Tirsdag 23. oktober 2018
USIKKERT: Kilder på høyre og venstre fløy i KrF er enige om hvilke fylker Knut Arild Hareide kommer til å vinne, men uenige om hvilke som er blå. Her fra forrige ukes KrF-møte i Ålesund. FOTO: ANNIKEN C. MOHR
KrF-leder Knut Arild Hareide kjemper nå for å overbevise KrF-ere i usikre fylker:
Hareides vippestater
STERK I TROEN: Knut Arild Hareide hadde regnet med mellom tre og seks mandater fra Rogaland, men fikk ett. Nå står det om de usikre fylkene, som Oslo og Hordaland.

VEIVALG for krf

Knut Arild Hareides ønske om å regjere med Arbeiderpartiet og Senterpartiet gikk på en solid smell lørdag. Da lot Rogaland vinneren ta alt under valget av landsmøte­delegasjonen. Det endte med at partiets største fylkeslag skal sende 15 blå og 1 rød delegat til skjebnemøtet i november.

Dette skjedde selv om omtrent en tredel av de stemmeberettigede på årsmøtet støtter Hareide.

Venstrefløyen i partiet har likevel ikke gitt opp. Etter det Klassekampen får opplyst, hadde Hareide regnet med tre til seks mandater fra Rogaland dersom ønsket om representativitet ble innfridd. Tre av disse ble regnet som sikre, tre som usikre.

Fakta

KrF veivalg:

• Fredag 28. september rådet KrF-leder Knut Arild Hareide partiet å søke regjeringsmakt med Arbeiderpartiet og Senterpartiet.

• 2. november holder KrF ekstraordinært landsmøte for å avgjøre veivalget rundt regjeringssamarbeid. Da skal 190 delegater stemme over om de vil gå inn i en regjering ledet av Jonas Gahr Støre (Ap) eller Erna Solberg (H).

• Hvilken side som får flest delegater avgjøres i fylkes­lagene i disse dager.

Ville skjelle ut Rogaland

I går avholdt KrF et eget hastemøte i landsstyret om prosessen videre. Hva som kom ut av dette, var heller ikke klart da Klassekampen gikk i trykken. Men Hareide forsikret i VG i forkant av møtet at det eneste på agendaen var en «samtale om gjennomføringen av fylkesårsmøtene».

– Vi kommer ikke til å komme med noen anbefaling eller vedtak fra landsstyret, sa KrF-lederen til avisa.

Det har vakt reaksjoner i KrF at partiledelsen kalte inn til et hastemøtet om spille­reglene for veivalget, midt i prosessen. Det har også vakt oppsikt at Rogaland KrF lot flertallet gjøre reint bord.

Det var fylkesledere som ba om hastemøtet «for å skjelle ut Rogaland», forteller en sentral kilde til Klassekampen.

Også nestleder Kjell Ingolf Ropstad, som ønsker regjeringsmakt med dagens regjering, har kritisert Rogaland:

– Vi har fra ledelsen sagt at vi ønsker at delegasjonene gjenspeiler de ulike stemmene i fylkene. Vi hadde ønsket at de hadde sammensatt delegasjonen på en måte som bedre hadde ivaretatt det, sa han til NTB i går.

Hareides «swing states»

Hareides vinnersjanser avhenger av hvordan henstillingen fra ledelsen blir tatt imot av fylkene. Klassekampen gikk i trykken i går før resultatene var klare fra de ekstraordinære årsmøtene i Hedmark KrF, Buskerud KrF og Troms og Finnmark KrF.

Fra Hareide-støttespillere får Klassekampen denne vurderingen av fylkene:

Forventede «røde» fylkeslag: Troms og Finnmark, Nordland, Trøndelag, Oppland, Telemark, Sogn og Fjordane og Hedmark.

Forventede «blå» fylkeslag: Møre og Romsdal, Agder, Østfold.

• Usikre/jevne fylkeslag: Buskerud, Oslo, Hordaland, Vestfold og Akershus.

