Torsdag 1. november 2018
FORHANDLER IKKE: Abid Raja (V) håper at KrF lander på borgerlig side, men ser ingen grunn til å gi etter for innstramminger i abortloven «bare for å tilfredsstille ett partis meget spesielle behov for dette». FOTO: TOM HENNING BRATLIE
Ropstads «historiske mulighet til å endre abortloven på høyresida» finnes ikke:
Knuser KrFs aborthåp
Undersak

Tvil om tvillingabort

Selv om Abid Raja (V) er klar på at dagens abortlov skal ligge fast, gjør han et unntak for tvillingabort.

– Det kan godt utredes og ses nærmere på, sier han.

I Norge ble det åpnet for fosterreduksjon av friske fostre, såkalt tvilllingabort, i 2016 under dagens regjering. Bakgrunnen var at Justisdepartementets lovavdeling vurderte saken og slo fast at tvillingabort ikke var i strid med loven. I fjor fremmet KrF og Senterpartiet et forslag om at tvillingabort av friske fostre skulle forbys, men forslaget ble nedstemt i Stortinget.

Frps Christian Tybring-Gjedde vil heller ikke endre dagens abortlov, men mener også det er behov for å se på tvillingabort.

Saken er rettet 1. november 2018: Årstallet 2014 er rettet til 2016. Red.

NEI: Erna Solbergs abortfrieri til KrF mangler flertall i Stortinget. – Min stemme for kvinnes rett til abort kan ikke forhandles bort, sier Venstres Abid Raja.

KRFS VEIVALG

«På høyresida har vi en historisk mulighet til å endre abortloven.» Dette er KrF-nestleder Kjell Ingolf Ropstads kronargument for hvorfor KrF bør gå inn i dagens regjering med Høyre, Venstre og Fremskrittspartiet.

Ropstad lener seg tungt på statsminister Erna Solbergs uttalelser til VG i oktober, der hun åpnet for å gjøre endringer i den omstridte 2c-paragrafen.

Denne bestemmelsen gir rett til senabort dersom fosteret diagnostiseres med alvorlig sykdom, for eksempel Down syndrom.

Men det finnes ingen «historisk mulighet» for å endre denne paragrafen på høyresida – uansett hva KrF og Solberg måtte bli enige om i eventuelle regjeringsforhandlinger.

Fakta

KrFs veivalg:

• Fredag 28. september rådet KrF-leder Knut Arild Hareide partiet til å søke regjeringsmakt med Arbeiderpartiet og Senterpartiet.

• 2. november holder KrF ekstraordinært landsmøte for å avgjøre partiets vanskelige veivalg om regjeringssamarbeid.

• Statsminister Erna Solberg (H) har åpnet for å forhandle med KrF om abortlovens paragraf 2C, som åpner for seinabort ved alvorlig sykdom hos fosteret. Klassekampens gjennomgang viser at det mangler flertall for dette på høyresida.

Abid Raja sier nei

Det må bare fire borgerlige representanter til for å knuse KrFs drøm om å endre abortloven i Stortinget, som Vårt Land skrev i går. Samtidig gjenga avisa Frps helsepolitiske talsperson, Åshild Bruun-Gundersen, på følgende:

– Ingen kan overkjøre vår rett til å stemme etter egen samvittighet i disse abortspørsmålene. Jeg kommer aldri til å stemme for innskrenkning av abortloven.

Klassekampen har snakket med ytterligere fem stortingsrepresentanter som kommer med liknende garantier. Fire fra Frp, og en fra Venstre.

Dermed ryker Ropstads «historiske mulighet».

Av dem Klassekampen har snakket med, er Venstres Abid Raja den som tydeligst fastslår at abortloven skal ligge fast:

– Min stemme i Stortinget for kvinnes rett til selvbestemt abort kan ikke forhandles bort, sier han til Klassekampen.

Han legger til og understreker at han uttaler seg som Venstres parlamentariske nestleder:

– Ingen av Venstres representanter er fristilt til å stemme for endringer av abortlovens 2C.

Frp-ere sier nei

Frps stortingsrepresentant Morten Wold drar først på det, før han bestemmer seg for å støtte kollega Bruun-Gundersen:

– Jeg kan like gjerne si det: Jeg er på linje med henne. Og det vil overraske meg dersom ikke de fleste i Frps stortingsgruppe mener det samme.

Frps stortingsrepresentant fra Vest-Agder Gisle Saudland sier også at han er «enig med Åshild».

– Min mening er at abortloven bør forbli som den er. Den er resultatet av et bredt kompromiss.

Saudland kommer også med et stikk til Solberg:

– Jeg liker ikke at noen lover vekk noe på vegne av andre, selv ikke når det er statsministeren.

I tillegg bekrefter stortingsrepresentantene Roy Steffensen og Terje Halleland at de er på linje med Bruun-Pedersen.

Ropstad: Spekulasjoner

Ropstad kommenterer det manglende flertallet slik: «Dette er en sak vi som parti først må prioritere, så må vi eventuelt vinne frem i forhandlingene. Jeg spekulerer ikke mer i saken enn at dersom KrF søker regjering med H, V og FrP og inngår avtale om regjeringserklæring så vil erklæringen følges opp», skriver han i en sms.

– Så du setter din lit til at de borgerlige partilederne skal bruke partipisk i dette spørsmålet?

«Jeg spekulerer ikke mer i spørsmålet før vi eventuelt er kommet dit.»

politikk@klassekampen.no

Artikkelen er oppdatert: 1. november 2018 kl. 09.37
Mandag 20. mai 2019
FRIHET: Ytrings­friheten er truet av både Facebook og hatprat, og Torbjørn Røe Isaksen vil ettergå hvordan de store private selskapene styrer offentligheten.
Lørdag 18. mai 2019
OMKAMP: Etter at regjeringens spare­plan har gått i vasken, tror Liv Signe Navarsete (Sp) på omkamp om Andøya.
Torsdag 16. mai 2019
PRISSJOKK: Frank Bakke-Jensen (H) åpner for at andre kan måtte ta regningen for ekstra kostnader. – Kan bety å sende regningen til velferden, pensjonister og fattige, sier SV.
Tirsdag 14. mai 2019
LIKT OG ULIKT: Lammekarré og rødvin til tross, norske islam­kritikere fikk ikke servert det de ­ønsket seg da de hadde Steve ­Bannon til bords.
Lørdag 11. mai 2019
OLJEVENN: Rødts Mímir Kristjánsson utfordrer partiets oljepolitikk. Han er i konflikt med nesten hele partiet, svarer partiets nestleder.
Torsdag 9. mai 2019
PRISSJOKK: Audun Lysbakken mener statsministeren bortforklarer merkostnader til nye kampfly. I tillegg kan dyrere våpen presse opp prisene ytterligere.
Tirsdag 7. mai 2019
STERKE: Bunadskledde rebeller har jaget helsebyråkratene på retrett. Nå konkurrerer Ap og Senterpartiet om å overstyre helse­foretaket i Møre og Romsdal.
Mandag 6. mai 2019
KAMP: Sylvi Listhaug vil vinne fleire kvinner til Framstegspartiet. Og ho lovar Venstre kamp om tredelinga av foreldre­permisjon.
Lørdag 4. mai 2019
SKRUR TIL: Frp håper å få med seg Ap på forslag om å sette et øvre tak på hvor mye ytelser folk kan få fra det offentlige. Økonom sier et tak kan øke barnefattigdommen.
Tirsdag 30. april 2019
VIL HENTE: FpU går imot partiprofiler og åpner opp for å hente hjem alle norske barn av IS-krigere, men ikke foreldrene.