Onsdag 14. november 2018
Kritisk for May – skjebnemøte trekker ut
Statsminister Theresa Mays regjeringsmøte om brexitutkastet er langt på overtid. I Brussel går diplomatene bare og venter på svar.
Publisert: 14 November 20:05
Statsminister Theresa Mays regjeringsmøte om brexitutkastet er langt på overtid. I Brussel går diplomatene bare og venter på svar.
Regjeringen er samlet for å diskutere utkastet til skilsmisseavtale som forhandlere fra EU og Storbritannia nå er blitt enige om. Konklusjonen kan bli avgjørende både for den videre prosessen med EU og Mays egen framtid i britisk politikk.
Statsministerens kontor bekrefter at det kommer en uttalelse etter at møtet i Downing Street er ferdig.
Samtidig bobler og syder det blant brexitforkjemperne i Parlamentet, med åpne trusler om et mistillitsforslag mot May.

EU-siden på holdI Brussel samlet EU-ambassadører fra de gjenværende medlemslandene seg til et møte parallelt med regjeringens møte i London. Der fikk de en oppdatering om situasjonen fra Sabine Weyand, som er nestkommanderende i EUs forhandlingsdelegasjon.
EU-møtet ble avsluttet rundt klokka 18.45, men uten at det ble trukket noen konklusjoner om selve utkastet.
– Det er ingenting å fortelle. Alle bare går og venter på London, sa Finlands EU-ambassadør Marja Rislakki på vei ut fra møtet.
De gjenværende medlemslandene har ennå ikke fått lese igjennom avtaleutkastet, får NTB opplyst. Det får de først gjøre når britene har godkjent teksten, opplyser flere EU-diplomater.
– Vær så snill og forstå at dette er veldig skjørt, sier en diplomatkilde.
– Hver minste ting kan få dette til å spore av.

Trussel om mistillitEU planlegger et nytt ambassadørmøte på fredag hvis avtalen får grønt lys. Da vil de gjennomgå utkastet i detalj og vurdere om det er spiselig også for EUs gjenværende medlemsland.
Deretter er det planlagt et ekstraordinært ministermøte på mandag og toppmøte 25. november, for å forankre enigheten på høyeste politiske nivå.
Så langt er det imidlertid uvisst om det kommer til det.
Avtaleutkastet ble dårlig mottatt av brexitforkjempere i Theresa Mays konservative parti.
Det kan komme mistillitsforslag mot Theresa May allerede torsdag, melder BBCs politiske redaktør Laura Kuenssberg på Twitter.
(©NTB)
Mandag 20. mai 2019
20 prosent, 25 prosent eller kanskje 30? Cappelen Damm tilbyr forfattere helt ulike royalty­satser for lydbokstrømming på Storytel.
Mandag 20. mai 2019
• På lørdag hadde Italias visestatsminister Matteo Salvini for andre gang samlet høyreradikale partier i Europa i Milano før Europavalget neste helg. Det som skulle bli en styrkemarkering regnet i stedet bort. Italienske og internasjonale...
Mandag 20. mai 2019
I GANG: Forhandlingene mellom protestbevegelsen og hæren i Sudan starter igjen. Lørdag demonstrerte islamister av frykt for å bli holdt ute.
Mandag 20. mai 2019
FRIHET: Ytrings­friheten er truet av både Facebook og hatprat, og Torbjørn Røe Isaksen vil ettergå hvordan de store private selskapene styrer offentligheten.
Lørdag 18. mai 2019
Høyere utdanningsminister Iselin Nybø (V) avviser at regjeringens ­politikk fører til nedleggelser av studieplasser.
Lørdag 18. mai 2019
STØTTE: Medlemslandene i Europarådet ble enige om å beholde Russland som medlem. Generalsekretær Thorbjørn Jagland fikk støtte fra Tyskland og Frankrike.
Lørdag 18. mai 2019
OMKAMP: Etter at regjeringens spare­plan har gått i vasken, tror Liv Signe Navarsete (Sp) på omkamp om Andøya.
Lørdag 18. mai 2019
• 8. mai, på selveste frigjøringsdagen, delte regjeringen ut medaljer til 16 norske soldater «for å anerkjenne veteranenes innsats». Seks dager seinere, i revidert nasjonalbudsjett, ble det verken delt ut medaljer eller anerkjennelse. I...
Lørdag 18. mai 2019
Surrealisme: Sunniva Lye ­Axelsens roman om hjelpepleieren Ingrid snur mangt fornøyelig på hodet, ikke minst nordmenns ­reiselyst.
Torsdag 16. mai 2019
PRISSJOKK: Frank Bakke-Jensen (H) åpner for at andre kan måtte ta regningen for ekstra kostnader. – Kan bety å sende regningen til velferden, pensjonister og fattige, sier SV.