Tirsdag 23. oktober 2018
RINGES INN: Etterretningsoffiser Maher Abdulaziz Mutreb på vei inn i konsultatet i Istabul klokka 09:55. Jamal Khashoggi ankom 13:14. FOTO: SABAH/AP/NTB SCANPIX
Den saudiske kronprinen er satt til å lede omorganiseringen av saudisk etterretning:
Toer prinsens hender
BESØK: USAs utenriksminister Mike Pompeo møtte den saudiske prinsen Mohammed bin Salman i Riyadh 16. oktober. 8FOTO: LEAH MILLIS, AP/NTB SCANPIX
DEKKHISTORIE: Amerikanske politikere og EU tror ikke på Saudi-Arabias forklaring om drapet på journalisten Jamal Khashoggi.

saudi-Arabia

Tyskland ber nå EU om å innta en felles holdning overfor Saudi-Arabia for å «gjøre inntrykk på regjeringen i Riyadh». Tyskland innførte søndag stans i sine våpen­leveranser til Saudi-Arabia inntil drapet på journalisten Jamal Khashoggi er oppklart.

Finansminister Peter Altmaier (CDU) ber europeiske land gjøre det samme. Tyskland har godkjent leveranser av våpen for mer enn 400 millioner euro hittil i år.

EU3 (Tyskland, Frankrike, Storbritannia) som sammen med EU har står bak atom­avtalen med Iran fra 2015, gikk i helga kraftigere ut mot Saudi-Arabia enn hva som har kommet fra USAs president Donald Trump og Russlands president Vladimir Putin.

Skarpe reaksjoner fra begge sider i amerikansk politikk har fått Trump til å innrømme at Saudi-Arabia har drevet med «lureri» og «løgn».

Samtidig signaliserer Trump at han kjøper Riyadhs nye versjon om en uautorisert «forbryteroperasjon» som kom ut av kontroll.

Denne versjonen serverte utenriksminister Adel al-Jubeir overfor amerikanske Fox News etter å ha benektet drapet i 18 dager.

– De gjorde feil da de drepte Jamal Khashoggi i konsulatet, og de prøvde å dekke over det, sa Jubeir.

Samtidig ble det lekket stadig mer uoffisiell etterretning i regimetro tyrkiske medier, inkludert vide­oopptak av en person som forlater konsulatet i Istanbul i Khashoggis klær.

Fakta

Drapet på Jamal Khashoggi:

• Den saudiske journalisten Jamal Khashoggi (59) ble drept på Saudi-Arabias konsultat i Istanbul 2. oktober. Utenriksminister Abdul al-Juberi innrømmet i går drapet.

• De utpekte ansvarlige hører til etterretningskretsen rundt den saudiske kronprinsen Mohammad bin Salman og eliteavdelingen i livgarden.

• Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan har varslet at han vil legge fram fakta om drapet i dag.

Kronprinsens menn

Dekkhistorien Saudi-Arabia nå bygger opp for å skjerme den unge kronprins Mohammad bin Salman, volder problemer for USAs spesielle allianse med Saudi-Arabia og de utstrakte europeiske økonomiske og politiske forbindelsene med kongedømmet.

Både de styrte tyrkiske etterretnings­lekkasjene og nyhetene fra Riyadh peker nemlig rett inn i kronprins Mohammed bin Salmans innerste krets:

• Kong Salman (82) har avsatt fem høyere tjenestemenn. Saud al-Qahtani har vært sentral hoffrådgiver siden 2003, da for kronprins Abdullah bin Abdulaziz, konge fra 2005 til 2015. Han var medie-ansvarlig for kronprins Mohammad. Han er opphav til en rekke truende tvitter­meldinger mot de som forsøker å undergrave Mohammad.

Al-Qahtani tvitrer nå: «Noen brødre klandrer meg for hva de ser på som hardhet. Men alt har sin tid, og alt snakket i disse dager gjør det påkrevd med slikt språk».

Viseetterretningssjef og general Ahmed al-Assiri har vært talsmann for den blodige krigføringen i Jemen og står kronprinsen nær. Han peker seg nå ut som den som blir gitt hovedansvaret.

