Fredag 9. november 2018
Glede over eksportstans av militært materiell til Saudi-Arabia
En rekke organisasjoner gleder seg over at Norge ikke inngår nye avtaler om eksport av forsvarsmateriell til Saudi-Arabia, selv om dagens avtaler opprettholdes.
Publisert: 09 November 17:54
En rekke organisasjoner gleder seg over at Norge ikke inngår nye avtaler om eksport av forsvarsmateriell til Saudi-Arabia, selv om dagens avtaler opprettholdes.
Redd Barna, Amnesty, Kirkens Nødhjelp og Changemaker er blant dem som uttrykker glede over regjeringens beslutning.
– Det er en svært god nyhet at regjeringen fryser nye lisenser av militært materiell til Saudi-Arabia. Situasjonen i Jemen er desperat, og Saudi-Arabia leder koallisjonen som kriger i landet. De humanitære konsekvensene av krigen i Jemen er enorme og fortsetter å øke i omfang. Det haster å stanse krigen, sier Lisa Sivertsen, konstituert generalsekretær i Kirkens Nødhjelp.
Abid Raja fra Venstre håper Norges beslutning også kan påvirke andre europeiske land.
– Jeg er veldig glad for at utenriksministeren gjør dette, og håper flere europeiske land vil følge opp, sier han i en epost til NTB.

– I riktig retningRedd Barna mener at beslutningen er et steg i riktig retning, men krever at Norge også legger allerede eksisterende eksportavtaler på is.
– Dersom norske myndigheter vurderer at Saudi-Arabia bryter kriteriene for salg av militærutstyr, er det ingen grunn til at Eriksen Søreide skal opprettholde eksisterende avtaler. Det gjelder både for Saudi-Arabia og de andre landene i koalisjonen, sier Gunvor Knag Fylkesnes, leder for seksjon for politikk og samfunn i Redd Barna, med henvisning til den saudiledede koalisjonen som kriger mot Houthi-opprørerene i Jemen.

Sterkt pressRegjeringen har lenge vært under press til å stanse såkalt B-materiell til Saudi-Arabia på grunn av landets krigføring i Jemen. Landet har også iverksatt en blokade som er blant årsakene til at millioner av mennesker risikerer å sulte i hjel hvis de ikke får hjelp innen kort tid.
Presset har økt etter drapet på den saudiarabiske journalisten Jamal Khashoggi for en drøy måned siden. Drapet førte blant annet til at Tyskland stanset eksport av våpen til Saudi-Arabia.
Fredag kom meldingen om at Norge ikke vil inngå nye avtaler med Saudi-Arabia om eksport av såkalt B-materiell. Utenriksminister Ine Eriksen Søreide (H) viser til en helhetsvurdering av utviklingen i Saudi-Arabia og regionen forøvrig.
– Vi har besluttet at det i den nåværende situasjonen heller ikke skal gis nye lisenser for eksport av andre typer forsvarsmateriell eller flerbruksvarer til militær bruk til Saudi-Arabia, skriver utenriksministeren i en epost til NTB etter at hun tidligere fredag kom med samme budskap på et seminar på Litteraturhuset i Oslo.

Økt eksportDet siste året har det blitt solgt B-materiell for mer enn 41 millioner kroner til Saudi-Arabia. Det er en stor økning fra 23.000 kroner i 2016. Norske eksportregler har imidlertid aldri åpnet opp for eksport av norske våpen og ammunisjon til det oljerike kongedømmet.
Eriksen Søreide framholder at norske myndigheter ikke er kjent med at norsk forsvarsmateriell er brukt i krigen i Jemen, der kampene denne uken har ført til at hundretusener av sivile befinner seg i livsfare i havnebyen Hodeida.
Så sent som onsdag denne uken krevde SV-leder Audun Lysbakken en ny kurs overfor Saudi-Arabia.
Lørdag 19. januar 2019
BYENS MANN: Eliten er ikke vegetarianere som sykler til jobb i Oslo, men rikinger som påvirker regjeringen, sier SV-leder Audun Lysbakken i sitt svar til Trygve Slagsvold Vedum.
Lørdag 19. januar 2019
UENIGE: Brexit-tilhengere i Nord-Irland hevder frykten for hard grense på den irske øya er overdrevet. Virkelighetsfjernt, mener Sinn Féin.
Lørdag 19. januar 2019
Den nye regjeringen vil samle all medie­støtte, også til NRK, i en felles pott. Dermed kan den interne kampen om støttekronene bli tøffere, frykter Lands­laget for lokalaviser.
Lørdag 19. januar 2019
• Midt under regjeringsforhandlingene på Granavolden gjestgiveri inviterte lederne for de fire ungdomspartiene pressen for å formidle sitt budskap til den nye flertallsregjeringen. Nå er det på tide å kutte i statens utgifter, sa lederne for...
Lørdag 19. januar 2019
Dramatisk: Virkeligheten er hard i Sara Stridsbergs «Kjærlighetens Antarktis», men det finnes også fliker av håp.
Fredag 18. januar 2019
Mediebransjen vil ha slutt på at folk bruker medie­arkivet Atekst som alternativ til å kjøpe et avisabonnement. Nå er det ikke lenger mulig å lese dagferske nyheter i arkivet.
Fredag 18. januar 2019
NEDTUR: Bare 4 prosent av de ansatte i politiet mener de er mer tilgjengelige for folk nå enn før nær­politireformen.
Fredag 18. januar 2019
• I perioden 1991 til 2018 gikk andelen innvandrere i den voksne befolkningen i Norge opp fra fem til 18 prosent. Nå har forskere ved Frisch-senteret på oppdrag for Arbeids- og sosialdepartementet undersøkt hvordan innvandringen har påvirket...
Fredag 18. januar 2019
KLINSJ: Labour-aktivist Mike Buckley mener ny folkeavstemning er eneste vei ut av dagens brexit-floke. Noe slikt vil være et historisk svik, hevder historiker og brexit-tilhenger Sheila Lowley.
Torsdag 17. januar 2019
UT: Daniel Hannan har jobbet for brexit i 20 år. Han tror fremdeles Storbritannia er på vei ut av EU, men innrømmer at nå kan alt skje.