Både i Hordaland og Akershus venter kildene at det blir jevnt, om enn med et knapt blått flertall i Hordaland og et knapt rødt flertall i Akershus. Men anslagene regnes som svært usikre. Lørdagens årsmøte i Hordaland KrF, der 14 mandater skal fordeles, regnes som svært avgjørende.

Fra en kilde fra motsatt fløy får Klassekampen denne vurderingen av fylkene:

Forventede «røde» fylkeslag: Troms og Finnmark, Norland, Trøndelag, Oppland, Sogn og Fjordane og Hedmark.

Forventede «blå» fylkeslag: Buskerud, Agder, Hordaland.

• Usikre/jevne fylkeslag: Møre og Romsdal, Oslo, Akershus, Østfold, Vestfold og Telemark.

Oppsummert betyr dette at fløyene er enige om hvilke fylker som er røde, mens det er uenighet om hvilke som er klart blå eller usikre.

Høyrefløyen vurderer fylkene Møre og Romsdal og Østfold som mer usikre, mens venstrefløyen regner dem som klart blå.

Likevel tror Klassekampens kilde på høyrefløyen at det trolig vil bli et flertall blå delegater også fra disse fylkene.

Hordaland KrF er et viktig fylke med sine 14 delegater til det ekstraordinære landsmøtet 2. november.

Høyrefløyen vurderer fylket som blått, «med 40/60-fordeling til fordel for høyresida». Fra høyrefløyen pekes det på at flere i Hordaland skal ha argumentert for å gå mot venstre for å beholde Hareide som leder. Samtidig skal tanken på Ropstad som mulig KrF-leder nå ha modnet i partifolks bevissthet, i flere fylker.

Klassekampen har spurt partileder Hareide om hvordan han vurderer sine vinnersjanser etter nederlaget i Rogaland. Han svarer via sin rådgiver Dag Andreas Fedøy at han takker nei til å gi en løypemelding på dette tidspunktet.

politikk@klassekampen.no

Onsdag 23. januar 2019
PÅ SIN POST: Knut Arild Hareide vil vokte KrFs primærpolitikk som leder for KrFs stortingsgruppe. Stortingsrepresentant Geir Jørgen Bekkevold mener ingen andre kan fylle rollen.
Tirsdag 22. januar 2019
SV I VINDEN: Medlemmene strømmer til opposisjonspartiene etter opprettelsen av den borgerlige firepartiregjeringen. Hos SV er veksten dobbelt så stor som hos Ap.
Mandag 14. januar 2019
TO ONDER: Øystein Dørum i NHO mener videre oppløsnings­tendenser i EU vil være verre for norsk økonomi enn brexit.
Lørdag 12. januar 2019
ØKER MEST: – Vi snur ikke kappa etter vinden. Det er vinden som har snudd, sier Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum.
Fredag 4. januar 2019
NEKT: Frps Åshild Bruun-Gundersen avviser at abortlova kan bli endra i regjeringsforhandlingane. Same kva Siv Jensen og dei andre kjem fram til, vil ho stå fritt til å røyste mot i Stortinget.
Fredag 21. desember 2018
KLAR: Tidligere statsminister Kåre Willoch mener sanksjonsregimet mot Russland må ha en utløpsdato. Han ønsker en realistisk tilnærming til Russland.
Onsdag 19. desember 2018
KRAV: Sterke ­krefter i KrF jobber for at partiet skal kreve utviklingsministeren og et nytt ut­viklingsdepartement i ny regjering.
Tirsdag 18. desember 2018
TILBAKE: Arbeiderpartiet i Troms og Finnmark går inn i fylkessammenslåingen med planene klare for en rask omgjøring.
Mandag 17. desember 2018
FRAMTIDSFRYKT: Nordmenn flest uroar seg mest for klimaendringar og svekka velferdsstat, ifølge eit notat frå tankesmia Agenda.
Onsdag 12. desember 2018
VOLDTEKT: Høyres justispolitiske talsperson Peter Frølich mener minstestraffen for voldtekt er for høy. Han vil løfte diskusjonen inn i regjeringsforhandlingene med KrF, Frp og Venstre.