Fredag 9. november 2018
Fem brannofre funnet i utbrente biler i California
Mens skogbrannene i California sprer seg i voldsom fart, finnes det ennå ingen oversikt over antall døde. Fredag ble fem personer funnet døde i utbrente biler.
Publisert: 09 November 21:08
Mens skogbrannene i California sprer seg i voldsom fart, finnes det ennå ingen oversikt over antall døde. Fredag ble fem personer funnet døde i utbrente biler.
Over 157.000 mennesker er blitt tvunget til å forlate hjemmene sine som følge av skogbranner både sør og nord i California.
Spesielt den nordlige delen av delstaten er hardt rammet. Der hadde brannen som torsdag nærmest utslettet byen Paradise, spredt seg til et fire ganger så stort område fredag.
Årsaken til den raske spredningen er kraftig vind og tørt landskap.
Ifølge myndighetene kom brannfolkene aldri igang med noe slukkingsarbeid torsdag. De hadde mer enn nok å gjøre med å redde folk fra flammene.
– Det har egentlig ikke vært noen brannslukking. Disse brannfolkene var i redningsmodus i hele går, sier Scott McLean fra Californias departement for skog og brannvern.

Dramatisk fluktTorsdag måtte innbyggerne i byen Paradise flykte i all hast mens ilden spredte seg i høy hastighet. Flere forteller at de ble tvunget til å forlate bilene i veikanten og løpe for livet med barn og kjæledyr i armene etter at de ble stående bom fast i kø ut av byen.
Fredag ble fem mennesker funnet døde i utbrente biler. Alle ble ifølge sheriffens kontor funnet i samme område av byen.
Paradise har 27.000 innbyggere, og myndighetene anslår at flere tusen bygninger er blitt flammenes rov.
Hvor mange som er omkommet i skogbrannene, er foreløpig uvisst, opplyste lederen for guvernørens beredskapskontor, Mark Ghilarducci, på en pressekonferanse fredag.
Blant stedene som er evakuert, er hele Paradise, byen Chico med 90.000 innbyggere og store deler av Malibu, like ved Los Angeles i Sør-California.

Aske i San FransiscoNesten 30 mil sørvest for Paradise ligger millionbyen San Francisco, der luften nå er full av sotpartikler og røyklukten sterk. Både barn og eldre anbefales å holde seg innendørs, og mange innbyggere tyr til munnbind når de skal ut.
Flere innbyggere fra Paradise satt fredag i taushet utenfor en kirke i Chico, der de søkte tilflukt dagen før.
Mens asken daler ned og himmelen er mørk av sot, minnes de den dramatiske flukten kvelden før. Mange opplevde at flammene var så nær at de kunne kjenne varmen inne i bilene idet de ble fanget i trafikkø fordi alle forsøkte å forlate byen nesten samtidig.
Bekymringen er også stor for venner og slektninger som de ikke har hørt noe fra, spesielt for eldre som kan ha fått store problemer med å forlate byen.

- Vegg med flammer– Vi var omgitt av flammer, vi kjørte gjennom ild på begge sider av veien, sier politimannen Mark Bass
Etter å ha evakuert familien sin, dro han tilbake for å redde ut flere funksjonshemmede innbyggere. Han hjalp blant annet en mann som forsøkte å bære sin sengeliggende kone i trygghet.
– Det var bare en vegg med flammer på begge sider av oss, og vi kunne knapt se veien foran oss, sier Bass.

(©NTB)
Mandag 21. januar 2019
• «Vi prøver å lure en hel befolkning, men mest oss selv, med å kalle dette en nærpolitireform.» Det skrev hovedverneombud for Sør-Øst politidistrikt, Bjørn Druglimo, på Politiforum denne helga. Han kommenterte funnene i en ny...
Mandag 21. januar 2019
MOTSTAND: Flere tusen ungarere protesterte lørdag mot regjeringens politikk og mot en ny, omstridt arbeidsmiljølov som åpner for 400 timer overtid per år.
Mandag 21. januar 2019
NY VEG: Regjeringa ventar på Statens vegvesen si eiga vurdering av kva oppgåver private kan få. – Me har ei oppleving om at Vegvesenet blir riven i bitar, seier tillitsvald Alf Edvard Masternes.
Mandag 21. januar 2019
Selvpubliserte bøker finner veien inn til forlagseide nettbokhandler. Kan gjøre det vanskeligere for leserne å navigere på nett, mener Anne Oterholm.
Lørdag 19. januar 2019
BYENS MANN: Eliten er ikke vegetarianere som sykler til jobb i Oslo, men rikinger som påvirker regjeringen, sier SV-leder Audun Lysbakken i sitt svar til Trygve Slagsvold Vedum.
Lørdag 19. januar 2019
UENIGE: Brexit-tilhengere i Nord-Irland hevder frykten for hard grense på den irske øya er overdrevet. Virkelighetsfjernt, mener Sinn Féin.
Lørdag 19. januar 2019
Den nye regjeringen vil samle all medie­støtte, også til NRK, i en felles pott. Dermed kan den interne kampen om støttekronene bli tøffere, frykter Lands­laget for lokalaviser.
Lørdag 19. januar 2019
• Midt under regjeringsforhandlingene på Granavolden gjestgiveri inviterte lederne for de fire ungdomspartiene pressen for å formidle sitt budskap til den nye flertallsregjeringen. Nå er det på tide å kutte i statens utgifter, sa lederne for...
Lørdag 19. januar 2019
Dramatisk: Virkeligheten er hard i Sara Stridsbergs «Kjærlighetens Antarktis», men det finnes også fliker av håp.
Fredag 18. januar 2019
Mediebransjen vil ha slutt på at folk bruker medie­arkivet Atekst som alternativ til å kjøpe et avisabonnement. Nå er det ikke lenger mulig å lese dagferske nyheter i arkivet.