Fredag 9. november 2018
Glede over eksportstans av militært materiell til Saudi-Arabia
En rekke organisasjoner gleder seg over at Norge ikke inngår nye avtaler om eksport av forsvarsmateriell til Saudi-Arabia, selv om dagens avtaler opprettholdes.
Publisert: 09 November 17:54
En rekke organisasjoner gleder seg over at Norge ikke inngår nye avtaler om eksport av forsvarsmateriell til Saudi-Arabia, selv om dagens avtaler opprettholdes.
Redd Barna, Amnesty, Kirkens Nødhjelp og Changemaker er blant dem som uttrykker glede over regjeringens beslutning.
– Det er en svært god nyhet at regjeringen fryser nye lisenser av militært materiell til Saudi-Arabia. Situasjonen i Jemen er desperat, og Saudi-Arabia leder koallisjonen som kriger i landet. De humanitære konsekvensene av krigen i Jemen er enorme og fortsetter å øke i omfang. Det haster å stanse krigen, sier Lisa Sivertsen, konstituert generalsekretær i Kirkens Nødhjelp.
Abid Raja fra Venstre håper Norges beslutning også kan påvirke andre europeiske land.
– Jeg er veldig glad for at utenriksministeren gjør dette, og håper flere europeiske land vil følge opp, sier han i en epost til NTB.

– I riktig retningRedd Barna mener at beslutningen er et steg i riktig retning, men krever at Norge også legger allerede eksisterende eksportavtaler på is.
– Dersom norske myndigheter vurderer at Saudi-Arabia bryter kriteriene for salg av militærutstyr, er det ingen grunn til at Eriksen Søreide skal opprettholde eksisterende avtaler. Det gjelder både for Saudi-Arabia og de andre landene i koalisjonen, sier Gunvor Knag Fylkesnes, leder for seksjon for politikk og samfunn i Redd Barna, med henvisning til den saudiledede koalisjonen som kriger mot Houthi-opprørerene i Jemen.

Sterkt pressRegjeringen har lenge vært under press til å stanse såkalt B-materiell til Saudi-Arabia på grunn av landets krigføring i Jemen. Landet har også iverksatt en blokade som er blant årsakene til at millioner av mennesker risikerer å sulte i hjel hvis de ikke får hjelp innen kort tid.
Presset har økt etter drapet på den saudiarabiske journalisten Jamal Khashoggi for en drøy måned siden. Drapet førte blant annet til at Tyskland stanset eksport av våpen til Saudi-Arabia.
Fredag kom meldingen om at Norge ikke vil inngå nye avtaler med Saudi-Arabia om eksport av såkalt B-materiell. Utenriksminister Ine Eriksen Søreide (H) viser til en helhetsvurdering av utviklingen i Saudi-Arabia og regionen forøvrig.
– Vi har besluttet at det i den nåværende situasjonen heller ikke skal gis nye lisenser for eksport av andre typer forsvarsmateriell eller flerbruksvarer til militær bruk til Saudi-Arabia, skriver utenriksministeren i en epost til NTB etter at hun tidligere fredag kom med samme budskap på et seminar på Litteraturhuset i Oslo.

Økt eksportDet siste året har det blitt solgt B-materiell for mer enn 41 millioner kroner til Saudi-Arabia. Det er en stor økning fra 23.000 kroner i 2016. Norske eksportregler har imidlertid aldri åpnet opp for eksport av norske våpen og ammunisjon til det oljerike kongedømmet.
Eriksen Søreide framholder at norske myndigheter ikke er kjent med at norsk forsvarsmateriell er brukt i krigen i Jemen, der kampene denne uken har ført til at hundretusener av sivile befinner seg i livsfare i havnebyen Hodeida.
Så sent som onsdag denne uken krevde SV-leder Audun Lysbakken en ny kurs overfor Saudi-Arabia.
Onsdag 17. april 2019
Steikende sol tilsier ikke lenger bare glade badedager, men også tørke og skogbrann. Hva er egentlig «pent» og «stygt» vær i klimakrisas tid?
Onsdag 17. april 2019
• Notre-Dame, som natt til mandag ble offer for flammenes rov, er tett innvevd i fransk historie. Her kom den første stenderforsamlingen sammen i 1302, og her ble den ti år gamle engelske kongen Henrik 6. kronet til Frankrikes konge under...
Onsdag 17. april 2019
BRENNBART: Tragedien i Notre-Dame setter fyr på en gammel fransk debatt om forholdet mellom staten og kirka. Mangemilliardærer lover nå enorme beløp.
Onsdag 17. april 2019
ADVARER: Per Olaf Lundteigen (Sp) sier at regningen for fri arbeidsinnvandring kommer nå og vil at staten skal ta tilbake styringen av arbeidsstokken.
Tirsdag 16. april 2019
Halvparten av abonnentene til Helgelendingen kan miste avisa med ny postlov. – Dette blir alvorlig for oss, sier redaktør Geir Arne Glad.
Tirsdag 16. april 2019
KOALISJON: Sannfinnene er håret i bokstavsuppa som skal danne ny regjering i Finland.
Tirsdag 16. april 2019
• Persondata har blitt det nye gullet. Opplysninger om norske borgere samles nå inn i stor skala av verdens største internasjonale teknologigiganter, som Apple, Google, Microsoft og Facebook. All erfaring viser at hver enkelt av oss ikke er...
Tirsdag 16. april 2019
OMSTILLING: Kværner-sjef Sturla Magnus tror lønnsomheten vil synke og arbeidsplassene forsvinne ut av landet dersom verftet i Verdal skal slutte å levere til oljeindustrien.
Mandag 15. april 2019
NY RAPPORT: Lavere lønninger, mer økonomisk kriminalitet og flere biler på tomgang i sentrum. Dette blir konsekvensen av regjeringens drosjereform, ifølge Transportøkonomisk institutt.
Mandag 15. april 2019
• Dagsavisens debattredaktør Bente R. Granklev skrev forrige uke en interessant kommentar om politikeres misvisende henvisninger til fagfolk for å legitimere egne beslutninger. Granklev viste blant annet til helseminister Bent Høie, som har...