Mandag 22. oktober 2018
VIKTIG: Rogaland KrF støtter nestleder Olaug Bollestad og vil gå inn i Solberg-regjeringen. 15 av 16 delegater til landsmøtet er blå, til tross for at en tredjedel av fylkesårsmøtet støtter Hareide. Her fra avstemningen i Stavanger. FOTO: CARINA JOHANSEN, NTB SCANPIX
Fylkesledelsen i Rogaland holdt taust om oppfordringen fra en samlet partiledelse:
Kaller avstemning illojal
Undersak

Delegatfordelingen

KrFs fylkeslag har ekstraordinære årsmøter før det ekstraordinære landsmøtet 2. november. Listen viser datoer for årsmøtene og delegatfordelingen til landsmøtet:

20.10. Rogaland: 16 delegater til landsmøtet. 15 av dem støtter et samarbeid til høyre.

22.10. Buskerud: 6 delegater.

22.10. Hedmark: 6 delegater.

22.10. Finnmark: 10 delegater sammen med Troms.

23.10. Oppland: 6 delegater.

24.10. Telemark: 6 delegater.

26.10. Agder: 18 delegater.

27.10. Hordaland: 14 delegater.

27.10. Møre og Romsdal: 12 delegater.

27.–28.10. Nordland: 6 delegater.

27.10. Trøndelag: 13 delegater.

27.10. Sogn og Fjordane: 7 delegater.

27.10. Troms: 10 delegater sammen med Finnmark.

29.10. Akershus: 9 delegater.

29.10. Vestfold: 7 delegater.

29.10. Oslo: 7 delegater.

30.10. Østfold: 8 delegater.

KILDER: KRF, NTB

Inge Takle Mæstad
SKUFFET: Lokallagsleder Inge Takle Mæstad frykter en dypere splittelse i partiet etter det knusende Hareide-neder­laget i Rogaland. Han beskylder nestleder Olaug Bollestad for å opptre illojalt.

VEIVALG FOR KRF

Lørdag gikk KrF-leder Knut Arild Hareide på et knusende nederlag i striden om vei­valget, da fylkesårsmøtet i Rogaland, et av KrFs viktigste fylker, gikk inn for å velge høyresida med stort flertall. Til det ekstraordinære landsmøtet 2. november vil dermed 14 av 15 delegater fra Rogaland være blå, mens fylkesordfører Solveig Ege Tengesdal er den eneste røde.

Det til tross for at en tredel av medlemmene i Rogaland KrF støtter Hareide.

– Når bare 1 av 15 fylkes­delegater nå er for Hareide, selv om en tredel støtter ham, er jeg veldig skuffet, sier Inge Takle Mæstad, leder av Nye Stavanger KrF.

Fakta

KrFs veivalg:

• Fredag 28. september rådet KrF-leder Knut Arild Hareide partiet å søke regjeringsmakt med Arbeiderpartiet og Senterpartiet.

• 2. november holder KrF ekstraordinært landsmøte for å avgjøre veivalget rundt regjeringssamarbeid. Da skal 190 delegater stemme over om de vil gå inn i en regjering ledet av Jonas Gahr Støre (Ap) eller Erna Solberg (H).

• Rogaland sender bare én rød og 15 blå delegater til KrFs landsmøte.

Tause om oppfordring

Før diskusjonen startet om de tre alternativene – Erna Solberg, Jonas Gahr Støre eller fortsatt opposisjon – skulle årsmøtet diskutere og velge valgmetode. Det sto mellom «vinneren tar alt»-metoden der årsmøtet krysser av inntil 15 navn på en liste, eller representativitet, der det utarbeides en liste som gjenspeilet årsmøtets syn på regjeringsspørsmålet.

38 minutter før møtet startet lørdag, gikk det ut en e-post fra en samlet partiledelse, med klar oppfordring om å velge representativitet, av frykt for en enda sterkere splittelse i partiet.

