Torsdag 1. november 2018
VENTER PÅ FRED: USA ber partene i Jemen-krigen om å legge ned våpnene og komme til forhandlingsbordet for å prøve å få slutt på den verste humanitærkrisen i verden. Disse barna fra Hodeida-provinsen bor i et utbombet hus sammen med familien sin. FOTO: AHMAD AL-BASHA, AFP/NTB SCANPIX
• Krever våpenhvile fra Saudi-Arabia • Ber om at krigen i Jemen stanses umiddelbart
USA trekker krigsstøtte
Mohammed Bin Salman
SNUR: Etter drapet på Jamal Khashoggi har Saudi-kronprins Mohammed Bin Salman blitt en belastning for USA. Våpenhvile vil være første skritt mot maktskifte i Riyad, sier egyptisk professor.

Jemen

Helt siden den Saudi-ledede koalisjonen gikk til krig mot Jemens Houthi-milits i 2015, har USA støttet Saudi-Arabia. Tirsdag snudde det: USAs forsvarsminister Jim Mattis sa at partene i Jemen-krigen må inngå en våpenhvile, og komme seg til fredsforhandlinger i Sverige. Disse skal ledes av FNs spesialutsending til Jemen, Martin Griffiths.

– Det holder ikke lenger å si at vi en gang skal jobbe for fred. Det må skje innen 30 dager, sa Mattis under et arrangement i Washington.

Samtidig uttalte utenriksminister Mike Pompeo seg om saken i en pressemelding tirsdag:

– Alle fiendtligheter fra Houthi-kontrollerte områder mot Saudi-Arabia og Emiratene skal opphøre. Deretter må alle luftangrep fra koalisjonen opphøre.

FN har kalt katastrofen i Jemen for «den verste humanitære katastrofen i verden». Frankrikes forsvarsminister Florence Parly sier ifølge AFP at «den humanitære situasjonen er kritisk», og at bistand må slippes inn:

– Den militære situasjonen er fastlåst. Derfor må krigen i Jemen stanses.

Fakta

Krigen i Jemen:

• En regional koalisjon ledet av Saudi-Arabia gikk i mars 2015 til krig mot den lokale Houthi-bevegelsen som hadde tatt kontroll over Jemens hovedstad Sana i september 2014. Alle parter i konflikten anklages av menneskerettighetsorganisasjoner for krigsforbrytelser.

• Iran støtter houthienes opprør, men FN-granskere konkluderte i 2017 med at det ikke forelå beviser for store iranske våpenleveranser.

• FN og hjelpeorganisasjoner frykter en massiv sultkatastrofe i Jemen. 14 millioner mennesker har nå akutt behov for mat.

• Tirsdag ba USAs forsvarsminister Jim Mattis partene i konflikten om å komme til forhandlingsbordet i løpet av november. Kilde: NTB

Prisen for drap

Jemen-krigens humanitære følger har skapt kraftige reaksjoner, men USA har hittil latt være å presse Saudi-Arabia til å stanse krigen.

Hassan Nafaa, professor i statsvitenskap ved Universitetet i Kairo, hevder USAs utspill er knyttet til drapet på den saudiarabiske journalisten Jamal Khashoggi i Istanbul.

– Drapet på Khashoggi har fått Washington til å innse at kronprins Mohamed Bin Salman er et problem, sier Nafaa, sier over telefon fra Kairo.

USAs siste utspill «er et første skritt på veien mot å tvinge en avsettelse av Bin Salman», ifølge professoren. Det var kronprinsen som gikk i bresjen for krigen i Jemen. Han ønsket å framstå som en sterk leder, som kunne sette en stopper for Irans voksende makt i regionen, ettersom Iran støtter houthi-opprøret.

– Nå skal han tvinges til å trekke seg og dra til forhandlingsbordet – på ordre fra USA. Det kan bli et nederlag han ikke overlever, sier Nafaa.

Verdens veivalg

Nourhan al-Sheikh, også hun professor i statsvitenskap ved Universitetet i Kairo, er uenig med Nafaa. Hun understreker at det ikke er en enkel sak å erstatte kronprinsen, så lenge kong Salman sitter.

