Lørdag 17. november 2018
Trump sier han snart blir orientert av CIA om Khashoggi-drap
USAs president Donald Trump sier han snart blir orientert av CIA om drapet på journalisten Jamal Khashoggi.
Publisert: 17 November 17:09
USAs president Donald Trump sier han snart blir orientert av CIA om drapet på journalisten Jamal Khashoggi.
Ifølge Washington Post og nyhetsbyrået AP har kilder i etterretningsorganisasjonen sagt at CIAs konklusjon er at drapet ble bestilt av Saudi-Arabias kronprins Mohammed bin Salman.
– Vi har ikke blitt orientert ennå. CIA skal snakke med meg i dag, sa Trump til journalister før han forlot Det hvite hus og satt seg på Air Force One i retning California lørdag.
– Slik det er nå, har vi fått beskjed om at han ikke spilte noen rolle i drapet. Vi får rett og slett se hva CIA har å si, sa Trump, og la til at han også skal snakke med "mange andre", deriblant utenriksminister Mike Pompeo, mens han er ombord i presidentflyet.
Samtidig understrekte Trump at USA i utgangspunktet har et godt forhold til Saudi-Arabia.
– De er en virkelig spektakulær alliert når det gjelder jobber og økonomisk utvikling. Jeg har mange ting jeg må ta hensyn til, sier Trump på spørsmål om eventuelle straffetiltak mot saudiaraberne.

– TelefonsamtaleCIA har så langt ikke villet uttale seg offisielt om informasjonen som har kommet fram i amerikanske medier.

Washington Posts kilder sier at CIAs konklusjon blant annet er basert på en telefonsamtale som kronprinsens bror Khalid bin Salman, Saudi-Arabias ambassadør til USA, skal ha hatt med Khashoggi.
Washington-ambassadøren Khalid bin Salman skal ha fortalt Khashoggi på telefon at han burde dra til det saudiarabiske konsulatet i Istanbul for å hente dokumentene sine, som handlet om å få annullert sitt tidligere ekteskap. Ambassadøren skal ha gitt forsikringer om at det ville være trygt for Khashoggi å hente dokumentene, ifølge avisen.

– Falske opplysningerDet er ikke kjent om Khalid bin Salman visste at Khashoggi kom til å bli drept, men han skal ha ringt «i retning broren sin», skriver Washington Post. Avisen skriver også at samtalene skal ha blitt fanget opp av den amerikanske etterretningstjenesten.
Talsperson for den saudiarabiske ambassaden i USA, Fatimah Baeshen, sier ambassadøren og Khashoggi aldri har diskutert «noe som var relatert til en reise til Tyrkia». Baeshen mener opplysningene Washington Post får fra CIA «er falske».
Khashoggi hadde det siste året bodd i eksil i USA, ifølge ham selv fordi han fryktet å bli pågrepet. 2. oktober gikk Khashoggi inn på det saudiarabiske konsulatet i Istanbul.
Han skal umiddelbart ha blitt kvalt, før liket ble partert.

Utpekt også tidligereMohammed bin Salman har også tidligere vært antatt knyttet til drapet på journalisten. Kilder uttalte til The New York Times i forrige uke at like etter at Khashoggi ble drept, skal en av drapsmennene ha bedt en overordnet på telefon om å «si fra til sjefen».
Samtalen skal ha blitt fanget opp på lydopptaket av drapet på Khashoggi, et opptak Tyrkia har delt med flere land.

Siktet ellevePåtalemyndigheten i Saudi-Arabia kunngjorde torsdag denne uken at de har siktet elleve personer for drapet på Khashoggi. De opplyste også at de ber om dødsstraff for fem av dem.
Ikke lenge etter kunngjøringen fra Saudi-Arabia uttalte USAs president Donald Trumps regjering at de har innført sanksjoner mot 17 saudiarabiske statsborgere. De kalte også siktelsene mot de elleve personene for «en god start» og at det var et «skritt i riktig retning».
Den tyrkiske presidenten Recep Tayyip Erdogan og USAs president Donald Trump snakket fredag sammen på telefon, og de ble ifølge Tyrkia enige om at dekkhistorier om hva som skjedde med Khashoggi, ikke er akseptabelt.

(©NTB)
Onsdag 20. februar 2019
NY SJANSE: Bernie Sanders vil utfordre president Donald Trump i 2020. – Han er den eneste som kan slå Trump, mener Demokrat-aktivister.
Tirsdag 19. februar 2019
• Fellesnemnda som planlegger nye Vestland fylke, vedtok nylig lønnsbetingelser for politikerne i det kommende storfylket. Det endelige vedtaket lå et stykke under innstillingen fra arbeidsutvalget, som ville gi de folkevalgte et solid...
Tirsdag 19. februar 2019
ESKALERING: En USA-sponset nødhjelpsaksjon i Venezuela kan gjøre krisa i landet enda verre, mener Caritas-leder Martha Skretteberg.
Tirsdag 19. februar 2019
Strømmetjenestene forandrer ikke bare bokmarkedet, men også selve skrivingen. Tom Egeland har begynt å tilpasse romanene sine til lydbokformatet.
Tirsdag 19. februar 2019
SLUTT: Ekteparet Per Jonny og Eli Risten Skum har vært i reindriften hele livet. Nå vil de be barna finne et annet levebrød, fordi gruvedriften i Nussir-fjellet truer driften.
Mandag 18. februar 2019
90 av de 100 mest utlånte bøkene i norske biblioteker er barnebøker. En vellykket lesekampanje har æren, hevder lederen for Norsk bibliotek­forening, Mariann Schjeide.
Mandag 18. februar 2019
• Den store sikkerhetskonferansen i München gikk av stabelen denne helga med ledere fra hele verden til stede. Den viste at det er økende motsetninger, ikke bare mellom Washington og Moskva og Beijing, men også mellom USA og Europas...
Mandag 18. februar 2019
SKIFTE: Den raskt økende avstanden mellom USA og EU preget årets store sikkerhetskonferanse i München.
Mandag 18. februar 2019
NOK NÅ: Minotenks utspill om å ikke bosette flere flyktninger i utsatte bydeler får støtte fra Lena Larsen og Mahmoud Farahmand. Også SV er åpen for ideen.
Lørdag 16. februar 2019
ØNSKE: Venezuelas Yvan Gil håper Norge står imot internasjonalt press og beholder sin nøytrale posisjon i kriserammede Venezuelas politiske strid.