Mandag 22. oktober 2018
Måling: Polens regjeringsparti går fram i lokalvalg
Det høyreorienterte og EU-skeptiske regjeringspartiet PiS har fått økt oppslutning i lokalvalget i Polen, ifølge en valgdagsmåling.
Publisert: 22 Oktober 01:13
Det høyreorienterte og EU-skeptiske regjeringspartiet PiS har fått økt oppslutning i lokalvalget i Polen, ifølge en valgdagsmåling.
Ifølge valgdagsmålingen fra Ipsos, som ble offentliggjort da valglokalene stengte søndag, får partiet i gjennomsnitt en oppslutning på 32,3 prosent av stemmene i valget om nye lokal- og regionforsamlinger. Det er en framgang på 5,4 prosentpoeng fra lokalvalget for fire år siden.
– Det lover godt for neste parlamentsvalg, sier PiS-leder Jaroslaw Kaczynski.
Valgoppmøtet ligger på rundt 50 prosent, som er det høyeste oppmøtet for et lokalvalg noensinne, ifølge Polens valgkommisjon.
I byene ser det imidlertid ut til at PiS får færre stemmer enn opposisjonspartiet Borgerplatformen, viser valgdagsmålingen.
Søndagens lokalvalg ses på som den første store testen på om velgerne fortsatt støtter opp om PiS, eller Lov- og rettferdighetspartiet, som den norske oversettelsen lyder. Partiets popularitet har økt i takt med sterk økonomisk vekst og stadig mer sjenerøse sosiale ytelser i landet.
Partiets politikk, blant annet en restriktiv innvandringspolitikk samt svært omstridte reformer av rettsvesenet, har imidlertid ført til store demonstrasjoner og forårsaket konflikt med EU.
I hovedstaden Warszawa ser det imidlertid ut til at ordførerposten går til den EU-vennlige Rafael Trzaskowski fra det største Borgerplattformen. Partiets kandidater dominerte også i Lodz, Poznan, Lublin og Wroclaw.
Resultatene i Gdansk og Krakow er ventet klart 4. november etter en ny valgrunde. Det endelige valgresultatet kan være klart tidligst på tirsdag, men valgene i Gdansk og Krakow må til ny runde og resultater derfra er ikke ventet klart før 4. november.
(©NTB)
Lørdag 17. november 2018
• Samtidig som forslaget til brexit-avtale river og sliter i britene, blåser det opp til ny strid om EØS-avtalen i fagbevegelsen her hjemme. I går signerte lederne i Fellesforbundet og Norsk Transportarbeiderforbund en avtale om...
Lørdag 17. november 2018
VERRE: Theresa May mener hun har oppnådd en bedre avtale med EU enn det Norge har. Men brexit-avtalen ville vært grunnlovsstridig i Norge, fastslår Nupi-direktør Ulf Sverdrup.
Lørdag 17. november 2018
ANBUD: NSB var best på organisasjon og ledelse, mens SJ var best på kundetilfredsstillelse. Go-Ahead var kun best på pris i anbudskonkurransen om å få drifte Sørlandsbanen.
Lørdag 17. november 2018
Statlige teatre har økt sine egeninntekter, selv om de får mindre i offentlige tilskudd. Høyre jubler, mens SV mener tallene i rapporten gir et misvisende bilde.
Lørdag 17. november 2018
Å vite: Michelets bok er en undersøkelse formulert som en dom.
Fredag 16. november 2018
NÆR STUPET: Ministerflukt og mistillit sender Theresa Mays brexit-plan nærmere nederlag i parlamentet, sier britiske eksperter til Klassekampen.
Fredag 16. november 2018
– Det har aldri vært mindre grunn til å rehabilitere Alf Larsen, sier litteratur­forsker Tore Rem. Han reagerer på Forfatterforeningens unnskyldning til den omstridte poeten.
Fredag 16. november 2018
HEMMELIG: Etterretningstjenesten skal betale kilder svart – og kunne bryte norsk lov uten straff. Det er regjeringens forslag til ny etterretningslov.
Fredag 16. november 2018
• «Gratulerer! Theresa May har lyktes med å forene en dypt splittet nasjon. Alle er enige om at avtalen hun har kommet opp med er forferdelig», skriver Martin Wolf i Financial Times. Ambrose Evans-Pritchard i The Telegraph sammenlikner den...
Torsdag 15. november 2018
SATSER: Equinor bruker rekordmye penger på lobbyisme i Brussel. Målet er å sikre etterspørselen etter gass i lang tid framover.