Tirsdag 13. november 2018
NORDNORSK DUELL: SVs stortingsrepresentant fra Troms, Torgeir Knag Fylkesnes, lanserer seg som kandidat som ny SV-nestleder. Det gjør også Kari Elisabeth Kaski fra Finnmark. FOTO: TOM HENNING BRATLIE OG ANNIKEN C. MOHR
Kari Elisabeth Kaski og Torgeir Knag Fylkesnes vil begge bli SVs nye nestleder:
Klare for nestlederkamp
VISJON: Torgeir Knag Fylkesnes vil styrke SVs nærings- og distriktsprofil. – Mitt største ønske for SV er at vi skal bli mer ambisiøse og mindre flinke, sier han.

SV

– Hvis SV vil ha en sånn nestleder som jeg blir, så er jeg klar, sier stortingsrepresentant Torgeir Knag Fylkesnes.

– Hvis Torgeir går ut nå, så er det ingen grunn til å legge skjul på at jeg også er klar og har sagt til valgkomiteen at jeg ønsker å bli nestleder sier Kari Elisabeth Kaski.

Dermed er det duket for en real dragkamp i SV om hvem som skal blir SVs nye nestleder etter at Snorre Valen tidligere i høst varslet at han ikke tar gjenvalg.

Fakta

SVs nestlederkamp:

• Snorre Valen varslet i september at han ikke tar gjenvalg som SV-nestleder.

• Nå varsler både Kari Elisabeth Kaski og Torgeir Knag Fylkesnes at de stiller som nestlederkandidater.

• Kaski er tidligere partisekretær for SV, representerer i dag Oslo på Stortinget og sitter i SV-ledelsen som AU-medlem. Hun kommer fra Kirkenes i Finnmark. Hun har sin politiske bakgrunn fra miljøbevegelsen og regnes som en klimaprofil.

• Torgeir Knag Fylkesnes representerer Troms på Stortinget og er særlig engasjert i distrikts- og næringspolitikk. Han har hovedfag i filosofi og har blant annet arbeidet som filosof i reklame- og teknologiselskapet Arc Giraff.

Synlig kvinne

Valget blir tatt på SVs landsmøte i mars neste år, og valgkomiteens innstilling er ennå ikke klar. Det er ventet at kjønn blir en del av diskusjonen i komiteen, forteller komitéleder Sunniva Holmås Eidsvoll.

Kaski er i dag medlem av SV-ledelsen som såkalt AU-medlem. Foruten henne består arbeidsutvalget av den øvrige partiledelsen: partileder Audun Lysbakken, nestleder Kirsti Bergstø, partisekretær Audun Herning og avtroppende SV-nestleder Snorre Valen.

– Mer enn noensinne mener jeg det er viktig å ha god kvinnerepresentasjon i partiledelsen. Vi har over tid hatt mange veldig synlige menn, men det er også viktig å ha synlige kvinner, sier Kaski.

– Tenker du at du tilhører venstre- eller høyresida i SV?

– Nei, da jeg kom inn i partiet i 2015, så skjønte jeg aldri helt den høyre- og venstresidediskusjonen. Jeg skjønner enda mindre av det nå som jeg er her. Det er forrige generasjons kamp.

– Jeg opplever det som at veldig få i partiet i dag egentlig opplever at det er viktige konfliktlinjer mellom en venstreside og en høyreside. Vi har absolutt politiske uenigheter, men de går på kryss og tvers av folk og er helt relevante og gode uenigheter som det er viktig at politiske partier diskuterer, sier Kaski.

– Noen ganger hører man at folk si om deg at du er mer til høyre i SV. Opplever du det selv, at folk tenker det om deg?

– Nei, egentlig ikke. I så fall er det et bilde man prøver å skape i skyggene. Det er i alle fall ingen som sier det til meg direkte.

Kaski er finanspolitisk talsperson for SV og sitter i finanskomiteen på Stortinget. Hun forteller at den viktigste saken for henne nå er den økonomiske politikken.

– Altså få til en mer omfordelende og utjevnende politikk i Norge. Og for så vidt internasjonalt, som jeg har jobbet mer og mer med det siste det, altså kampen mot kapitalflukten og de svære økonomiske interessene som vi også ser mer av i Norge.

