Onsdag 24. oktober 2018
Halvparten av Jemens befolkning trues av sultedød
Jemen står nå på randen av en sultkatastrofe uten sidestykke i nyere tid, sier FNs nødhjelpssjef Mark Lowcock
Publisert: 24 Oktober 08:17
Jemen står nå på randen av en sultkatastrofe uten sidestykke i nyere tid, sier FNs nødhjelpssjef Mark Lowcock
FN og hjelpeorganisasjoner har gjentatte ganger advart mot faren for en massiv sultkatastrofe i Jemen, senest i forrige måned. Nå er faren mer akutt enn noensinne, sa Lowcock da han tirsdag kveld orienterte Sikkerhetsrådet om utviklingen i landet.
I september anslo FN at 11 millioner mennesker var truet av en akutt sult og trengte øyeblikkelig matvarehjelp utenfra i Jemen, men dette antallet har nå steget til 14 millioner. Det tilsvarer halvparten av landets befolkning.
– Situasjonen er nå mye alvorligere, sa han.

HistoriskFor at FN skal erklære sultkatastrofe i et land, må tre kriterier oppfylles. Minst hver femte husholdning må stå overfor ekstrem matmangel, over 30 prosent av barn under fem år må lide av akutt underernæring og det må daglig dø to eller flere per 10.000 innbyggere.
En ny kartlegging er nå underveis i Jemen, og resultatet av denne vil foreligge i midten av november, opplyste Lowcock.
– Denne sultkatastrofen kan bli større enn det noen av oss som arbeider innen dette området noensinne har opplevd, advarte han tirsdag.

Ikke nokRundt 3 millioner mennesker mottok ved inngangen av 2017 matvarehjelp fra FN og hjelpeorganisasjoner i Jemen. Nå anslås det at 8 millioner mennesker får hjelp.
– Men det er fortsatt langt igjen før vi når fram til de 14 millioner menneskene som trenger det, sa Lowcock i Sikkerhetsrådet.
– Millioner av mennesker i Jemen har i årevis overlevd på nødhjelp, men den hjelpen de får er ikke lenger nok, la han til.

Saudiledet krigSaudi-Arabia gikk våren 2015 til krig mot Houthi-opprørerne i Jemen, i spissen for en regional USA-støttet koalisjon. Minst 10.000 mennesker er siden drept, over 50.000 er såret og millioner er drevet på flukt fra sine hjem. Det store flertallet av ofrene er sivile.
Den saudiledede koalisjonen og regjeringsvennlig milits, som hevder at Houthi-opprørerne støttes av Iran, innledet tidligere i år et stormløp mot havnebyen Hodeida. Over 70 prosent av alle forsyninger til Jemen skipes inn der, og følgene kan derfor bli katastrofale, advarer Lowcock.
– Når så mange liv står på spill, må de krigførende partene sette seg ned sammen med FNs spesialutsending og få en slutt på denne konflikten, mener Lowcock.
Han etterlyser en humanitær våpenhvile rundt strategisk viktige havner, veier og anlegg, for å sikre at matvarehjelpen når fram til dem som trenger det.

MenneskeskaptFlyktninghjelpens generalsekretær Jan Egeland har også gjentatte ganger slått alarm over situasjonen i jemen, senest i forrige uke.
– Sivile i Jemen sulter ikke, de sultes til døde, sa han.
– Det må gå tydelig fram at den verste hungersnøden på vår vakt helt og holdent er menneskeskapt av Jemens stridende parter og deres internasjonale støttespillere, sa Egeland.(©NTB)
Lørdag 17. november 2018
• Samtidig som forslaget til brexit-avtale river og sliter i britene, blåser det opp til ny strid om EØS-avtalen i fagbevegelsen her hjemme. I går signerte lederne i Fellesforbundet og Norsk Transportarbeiderforbund en avtale om...
Lørdag 17. november 2018
VERRE: Theresa May mener hun har oppnådd en bedre avtale med EU enn det Norge har. Men brexit-avtalen ville vært grunnlovsstridig i Norge, fastslår Nupi-direktør Ulf Sverdrup.
Lørdag 17. november 2018
ANBUD: NSB var best på organisasjon og ledelse, mens SJ var best på kundetilfredsstillelse. Go-Ahead var kun best på pris i anbudskonkurransen om å få drifte Sørlandsbanen.
Lørdag 17. november 2018
Statlige teatre har økt sine egeninntekter, selv om de får mindre i offentlige tilskudd. Høyre jubler, mens SV mener tallene i rapporten gir et misvisende bilde.
Lørdag 17. november 2018
Å vite: Michelets bok er en undersøkelse formulert som en dom.
Fredag 16. november 2018
NÆR STUPET: Ministerflukt og mistillit sender Theresa Mays brexit-plan nærmere nederlag i parlamentet, sier britiske eksperter til Klassekampen.
Fredag 16. november 2018
– Det har aldri vært mindre grunn til å rehabilitere Alf Larsen, sier litteratur­forsker Tore Rem. Han reagerer på Forfatterforeningens unnskyldning til den omstridte poeten.
Fredag 16. november 2018
HEMMELIG: Etterretningstjenesten skal betale kilder svart – og kunne bryte norsk lov uten straff. Det er regjeringens forslag til ny etterretningslov.
Fredag 16. november 2018
• «Gratulerer! Theresa May har lyktes med å forene en dypt splittet nasjon. Alle er enige om at avtalen hun har kommet opp med er forferdelig», skriver Martin Wolf i Financial Times. Ambrose Evans-Pritchard i The Telegraph sammenlikner den...
Torsdag 15. november 2018
SATSER: Equinor bruker rekordmye penger på lobbyisme i Brussel. Målet er å sikre etterspørselen etter gass i lang tid framover.