Tirsdag 23. oktober 2018
RINGES INN: Etterretningsoffiser Maher Abdulaziz Mutreb på vei inn i konsultatet i Istabul klokka 09:55. Jamal Khashoggi ankom 13:14. FOTO: SABAH/AP/NTB SCANPIX
Den saudiske kronprinen er satt til å lede omorganiseringen av saudisk etterretning:
Toer prinsens hender
BESØK: USAs utenriksminister Mike Pompeo møtte den saudiske prinsen Mohammed bin Salman i Riyadh 16. oktober. 8FOTO: LEAH MILLIS, AP/NTB SCANPIX
DEKKHISTORIE: Amerikanske politikere og EU tror ikke på Saudi-Arabias forklaring om drapet på journalisten Jamal Khashoggi.

saudi-Arabia

Tyskland ber nå EU om å innta en felles holdning overfor Saudi-Arabia for å «gjøre inntrykk på regjeringen i Riyadh». Tyskland innførte søndag stans i sine våpen­leveranser til Saudi-Arabia inntil drapet på journalisten Jamal Khashoggi er oppklart.

Finansminister Peter Altmaier (CDU) ber europeiske land gjøre det samme. Tyskland har godkjent leveranser av våpen for mer enn 400 millioner euro hittil i år.

EU3 (Tyskland, Frankrike, Storbritannia) som sammen med EU har står bak atom­avtalen med Iran fra 2015, gikk i helga kraftigere ut mot Saudi-Arabia enn hva som har kommet fra USAs president Donald Trump og Russlands president Vladimir Putin.

Skarpe reaksjoner fra begge sider i amerikansk politikk har fått Trump til å innrømme at Saudi-Arabia har drevet med «lureri» og «løgn».

Samtidig signaliserer Trump at han kjøper Riyadhs nye versjon om en uautorisert «forbryteroperasjon» som kom ut av kontroll.

Denne versjonen serverte utenriksminister Adel al-Jubeir overfor amerikanske Fox News etter å ha benektet drapet i 18 dager.

– De gjorde feil da de drepte Jamal Khashoggi i konsulatet, og de prøvde å dekke over det, sa Jubeir.

Samtidig ble det lekket stadig mer uoffisiell etterretning i regimetro tyrkiske medier, inkludert vide­oopptak av en person som forlater konsulatet i Istanbul i Khashoggis klær.

Fakta

Drapet på Jamal Khashoggi:

• Den saudiske journalisten Jamal Khashoggi (59) ble drept på Saudi-Arabias konsultat i Istanbul 2. oktober. Utenriksminister Abdul al-Juberi innrømmet i går drapet.

• De utpekte ansvarlige hører til etterretningskretsen rundt den saudiske kronprinsen Mohammad bin Salman og eliteavdelingen i livgarden.

• Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan har varslet at han vil legge fram fakta om drapet i dag.

Kronprinsens menn

Dekkhistorien Saudi-Arabia nå bygger opp for å skjerme den unge kronprins Mohammad bin Salman, volder problemer for USAs spesielle allianse med Saudi-Arabia og de utstrakte europeiske økonomiske og politiske forbindelsene med kongedømmet.

Både de styrte tyrkiske etterretnings­lekkasjene og nyhetene fra Riyadh peker nemlig rett inn i kronprins Mohammed bin Salmans innerste krets:

• Kong Salman (82) har avsatt fem høyere tjenestemenn. Saud al-Qahtani har vært sentral hoffrådgiver siden 2003, da for kronprins Abdullah bin Abdulaziz, konge fra 2005 til 2015. Han var medie-ansvarlig for kronprins Mohammad. Han er opphav til en rekke truende tvitter­meldinger mot de som forsøker å undergrave Mohammad.

Al-Qahtani tvitrer nå: «Noen brødre klandrer meg for hva de ser på som hardhet. Men alt har sin tid, og alt snakket i disse dager gjør det påkrevd med slikt språk».

