister Iselin Nybø (V) avviser at regjeringens ­politikk fører til nedleggelser av studieplasser.
Lørdag 18. mai 2019
STØTTE: Medlemslandene i Europarådet ble enige om å beholde Russland som medlem. Generalsekretær Thorbjørn Jagland fikk støtte fra Tyskland og Frankrike.
Lørdag 18. mai 2019
OMKAMP: Etter at regjeringens spare­plan har gått i vasken, tror Liv Signe Navarsete (Sp) på omkamp om Andøya.
Lørdag 18. mai 2019
• 8. mai, på selveste frigjøringsdagen, delte regjeringen ut medaljer til 16 norske soldater «for å anerkjenne veteranenes innsats». Seks dager seinere, i revidert nasjonalbudsjett, ble det verken delt ut medaljer eller anerkjennelse. I...
Lørdag 18. mai 2019
Surrealisme: Sunniva Lye ­Axelsens roman om hjelpepleieren Ingrid snur mangt fornøyelig på hodet, ikke minst nordmenns ­reiselyst.
Torsdag 16. mai 2019
PRISSJOKK: Frank Bakke-Jensen (H) åpner for at andre kan måtte ta regningen for ekstra kostnader. – Kan bety å sende regningen til velferden, pensjonister og fattige, sier SV.