Onsdag 31. oktober 2018
VISITT: Den britiske statsministeren Theresa May (midten) var i går i Oslo, der hun holdt tale på Stortinget og deltok på samarbeidsforumet Northern Future Forum.
• Utelukker ikke «no deal» • Skyter ned brexit-omkamp
Brexit-May bremser ikke
BESTEMT: En diplomatisk, men offensiv Theresa May forsvarte i går britenes beslutning om å gå ut av EU da hun besøkte Stortinget.

BREXIT

«Storbritannia forlater EU, ikke Europa». Det var mantraet fra Theresa May da hun i går besøkte Norge for første gang som britisk statsminister.

May var i Norge blant annet for å delta på et samarbeidsforum sammen med sine nordiske og baltiske kolleger. Hun brukte store deler av sin tale på Stortinget til å hylle de historiske og kulturelle båndene mellom landene i samarbeidet.

Etter å ha skrytt av nordisk design og musikk, vakte May latter fra stortingssalen da hun bemerket:

– Og det hender at noen av oss også danser til Abba.

May er kjent for sine stive dansebevegelser, noe hun viste da hun tidligere i høst entret De konservatives landsmøte til Abba-klassikeren «Dancing Queen».

Fakta

Theresa May i Norge:

• Storbritannias statsminister Theresa May var i går i Oslo blant annet for å delta på Northern Future Forum.

• Der hun møtte nordiske og baltiske kolleger for å diskutere felles utfordringer.

• Hun holdt også bilaterale samtaler med statsminister Erna Solberg, der hovedtema var Storbritannias utmelding fra EU – såkalt brexit.

• Norges forhold til EU blir hyppig nevnt i britiske medier i diskusjoner om brexit.

Forhold til «nytt nivå»

Under sitt korte fellesmøte med pressen gjorde May og statsminister Erna Solberg det klart at både Storbritannia og Norge håper at britene oppnår en utmeldingsavtale med EU.

Samtidig forbereder begge parter seg på et såkalt «no deal»-scenario – altså at Storbritannia går ut av EU uten en avtale.

– Storbritannia kommer ikke til å vende ryggen til verden og visselig ikke til den nordiske regionen, sa May i stortingssalen, og gjentok at Storbritannia også er «en stolt del av Europa».

Statsministeren understreket at britene ville være «aktive medlemmer» av FN, Nato, regionale organer og at de vil inngå «nye partnerskaper» med EU, EØS og Efta.

Mens mange snakker om britenes kronglete skilsmisseprosess med EU, valgte May å formulere seg slik om britenes forhold til omverdenen:

– Vi skal bringe forholdet til det neste nivået.

Det var ikke rom for spørsmål fra pressen, men flere nordiske politiske representanter fikk anledning til å lufte sine bekymringer om brexit.

I sine svar forsikret May at britene håper å inngå bilaterale avtaler som sikrer rettighetene til nordiske borgere i Storbritannia, også dersom London og Brussel ikke kommer fram til en avtale.

Samtidig gjorde May følgende klart:

• Storbritannia skal ha slutt på fri flyt av arbeidskraft etter utmeldingen fra EU. Hennes regjering arbeider nå med detaljene i det May omtaler som et nytt «kompetansebasert innvandringssystem».

• Det er uaktuelt å holde en ny folkeavstemning om brexit, slik mange briter nå driver kampanje for og håper vil bli en realitet.

– Det britiske parlamentet stemte overveldende for å gi denne beslutningen til det britiske folk. De stemte, og de stemte for å forlate EU, sa May om folkeavstemningen 23. juni 2016.

May mener det er avgjørende å levere på brexit, fordi saken ifølge henne handler om velgernes «tillit til politikere» og «politikernes integritet».

– Det blir ingen andre folkeavstemning, fastslo May.

«Norway Plus»

I dagene før May ankom Oslo har Norges forhold til EU igjen vært et hovedtema i britiske mediers dekning av brexit.

Tidligere har EU-tilhengere foreslått en såkalt «Norway Plus»-modell, som innebærer at Storbritannia blir værende i det indre markedet, godtar fri flyt av arbeidskraft og underlegger seg EU-domstolen.

Forslaget har vært en rød klut blant brexit-tilhengerne. Da Erna Solberg ble bedt om å kommentere denne modellen under et intervju med Politico Europe i Brussel i mai, spurte hun:

– Hvorfor skal dere forlate EU hvis dere skal godta dette?

