Lørdag 3. november 2018
ETTERTRAKTET: Joshua Frenchs foredragsturné startet i Nøtterøy kulturhus 15. oktober. Mandag er det satt opp ekstraforedrag etter at det første ble utsolgt. FOTO: LISE ÅSERUD, NTB SCANPIX
• Joshua French selger ut kulturhus landet over • Skiller seg ut i mengden, sier foredragsgründer
Kan håve inn millioner
Trond Blindheim
Nils Apeland
Joshua French kan tjene fire millioner kroner på foredragsturneen sin. – Han er helt i toppklassen nå, sier markeds­føringsekspert.

foredrag

«‘Kongo-saken’ går inn i historien som en av de mest spennende sanne thrillerne som har skjedd i moderne norsk historie, med stadige vendinger og dramatikk».

Slik selger arrangøren Atikko inn foredraget til Joshua French, som så langt har gått for fulle hus i byer som Drammen og Sandnes. Fram til mars reiser French landet rundt for å fortelle historien sin som tidligere leiesoldat og drapsdømt i Kongo.

Klassekampen har sett på hva turneen kan gi i billettinntekter. Hvis vi tar utgangspunkt i at alle 34 foredrag blir utsolgt og ganger kapasiteten i de ulike salene med en billettpris på 400 kroner, vil inntektene utgjøre 7,8 millioner kroner.

Trond Blindheim, markedsføringsekspert og dosent ved Høyskolen Kristiania, tror at French kan få 50 prosent av turneens omsetning.

Det vil i så fall si at han vil tjene 3,9 millioner kroner.

– Hvis jeg var i hans situasjon, ville jeg ha prøvd meg på å få 60 prosent. Han har en historie som er veldig spennende for mange, og nå er det også kommet en film som har bidratt til markedsføringen av ham. French er helt i toppklassen blant foredragsholdere nå, sier Blindheim, som selv holder mange foredrag for næringslivet.

Fakta

French på turné:

• Joshua French reiser for tida rundt med foredraget «Dømt til døden» i samarbeid med arrangøren Atikko.

• Turneen startet i Nøtterøy 15. oktober og avsluttes i Sandvika 6. mars.

• Billettprisen ligger på mellom 350 kroner (eks. avgift) og 540 kroner, og prisene varierer fra sted til sted.

• Klassekampen har regnet ut at billettinntektene kan beløpe seg til 7,8 millioner kroner hvis turneen blir utsolgt. Dette tar utgangspunkt i en billettpris på 400 kroner og er et forsiktig anslag, ettersom de fleste stedene selger dyrere billetter.

– Rufsete og macho

Nils Apeland eier og driver formidlingstjenesten Taler­listen, som har nesten 600 foredragsholdere i stallen. Han mener at Blindheims anslag høres rimelig ut.

– Jeg antar at French har skjønt at dette er hans «15 minutes of fame», og at han kan bruke momentet, sier han.

Apeland tror at Joshua Frenchs foredrag skiller seg ut i mengden av kulturhusarrangementer:

– Mange av disse arrangementene har en feminin tilnærming med finkultur og temaer som selvrealisering. Her kommer det noe som er rått, rufsete og litt macho. Det har en Lars Monsen-faktor ved seg, og det tror jeg teller positivt. Og så får han drahjelp fra filmen. Det er selvfølgelig ikke tilfeldig at dette kommer samtidig, sier han.

Maner om raushet

Apeland har selv hatt møter med den tidligere leiesoldaten for å inngå en mulig foredragsavtale.

Han tror det er en god idé med åpne foredrag, og er mer usikker på hvor interessant French er for bedriftsmarkedet. Man kan booke enkeltforedrag med French via selskapet Athenas, og både Blindheim og Apeland sier at 50.000 kroner er en realistisk pris for et slikt oppdrag.

– Jeg vil tro at de som kommer på turneen hans, gjerne er voksne menn som er nysgjerrige på hva som skjedde og hvem han er. Saken appellerer til eventyrlysten i oss. Det er atskillig verre å komme på jobben og si at man har booket inn en dødsdømt eventyrer for å se om vi kan lære av ham, sier Apeland.

Han mener at det er hyggelig om French tjener gode penger på turneen.

– Han har hatt mange tøffe år, og det er viktig å huske at han ikke har en dom på seg i Norge. Såpass rause må vi være med folk, sier han.

Turné for reinvasking?