– Mer enn klimakutt

Fylkesnes, som sitter på Stortinget for Troms og står bak SV-kampanjen «Ja til Nord-Norge», lanserer seg selv som en som kan breie ut SVs profil.

– SV må være mer enn klimakutt og offentlig sektor, sier han.

Fylkesnes mener SV har et «enormt uforløst potensial» på politikkområder som distrikt, fiskeri, landbruk, næring og industri.

– Mitt største ønske for SV nå er at vi skal bli mer ambisiøse og mindre flinke, sier Fylkesnes, som gjerne vil arbeide for å gjøre SV til et «bredt folkeparti for hele venstresida».

– Det å få noen inn i SV-ledelsen som har troverdighet på noe utover klima og velferd, er helt avgjørende hvis målet er å bli et folkeparti, sier han.

Inspirert av Ottar Brox

Selv har han de gamle SV-heltene Berge Furre og Ottar Brox som rettesnorer i sitt politiske engasjement, sier han.

– De hadde et veldig nedenfra og opp-perspektiv.

Han knyttet denne tekningen til «Ja til Nord-Norge»-prosjektet, som er SVs Nord-Norge-prosjekt. Her står fiskeripolitikken sentralt. Han mener prosjektet har bidratt til å øke SVs troverdighet i nord.

– SV var ikke påkobla den nordnorske virkeligheten. Nå tror jeg alle opplever SV også som et nordnorsk parti.

– Både du og Kaski er fra nord. Hva skiller deg fra henne?

– Jeg vil nok si at vi er ganske forskjellige i det vi er opptatt av, hvordan vi jobber og i temperament, sier Fylkesnes.

– Hun er ikke like opptatt av distrikt som deg?

– Jeg har i alle fall engasjert meg mye mer selvstendig på distrikt.

politikk@klassekampen.no

Artikkelen er oppdatert: 13. november 2018 kl. 10.01
Mandag 17. desember 2018
FRAMTIDSFRYKT: Nordmenn flest uroar seg mest for klimaendringar og svekka velferdsstat, ifølge eit notat frå tankesmia Agenda.
Onsdag 12. desember 2018
VOLDTEKT: Høyres justispolitiske talsperson Peter Frølich mener minstestraffen for voldtekt er for høy. Han vil løfte diskusjonen inn i regjeringsforhandlingene med KrF, Frp og Venstre.
Torsdag 6. desember 2018
PROFIL: Unge Venstre-leiar ­Sondre Hansmark seier Abid Raja er blant dei einaste som profilerer Venstre sin eigen politikk.
Onsdag 5. desember 2018
UHOLDBART: Elin Ørjasæter slakter Trine Skei Grandes lederstil etter at partilederen anklaget partifelle for å være illojal.
Tirsdag 4. desember 2018
RAUDE BYAR: Norske storbyar ligg an til å halde på sine Ap-ordførarar etter kommunevalet i 2019. I Bergen og Tromsø slit høgresida med alternativet.
Mandag 3. desember 2018
SENTRUMSSTENGT: Ny måling viser rødgrønt flertall i Bergen. Nå ber SVs Oddny Miljeteig Ap om å «lese skriften på veggen» og velge SV foran sentrum.
Lørdag 1. desember 2018
UT: Dei er avhengige av selja mangan til stålprodusentar i heile EU, men slår likevel ikkje nokon stålring om EØS-avtalen. Eramet Norway er open for å greia ut eit alternativ til EØS.
Torsdag 29. november 2018
INNVANDRING: Torbjørn Røe Isaksen (H) tek opp konkurransen i asyl- og flyktningpolitikken mot Sylvi Listhaug (Frp) og Masud Gharahkhani (Ap).
Onsdag 28. november 2018
NESTLEIAR-KAMP: Sju av SV sine fylkeslag har spelt inn Torgeir Knag Fylkesnes som ny nestleiar i SV. Tre har spelt inn Kari Elisabeth Kaski.
Tirsdag 27. november 2018
FORSTÅR: Frps Per-Willy Amundsen sier han forstår fagbevegelsens uro for EØS-avtalen.