Torsdag 1. november 2018
FORHANDLER IKKE: Abid Raja (V) håper at KrF lander på borgerlig side, men ser ingen grunn til å gi etter for innstramminger i abortloven «bare for å tilfredsstille ett partis meget spesielle behov for dette». FOTO: TOM HENNING BRATLIE
Ropstads «historiske mulighet til å endre abortloven på høyresida» finnes ikke:
Knuser KrFs aborthåp
Undersak

Tvil om tvillingabort

Selv om Abid Raja (V) er klar på at dagens abortlov skal ligge fast, gjør han et unntak for tvillingabort.

– Det kan godt utredes og ses nærmere på, sier han.

I Norge ble det åpnet for fosterreduksjon av friske fostre, såkalt tvilllingabort, i 2016 under dagens regjering. Bakgrunnen var at Justisdepartementets lovavdeling vurderte saken og slo fast at tvillingabort ikke var i strid med loven. I fjor fremmet KrF og Senterpartiet et forslag om at tvillingabort av friske fostre skulle forbys, men forslaget ble nedstemt i Stortinget.

Frps Christian Tybring-Gjedde vil heller ikke endre dagens abortlov, men mener også det er behov for å se på tvillingabort.

Saken er rettet 1. november 2018: Årstallet 2014 er rettet til 2016. Red.

NEI: Erna Solbergs abortfrieri til KrF mangler flertall i Stortinget. – Min stemme for kvinnes rett til abort kan ikke forhandles bort, sier Venstres Abid Raja.

KRFS VEIVALG

«På høyresida har vi en historisk mulighet til å endre abortloven.» Dette er KrF-nestleder Kjell Ingolf Ropstads kronargument for hvorfor KrF bør gå inn i dagens regjering med Høyre, Venstre og Fremskrittspartiet.

Ropstad lener seg tungt på statsminister Erna Solbergs uttalelser til VG i oktober, der hun åpnet for å gjøre endringer i den omstridte 2c-paragrafen.

Denne bestemmelsen gir rett til senabort dersom fosteret diagnostiseres med alvorlig sykdom, for eksempel Down syndrom.

Men det finnes ingen «historisk mulighet» for å endre denne paragrafen på høyresida – uansett hva KrF og Solberg måtte bli enige om i eventuelle regjeringsforhandlinger.

Fakta

KrFs veivalg:

• Fredag 28. september rådet KrF-leder Knut Arild Hareide partiet til å søke regjeringsmakt med Arbeiderpartiet og Senterpartiet.

• 2. november holder KrF ekstraordinært landsmøte for å avgjøre partiets vanskelige veivalg om regjeringssamarbeid.

• Statsminister Erna Solberg (H) har åpnet for å forhandle med KrF om abortlovens paragraf 2C, som åpner for seinabort ved alvorlig sykdom hos fosteret. Klassekampens gjennomgang viser at det mangler flertall for dette på høyresida.

Abid Raja sier nei

Det må bare fire borgerlige representanter til for å knuse KrFs drøm om å endre abortloven i Stortinget, som Vårt Land skrev i går. Samtidig gjenga avisa Frps helsepolitiske talsperson, Åshild Bruun-Gundersen, på følgende:

– Ingen kan overkjøre vår rett til å stemme etter egen samvittighet i disse abortspørsmålene. Jeg kommer aldri til å stemme for innskrenkning av abortloven.

Klassekampen har snakket med ytterligere fem stortingsrepresentanter som kommer med liknende garantier. Fire fra Frp, og en fra Venstre.

Dermed ryker Ropstads «historiske mulighet».

Av dem Klassekampen har snakket med, er Venstres Abid Raja den som tydeligst fastslår at abortloven skal ligge fast:

– Min stemme i Stortinget for kvinnes rett til selvbestemt abort kan ikke forhandles bort, sier han til Klassekampen.

Han legger til og understreker at han uttaler seg som Venstres parlamentariske nestleder:

– Ingen av Venstres representanter er fristilt til å stemme for endringer av abortlovens 2C.

Frp-ere sier nei

Frps stortingsrepresentant Morten Wold drar først på det, før han bestemmer seg for å støtte kollega Bruun-Gundersen:

– Jeg kan like gjerne si det: Jeg er på linje med henne. Og det vil overraske meg dersom ikke de fleste i Frps stortingsgruppe mener det samme.

Frps stortingsrepresentant fra Vest-Agder Gisle Saudland sier også at han er «enig med Åshild».

– Min mening er at abortloven bør forbli som den er. Den er resultatet av et bredt kompromiss.

Saudland kommer også med et stikk til Solberg:

– Jeg liker ikke at noen lover vekk noe på vegne av andre, selv ikke når det er statsministeren.

I tillegg bekrefter stortingsrepresentantene Roy Steffensen og Terje Halleland at de er på linje med Bruun-Pedersen.

Ropstad: Spekulasjoner

Ropstad kommenterer det manglende flertallet slik: «Dette er en sak vi som parti først må prioritere, så må vi eventuelt vinne frem i forhandlingene. Jeg spekulerer ikke mer i saken enn at dersom KrF søker regjering med H, V og FrP og inngår avtale om regjeringserklæring så vil erklæringen følges opp», skriver han i en sms.

– Så du setter din lit til at de borgerlige partilederne skal bruke partipisk i dette spørsmålet?

«Jeg spekulerer ikke mer i spørsmålet før vi eventuelt er kommet dit.»

politikk@klassekampen.no

Artikkelen er oppdatert: 1. november 2018 kl. 09.37
Onsdag 19. desember 2018
KRAV: Sterke ­krefter i KrF jobber for at partiet skal kreve utviklingsministeren og et nytt ut­viklingsdepartement i ny regjering.
Tirsdag 18. desember 2018
TILBAKE: Arbeiderpartiet i Troms og Finnmark går inn i fylkessammenslåingen med planene klare for en rask omgjøring.
Mandag 17. desember 2018
FRAMTIDSFRYKT: Nordmenn flest uroar seg mest for klimaendringar og svekka velferdsstat, ifølge eit notat frå tankesmia Agenda.
Onsdag 12. desember 2018
VOLDTEKT: Høyres justispolitiske talsperson Peter Frølich mener minstestraffen for voldtekt er for høy. Han vil løfte diskusjonen inn i regjeringsforhandlingene med KrF, Frp og Venstre.
Torsdag 6. desember 2018
PROFIL: Unge Venstre-leiar ­Sondre Hansmark seier Abid Raja er blant dei einaste som profilerer Venstre sin eigen politikk.
Onsdag 5. desember 2018
UHOLDBART: Elin Ørjasæter slakter Trine Skei Grandes lederstil etter at partilederen anklaget partifelle for å være illojal.
Tirsdag 4. desember 2018
RAUDE BYAR: Norske storbyar ligg an til å halde på sine Ap-ordførarar etter kommunevalet i 2019. I Bergen og Tromsø slit høgresida med alternativet.
Mandag 3. desember 2018
SENTRUMSSTENGT: Ny måling viser rødgrønt flertall i Bergen. Nå ber SVs Oddny Miljeteig Ap om å «lese skriften på veggen» og velge SV foran sentrum.
Lørdag 1. desember 2018
UT: Dei er avhengige av selja mangan til stålprodusentar i heile EU, men slår likevel ikkje nokon stålring om EØS-avtalen. Eramet Norway er open for å greia ut eit alternativ til EØS.
Torsdag 29. november 2018
INNVANDRING: Torbjørn Røe Isaksen (H) tek opp konkurransen i asyl- og flyktningpolitikken mot Sylvi Listhaug (Frp) og Masud Gharahkhani (Ap).