Ikke alle er like begeistret for foredragsvirksomheten. Leif Tore Lindø, journalist i Stavanger Aftenblad, er blant dem som har reagert på at French uforstyrret får fortelle sin historie.

I går meldte VG at Kripos mener at Joshua French og Tjostolv Moland kan ha brutt norsk lov som leiesoldater i Kongo, og at de vil vurdere nærmere undersøkelser.

– French understreker i starten av foredraget at dette ikke er en reinvaskingsturné, men de neste timene handler utelukkende om reinvasking. Inntrykket som skapes, er at i denne grumsete fortellingen har alle gjort feil, bortsett fra Moland og French, sier Lindø, som så foredraget i Sandnes.

I forbindelse med turneen, som avsluttes i Sandvika i mars, vil ikke French snakke med pressen. Fotografer har ingen adgang, og publikum får ikke stille spørsmål fritt. I stedet kan man kan sende inn spørsmål skriftlig, som så siles av arrangøren. Ifølge flere medie­oppslag går mange av de samme spørsmålene igjen i ulike byer. Lindø kaller seansen for parodisk.

– Det er mange ting i dette foredraget jeg ville ha stilt spørsmål ved. French er veldig bastant i måten han formulerer seg på, også om ting som er veldig problematiske. Hva gjør europeiske leiesoldater i Kongo, hvorfor er de der, hvem jobber de for og hvilke metoder tar de i bruk? Det ville jeg ha spurt om, sier Lindø.

– French sier at han vil fortelle sin versjon uten forstyrrelser, er ikke det greit?

– Han skal få fortelle sin historie, men den bør ikke få stå helt uimotsagt. Det er nok en del som vil gå hjem fra turneen og tenke at historien er sånn som han forteller, men i en sak som Kongo-saken er ikke det nok. Det er mye mer ved den historien, sier Lindø.

«Har rett til å fortelle»

Klassekampen var i går i kontakt med Kristian Jakobsen i Atikko, som arrangerer French-turneen, men fikk ikke svar før avisa gikk i trykken.

Daglig leder Lone Sletten i Athenas, som selger enkeltforedrag med Joshua French, skriver i en e-post: «Vi mener han har rett til å fortelle sin historie.»

Selskapet uttaler seg ellers ikke om sine foredragholderes forretninger, opplyser hun.

Det lyktes heller ikke Klassekampen å få svar fra Frenchs advokat Hans Marius Graasvold før vår dødlinje i går.

mariv@klassekampen.no

Tirsdag 20. november 2018
Spartacus-sjef Per Nordanger mener vi har hatt en overproduksjon av sakprosa de siste årene, og at flere forlag kan bli nødt til å kutte titler.
Mandag 19. november 2018
Ved å øke sine egeninntekter har de statseide teatrene kompensert for kutt i offentlig støtte. Men de kunstneriske ambisjonene vil snart bli skadelidende, hevder teatersjefer.
Lørdag 17. november 2018
Statlige teatre har økt sine egeninntekter, selv om de får mindre i offentlige tilskudd. Høyre jubler, mens SV mener tallene i rapporten gir et misvisende bilde.
Fredag 16. november 2018
– Det har aldri vært mindre grunn til å rehabilitere Alf Larsen, sier litteratur­forsker Tore Rem. Han reagerer på Forfatterforeningens unnskyldning til den omstridte poeten.
Torsdag 15. november 2018
Det er viktig at den hegemoniske historiefortellingen om jødeforfølgelsen i Norge blir utfordret, mener Irene Levin.
Onsdag 14. november 2018
Er 10.000 kroner i statsstøtte per avisabonnement for mye? Nei, sier sjefredaktøren i Helgelendingen, og får støtte fra KrF og Senterpartiet på Stortinget.
Tirsdag 13. november 2018
25.000 abonnenter kan miste papir­avisa dersom regjeringen går for et kompromissforslag som mediebransjen selv har spilt inn.
Mandag 12. november 2018
Litteraturprofessor Marianne Egeland mener det er vanskelig å se hvem som fører ordet i høstens kjendis­bøker.
Lørdag 10. november 2018
Etter en storstilt digitalisering av skolen er Bærum kommune klar for neste skritt: kutt i skolebibliotek­tjenesten.
Fredag 9. november 2018
Sentrale personer i motstandsbevegelsen ble varslet om deportasjonen av de norske jødene høsten 1942, men varslene ble ignorert. Det viser Marte Michelet i boka «Hva visste hjemmefronten?».