Fredag 9. november 2018
TRER AV: Justisminister Jeff Sessions leverte onsdag sin avskjedssøknad. Her er han på vei hjem. FOTO: SUSAN WALSH, AP/NTB SCANPIX
Dagen etter mellomvalget tvinger Donald Trump justisminister Jeff Sessions til å gå av:
Lover kamp for Mueller
Undersak

Ingen hacking

Amerikanske myndigheter har ikke oppdaget tilfeller hvor valgsystemer ble hacket av utenlandske aktører i forbindelse med mellomvalget.

Riktignok er det blitt innrapportert en rekke «potensielle cyberhendelser», ifølge USAs departement for innenlandsk sikkerhet. Men hendelsene skal ikke har resultert i vellykkede dataangrep.

USAs minister for innenlands sikkerhet, Kirstjen Nielsen, understreker samtidig at utenlandske aktører tidligere har vist at de både har vilje og evne til å prøve å påvirke amerikanske valg.

Under en pressekonferanse onsdag hadde hun ikke noen forklaring på hvorfor det ikke har vært mer omfattende dataangrep mot valgsystemene i år.

– Vi tror «storfisken» for våre motstandere er 2020, sier Chris Krebs, som leder avdelingen for cybersikkerhet i Nielsens departement.

Både Russland og flere andre land mistenkes for å forsøke å påvirke amerikanske valg ved å spre falske nyheter og annen propaganda på internett.

Det er likevel ikke oppdaget mange omfattende forsøk på å hacke selve valgsystemene. ©NTB

I KLINSJ: Jeff Sessions føyer seg til den lange lista av politikere Donald Trump har avsatt. Men presidenten kan ha skapt en større en brann enn den han ønsket å slukke.

USA

Onsdag, dagen etter mellomvalget der Demokratene sikret seg Representantenes hus, leverte justisminister Jeff Sessions sin avskjedssøknad til president Donald Trump.

«I tråd med dine ønsker, leverer jeg avskjedssøknaden min.» Han sa opp sin stilling istedenfor å bli oppsagt av sin tidligere allierte, innledet han sitt avskjedsbrev med.

Sessions stabssjef Matthew Whitaker er innsatt som midlertidig justisminister. Whitaker har mange ganger tidligere talt for å avbryte Russland-etterforskningen, som ledes av spesialetterforskeren Robert Mueller.

Det er ventet at Whitaker tar over ansvaret for Russland-etterforskningen. Demokratene frykter at målet med Sessions’ avsettelse er å torpedere hele etterforskningen, og de lover kamp.

Fakta

Robert Muellers Russland-gransking:

• Tidligere FBI-direktør Robert Mueller (74) ble 17. mai 2017 utpekt av USAs visejustisminister Rod Rosenstein som en uavhengig spesialetterforsker med ansvar for å granske russisk innblanding i det amerikanske presidentvalget i 2016.

• Den nylig avgåtte justisministeren Jeff Sessions erklærte seg inhabil i Russland-granskingen, etter at han unnlot å opplyse om flere møter med Russlands ambassadør Sergej Kisljak i Washington.

• Minst 33 personer er siktet, tiltalt eller dømt i løpet av Muellers etterforskning.Kilde: NTB

Målet er Mueller

Avsettelsen «passer inn i et mønster av innblanding» av Trump for å påvirke Muellers etterforskning, hevder senatoren Jerry Nadler, påtroppende leder for justiskomiteen i Representantenes hus til The Guardian.

– Det er ingen tvil om hva avsettelsen betyr eller hva som står på spill her. Dette er en farlig fase for vår grunnlov og for vår president.

Elijah Cummings, demokratisk medlem av Kontrollkomiteen i Representantenes hus, og andre demokrater frykter for at avsettelsen har som formål å avbryte den pågående etterforskningen.

– Kongressen må starte full gransking av hva grunnene bak avsettelsen er, sier han til Bloomberg

Haster for Trump

Whitaker er bare utnevnt som midlertidig justisminister, men ryktene sier han blir USAs neste justisminister. Donald Trump ønsker å bruke tida fram til januar til å stanse Muellers etterforskning.

Det nyvalgte Representantenes hus skal samles da.

Med demokratisk flertall i Representantenes hus er Trump i trøbbel, og han vet det selv, skriver Bloomberg. Rett etter tirsdagens valg sa demokratene at de vil kreve innsyn i Trumps skatteopplysninger, noe republikanerne har blokkert for. Med flertall i Representantenes hus vil demokratene ha makta til å sikre seg et slikt syn.

Republikanske Devin Nunes, leder av Husets etterretningskomité, har hele tida har gjort alt han kunne for å torpedere Russland-etterforskningen. Nå tar demokratiske Adam Schiff, en av Muellers sterkeste støttespillere, over roret.

