Tirsdag 23. oktober 2018
Solberg har snudd om tvillingabort
Statsminister Erna Solberg (H) mener Høyre bør gå inn for et forbud mot tvillingabort. For halvannet år sa hun nei til et slikt forbud i Stortinget.
Publisert: 23 Oktober 17:32
Statsminister Erna Solberg (H) mener Høyre bør gå inn for et forbud mot tvillingabort. For halvannet år sa hun nei til et slikt forbud i Stortinget.
– Jeg mener det. Det skyldes først og fremst hensynet til det andre fosteret, fordi det er en fare knyttet til abort. Samtidig er det også et etisk dilemma å skulle velge, sier Solberg til avisen Dagen på spørsmål om Høyre vil forby tvillingabort.

Sa nei til forbudI januar i fjor sa imidlertid Høyre, sammen med Ap, Frp og Venstre, nei til et forslag fra KrF om å forby tvillingabort, altså fjerning av ett foster ved tvillinggraviditet. Overfor Stortinget erkjente Solberg at saken var «etisk vanskelig», men begrunnet sitt ståsted med at et ja til et slikt forbud ville bety at abortloven måtte endres.
– Det har regjeringen tatt stilling til, og det ønsker vi ikke å gjøre for å forhindre dette, sa statsministeren den gang.
Det reagerte KrF-leder Knut Arild Hareide på. Fra Stortingets talerstol sa han seg overrasket over at regjeringen gjorde en vanskelig etisk sak til en juridisk problemstilling.

SnuddSolbergs snuoperasjon kom kort tid etter KrF-nestleder Kjell Ingolf Ropstads utspill om at partiet bør ha abortendringer som et sine viktigste krav i eventuelle regjeringsforhandlinger. Ropstad er frontfigur for den delen av KrF som ønsker å gå mot høyre.
Til NTB sier Solberg via sin statssekretær Sunniva Ihle Steinstad at hun i Stortinget i fjor frontet regjeringens syn på abort, mens det hun sier nå, er hennes personlige mening.
KrF ønsker et forbud mot tvillingabort, samt fjerning av paragraf 2c i abortloven som åpner for senabort dersom det er fare for at barnet kan få alvorlig sykdom, som Downs syndrom.
Overfor Dagen slår Solberg fast at hun er for selvbestemt abort.
– Vi har selvbestemt abort fordi vi anerkjenner at kvinnen står nærmest til å gjøre disse vurderingene selv, men vi har for eksempel sagt at du skal ikke kunne velge basert på kjønn. Hvis du ikke skal vite noe om kjønn, skal du da velge om du vil ha ett eller to barn, og skal det du vet om egenskapene til barnet ditt, være avgjørende? spør Solberg.

– Må flytte oss– Jeg tror denne debatten har godt av at vi flytter oss fra det nivået hvor vi sier: Ikke rør selvbestemmelsen, til at vi kan diskutere disse temaene og se hva som er mulig under noen klare forutsetninger. Men jeg kan ikke gi noen garanti for et gjennomslag i forhandlinger. Derfor har jeg vært veldig tydelig på at jeg snakket som Høyres leder, og at Høyre har sagt seg villige til å diskutere dette med KrF, sier Solberg til avisen.
Bakgrunnen for at KrF kom med forslaget i 2016, var at lovavdelingen i Justisdepartementet hadde konkludert med at abortloven åpner for forsterreduksjon av ett eller flere friske fostre. Da abortloven ble innført i 1975, var ikke abort på ett av fostrene ved tvillinggraviditet en medisinsk mulighet, noe det er nå.

(©NTB)
Mandag 12. november 2018
• Før helga meldte utenriksminister Ine Eriksen Søreide at Norge ikke vil inngå nye avtaler om eksport av forsvarsmateriell til Saudi-Arabia. I en e-post til NTB skrev hun at «[g]runnen for dette tiltaket er en helhetsvurdering av den siste...
Mandag 12. november 2018
Litteraturprofessor Marianne Egeland mener det er vanskelig å se hvem som fører ordet i høstens kjendis­bøker.
Mandag 12. november 2018
IKKE RØR! Stjørdal kommune har for mange barnehager, men på tross av støtte fra et enstemmig bystyre får de ikke lov å kutte antall plasser hos private. Nå drøfter Stortinget lovendring.
Mandag 12. november 2018
PÅ MARSJ: Migrantkaravanen fra Honduras fortsetter mot nord. Mange velger å bli i Mexico framfor et usikkert møte med den amerikanske grensa.
Lørdag 10. november 2018
• I den svært EU-positive boka «Vi som elsker Europa» legger forfatteren Stein Inge Jørgensen stor vekt på at EU nå har fått en tyngre sosial profil. Han viser til at det i EU-traktatens artikkel 3 står at EU skal jobbe for sosialt...
Lørdag 10. november 2018
SANKSJONER: EU vil gi Italia bøter om ikke regjeringen strammer inn statsbudsjettet. – Italia står overfor et fryktelig dilemma, sier professor emeritus Steinar Stjernø.
Lørdag 10. november 2018
Etter en storstilt digitalisering av skolen er Bærum kommune klar for neste skritt: kutt i skolebibliotek­tjenesten.
Lørdag 10. november 2018
DYRT: Zerokonferansen omtaler seg selv som Norges viktigste møteplass for alle som er opptatt av klima. Men hvis vanlige folk skal med, må prisen ned, sier Natur og Ungdom.
Lørdag 10. november 2018
Målbærende: I sin nye roman skriver Brit Bildøen fremragende om møtet mellom menneske og system.
Fredag 9. november 2018
I KLINSJ: Jeff Sessions føyer seg til den lange lista av politikere Donald Trump har avsatt. Men presidenten kan ha skapt en større en brann enn den han ønsket å slukke.