Tirsdag 23. oktober 2018
USIKKERT: Kilder på høyre og venstre fløy i KrF er enige om hvilke fylker Knut Arild Hareide kommer til å vinne, men uenige om hvilke som er blå. Her fra forrige ukes KrF-møte i Ålesund. FOTO: ANNIKEN C. MOHR
KrF-leder Knut Arild Hareide kjemper nå for å overbevise KrF-ere i usikre fylker:
Hareides vippestater
STERK I TROEN: Knut Arild Hareide hadde regnet med mellom tre og seks mandater fra Rogaland, men fikk ett. Nå står det om de usikre fylkene, som Oslo og Hordaland.

VEIVALG for krf

Knut Arild Hareides ønske om å regjere med Arbeiderpartiet og Senterpartiet gikk på en solid smell lørdag. Da lot Rogaland vinneren ta alt under valget av landsmøte­delegasjonen. Det endte med at partiets største fylkeslag skal sende 15 blå og 1 rød delegat til skjebnemøtet i november.

Dette skjedde selv om omtrent en tredel av de stemmeberettigede på årsmøtet støtter Hareide.

Venstrefløyen i partiet har likevel ikke gitt opp. Etter det Klassekampen får opplyst, hadde Hareide regnet med tre til seks mandater fra Rogaland dersom ønsket om representativitet ble innfridd. Tre av disse ble regnet som sikre, tre som usikre.

Fakta

KrF veivalg:

• Fredag 28. september rådet KrF-leder Knut Arild Hareide partiet å søke regjeringsmakt med Arbeiderpartiet og Senterpartiet.

• 2. november holder KrF ekstraordinært landsmøte for å avgjøre veivalget rundt regjeringssamarbeid. Da skal 190 delegater stemme over om de vil gå inn i en regjering ledet av Jonas Gahr Støre (Ap) eller Erna Solberg (H).

• Hvilken side som får flest delegater avgjøres i fylkes­lagene i disse dager.

Ville skjelle ut Rogaland

I går avholdt KrF et eget hastemøte i landsstyret om prosessen videre. Hva som kom ut av dette, var heller ikke klart da Klassekampen gikk i trykken. Men Hareide forsikret i VG i forkant av møtet at det eneste på agendaen var en «samtale om gjennomføringen av fylkesårsmøtene».

– Vi kommer ikke til å komme med noen anbefaling eller vedtak fra landsstyret, sa KrF-lederen til avisa.

Det har vakt reaksjoner i KrF at partiledelsen kalte inn til et hastemøtet om spille­reglene for veivalget, midt i prosessen. Det har også vakt oppsikt at Rogaland KrF lot flertallet gjøre reint bord.

Det var fylkesledere som ba om hastemøtet «for å skjelle ut Rogaland», forteller en sentral kilde til Klassekampen.

Også nestleder Kjell Ingolf Ropstad, som ønsker regjeringsmakt med dagens regjering, har kritisert Rogaland:

– Vi har fra ledelsen sagt at vi ønsker at delegasjonene gjenspeiler de ulike stemmene i fylkene. Vi hadde ønsket at de hadde sammensatt delegasjonen på en måte som bedre hadde ivaretatt det, sa han til NTB i går.

Hareides «swing states»

Hareides vinnersjanser avhenger av hvordan henstillingen fra ledelsen blir tatt imot av fylkene. Klassekampen gikk i trykken i går før resultatene var klare fra de ekstraordinære årsmøtene i Hedmark KrF, Buskerud KrF og Troms og Finnmark KrF.

Fra Hareide-støttespillere får Klassekampen denne vurderingen av fylkene:

Forventede «røde» fylkeslag: Troms og Finnmark, Nordland, Trøndelag, Oppland, Telemark, Sogn og Fjordane og Hedmark.

Forventede «blå» fylkeslag: Møre og Romsdal, Agder, Østfold.

• Usikre/jevne fylkeslag: Buskerud, Oslo, Hordaland, Vestfold og Akershus.

