Tirsdag 13. november 2018
NORDNORSK DUELL: SVs stortingsrepresentant fra Troms, Torgeir Knag Fylkesnes, lanserer seg som kandidat som ny SV-nestleder. Det gjør også Kari Elisabeth Kaski fra Finnmark. FOTO: TOM HENNING BRATLIE OG ANNIKEN C. MOHR
Kari Elisabeth Kaski og Torgeir Knag Fylkesnes vil begge bli SVs nye nestleder:
Klare for nestlederkamp
VISJON: Torgeir Knag Fylkesnes vil styrke SVs nærings- og distriktsprofil. – Mitt største ønske for SV er at vi skal bli mer ambisiøse og mindre flinke, sier han.

SV

– Hvis SV vil ha en sånn nestleder som jeg blir, så er jeg klar, sier stortingsrepresentant Torgeir Knag Fylkesnes.

– Hvis Torgeir går ut nå, så er det ingen grunn til å legge skjul på at jeg også er klar og har sagt til valgkomiteen at jeg ønsker å bli nestleder sier Kari Elisabeth Kaski.

Dermed er det duket for en real dragkamp i SV om hvem som skal blir SVs nye nestleder etter at Snorre Valen tidligere i høst varslet at han ikke tar gjenvalg.

Fakta

SVs nestlederkamp:

• Snorre Valen varslet i september at han ikke tar gjenvalg som SV-nestleder.

• Nå varsler både Kari Elisabeth Kaski og Torgeir Knag Fylkesnes at de stiller som nestlederkandidater.

• Kaski er tidligere partisekretær for SV, representerer i dag Oslo på Stortinget og sitter i SV-ledelsen som AU-medlem. Hun kommer fra Kirkenes i Finnmark. Hun har sin politiske bakgrunn fra miljøbevegelsen og regnes som en klimaprofil.

• Torgeir Knag Fylkesnes representerer Troms på Stortinget og er særlig engasjert i distrikts- og næringspolitikk. Han har hovedfag i filosofi og har blant annet arbeidet som filosof i reklame- og teknologiselskapet Arc Giraff.

Synlig kvinne

Valget blir tatt på SVs landsmøte i mars neste år, og valgkomiteens innstilling er ennå ikke klar. Det er ventet at kjønn blir en del av diskusjonen i komiteen, forteller komitéleder Sunniva Holmås Eidsvoll.

Kaski er i dag medlem av SV-ledelsen som såkalt AU-medlem. Foruten henne består arbeidsutvalget av den øvrige partiledelsen: partileder Audun Lysbakken, nestleder Kirsti Bergstø, partisekretær Audun Herning og avtroppende SV-nestleder Snorre Valen.

– Mer enn noensinne mener jeg det er viktig å ha god kvinnerepresentasjon i partiledelsen. Vi har over tid hatt mange veldig synlige menn, men det er også viktig å ha synlige kvinner, sier Kaski.

– Tenker du at du tilhører venstre- eller høyresida i SV?

– Nei, da jeg kom inn i partiet i 2015, så skjønte jeg aldri helt den høyre- og venstresidediskusjonen. Jeg skjønner enda mindre av det nå som jeg er her. Det er forrige generasjons kamp.

– Jeg opplever det som at veldig få i partiet i dag egentlig opplever at det er viktige konfliktlinjer mellom en venstreside og en høyreside. Vi har absolutt politiske uenigheter, men de går på kryss og tvers av folk og er helt relevante og gode uenigheter som det er viktig at politiske partier diskuterer, sier Kaski.

– Noen ganger hører man at folk si om deg at du er mer til høyre i SV. Opplever du det selv, at folk tenker det om deg?

– Nei, egentlig ikke. I så fall er det et bilde man prøver å skape i skyggene. Det er i alle fall ingen som sier det til meg direkte.

Kaski er finanspolitisk talsperson for SV og sitter i finanskomiteen på Stortinget. Hun forteller at den viktigste saken for henne nå er den økonomiske politikken.

– Altså få til en mer omfordelende og utjevnende politikk i Norge. Og for så vidt internasjonalt, som jeg har jobbet mer og mer med det siste det, altså kampen mot kapitalflukten og de svære økonomiske interessene som vi også ser mer av i Norge.

