Fredag 26. oktober 2018
I FRONT: KrFU-leder Martine Tønnessen har gått foran i kampen for å få moderpartiet inn i Erna Solbergs regjering. Hun mener Sylvi Listhaug ikke er definerende for Frps politikk. FOTO: JOHN TRYGVE TOLLEFSEN
Høyrefløyen i KrF lar seg ikke skremme bort fra Frp av nestleder Sylvi Listhaug:
Blåser av Frp-Listhaug
SPLITTELSE: Mens venstrefløyen i KrF «kjenner frosten gripe om rygg­raden», rikker ikke Sylvi Listhaugs siste utspill på høyrefløyen i partiet.

KRFS VEIVALG

«Akkurat nå klarer jeg faktisk ikke å få morgenens Politisk Kvarter ut av hodet», skrev sentralstyremedlem i KrF Hilde Ekeberg på Facebook torsdag morgen.

Fremskrittspartiets nest­leder Sylvi Listhaug hadde gjestet radioprogrammet og gjort det klart at hun ikke angrer på Facebook-statusen som sørget for at hun måtte forlate regjeringen.

«Ap mener terroristenes rettigheter er viktigere enn nasjonens sikkerhet», skrev Listhaug som justisminister i mars. Hun beklaget innlegget i Stortinget, men i dag vil Listhaug bare beklage at noen opplevde innlegget som vanskelig fordi Arbeiderpartiet knyttet innlegget til 22. juli-terroren.

Ekeberg reagerte sterkt, og skrev videre:

«Dette er altså nestlederen og sannsynligvis den kommende lederen i det nest største partiet som mange av mine partifeller vil sitte i regjering med. Retorikken er så kald, så kompromissløs og så hjerterå at jeg ikke klarte å høre hele kvarteret ferdig. Jeg kjenner fortsatt frosten gripe om ryggraden. For jeg kjenner ikke igjen et KrF som syns dette er et godt lag å være på.»

Til Klassekampen sier Ekeberg at hun savner refleksjon over dette fra dem i KrF som ønsker å gå inn i regjering med Frp.

– Dette gjelder ikke bare Listhaug alene, men det hun representerer. Hun sitter i Frps ledelse fordi Frp ønsker henne der, fordi de er enige med henne. Jeg skjønner virkelig ikke at noen i KrF mener at vi hører til på det laget, sier hun.

Fakta

KrFs veivalg:

• Fredag 28. september rådet KrF-leder Knut Arild Hareide partiet til å søke regjeringsmakt med Arbeiderpartiet og Senterpartiet.

• 2. november holder KrF ekstraordinært landsmøte for å avgjøre partiets veivalg om regjeringssamarbeid.

• Denne uka ga Frp-nestleder Sylvi Listhaug ut boka «Der andre tier» på Kagge forlag.Hun skriver blant annet at hun vil gjenreise «gjenreise rollen Fremskrittspartiet hadde som ombudsmenn for mennesker som opplever vanskeligheter og problemer i hverdagen».

Avfeier Listhaug

Listhaug, både i sin nåværende rolle og som en mulig ny leder for Frp, vekker langt mindre bekymring på KrFs høyrefløy.

– Det er mye med Frp som står langt fra KrF, men vi har likevel hatt et veldig godt samarbeid med dagens regjering som jeg vil bygge videre på. Det er uavhengig av hvilke partiprofiler som representerer Frp, sier sentralstyremedlem Tove Welle Haugland fra Vest-Agder.

Andre går enda lenger i å avdramatisere Listhaug:

– Jeg kjøper ikke premisset om at Sylvi Listhaug er Frp. Det er personer i alle partiene man samarbeider bra og dårlig med, men hun er ikke definerende for hele Frp, sier KrFU-leder Martine Tønnessen, som er en profilert forkjemper for å gå inn i Erna Solbergs regjering.

Hun omtaler de siste uttalelsene fra Listhaug som «krevende», og sier hun er «skuffet, men ikke overrasket».

– Påvirker dette på noen måte ditt syn på å sitte i regjering med Frp?

