Onsdag 14. november 2018
Kritisk for May – skjebnemøte trekker ut
Statsminister Theresa Mays regjeringsmøte om brexitutkastet er langt på overtid. I Brussel går diplomatene bare og venter på svar.
Publisert: 14 November 20:05
Statsminister Theresa Mays regjeringsmøte om brexitutkastet er langt på overtid. I Brussel går diplomatene bare og venter på svar.
Regjeringen er samlet for å diskutere utkastet til skilsmisseavtale som forhandlere fra EU og Storbritannia nå er blitt enige om. Konklusjonen kan bli avgjørende både for den videre prosessen med EU og Mays egen framtid i britisk politikk.
Statsministerens kontor bekrefter at det kommer en uttalelse etter at møtet i Downing Street er ferdig.
Samtidig bobler og syder det blant brexitforkjemperne i Parlamentet, med åpne trusler om et mistillitsforslag mot May.

EU-siden på holdI Brussel samlet EU-ambassadører fra de gjenværende medlemslandene seg til et møte parallelt med regjeringens møte i London. Der fikk de en oppdatering om situasjonen fra Sabine Weyand, som er nestkommanderende i EUs forhandlingsdelegasjon.
EU-møtet ble avsluttet rundt klokka 18.45, men uten at det ble trukket noen konklusjoner om selve utkastet.
– Det er ingenting å fortelle. Alle bare går og venter på London, sa Finlands EU-ambassadør Marja Rislakki på vei ut fra møtet.
De gjenværende medlemslandene har ennå ikke fått lese igjennom avtaleutkastet, får NTB opplyst. Det får de først gjøre når britene har godkjent teksten, opplyser flere EU-diplomater.
– Vær så snill og forstå at dette er veldig skjørt, sier en diplomatkilde.
– Hver minste ting kan få dette til å spore av.

Trussel om mistillitEU planlegger et nytt ambassadørmøte på fredag hvis avtalen får grønt lys. Da vil de gjennomgå utkastet i detalj og vurdere om det er spiselig også for EUs gjenværende medlemsland.
Deretter er det planlagt et ekstraordinært ministermøte på mandag og toppmøte 25. november, for å forankre enigheten på høyeste politiske nivå.
Så langt er det imidlertid uvisst om det kommer til det.
Avtaleutkastet ble dårlig mottatt av brexitforkjempere i Theresa Mays konservative parti.
Det kan komme mistillitsforslag mot Theresa May allerede torsdag, melder BBCs politiske redaktør Laura Kuenssberg på Twitter.
(©NTB)
Lørdag 16. februar 2019
ØNSKE: Venezuelas Yvan Gil håper Norge står imot internasjonalt press og beholder sin nøytrale posisjon i kriserammede Venezuelas politiske strid.
Lørdag 16. februar 2019
SV vil ha en ny pressestøtteordning for gratisaviser på nett. – Vi vil ha en full gjennomgang av pressestøtten og modernisere den, sier SVs Freddy André Øvstegård.
Lørdag 16. februar 2019
• Den siste uka har Klassekampen skrevet om norsk utenrikspolitikk og alliansestrategi. Norske myndigheter snakker nemlig stadig mer åpent om problemer med Nato. Det er spesielt valget av Donald Trump til president i USA som skaper uro. I en...
Lørdag 16. februar 2019
PAUSE: – Hvis vi ikke tar tak i integreringsutfordringene, vil det styrke ytre høyre, sier Linda Noor, som vil ha pause i bosetting av flyktninger i Oslo. Frp vil ha bosettingsstans.
Lørdag 16. februar 2019
I desember 2017, kort tid etter at metoo hadde blitt et begrep og bølger av sjokk og vantro (hos noen), lettelse og sinne (hos andre), hadde rullet fra Hollywood og utover i verden, skjedde noe så sjeldent som at en novelle gikk
Fredag 15. februar 2019
• Det folk i verden frykter aller mest, er klimaendringer, viser en ny studie fra det amerikanske forskningssenteret Pew Research Center. Hele 67 prosent av befolkningen i 23 utvalgte land fra alle verdensdeler oppgir i undersøkelser at de...
Fredag 15. februar 2019
Private samlere får stadig større innflytelse over norske kunstmuseer. – Gavene kan bli en sovepute, advarer kunsthistoriker Jorunn Veiteberg.
Fredag 15. februar 2019
KATALANSK KRØLL: Det katalanske spørsmålet truer med å velte enda en spansk regjering. Midt i høyesterettssaken mot katalanske politikere mistet statsminister Sanchez budsjettflertallet i parlamentet.
Fredag 15. februar 2019
GLIR UT: Forsvarets nye overvåkings­våpen skulle i utgangspunktet bare brukes mot fremmede makter og terror, men nå krever flere tilgang på informasjonen. Ekspert advarer mot utglidning.
Torsdag 14. februar 2019
• «Et av de tydeligste politiske skillene, i nær sagt alle vestlige land, handler nå om hvor lenge man har gått på skole», skrev LO-rådgiver og Klassekampen-spaltist Jonas Bals i en kronikk på NRK Ytring i helga. Han skrev om en årelang...