Tirsdag 23. oktober 2018
USIKKERT: Kilder på høyre og venstre fløy i KrF er enige om hvilke fylker Knut Arild Hareide kommer til å vinne, men uenige om hvilke som er blå. Her fra forrige ukes KrF-møte i Ålesund. FOTO: ANNIKEN C. MOHR
KrF-leder Knut Arild Hareide kjemper nå for å overbevise KrF-ere i usikre fylker:
Hareides vippestater
STERK I TROEN: Knut Arild Hareide hadde regnet med mellom tre og seks mandater fra Rogaland, men fikk ett. Nå står det om de usikre fylkene, som Oslo og Hordaland.

VEIVALG for krf

Knut Arild Hareides ønske om å regjere med Arbeiderpartiet og Senterpartiet gikk på en solid smell lørdag. Da lot Rogaland vinneren ta alt under valget av landsmøte­delegasjonen. Det endte med at partiets største fylkeslag skal sende 15 blå og 1 rød delegat til skjebnemøtet i november.

Dette skjedde selv om omtrent en tredel av de stemmeberettigede på årsmøtet støtter Hareide.

Venstrefløyen i partiet har likevel ikke gitt opp. Etter det Klassekampen får opplyst, hadde Hareide regnet med tre til seks mandater fra Rogaland dersom ønsket om representativitet ble innfridd. Tre av disse ble regnet som sikre, tre som usikre.

Fakta

KrF veivalg:

• Fredag 28. september rådet KrF-leder Knut Arild Hareide partiet å søke regjeringsmakt med Arbeiderpartiet og Senterpartiet.

• 2. november holder KrF ekstraordinært landsmøte for å avgjøre veivalget rundt regjeringssamarbeid. Da skal 190 delegater stemme over om de vil gå inn i en regjering ledet av Jonas Gahr Støre (Ap) eller Erna Solberg (H).

• Hvilken side som får flest delegater avgjøres i fylkes­lagene i disse dager.

Ville skjelle ut Rogaland

I går avholdt KrF et eget hastemøte i landsstyret om prosessen videre. Hva som kom ut av dette, var heller ikke klart da Klassekampen gikk i trykken. Men Hareide forsikret i VG i forkant av møtet at det eneste på agendaen var en «samtale om gjennomføringen av fylkesårsmøtene».

– Vi kommer ikke til å komme med noen anbefaling eller vedtak fra landsstyret, sa KrF-lederen til avisa.

Det har vakt reaksjoner i KrF at partiledelsen kalte inn til et hastemøtet om spille­reglene for veivalget, midt i prosessen. Det har også vakt oppsikt at Rogaland KrF lot flertallet gjøre reint bord.

Det var fylkesledere som ba om hastemøtet «for å skjelle ut Rogaland», forteller en sentral kilde til Klassekampen.

Også nestleder Kjell Ingolf Ropstad, som ønsker regjeringsmakt med dagens regjering, har kritisert Rogaland:

– Vi har fra ledelsen sagt at vi ønsker at delegasjonene gjenspeiler de ulike stemmene i fylkene. Vi hadde ønsket at de hadde sammensatt delegasjonen på en måte som bedre hadde ivaretatt det, sa han til NTB i går.

Hareides «swing states»

Hareides vinnersjanser avhenger av hvordan henstillingen fra ledelsen blir tatt imot av fylkene. Klassekampen gikk i trykken i går før resultatene var klare fra de ekstraordinære årsmøtene i Hedmark KrF, Buskerud KrF og Troms og Finnmark KrF.

Fra Hareide-støttespillere får Klassekampen denne vurderingen av fylkene:

Forventede «røde» fylkeslag: Troms og Finnmark, Nordland, Trøndelag, Oppland, Telemark, Sogn og Fjordane og Hedmark.

Forventede «blå» fylkeslag: Møre og Romsdal, Agder, Østfold.

• Usikre/jevne fylkeslag: Buskerud, Oslo, Hordaland, Vestfold og Akershus.