Både i Hordaland og Akershus venter kildene at det blir jevnt, om enn med et knapt blått flertall i Hordaland og et knapt rødt flertall i Akershus. Men anslagene regnes som svært usikre. Lørdagens årsmøte i Hordaland KrF, der 14 mandater skal fordeles, regnes som svært avgjørende.

Fra en kilde fra motsatt fløy får Klassekampen denne vurderingen av fylkene:

Forventede «røde» fylkeslag: Troms og Finnmark, Norland, Trøndelag, Oppland, Sogn og Fjordane og Hedmark.

Forventede «blå» fylkeslag: Buskerud, Agder, Hordaland.

• Usikre/jevne fylkeslag: Møre og Romsdal, Oslo, Akershus, Østfold, Vestfold og Telemark.

Oppsummert betyr dette at fløyene er enige om hvilke fylker som er røde, mens det er uenighet om hvilke som er klart blå eller usikre.

Høyrefløyen vurderer fylkene Møre og Romsdal og Østfold som mer usikre, mens venstrefløyen regner dem som klart blå.

Likevel tror Klassekampens kilde på høyrefløyen at det trolig vil bli et flertall blå delegater også fra disse fylkene.

Hordaland KrF er et viktig fylke med sine 14 delegater til det ekstraordinære landsmøtet 2. november.

Høyrefløyen vurderer fylket som blått, «med 40/60-fordeling til fordel for høyresida». Fra høyrefløyen pekes det på at flere i Hordaland skal ha argumentert for å gå mot venstre for å beholde Hareide som leder. Samtidig skal tanken på Ropstad som mulig KrF-leder nå ha modnet i partifolks bevissthet, i flere fylker.

Klassekampen har spurt partileder Hareide om hvordan han vurderer sine vinnersjanser etter nederlaget i Rogaland. Han svarer via sin rådgiver Dag Andreas Fedøy at han takker nei til å gi en løypemelding på dette tidspunktet.

politikk@klassekampen.no

Torsdag 8. november 2018
FRAFALL: Ungdom som faller ut av videregående fanges opp for seint, sier Jan Bøhler.
Onsdag 7. november 2018
SAMLING: Ap, Sp og SV har reint fleirtal i Klassekampens novembermåling. Etter å ha blitt vraka av KrF er Jonas Gahr Støre klar for å samkøyre med dei raudgrøne.
Mandag 5. november 2018
STRID: Når abortloven nå er på forhandlingsbordet, vil Senterpartiet fremme forslag om å fjerne den omstridte retten til tvillingabort. Ap går for fort i vranglås, mener Kjersti Toppe.
Lørdag 3. november 2018
DELT: Sentrale partifolk tror det kan ta tid å samle fløyene i KrF etter partiets skjebnelandsmøte på Gardermoen i går.
Fredag 2. november 2018
NEI: Dersom KrFs høyrefløy vinner fram på dagens skjebnemøte, forsvinner sentrum i norsk politikk, advarer Anne Enger.
Torsdag 1. november 2018
NEI: Erna Solbergs abortfrieri til KrF mangler flertall i Stortinget. – Min stemme for kvinnes rett til abort kan ikke forhandles bort, sier Venstres Abid Raja.
Fredag 26. oktober 2018
SPLITTELSE: Mens venstrefløyen i KrF «kjenner frosten gripe om rygg­raden», rikker ikke Sylvi Listhaugs siste utspill på høyrefløyen i partiet.
Tirsdag 23. oktober 2018
STERK I TROEN: Knut Arild Hareide hadde regnet med mellom tre og seks mandater fra Rogaland, men fikk ett. Nå står det om de usikre fylkene, som Oslo og Hordaland.
Mandag 22. oktober 2018
SKUFFET: Lokallagsleder Inge Takle Mæstad frykter en dypere splittelse i partiet etter det knusende Hareide-neder­laget i Rogaland. Han beskylder nestleder Olaug Bollestad for å opptre illojalt.
Lørdag 20. oktober 2018
FORTVILELSE: Kjell Ingolf Ropstad «dolket sin egen partileder i ryggen» med abort­utspill i VG, mener sentrale KrF-kilder.