Mange analytikere hevder dette forklarer hvorfor Sessions måtte gå dagen etter valget. Representantenes hus kan også sette i gang egen gransking av Trump. Derfor haster det for ham å gjøre noe med etterforskningen før samlingen i januar.

Inhabil

Demokratene krever også at Whitaker skal erklære seg inhabil i etterforskningen, på bakgrunn av hans uttalte antipatier mot hele etterforskningen. Whitaker har, siden han ble ansatt som stabssjef av Sessions i fjor, vært tydelig imot Russland-etterforskningen.

I august i fjor skrev han dette på Twitter: «Råd til Trumps advokat: Ikke samarbeid med lynsjemobben til Mueller.» Samme dag skrev han til CNN at etterforskningen av Trump «har gått for langt», når den omfatter gransking av Trumps og Trump-familiens økonomi.

Samme år ba han også visejustisminister Rod Rosenstein, som har overser etterforskningen, «å beordre Mueller til å begrense sin etterforskning».

I en annen tweet argumenterte Whitaker mot et lovforslag som skulle beskytte Muellers etterforskning og anklagde FBI for å ha truet Paul Manafort. Manafort ble seinere funnet skyldig av en føderal domstol.

Sessions overførte ansvaret for etterforskningen til visejustisminister Rod Rubenstein, da han erklærte seg inhabil. Nå ventes det at Whitaker tar over ansvaret for etterforskningen, og demokratene frykter at det kan bety at etterforskningen enten avbrytes eller mister sin uavhengighet. Derfor kreves det at Whitaker erklærer seg inhabil, men de færreste tror han vil gjøre det etter at Sessions måtte betale så høyt for det samme.

Skilsmissen

Sessions var en av de mest lojale politikerne til Trump og gjennomførte til det siste Trumps harde linje når det kom til blant annet innvandring. Sessions presset gjennom en del radikale forskrifter, blant annet de som førte til at barn ble atskilt fra sine foreldre når de som ulovlige immigranter ankom USA i fjor. Barna ble internert i leir.

I 2017 kom det fram at Sessions, under høringen i Kongressen, hadde unnlatt å informere Kongressen om sine møter med Russlands ambassadør. Justisdepartementet etikkavdelingen anbefalte Sessions å erklære seg inhabil. Det gjorde han. Trump erklærte ham illojal og har siden Trump ønsket ham vekk. Onsdag ble det slutt.

amal.wahab@klassekampen.no

Tirsdag 20. november 2018
SAMLING I BÅNN: Venstresida i Latin-Amerika samles for å finne ut hvordan de kan stanse høyresida og diktaturhyllere som Jair Bolsonaro.
Mandag 19. november 2018
FINAL SAY: Verken tilhengere eller motstandere av brexit liker avtalen til Theresa May. People’s vote-leder mener en ny folkeavstemning er Mays eneste utvei.
Lørdag 17. november 2018
VERRE: Theresa May mener hun har oppnådd en bedre avtale med EU enn det Norge har. Men brexit-avtalen ville vært grunnlovsstridig i Norge, fastslår Nupi-direktør Ulf Sverdrup.
Fredag 16. november 2018
NÆR STUPET: Ministerflukt og mistillit sender Theresa Mays brexit-plan nærmere nederlag i parlamentet, sier britiske eksperter til Klassekampen.
Torsdag 15. november 2018
STOPP: Theresa Mays utmeldingsavtale med EU møter motbør fra høyre og venstre. Mays partifelle Peter Lilley tror ikke avtalen overlever i parlamentet.
Onsdag 14. november 2018
ØST OG VEST: Ledere fra ulike deler av Libya møttes i Italia, men strides ennå om hvem som skal ha ansvar for landets væpnede styrker.
Tirsdag 13. november 2018
ADVART: Allerede for ti år siden visste forskerne at klimaendringene ville gi flere og større skogbranner. Nå har det begynt å skje.
Mandag 12. november 2018
PÅ MARSJ: Migrantkaravanen fra Honduras fortsetter mot nord. Mange velger å bli i Mexico framfor et usikkert møte med den amerikanske grensa.
Lørdag 10. november 2018
SANKSJONER: EU vil gi Italia bøter om ikke regjeringen strammer inn statsbudsjettet. – Italia står overfor et fryktelig dilemma, sier professor emeritus Steinar Stjernø.
Fredag 9. november 2018
I KLINSJ: Jeff Sessions føyer seg til den lange lista av politikere Donald Trump har avsatt. Men presidenten kan ha skapt en større en brann enn den han ønsket å slukke.