Viseetterretningssjef og general Ahmed al-Assiri har vært talsmann for den blodige krigføringen i Jemen og står kronprinsen nær. Han peker seg nå ut som den som blir gitt hovedansvaret.

Ni av de femten som kom med to privatfly til Istanbul drapsdagen 2. oktober, til­hører eliteavdelingen i den kongelige livgarde.

Videoopptak fra Istanbul avslører etterretningsoffiser og diplomat Maher Abdulaziz Mutreb som leder for operasjonen.

Dødsskvadronen kom til konsulatet to timer før Khashoggi. En av dem er rettsmedisiner.

Alt peker mot at dette var en planlagt etterretnings­operasjon på høyt hold, uansett om drapet var tilsiktet eller ikke.

Kong Salman varslet i helga at etterretningen skal omorganiseres. Han har satt kronprins Mohammad bin Salman til å lede arbeidet.

Alliansen med USA

Martin Indyk, tidligere ambassadør til Israel, vise­utenriksminister under president Bill Clinton og tidligere leder av Israel-lobbyen AIPAC, mener at kronprinsen har blitt en belastning for alliansen mellom USA og Saudi-Arabia og for USAs strategi i Midtøsten, blant annet overfor Iran.

Han korrigerer at våpenhandelen er verdt vel fire milliarder dollar i reelle kontrakter, ikke 110 milliarder som Trump skrøt på seg fra sitt besøk i Riyadh i fjor.

Kronprinsen handler uten å konsultere Washington, D.C:, noe som svekker USA interesser, beklager Indyk overfor CNN.

Midtøsten-professor Fawaz Gerges ved London School of Economics mener Khashoggi-saken undergraver Saudi-Arabias posisjon i regionen og trekker opp «nye geopolitiske forkastningslinjer» mellom Tyrkia og Saudi-Arabia.

Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan har varslet at han i dag vil legge fram alle fakta i Khashoggi-saken på et partimøte.

peterm@klassekampen.no

Fredag 23. august 2019
STEILE: Iran står ikke bak angrepene på tankskip i Persiabukta, men kan likevel stanse dem. Det sier Irans utenriksminister Javas Zarif.
Torsdag 22. august 2019
KLIMAKAMP: Norge vil ikke bruke frihandelsforhandlinger til å stagge president Jair Bolsonaros angrep på Amazonas.
Onsdag 21. august 2019
PROBLEMER: Militæroperasjonen i Persiabukta, sabotasjeaksjoner og USAs sanksjoner. Dette er temaene som Erna Solberg trolig vil snakke med Iran om.
Tirsdag 20. august 2019
PROTESTER: Frykten for Hongkongs politiske framtid har ikke sluppet taket.
Mandag 19. august 2019
ANGREP: Den islamske staten (IS) sier at de sto bak angrepet i Kabul lørdag. Afghanistankomiteen ser terroren som et forsøk på å svekke fredsforhandlingene.
Lørdag 17. august 2019
TRØBBEL: Varslene om en ny global økonomisk nedgangstid vokser i styrke. Hvem kan sko seg på en ny krise?
Fredag 16. august 2019
STOR DRØM: Økonomer i Matteo Salvinis fremadstormende Lega-parti vil føre Italia ut av euroen.
Torsdag 15. august 2019
SVARER: Kilder i Forsvaret mener Russland tidligere har svart på amerikanske øvelser i nord, men finner ingen enkel forklaring på den russiske militærøvelsen som pågår nå.
Onsdag 14. august 2019
PERVERST: Mindreårige jenter og maktmenn på privatjeten «The Lolita Express». Historien om Jeffrey Epstein er historien om de rike og mektiges grenseløse verden.
Tirsdag 13. august 2019
MISOGYNI: Kvinnehat er en sentral ingrediens i høyreekstremisters aktivitet både på nett og i det virkelige liv, bekrefter eksperter.