Mandag 5. november 2018
SETTE SPOR: Donald Trump ønsker å bli mannen som rev ned gamle avtaler, og som sikret USA de beste avtalene noen gang. – Men han gjør verden farligere, sier Andrew Weber.
Amerikansk sikkerhetstopp mener atomvåpenavtalen med Russland kan reddes:
Setter sin lit til Putin
STOPP: Vladimir Putin er rasjonell, kan mer om atomvåpen og har langt mer erfaring enn Donald Trump. Det kan redde INF-avtalen, sier den amerikanske sikkerhetstoppen Andrew Weber.

Atomvåpen

– Jeg mener Trump gjør en stor feil ved å trekke seg ut. USA mister innflytelse og gjør Russlands brudd lovlig, sier sikkerhetseksperten Andrew Weber.

Forrige måned sa USAs president Donald Trump at USA kommer til å trekke seg ut av den såkalte INF-avtalen, etter det USA hevder er russiske brudd på avtalen.

Intermediate-Range Nuclear Forces Treaty mellom Russland (da Sovjetunionen) trådte i kraft i 1988 og USA forpliktet landene til å kvitte seg med mellomdistanseraketter med rekkevidde mellom 500 og 5500 kilometer. Avtalen forbyr også landene å utvikle slike missiler.

Trump har ikke offisielt meldt seg ut enda. Russerne på sin sine hevder USA selv bryter avtalen, blant annet ved at det er mulig å skyte mellomdistanseraketter fra både Polen og Romania.

Fakta

INF-avtalen:

• Undertegnet mellom USA og daværende Sovjetunionen i 1987, trådte i kraft i 1988.

• Avtalen forbyr landbaserte atommissiler med en rekkevidde på 500–5500 kilometer.

• Helt siden 2013, da Russland testet sin CCS-8 raketter, har USA anklaget Moskva for brudd på avtalen. Moskva hevder USA også bryter avtalen.

• Forrige måned sa USAs president Donald Trump at han trekker seg ut av avtalen.

Kan reddes

– Tror du INF-avtalen kan reddes?

– Ja, og det er enkelt å redde den. Putin og Trump må møtes ansikt til ansikt og diskutere dette. Jeg vil hevde at Putin er rasjonell, kan mer om atomvåpen, har langt mer erfaring enn Donald Trump og kan være overbevisende. Putin er også bevisst på hvor mye et fullt våpenkappløp koster, sier Weber.

Weber har jobbet som sikkerhetspolitisk rådgiver i Det hvite hus i tretti år og var vise-forsvarsminister for kjernefysiske-, kjemiske- og biologiske våpen under USAs forrige president Barack Obama. I dag er han seniorforsker ved Council of Strategic Risks og er i Oslo på en konferanse Nupi arrangerer om nettopp INF-avtalen og dens betydning.

New Start kan ryke

Å redde avtalen haster, mener forskeren. Når det gjelder mellomdistanseraketter i Europa, området som INF-avtalen dekker, er våpenkappløpet allerede i gang. USA og Russland konkurrerer allerede om utvikling av slike raketter, mener Weber.

Han frykter at New Start-avtalen, den viktigste atomavtalen mellom Russland og USA, også vil kollapse. Avtalen ble undertegnet i 2010 og trådte i kraft året etter. Den gjelder for fem år og går ut februar 2021.

Moskva har allerede uttalt at de ønsker å fornye avtalen, men det er uvisst om Trump ønsker det samme. Ifølge avtalen kan ikke USA og Russland ha mer enn 1550 klargjorte atomstridshoder hver.

– I motsetning til INF-avtalen fungerer New Start-avtalen veldig godt. Begge landene forplikter seg til den. Ryker den, er et ukontrollert våpenkappløp i gang. Faren for atomkrig er større i dag enn den noen gang har vært siden den kalde krigen, og den fortsetter å øke, sier Weber.

Atomspredningsfare

Dersom New Start ryker, vil det ifølge Weber også kunne få katastrofale følger for Ikkespredningsavtalen (NPT). Formålet med avtalen, som trådte i kraft i 1970, er å forhindre at flere land skaffer seg atomvåpen. 190 land har undertegnet avtalen. India, Israel, Nord-Korea, Pakistan og Sør-Sudan er ikke medlemmer.

– Men NPT forplikter også land som har atomvåpen til å nedruste. Om disse landene ikke holder sin del av avtalen, vil det fort kunne føre til at flere land som er med i NPT, skaffer seg atomvåpen. Vi må ikke komme dit, sier seniorforskeren.

Trump kan snu

Trumps sikkerhetspolitiske rådgiver John Bolten regnes som en krigshauk i Washington D.C. Det skal være han som overbeviste Trump om å trekke seg ut av INF-avtalen.

– Er det Bolton som står bak utspillet?

– Ja, jeg tror det. Bolton er en mann som i alle år har kjempet mot internasjonale atomavtaler. Men det betyr ikke at Trump ikke kan ombestemme seg. Vi har sett før at han ikke har hørt på sine rådgivere, sier han.

– Ingen vet hva Trumps neste skritt er. Jeg tror ikke Trump selv vet det, sier Weber og ler.

amal.wahab@klassekampen.no

Mandag 20. mai 2019
I GANG: Forhandlingene mellom protestbevegelsen og hæren i Sudan starter igjen. Lørdag demonstrerte islamister av frykt for å bli holdt ute.
Lørdag 18. mai 2019
STØTTE: Medlemslandene i Europarådet ble enige om å beholde Russland som medlem. Generalsekretær Thorbjørn Jagland fikk støtte fra Tyskland og Frankrike.
Torsdag 16. mai 2019
SPENT: USA flytter presset på Iran videre til Irak.
Onsdag 15. mai 2019
HANDELSKRIG: Jo lenger tollkrigen trekker ut og utvides, jo større blir de strukturelle virkningene.
Tirsdag 14. mai 2019
FARLIG: USA trapper opp sitt nærvær i Persiabukta. – Det er en reell fare for storkrig i regionen, hevder egyptisk Midtøsten-kjenner.
Lørdag 11. mai 2019
ADVARER: USA satser på at sanksjoner skal velte Nicolás Maduro. Regjeringskritikere bekymrer seg for den humanitære prisen.
Fredag 10. mai 2019
VALG: Bedre enn fryktet, men verre enn forventet for ANC, viser de første resultatene fra valget i Sør-Afrika onsdag.
Torsdag 9. mai 2019
TVEEGGET SVERD: To nye innvandringsfiendtlige partier skaper kaos på borgerlig side. Det kan være godt nytt for dansk venstreside, men det kan også føre til trøbbel, ifølge valgforsker.
Onsdag 8. mai 2019
VIL HJEM: Regimeskifte eller ikke, Jannyra González drømmer om å en dag samle familien i Venezuela igjen. – For oss handler ikke dette om politikk, men om å overleve, sier hun.
Tirsdag 7. mai 2019
VÅPENHVILE: Etter ei blodig helg ble det i går våpenhvile i Gaza. Vise­helseministeren sier levekårene er ­fryktelige og ber om heving av blokade og okkupasjon.