USAs utspill kommer nok heller av økende press mot Det hvite hus og fordi «USA endelig har innrømmet at krigen i Jemen ikke kan vinnes militært», sier forskeren.

– Initiativet åpner for en slags konkurranse mellom USAs visjon om en konfrontasjon mellom en sunnimuslimsk-israelsk allianse og Iran, og Europas mer myke linje, der de forsøker å mekle fram en slags forsoning mellom Iran og Saudi-Arabia. Det skal bli spennende å følge med.

Kronprins Bin Salman ser Iran som den største fienden, men det er ikke umulig at Europa får gjennomslag etter hvert, sier professoren.

USAs solo-løp

Under Dialogkonferansen i 2013 møttes alle fraksjoner i Jemen, også Houthi-militsen, og ble enige om grunnlaget for maktfordelingen i landet og at Jemen skulle bli en føderasjon. Sikkerhetsrådet vedtok dessuten flere sanksjoner mot Houthi-militsen på grunn av deres ulovlige maktovertakelse av hovedstaden Sana i 2014.

Abdel Raqib Hidayni, politisk redaktør i den jemenittiske statseide avisa 14. oktober, sier på telefon fra Aden at USA nå ignorerer tidligere arbeid for forsoning.

– Nå ønsker USA sin egen deal. De ønsker en demilitarisert sone langs grensa med Saudi-Arabia, og de vil gjøre Jemen fri for missiler og raketter, sier han.

Hidayni tror ikke USAs initiativ vil føre til stabilitet.

– Houthiene har fortsatt kontroll over mesteparten av byene i Jemen. Den store taperen blir den internasjonalt anerkjente regjeringen. Den er nå uten makt eller kontroll.

amal.wahab@klassekampen.no

Onsdag 16. oktober 2019
KRISE: Tyrkias offensiv i Nord-Syria har gjort det vanskeligere for USA å trekke ut soldatene sine. Samtidig rykker den syriske regjeringshæren inn i nye byer.
Tirsdag 15. oktober 2019
RESOLUTT: Tyrkia vil bekjempe YPG-militsen i Syria, selv om hele verden vender seg mot dem. Det sier Tyrkias ambassadør til Norge, Fazli Çorman.
Mandag 14. oktober 2019
SAMTALER: Etter nesten to uker med protester gikk urfolksbevegelsen Conaie lørdag med på å møte president Moreno. Like etter ble det innført portforbud i hovedstaden Quito.
Lørdag 12. oktober 2019
SOLIDARITET: Tyrkiske styrker rykker lenger inn i Syria. Natos generalsekretær Jens Stoltenberg sier han forventer at medlemslandene i alliansen fortsetter å støtte Tyrkia militært.
Fredag 11. oktober 2019
FLYKTER: Tobarnsmora Haifa Mohamed (34) er på flukt fra bombene. Hun er livredd for ungene sine, men sverger på at Tyrkia ikke skal ta fra henne hjem­landet.
Torsdag 10. oktober 2019
I GANG: I går varslet Tyrkia at invasjonen av Nord-Syria er iverksatt. Kurderne ba sivile komme til grensa for å forsvare området. – Norge må bruke maksimalt press mot Tyrkia, sier SVs Audun Lysbakken.
Onsdag 9. oktober 2019
ANSPENT: Donald Trump får motstand fra Pentagon etter å ha gitt grønt lys for en tyrkisk offensiv mot kurderne. – Vi forbereder oss på krig. Folk her frykter for sine liv, sier talsperson for kurderstyrker i Syria.
Tirsdag 8. oktober 2019
FRITT FRAM: Tyrkia får fritt leide av USA til å invadere Nord-Syria. – Vi sviktes igjen, sier utenrikspolitisk talsmann for de kurdiske selvstyremyndighetene.
Mandag 7. oktober 2019
NOK: I går demonstrerte irakere for sjette dagen på rad. De krever slutt på den sekteriske maktfordelingen som fulgte den amerikanske invasjonen i 2003, sier irakisk forsker.
Lørdag 5. oktober 2019
VALG: Avtalen om valg i Øst-Ukraina kan gi god tur til Paris i oktober.