Men siden de interne flokene forblir uløst i Westminster snart tre måneder etter at May presenterte sin såkalte Chequers-plan om brexit, sirkulerer nå ulike versjoner av «Norges-modellen» som en mulig måte å bryte ut av stillstanden på.

Blant annet har den euroskeptiske konservative parlamentarikeren Nick Boles snekret sammen forslaget «Better Brexit», en overgangsmodell der Storbritannia blir med i EØS i en treårsperiode.

Denne tida skal britene ifølge Boles bruke til å forhandle fram en frihandelsavtale med EU, basert på en tilsvarende avtale som Canada har inngått med EU.

Modellen har også blitt omtalt som «Norway-then-Canada».

Storbritannia skal ifølge Boles’ plan bryte med EU-domstolen, som har vært et fundamentalt krav blant brexit-tilhengerne. Men modellen vil også bety fortsatt fri flyt av arbeidskraft, som vil forarge mange av euroskeptikerne.

Litt til alle

En sentral motivasjon bak «Norway-then-Canada»-modellen er å presentere et alternativ til Mays Chequers-plan.

Nick Boles sier til den brexit-vennlige tabloidavisa Daily Express at «ingen elsker ‘Norway-then-Canada’-tilnærmingen», men at «alle kan finne noe de liker» ved modellen dersom de tilbys forsikringer på viktige områder.

– Likevel foreslår statsministeren en avtale der Nord-Irland kan bli holdt innenfor det indre varemarkedet når resten av Storbritannia har forlatt det. Dette vil være en konstitusjonell krenkelse, mener Boles.

Labour-veteran positiv

Blant EU-tilhengerne, som utgjør flertallet i opposisjonspartiet Labour, er det mange som kunne tenke seg en slags EØS-modell. De anser imidlertid Boles’ overgangsplan som bare en mer omstendelig måte å bryte ut av EU på.

Dermed fortsetter de såkalte remainerne å mobilisere for en ny folkeavstemning om utmeldingsavtalen som May etter planen skal komme fram til med EU.

Fredag skrev den euroskeptiske Labour-veteranen Frank Field i den EU-vennlige avisa The Guardian at han også ønsker at Storbritannia forhandler fram en slik EØS-løsning som en «forsikringspolise», i tilfelle May ikke greier å oppnå en brexit-avtale med EU.

Ifølge The Guardian er flere Labour-parlamentarikere fra valgkretser som stemte leave, sympatisk innstilt til forslaget, så lenge prosessen faktisk blir en overgangsfase og ender med utmelding.

yohans@klassekampen.no

Onsdag 17. april 2019
BRENNBART: Tragedien i Notre-Dame setter fyr på en gammel fransk debatt om forholdet mellom staten og kirka. Mangemilliardærer lover nå enorme beløp.
Tirsdag 16. april 2019
KOALISJON: Sannfinnene er håret i bokstavsuppa som skal danne ny regjering i Finland.
Mandag 15. april 2019
BLOTTLAGT: USAs menneskerettighetsbrudd i Irak og Afghanistan, behandlingen av Guantánamo-fanger og sabotasjen mot Bernie Sanders er bare noen av Wikileaks’ avsløringer siden 2007.
Lørdag 13. april 2019
STRID: Eva Joly mener mediene må stå opp for Julian Assange. Aftenposten synes det er «for tidlig» å si om saken mot Wikileaks-sjefen truer presse- og ytringsfrihet.
Fredag 12. april 2019
UTLEVERING: Tidligere rådgiver for Julian Assange og jussprofessor Eirik Bjørge frykter at Wikileaks-sjefen står overfor et langvarig fengselsopphold i USA.
Torsdag 11. april 2019
SEIERHERRE: Israels statsminister Benjamin Netanyahu endte opp som valgvinner og samler en ny og historisk høyrevridd regjering.
Onsdag 10. april 2019
DOM: Uansett hva de mener om EU, har det store flertallet av britene liten eller ingen tiltro til egne politikeres håndtering av utmeldingen, viser ny rapport.
Tirsdag 9. april 2019
OVERGREP: Flere militser deltar i angrepet på Tripoli. Den største militsen har gjennom­ført flere utenomrettslige henrettelser, og en tidligere leder er ettersøkt internasjonalt.
Mandag 8. april 2019
VRIEN VEI: General Khalifa Haftars «seiersmarsj» mot Tripoli ble vanskeligere enn han trodde. – Dette blir ­blodig, sier Libya-ekspert.
Lørdag 6. april 2019
ANGREP: General Khalifa Haftar har gitt ordre om å angripe Libyas hovedstad. Han varsler en «seiersmarsj».