Onsdag 7. november 2018
BESTSELGERE: Skiløper Petter Northug, Eat-gründer Gunhild A. Stordalen, Frp-er Sylvi Listhaug, blogger Camilla Phil, trener Gjert Ingebrigtsen og psykolog Hedvig Montgomery har gitt ut bøker som går i store opplag. Samtlige har hatt hjelp av medforfattere. FOTO: KLASSEKAMPEN/NTB SCANPIX
• Skyggeforfattere har skrevet flere av høstens bestselgere • Står bak et samlet opplag på over 150.000 bøker
Skygger skaffer penger
Tore Slaatta
Denne høsten har en rekke norske kjendiser gjort det skarpt i bokmarkedet. Men bare et fåtall av dem har skrevet boka si selv.

skyggeforfatterne

I høst er kjente samfunns- og idrettsprofiler som Per Sandberg, Sylvi Listhaug, Petter Northug og Gjert Ingebrigtsen aktuelle med bøker. Det de har til felles, er at forlagene har hyret inn en skyggeforfatter for å realisere prosjektene.

Boka «Fremmede makter har flyttet inn» av Per Sandberg og Bahare Letnes er for eksempel «fortalt til» Roger Pihl. Mens Gjert Ingebrigtsen har skrevet sin bok «i samarbeid med» Frode Saugestad.

Ser vi nærmere på opplagstallene, er det tydelig at forlagene også har store forventninger til at disse bøkene skal selge. Klassekampen har plukket ut ti sakprosatitler fra bokhøsten som til sammen har et opplag på over 155.000 eksemplarer.

– Nå kommer sakprosaen inn i pallmarkedet for fullt, og det er tydelig at forlagene stiller forberedt til julehandelen, sier Tore Slaatta, generalsekretær i Norsk faglitterær forfatter- og oversetterforening.

Fakta

Skyggeforfattere:

• En skyggeforfatter er en ikke-navngitt forfatter som skriver bøker, artikler eller taler for andre.

• På engelsk heter det «ghostwriter», på svensk «spökskrivare» og på spansk «escritor fantasma».

• I bokbransjen brukes merkelappen også om navngitte medforfattere («i samarbeid med …») eller intervjuere («fortalt til …») som i praksis har ført boka i pennen.

• Flere av høstens norske sakprosa-bestselgere er skrevet av navngitte skyggeforfattere.

Forlagene tar kontroll

Han mener bruken av skygge­forfattere illustrerer en generell tendens til at forlagene tar mer kontroll over ideen bak bøkene og selve skrivingen.

– Og det er helt klart mye penger å hente ved å utgi denne typen bøker, sier han.

Det er ikke et nytt fenomen at et forlag henter inn en sakprosaforfatter eller en journalist til å skrive bøker som utgis i navnet til en kjent politiker eller idrettsprofil. Men Slaatta mener å se en tendens til at det blir mer vanlig å navngi skyggeforfatteren.

– Slik sett er det mer redelig enn det har vært tidligere. Det er positivt at det er en forfatter som står til ansvar for kvaliteten på boka. Likevel vil jeg jo mene at den selvstendige forfatterstemmen er det viktige, sier Slaatta.

Norske forlag satser også på samarbeid mellom bloggere og etablerte forfattere og journalister. Blant annet har Egmont trykket opp 25.000 eksemplarer av boka «Shirog – jenta jeg en gang var» av bloggeren Isabel Raad, som er «fortalt til» Kjersti Kvam.

Gode hjelpere på Pilar

Forlaget Pilar, som har hotellmillionær Petter Stordalen inne på eiersida, lanserer denne høsten boka «Pihl i hjertet» av bloggeren Camilla Phil, skrevet i samarbeid med journalisten Randi Fuglehaug.

Pilar forlag har åpenbart spesialisert seg på kjendisbøker med aktive medforfattere: I Klassekampens oversikt kan de notere seg for fire ulike titler.