– Nei, det gjør det ikke. Vi skal ikke samarbeide med Sylvi Listhaug, men med tre ulike partier. Jeg er uenig med veldig mye av Frps politikk. Det kommer jeg til å fortsette å være, også om vi skal regjere sammen. Vi må se hel­heten, ikke bare Listhaug.

– Får stå for hennes regning

Liknende toner kommer fra fylkesleder i Østfold, Brynjar Høidebraaten. Tirsdag blir fylkeslaget det siste som sender delegater til KrFs ekstraordinære landsmøte 2. november, der regjerings­spørsmålet avgjøres.

Høidebraaten støtter den borgerlige fløyen, og mener man må skille mellom Sylvi Listhaugs meninger og Frps politikk.

– Jeg klarer ikke å la ord og retorikk fra Listhaug prege meg lenger i det hele tatt. Det hun sier, får stå for hennes regning, sier fylkes­lederen.

– Står utspillene for hennes regning når hun er partiets nestleder?

– Jeg opplever at Frp er et parti som til tider har ganske stor variasjon mellom politikk og retorikk. Det er vel ikke alt det Listhaug sier og mener som har gjenklang innad i Frp, sier Høidebraaten, og legger til:

– Jeg har full forståelse for at mange i partiet, meg selv inkludert, tar avstand fra mange deler av Frps politikk, men jeg føler at de på mange måter er et mer ansvarlig parti enn Listhaug prøver å gi inntrykk av. Jeg tror hun representerer egne meninger mer enn partiets.

Høidebraaten vil ikke spekulere i hvordan dette blir om Listhaug blir ny Frp-leder.

Randi Walderhaug Frisvoll i Møre og Romsdal KrF, avfeier problemstillingen.

– Jeg ser uansett ikke for meg at Listhaug skal bli leder for Frp de førstkommende årene. Hun har små unger, og Siv Jensen er en oppegående dame.

politikk@klassekampen.no

Mandag 25. mars 2019
KALD SKULDER: Aps Kjersti Stenseng og Fagforbundets Mette Nord vil ha raudgrøn samarbeidsvilje i haustens lokalval, men møter ei kald skulder frå Sp.
Torsdag 21. mars 2019
UTRO: Senterpartiet er rødgrønne nasjonalt, men hopper gjerne i høyet med høyresida lokalt. Nå vil Fagforbundet ha slutt på lokale flørter med de blå.
Tirsdag 19. mars 2019
SKATT: Statsminister Erna Solberg (H) åpner for å se på skattesystemet for å motvirke økt ulikhet. Hun sier fordelingseffekten av grønne skatter er «pervers».
Mandag 18. mars 2019
ULIKT HØYRE: Heidi Nordby Lunde refser eget parti i ulikhets­debatten og mener Høyre må ta et oppgjør om skatte­dogmer.
Fredag 15. mars 2019
POLITISK: PR-byråene Geelmuyden Kiese, Kruse Larsen, Rud Pedersen og First House har lokalpolitikere fra Høyre, Ap, KrF og Venstre i staben.
Torsdag 14. mars 2019
SKEPTISK: Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum mener PR-bransjen bidrar til å skape en «profesjonalisert ­meningsindustri».
Mandag 11. mars 2019
EUROPA: Venstre vil bruke kommunevalget til å hylle EØS. Partiet varsler valgkamp mot Senterpartiet og andre som sår tvil om avtalen.
Fredag 8. mars 2019
ELLERS TAKK: Det var ikke noe bygdeopprør i Venstre da Granavolden-plattformen ble vedtatt i januar. Tvert imot stemte et verdiliberalt mindretall nei til plattformen.
Tirsdag 5. mars 2019
SPRIK: AUF og klimapolitikarar gjer seg klare til kamp mot leite­refusjonsordninga på Aps landsmøte. Industrien for­tvilar.
Mandag 4. mars 2019
NY GIV: SV lanserer en ny plan for en storskala industrireisning. Torgeir Knag Fylkesnes velger seg tømmer, alger og digitalisering.