Ni av de femten som kom med to privatfly til Istanbul drapsdagen 2. oktober, til­hører eliteavdelingen i den kongelige livgarde.

Videoopptak fra Istanbul avslører etterretningsoffiser og diplomat Maher Abdulaziz Mutreb som leder for operasjonen.

Dødsskvadronen kom til konsulatet to timer før Khashoggi. En av dem er rettsmedisiner.

Alt peker mot at dette var en planlagt etterretnings­operasjon på høyt hold, uansett om drapet var tilsiktet eller ikke.

Kong Salman varslet i helga at etterretningen skal omorganiseres. Han har satt kronprins Mohammad bin Salman til å lede arbeidet.

Alliansen med USA

Martin Indyk, tidligere ambassadør til Israel, vise­utenriksminister under president Bill Clinton og tidligere leder av Israel-lobbyen AIPAC, mener at kronprinsen har blitt en belastning for alliansen mellom USA og Saudi-Arabia og for USAs strategi i Midtøsten, blant annet overfor Iran.

Han korrigerer at våpenhandelen er verdt vel fire milliarder dollar i reelle kontrakter, ikke 110 milliarder som Trump skrøt på seg fra sitt besøk i Riyadh i fjor.

Kronprinsen handler uten å konsultere Washington, D.C:, noe som svekker USA interesser, beklager Indyk overfor CNN.

Midtøsten-professor Fawaz Gerges ved London School of Economics mener Khashoggi-saken undergraver Saudi-Arabias posisjon i regionen og trekker opp «nye geopolitiske forkastningslinjer» mellom Tyrkia og Saudi-Arabia.

Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan har varslet at han i dag vil legge fram alle fakta i Khashoggi-saken på et partimøte.

peterm@klassekampen.no

Mandag 12. november 2018
PÅ MARSJ: Migrantkaravanen fra Honduras fortsetter mot nord. Mange velger å bli i Mexico framfor et usikkert møte med den amerikanske grensa.
Lørdag 10. november 2018
SANKSJONER: EU vil gi Italia bøter om ikke regjeringen strammer inn statsbudsjettet. – Italia står overfor et fryktelig dilemma, sier professor emeritus Steinar Stjernø.
Fredag 9. november 2018
I KLINSJ: Jeff Sessions føyer seg til den lange lista av politikere Donald Trump har avsatt. Men presidenten kan ha skapt en større en brann enn den han ønsket å slukke.
Torsdag 8. november 2018
DELSEIER: På tross av at Donald Trump er mislikt av et flertall i USA, klarte presidenten å sikre en delseier i mellomvalget. Nå venter Russland-etterforskningen.
Onsdag 7. november 2018
PÅSKUDD: USA og Russland anklager hverandre for å bryte INF-avtalen, men er egentlig ikke interesserte i å beholde den. Det sier Nupi-forsker Sverre Lodgaard.
Tirsdag 6. november 2018
VALG: Over hele USA har Demokrat-kandidater kjempet for å ikke la mellomvalget bare handle om Donald Trump. Kan det gi dem mulighet til løsne presidentens maktgrep i Washington, D.C.?
Mandag 5. november 2018
STOPP: Vladimir Putin er rasjonell, kan mer om atomvåpen og har langt mer erfaring enn Donald Trump. Det kan redde INF-avtalen, sier den amerikanske sikkerhetstoppen Andrew Weber.
Lørdag 3. november 2018
PRESS: Menge vil at Norge skal trekke ut sine investeringer og stanse salg av militært utstyr til Saudi-Arabia. Men Oljefondet planlegger å doble investeringene i landet.
Fredag 2. november 2018
ANGREP: De kurdiskledete SDF-styrkene må nå avbryte sin offensiv mot Den islamske staten (IS) for å stagge Tyrkias angrep ved Kobane.
Torsdag 1. november 2018
SNUR: Etter drapet på Jamal Khashoggi har Saudi-kronprins Mohammed Bin Salman blitt en belastning for USA. Våpenhvile vil være første skritt mot maktskifte i Riyad, sier egyptisk professor.