Lørdag 3. november 2018
ETTERTRAKTET: Joshua Frenchs foredragsturné startet i Nøtterøy kulturhus 15. oktober. Mandag er det satt opp ekstraforedrag etter at det første ble utsolgt. FOTO: LISE ÅSERUD, NTB SCANPIX
• Joshua French selger ut kulturhus landet over • Skiller seg ut i mengden, sier foredragsgründer
Kan håve inn millioner
Trond Blindheim
Nils Apeland
Joshua French kan tjene fire millioner kroner på foredragsturneen sin. – Han er helt i toppklassen nå, sier markeds­føringsekspert.

foredrag

«‘Kongo-saken’ går inn i historien som en av de mest spennende sanne thrillerne som har skjedd i moderne norsk historie, med stadige vendinger og dramatikk».

Slik selger arrangøren Atikko inn foredraget til Joshua French, som så langt har gått for fulle hus i byer som Drammen og Sandnes. Fram til mars reiser French landet rundt for å fortelle historien sin som tidligere leiesoldat og drapsdømt i Kongo.

Klassekampen har sett på hva turneen kan gi i billettinntekter. Hvis vi tar utgangspunkt i at alle 34 foredrag blir utsolgt og ganger kapasiteten i de ulike salene med en billettpris på 400 kroner, vil inntektene utgjøre 7,8 millioner kroner.

Trond Blindheim, markedsføringsekspert og dosent ved Høyskolen Kristiania, tror at French kan få 50 prosent av turneens omsetning.

Det vil i så fall si at han vil tjene 3,9 millioner kroner.

– Hvis jeg var i hans situasjon, ville jeg ha prøvd meg på å få 60 prosent. Han har en historie som er veldig spennende for mange, og nå er det også kommet en film som har bidratt til markedsføringen av ham. French er helt i toppklassen blant foredragsholdere nå, sier Blindheim, som selv holder mange foredrag for næringslivet.

Fakta

French på turné:

• Joshua French reiser for tida rundt med foredraget «Dømt til døden» i samarbeid med arrangøren Atikko.

• Turneen startet i Nøtterøy 15. oktober og avsluttes i Sandvika 6. mars.

• Billettprisen ligger på mellom 350 kroner (eks. avgift) og 540 kroner, og prisene varierer fra sted til sted.

• Klassekampen har regnet ut at billettinntektene kan beløpe seg til 7,8 millioner kroner hvis turneen blir utsolgt. Dette tar utgangspunkt i en billettpris på 400 kroner og er et forsiktig anslag, ettersom de fleste stedene selger dyrere billetter.

– Rufsete og macho

Nils Apeland eier og driver formidlingstjenesten Taler­listen, som har nesten 600 foredragsholdere i stallen. Han mener at Blindheims anslag høres rimelig ut.

– Jeg antar at French har skjønt at dette er hans «15 minutes of fame», og at han kan bruke momentet, sier han.

Apeland tror at Joshua Frenchs foredrag skiller seg ut i mengden av kulturhusarrangementer:

– Mange av disse arrangementene har en feminin tilnærming med finkultur og temaer som selvrealisering. Her kommer det noe som er rått, rufsete og litt macho. Det har en Lars Monsen-faktor ved seg, og det tror jeg teller positivt. Og så får han drahjelp fra filmen. Det er selvfølgelig ikke tilfeldig at dette kommer samtidig, sier han.

Maner om raushet

Apeland har selv hatt møter med den tidligere leiesoldaten for å inngå en mulig foredragsavtale.

Han tror det er en god idé med åpne foredrag, og er mer usikker på hvor interessant French er for bedriftsmarkedet. Man kan booke enkeltforedrag med French via selskapet Athenas, og både Blindheim og Apeland sier at 50.000 kroner er en realistisk pris for et slikt oppdrag.

– Jeg vil tro at de som kommer på turneen hans, gjerne er voksne menn som er nysgjerrige på hva som skjedde og hvem han er. Saken appellerer til eventyrlysten i oss. Det er atskillig verre å komme på jobben og si at man har booket inn en dødsdømt eventyrer for å se om vi kan lære av ham, sier Apeland.

Han mener at det er hyggelig om French tjener gode penger på turneen.

– Han har hatt mange tøffe år, og det er viktig å huske at han ikke har en dom på seg i Norge. Såpass rause må vi være med folk, sier han.

Turné for reinvasking?

Ikke alle er like begeistret for foredragsvirksomheten. Leif Tore Lindø, journalist i Stavanger Aftenblad, er blant dem som har reagert på at French uforstyrret får fortelle sin historie.