– Mer enn klimakutt

Fylkesnes, som sitter på Stortinget for Troms og står bak SV-kampanjen «Ja til Nord-Norge», lanserer seg selv som en som kan breie ut SVs profil.

– SV må være mer enn klimakutt og offentlig sektor, sier han.

Fylkesnes mener SV har et «enormt uforløst potensial» på politikkområder som distrikt, fiskeri, landbruk, næring og industri.

– Mitt største ønske for SV nå er at vi skal bli mer ambisiøse og mindre flinke, sier Fylkesnes, som gjerne vil arbeide for å gjøre SV til et «bredt folkeparti for hele venstresida».

– Det å få noen inn i SV-ledelsen som har troverdighet på noe utover klima og velferd, er helt avgjørende hvis målet er å bli et folkeparti, sier han.

Inspirert av Ottar Brox

Selv har han de gamle SV-heltene Berge Furre og Ottar Brox som rettesnorer i sitt politiske engasjement, sier han.

– De hadde et veldig nedenfra og opp-perspektiv.

Han knyttet denne tekningen til «Ja til Nord-Norge»-prosjektet, som er SVs Nord-Norge-prosjekt. Her står fiskeripolitikken sentralt. Han mener prosjektet har bidratt til å øke SVs troverdighet i nord.

– SV var ikke påkobla den nordnorske virkeligheten. Nå tror jeg alle opplever SV også som et nordnorsk parti.

– Både du og Kaski er fra nord. Hva skiller deg fra henne?

– Jeg vil nok si at vi er ganske forskjellige i det vi er opptatt av, hvordan vi jobber og i temperament, sier Fylkesnes.

– Hun er ikke like opptatt av distrikt som deg?

– Jeg har i alle fall engasjert meg mye mer selvstendig på distrikt.

politikk@klassekampen.no

Artikkelen er oppdatert: 13. november 2018 kl. 10.01
Torsdag 23. januar 2020
NYE TIDER: Flere Frp-topper vil lokke Sp over i et framtidig borgerlig regjeringssamarbeid. «Komisk», svarer Sp.
Onsdag 22. januar 2020
VIKEN: Med Frp tilbake i Stortinget kan det gå mot oppløsning av Viken før 2021.
Tirsdag 21. januar 2020
EXIT: Frp-nestor Carl I. Hagen maner sitt gamle parti til å drive nådeløs opposisjonspolitikk. Nå forventer han kamp om ledervervet.
Mandag 20. januar 2020
IGJEN: På Aps landsmøte i fjor vant partileder Jonas Gahr Støre slaget mot dem som vil utvide grensa for selvbestemt abort. Men krigen er ikke vunnet.
Torsdag 16. januar 2020
URO: Frp vil kun være fornøyd med politiske gjenytelser som kommer i tillegg til regjeringsplattformen, etter at en norsk IS-kvinne ble hentet fra Syria, sier Jon Helgheim (Frp).
Torsdag 2. januar 2020
SKEPTISKE: Både KrF og Frp frykter at Rusreform­utvalgets anbefalinger til ny rus­politikk vil føre til mer narkobruk blant unge.
Mandag 23. desember 2019
HAR TROA: SV-leder Audun Lysbakken tror han får med seg Senterpartiet på et rettferdig, grønt skifte.
Torsdag 19. desember 2019
BLÅSER: Som eldre- og folke­helseminister gikk Sylvi Listhaug ut mot regjeringens vindkraftpolitikk. Nå får hun ansvaret for den.
Tirsdag 17. desember 2019
LET­TER PÅ SLØ­RET: Sist uke ville ikke For­svars­de­par­te­ment røpe hvor al­vor­lig kri­tik­ken fra Riks­re­vi­sjo­nen er. Nå har for­svars­mi­nis­te­ren snudd.
Mandag 16. desember 2019
VRI: La fagfolk styre velferds­tjenestene, dropp overdreven rapportering og ta tjenester tilbake til offentlig drift. Det er Mette Nords oppskrift for en anti-NPM-reform.