Fredag 9. november 2018
Taliban deltar i fredssamtaler i Moskva
Opprørsbevegelsen Taliban og representanter for det afghanske fredsrådet møttes til fredssamtaler i Moskva fredag.
Publisert: 09 November 15:12
Opprørsbevegelsen Taliban og representanter for det afghanske fredsrådet møttes til fredssamtaler i Moskva fredag.
– Vi håper at samtalene kan bidra til å starte et nytt kapittel i afghansk historie, sa Russlands utenriksminister Sergej Lavrov da han åpnet fredssamtalene. Russiske myndigheter er vert for møtet.
Planen er at partene skal diskutere hvordan de kan komme i gang med fredsforhandlinger for å få slutt på den 17 år lange krigen.
Lavror sa at deltakelsen til både de afghanske lederne og Taliban er en viktig betingelse for å kunne starte fordelaktige, direkte samtaler mellom partene.
– Jeg regner med at dere vil holde seriøse og konstruktive samtaler som vil rettferdiggjøre håpet til det afghanske folk, sa Lavrov videre, før fredssamtalene fortsatte for lukkede dører.

Taliban sender fem representanter Talibans talsperson Zabihullah Majahid har tidligere bekreftet overfor AFP at opprørsgruppen sender fem representanter til Moskva.
– Denne konferansen handler ikke om å forhandle med noen spesiell part, det er først og fremst en konferanse for å holde grundige diskusjoner om hvordan vi skal finne en fredelig løsning på det afghanske dilemmaet og få slutt på den amerikanske okkupasjonen, sier Mujahid.
Dette er første gang Taliban deltar i samtaler på et så høyt, internasjonalt nivå, opplyser talsperson Maria Zakharova ved det russiske utenriksdepartementet torsdag.
Taliban er utestengt fra å operere i Russland, da bevegelsen er klassifisert som en terrororganisasjon.

Tidligere utsattDen afghanske delegasjonen består av fire representanter fra Afghan High Peace Council, et utvalg som er ansvarlig for forsoningstiltak med de militante i Afghanistan, sier talsmann Sayed Ihsan Taheri.
Det afghanske utenriksdepartementet har imidlertid understrekt at representantene ikke representerer den afghanske regjeringen. Taliban har nektet å føre direkte samtaler med regjeringen, som de mener er en nikkedukke for USA.
Representanter fra USA, India, Iran, Kina, og fem tidligere Sovjet-republikker i Sentral-Asia er også invitert til møtet i Moskva. Den amerikanske ambassaden I Russland har sendt representanter for å observere diskusjonen. Pakistan, som lenge har blitt anklaget for å støtte Taliban i Afghanistan, vil «definitivt» også delta, sier UD-talsmann Muhammad Faisal.
Fredssamtalene skulle egentlig funnet sted i september, men ble utsatt etter at Kabul insisterte på at forhandlingen skulle være ledet av Afghanistan.

Mister kontrollFredssamtalene kommer på et sensitivt tidspunkt.
USAs spesialinspektør for Afghanistan (SIGAR) sa forrige uke at den afghanske regjeringen mer og mer mister kontrollen over landet.
Afghanske sikkerhets- og politistyrker har lidd rekordhøye tap de siste månedene, og samtidig gjort svært få framskritt i kampen mot Taliban.
Senest fredag kom det nye meldinger om Taliban-angrep mot soldater og politifolk. Ti soldater og sju politimenn ble drept i et angrep mot en militærpost i Khawja Ghar-distriktet i Takhar-provinsen.

(©NTB)
Lørdag 16. februar 2019
ØNSKE: Venezuelas Yvan Gil håper Norge står imot internasjonalt press og beholder sin nøytrale posisjon i kriserammede Venezuelas politiske strid.
Lørdag 16. februar 2019
SV vil ha en ny pressestøtteordning for gratisaviser på nett. – Vi vil ha en full gjennomgang av pressestøtten og modernisere den, sier SVs Freddy André Øvstegård.
Lørdag 16. februar 2019
• Den siste uka har Klassekampen skrevet om norsk utenrikspolitikk og alliansestrategi. Norske myndigheter snakker nemlig stadig mer åpent om problemer med Nato. Det er spesielt valget av Donald Trump til president i USA som skaper uro. I en...
Lørdag 16. februar 2019
PAUSE: – Hvis vi ikke tar tak i integreringsutfordringene, vil det styrke ytre høyre, sier Linda Noor, som vil ha pause i bosetting av flyktninger i Oslo. Frp vil ha bosettingsstans.
Lørdag 16. februar 2019
I desember 2017, kort tid etter at metoo hadde blitt et begrep og bølger av sjokk og vantro (hos noen), lettelse og sinne (hos andre), hadde rullet fra Hollywood og utover i verden, skjedde noe så sjeldent som at en novelle gikk
Fredag 15. februar 2019
• Det folk i verden frykter aller mest, er klimaendringer, viser en ny studie fra det amerikanske forskningssenteret Pew Research Center. Hele 67 prosent av befolkningen i 23 utvalgte land fra alle verdensdeler oppgir i undersøkelser at de...
Fredag 15. februar 2019
Private samlere får stadig større innflytelse over norske kunstmuseer. – Gavene kan bli en sovepute, advarer kunsthistoriker Jorunn Veiteberg.
Fredag 15. februar 2019
KATALANSK KRØLL: Det katalanske spørsmålet truer med å velte enda en spansk regjering. Midt i høyesterettssaken mot katalanske politikere mistet statsminister Sanchez budsjettflertallet i parlamentet.
Fredag 15. februar 2019
GLIR UT: Forsvarets nye overvåkings­våpen skulle i utgangspunktet bare brukes mot fremmede makter og terror, men nå krever flere tilgang på informasjonen. Ekspert advarer mot utglidning.
Torsdag 14. februar 2019
• «Et av de tydeligste politiske skillene, i nær sagt alle vestlige land, handler nå om hvor lenge man har gått på skole», skrev LO-rådgiver og Klassekampen-spaltist Jonas Bals i en kronikk på NRK Ytring i helga. Han skrev om en årelang...