Onsdag 14. november 2018
Frankrike slår tilbake mot Trump
Den franske regjeringen slår tilbake mot en rekke kritiske Twitter-meldinger fra USAs president Donald Trump og antyder at han mangler «vanlig folkeskikk».
Publisert: 14 November 17:55
Den franske regjeringen slår tilbake mot en rekke kritiske Twitter-meldinger fra USAs president Donald Trump og antyder at han mangler «vanlig folkeskikk».
Trump skrev flere meldinger på Twitter der han langet ut mot Frankrikes president Emmanuel Macron tirsdag, samme dag som Frankrike var samlet i sorg over ofrene etter terrorangrepene i november 2015.
– Vi var samlet for å minnes drapet på 130 av våre landsmenn for tre år siden i Paris og Saint-Denis, så jeg vil svare på engelsk: «Vanlig folkeskikk» burde ha vært egnet, sier regjeringens talsmann Benjamin Griveaux onsdag.
«Emmanuel Macron foreslår å bygge sin egen hær for å beskytte Europa mot USA, Kina og Russland. Men det var Tyskland i første og annen verdenskrig – hvordan gikk det for Frankrike? De hadde begynt å lære tysk i Paris da USA kom. Betal for NATO eller ikke!» skrev Trump dagen i forveien.
Problemet er at Macron er så upopulær, fortsatte Trump: «Han prøver bare å skifte tema. Forresten så finnes det ikke noe land som er mer nasjonalistisk enn Frankrike, et veldig stolt folk – og det med rette!»
I en tredje tweet gikk Trump ut mot franske tollsatser på amerikansk vin: «Urettferdig, må endres!»
Feiden mellom de to startet i forrige uke da Macron tok til orde for en «ekte europeisk hær» for å bli mer uavhengig av amerikansk hjelp, men i noen sammenhenger tilsynelatende også for å kunne beskytte seg mot USA. Trump tvitret i helgen at utspillet var «veldig fornærmende».
(©NTB)
Onsdag 20. februar 2019
NY SJANSE: Bernie Sanders vil utfordre president Donald Trump i 2020. – Han er den eneste som kan slå Trump, mener Demokrat-aktivister.
Tirsdag 19. februar 2019
• Fellesnemnda som planlegger nye Vestland fylke, vedtok nylig lønnsbetingelser for politikerne i det kommende storfylket. Det endelige vedtaket lå et stykke under innstillingen fra arbeidsutvalget, som ville gi de folkevalgte et solid...
Tirsdag 19. februar 2019
ESKALERING: En USA-sponset nødhjelpsaksjon i Venezuela kan gjøre krisa i landet enda verre, mener Caritas-leder Martha Skretteberg.
Tirsdag 19. februar 2019
Strømmetjenestene forandrer ikke bare bokmarkedet, men også selve skrivingen. Tom Egeland har begynt å tilpasse romanene sine til lydbokformatet.
Tirsdag 19. februar 2019
SLUTT: Ekteparet Per Jonny og Eli Risten Skum har vært i reindriften hele livet. Nå vil de be barna finne et annet levebrød, fordi gruvedriften i Nussir-fjellet truer driften.
Mandag 18. februar 2019
90 av de 100 mest utlånte bøkene i norske biblioteker er barnebøker. En vellykket lesekampanje har æren, hevder lederen for Norsk bibliotek­forening, Mariann Schjeide.
Mandag 18. februar 2019
• Den store sikkerhetskonferansen i München gikk av stabelen denne helga med ledere fra hele verden til stede. Den viste at det er økende motsetninger, ikke bare mellom Washington og Moskva og Beijing, men også mellom USA og Europas...
Mandag 18. februar 2019
SKIFTE: Den raskt økende avstanden mellom USA og EU preget årets store sikkerhetskonferanse i München.
Mandag 18. februar 2019
NOK NÅ: Minotenks utspill om å ikke bosette flere flyktninger i utsatte bydeler får støtte fra Lena Larsen og Mahmoud Farahmand. Også SV er åpen for ideen.
Lørdag 16. februar 2019
ØNSKE: Venezuelas Yvan Gil håper Norge står imot internasjonalt press og beholder sin nøytrale posisjon i kriserammede Venezuelas politiske strid.