«Det store bildet» av Gunhild A.?Stordalen, «fortalt til Jonas Forsang», har kommet i et opplag 27.400 eksemplarer. «Min historie» av Petter Northug, også den «fortalt til Jonas Forsang», har kommet i et opplag på hele 62.000 eksemplarer.

– Helt vanlig praksis

Sarah Natasha Melbye, forlagssjef i Pilar, avviser at forlaget bevisst satser på skygge­forfatter-konseptet.

– Nei, det stemmer ikke. En skyggeforfatter er en som ikke blir kreditert. Vi har åpne forfattere på alle våre biografier denne høsten, i motsetning til det som faktisk er normen i bokbransjen, sier Melbye.

– At eksempelvis en idrettsprofil skriver boka si sammen med en forfatter, bør ikke overraske noen, da dette er helt vanlig praksis så lenge biografien har eksistert som sjanger innen litteraturen.

Melbye hevder at både Gyldendal og Kagge tidligere har forsøkt å lande en Northug-biografi med Jonas Forsang som forfatter.

– At vi nå skal få æren for å «satse» på en helt normal praksis, er merkelig, men noe vi noterer oss med interesse og lett humring.

Benekter pengemotiv

Tore Slaatta er betenkt over retningen norsk forlagsbransje beveger seg i.

– Det er en parallell utvikling i norsk og internasjonal forlagsbransje, der mindre forlag utvikler spesialiserte forretnings­modeller på de mest lønnsomme utgivelsesområdene.

– Pilar er sannsynligvis et godt eksempel på dette, men også forlagene Juritzen og Bazar faller i denne kategorien, sier han.

Sarah Natasha Melbye er uenig.

– Tore Slaatta har åpenbart ikke har sett boklistene våre. I Pilars relativt korte historie har vi utgitt alt fra ryddebøker til oppdragelsesbøker og barne­bøker skrevet av barn, til profilerte biografier av forfattere som Gunhild A. Stordalen og Nelson Mandela. Ingen ved sine fulle fem går inn i bokbransjen om målet er å tjene mest mulig penger. Slaatta av alle burde vite det, sier hun.

dageivindl@klassekampen.no

Lørdag 16. februar 2019
SV vil ha en ny pressestøtteordning for gratisaviser på nett. – Vi vil ha en full gjennomgang av pressestøtten og modernisere den, sier SVs Freddy André Øvstegård.
Fredag 15. februar 2019
Private samlere får stadig større innflytelse over norske kunstmuseer. – Gavene kan bli en sovepute, advarer kunsthistoriker Jorunn Veiteberg.
Torsdag 14. februar 2019
Den nye filmen om Roald Amundsen fortsetter i sporene til andre norske helteepos, mener forfatter og medie­viter Espen Ytreberg.
Onsdag 13. februar 2019
Pornografiske lydbøker ligger lett tilgjengelig på Storytel. Nå skal sjefen se nærmere på eksponeringen.
Tirsdag 12. februar 2019
Landets største amatørteater­organisasjon for­tviler. Siden 2014 har statsstøtten til Frilynt stått på stedet hvil, selv om medlemstallet er doblet.
Mandag 11. februar 2019
At 5,7 millioner stipendkroner har kommet i retur på fem år, bør føre til strengere krav for tildeling, mener forfatter. Kravene er strenge nok, svarer NFFO.
Lørdag 9. februar 2019
Strømming av musikk skulle demokratisere musikkbransjen. Det motsatte har skjedd, hevder ny rapport.
Fredag 8. februar 2019
Omsetningen av norsk sakprosa har gått jevnt nedover etter 2015. Nå er det Vigmostad & Bjørkes tur til å nedbemanne.
Torsdag 7. februar 2019
I løpet av våren vil 1200 nordmenn bli testet for sine evner til kritisk medie­forståelse og mediebruk. Undersøkelsen inngår i Medietilsynets nye satsing mot desinformasjon og falske nyheter.
Onsdag 6. februar 2019
Hvis Storbritannia står uten en avtale med EU om brexit 30. mars, kan den norske regjeringen stanse all pengespillreklame på TV3 og TVNorge. Tv-kanalenes eiere advarer mot følgene.