Onsdag 14. november 2018
Frankrike slår tilbake mot Trump
Den franske regjeringen slår tilbake mot en rekke kritiske Twitter-meldinger fra USAs president Donald Trump og antyder at han mangler «vanlig folkeskikk».
Publisert: 14 November 17:55
Den franske regjeringen slår tilbake mot en rekke kritiske Twitter-meldinger fra USAs president Donald Trump og antyder at han mangler «vanlig folkeskikk».
Trump skrev flere meldinger på Twitter der han langet ut mot Frankrikes president Emmanuel Macron tirsdag, samme dag som Frankrike var samlet i sorg over ofrene etter terrorangrepene i november 2015.
– Vi var samlet for å minnes drapet på 130 av våre landsmenn for tre år siden i Paris og Saint-Denis, så jeg vil svare på engelsk: «Vanlig folkeskikk» burde ha vært egnet, sier regjeringens talsmann Benjamin Griveaux onsdag.
«Emmanuel Macron foreslår å bygge sin egen hær for å beskytte Europa mot USA, Kina og Russland. Men det var Tyskland i første og annen verdenskrig – hvordan gikk det for Frankrike? De hadde begynt å lære tysk i Paris da USA kom. Betal for NATO eller ikke!» skrev Trump dagen i forveien.
Problemet er at Macron er så upopulær, fortsatte Trump: «Han prøver bare å skifte tema. Forresten så finnes det ikke noe land som er mer nasjonalistisk enn Frankrike, et veldig stolt folk – og det med rette!»
I en tredje tweet gikk Trump ut mot franske tollsatser på amerikansk vin: «Urettferdig, må endres!»
Feiden mellom de to startet i forrige uke da Macron tok til orde for en «ekte europeisk hær» for å bli mer uavhengig av amerikansk hjelp, men i noen sammenhenger tilsynelatende også for å kunne beskytte seg mot USA. Trump tvitret i helgen at utspillet var «veldig fornærmende».
(©NTB)
Onsdag 19. desember 2018
Nasjonalmuseet gikk glipp av inntil 90 millioner kroner til kunstnerisk utsmykking. Finansdepartementet satte foten ned for samarbeid mellom museet og Kunst i offentlige rom.
Onsdag 19. desember 2018
KRAV: Sterke ­krefter i KrF jobber for at partiet skal kreve utviklingsministeren og et nytt ut­viklingsdepartement i ny regjering.
Onsdag 19. desember 2018
• Regjeringen, LO og NHO presenterte i går en ny avtale om inkluderende arbeidsliv, som skal gjelde de neste fire årene. Den nye avtalen er utvidet og skal gjelde hele arbeidslivet. Målet med avtalen er å kutte sykefraværet med ti prosent.
Onsdag 19. desember 2018
JULESTRID: Kan Donald Trumps lyssky forretningsimperium og valgkampanje tåle lyset fra USAs elite-aktorer?
Tirsdag 18. desember 2018
Svenske og danske historikere er ikke overrasket over temperaturen i Michelet-debatten. – Det handler om den klassiske friksjonen mellom journalister og historikere, sier Lars M. Andersson.
Tirsdag 18. desember 2018
• Ville du synes det var ubehagelig dersom du hadde en sønn eller datter som ville gifte seg med en innvandrer? Statistisk sentralbyrå (SSB) har stilt et representativt utvalg nordmenn dette og andre spørsmål om holdninger til innvandring i...
Tirsdag 18. desember 2018
UTÅLMODIGE: De er lettet over enighet i Polen, men Klassekampens klima­panel er også skuffet over resultatet.
Tirsdag 18. desember 2018
TILBAKE: Arbeiderpartiet i Troms og Finnmark går inn i fylkessammenslåingen med planene klare for en rask omgjøring.
Mandag 17. desember 2018
FRAMTIDSFRYKT: Nordmenn flest uroar seg mest for klimaendringar og svekka velferdsstat, ifølge eit notat frå tankesmia Agenda.
Mandag 17. desember 2018
HJEM IGJEN: Etter FNs klimatoppmøte i Katowice er det nå opp til hvert enkelt land å heve ambisjonene om utslippskutt.