I går meldte VG at Kripos mener at Joshua French og Tjostolv Moland kan ha brutt norsk lov som leiesoldater i Kongo, og at de vil vurdere nærmere undersøkelser.

– French understreker i starten av foredraget at dette ikke er en reinvaskingsturné, men de neste timene handler utelukkende om reinvasking. Inntrykket som skapes, er at i denne grumsete fortellingen har alle gjort feil, bortsett fra Moland og French, sier Lindø, som så foredraget i Sandnes.

I forbindelse med turneen, som avsluttes i Sandvika i mars, vil ikke French snakke med pressen. Fotografer har ingen adgang, og publikum får ikke stille spørsmål fritt. I stedet kan man kan sende inn spørsmål skriftlig, som så siles av arrangøren. Ifølge flere medie­oppslag går mange av de samme spørsmålene igjen i ulike byer. Lindø kaller seansen for parodisk.

– Det er mange ting i dette foredraget jeg ville ha stilt spørsmål ved. French er veldig bastant i måten han formulerer seg på, også om ting som er veldig problematiske. Hva gjør europeiske leiesoldater i Kongo, hvorfor er de der, hvem jobber de for og hvilke metoder tar de i bruk? Det ville jeg ha spurt om, sier Lindø.

– French sier at han vil fortelle sin versjon uten forstyrrelser, er ikke det greit?

– Han skal få fortelle sin historie, men den bør ikke få stå helt uimotsagt. Det er nok en del som vil gå hjem fra turneen og tenke at historien er sånn som han forteller, men i en sak som Kongo-saken er ikke det nok. Det er mye mer ved den historien, sier Lindø.

«Har rett til å fortelle»

Klassekampen var i går i kontakt med Kristian Jakobsen i Atikko, som arrangerer French-turneen, men fikk ikke svar før avisa gikk i trykken.

Daglig leder Lone Sletten i Athenas, som selger enkeltforedrag med Joshua French, skriver i en e-post: «Vi mener han har rett til å fortelle sin historie.»

Selskapet uttaler seg ellers ikke om sine foredragholderes forretninger, opplyser hun.

Det lyktes heller ikke Klassekampen å få svar fra Frenchs advokat Hans Marius Graasvold før vår dødlinje i går.

mariv@klassekampen.no

Mandag 21. oktober 2019
I forrige uke viste Mette-Marit fram norsk litteratur i Frankfurt. Tyskland-kjenner Karsten Aase-Nilsen mener forfatterne kan ha kommet i skyggen av blitz­regnet – selv om det også har dryppet på klokkeren.
Lørdag 19. oktober 2019
Lunken kaffe, rare intervjuspørsmål og kaos på hotellrommet: Klassekampen fulgte forfatter Lotta Elstad gjennom en dag på bokmessa i Frankfurt.
Fredag 18. oktober 2019
Kaptein Sabeltann har vært landfast i 30 år. Nå satses det stort på å få ham ut i verden. – Som å selge en norsk versjon av Coca-Cola, sier markedsføringsekspert.
Torsdag 17. oktober 2019
Bøkene til Jon F­osse og Per Petterson er oversatt til mer enn 40 språk. Likevel velger de å la seg representere av norske bok­agenter.
Tirsdag 15. oktober 2019
Cappelen Damm Agency selger flere rettigheter enn konkurrentene, men går likevel med tap. Ingvild Haugland håper en bestselger skal redde økonomien.
Mandag 14. oktober 2019
Frp kaller det en seier at det ikke deles ut statsstipender neste år. Nå åpner regjeringen for å avvikle ordningen.
Lørdag 12. oktober 2019
I år er «Exit» og andre NRK-serier blitt omtalt 243 ganger på kanalens egne nyhetsflater. Ekspert på presseetikk Svein Brurås mener det svekker NRKs troverdighet.
Fredag 11. oktober 2019
Årets nobelpris i litteratur gikk til den omstridte øster­rikeren Peter Handke. Uttrykk for elendig dømmekraft, mener statsviter Bernt Hagtvet.
Torsdag 10. oktober 2019
Dagens vinnere av nobelprisen i litteratur bør si fra seg prisen, mener kritikere. Men forfatter Dag Solstad ville takket ja.
Onsdag 9. oktober 2019
Norsk filminstitutt må kutte i staben, og teatrene har 70 millioner kroner mindre å rutte med. Nå må ABE-reformen skrotes, mener kulturledere.