Både i Hordaland og Akershus venter kildene at det blir jevnt, om enn med et knapt blått flertall i Hordaland og et knapt rødt flertall i Akershus. Men anslagene regnes som svært usikre. Lørdagens årsmøte i Hordaland KrF, der 14 mandater skal fordeles, regnes som svært avgjørende.

Fra en kilde fra motsatt fløy får Klassekampen denne vurderingen av fylkene:

Forventede «røde» fylkeslag: Troms og Finnmark, Norland, Trøndelag, Oppland, Sogn og Fjordane og Hedmark.

Forventede «blå» fylkeslag: Buskerud, Agder, Hordaland.

• Usikre/jevne fylkeslag: Møre og Romsdal, Oslo, Akershus, Østfold, Vestfold og Telemark.

Oppsummert betyr dette at fløyene er enige om hvilke fylker som er røde, mens det er uenighet om hvilke som er klart blå eller usikre.

Høyrefløyen vurderer fylkene Møre og Romsdal og Østfold som mer usikre, mens venstrefløyen regner dem som klart blå.

Likevel tror Klassekampens kilde på høyrefløyen at det trolig vil bli et flertall blå delegater også fra disse fylkene.

Hordaland KrF er et viktig fylke med sine 14 delegater til det ekstraordinære landsmøtet 2. november.

Høyrefløyen vurderer fylket som blått, «med 40/60-fordeling til fordel for høyresida». Fra høyrefløyen pekes det på at flere i Hordaland skal ha argumentert for å gå mot venstre for å beholde Hareide som leder. Samtidig skal tanken på Ropstad som mulig KrF-leder nå ha modnet i partifolks bevissthet, i flere fylker.

Klassekampen har spurt partileder Hareide om hvordan han vurderer sine vinnersjanser etter nederlaget i Rogaland. Han svarer via sin rådgiver Dag Andreas Fedøy at han takker nei til å gi en løypemelding på dette tidspunktet.

politikk@klassekampen.no

Tirsdag 16. april 2019
OMSTILLING: Kværner-sjef Sturla Magnus tror lønnsomheten vil synke og arbeidsplassene forsvinne ut av landet dersom verftet i Verdal skal slutte å levere til oljeindustrien.
Tirsdag 9. april 2019
SAMARBEID: Martin Kolberg (Ap) sier nei til samarbeid mellom Rødt og Ap. Raymond Johansen (Ap) er uenig. Ap-leder Jonas Gahr Støre mener det kommer an på partienes utvikling.
Fredag 5. april 2019
KRAV: AUF og Fagforbundet vil ha med Arbeiderpartiets landsmøte på forbud mot barnehageprofitt.
Mandag 1. april 2019
PRESS: Mens Stortinget sier nei, vedtar Oslo, Bergen, Trondheim og Tromsø støtte til FNs atomvåpenforbud. Høyre trekker på skuldrene av vedtakene.
Fredag 29. mars 2019
ÅPENT: SVs stortingsrepresentanter er uenige om hvem som bør bli ny nestleder i SV.
Torsdag 28. mars 2019
KRITISK: Oberstløytnant Tormod Heier sier at politikerne ikke har lært av Libya-krigen. Han mener det mangler en seriøs vurdering av om det er i landets interesse å delta i slike operasjoner.
Tirsdag 26. mars 2019
SPRIK: Ap kritiserer Sp for ikkje å binde seg til raudgrønt samarbeid. Men partiet har tydd til dei borgarlege i ein tredel av kommunane der dei har ordførar.
Mandag 25. mars 2019
KALD SKULDER: Aps Kjersti Stenseng og Fagforbundets Mette Nord vil ha raudgrøn samarbeidsvilje i haustens lokalval, men møter ei kald skulder frå Sp.
Torsdag 21. mars 2019
UTRO: Senterpartiet er rødgrønne nasjonalt, men hopper gjerne i høyet med høyresida lokalt. Nå vil Fagforbundet ha slutt på lokale flørter med de blå.
Tirsdag 19. mars 2019
SKATT: Statsminister Erna Solberg (H) åpner for å se på skattesystemet for å motvirke økt ulikhet. Hun sier fordelingseffekten av grønne skatter er «pervers».