Den e-posten fikk imidlertid ikke fylkesårsmøtet informasjon om. I stedet argumenterte fylkesledelsen imot forslaget om representativitet, mens partiets nestleder Olaug Bollestad forholdt seg taus.

– Når det sitter personer i salen som er kjent med henstillingen fra partiledelsen om å sikre representativitet, uten å informere årsmøtet om det, er det en illojalitet overfor Knut Arild. Det hadde vært viktig informasjon å få før en avstemning, sier Mæstad.

Voteringen var fylkesårsmøtets ansvar, svarer Bollestad i en e-post til Klassekampen:

«Jeg stemte ikke på verken fylkesledelsen eller forslaget om votering, nettopp for ikke å blande meg opp i votering, slik det sto i mailen fra ledelsen. Det var fylkesårsmøtets ansvar.»

Bekymret for legitimitet

På årsmøtet oppfordret Bollestad til samhold.

«Jeg brukte innlegget mitt til å legge tungt innover delegatene at valget vi skulle ta, må ha legitimitet. Jeg sa at vi må gjøre det vi kan for å sikre at vi kan leve sammen før og etter 2. november. Jeg formidlet klart og tydelig at de måtte tenke over hvem de stemte på», skriver hun.

Mæstad mener det var en del av spillet.

– Det var en kalkulert maktdemonstrasjon, fordi en satt på informasjon en valgte ikke å gi. Så kom hun med oppfordringen om raushet for å kunne si til mediene at hun oppfordret til raushet og at det var synd årsmøtet ikke lyttet til det, sier Mæstad.

Han tror det blir vanskelig å samle partiet igjen.

– Vi hadde mulighet til å sette standarden for de andre fylkene. Jeg frykter at vi nå har satt feil standard.

– For seint

Hareide sa lørdag at han håper signalet fra Rogaland KrF ikke lyttes til.

Det reagerer Solberg-tilhengere på, deriblant Jonas Andersen Sayed, leder av Rogaland KrFU.

– Vi har alltid gjort det på denne måten i Rogaland. Det er ikke tradisjon for listevalg. Hvis Hareide mente det var så udemokratisk, burde innspillet ha kommet tidligere. Når det kommer først under en time før møtet starter, uten at det er diskutert i lokallagene, blir det rotete, sier han.

Marie Ljones Brekke, leder i Stavanger KrF, mener misnøyen fra Hareide-leiren vitner om at en tilpasser kartet og terrenget ut fra flertallet på ulike nivåer.

– At en nå kommer og kritiserer fylkesårsmøtet for ikke å velge representativt, når lokal­lag som Sandnes og Haugesund selv valgte «winner takes it all»-metoden da de sendte kun røde delegater, er veldig ugreit. For å unngå splittelse, burde en hatt like spilleregler hele veien, sier hun.

Fylkesleder Oddny Helen Turøy besvarte ikke Klassekampens henvendelser før avisa gikk i trykken i går.

emmat@klassekampen.no

Mandag 14. januar 2019
TO ONDER: Øystein Dørum i NHO mener videre oppløsnings­tendenser i EU vil være verre for norsk økonomi enn brexit.
Lørdag 12. januar 2019
ØKER MEST: – Vi snur ikke kappa etter vinden. Det er vinden som har snudd, sier Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum.
Fredag 4. januar 2019
NEKT: Frps Åshild Bruun-Gundersen avviser at abortlova kan bli endra i regjeringsforhandlingane. Same kva Siv Jensen og dei andre kjem fram til, vil ho stå fritt til å røyste mot i Stortinget.
Fredag 21. desember 2018
KLAR: Tidligere statsminister Kåre Willoch mener sanksjonsregimet mot Russland må ha en utløpsdato. Han ønsker en realistisk tilnærming til Russland.
Onsdag 19. desember 2018
KRAV: Sterke ­krefter i KrF jobber for at partiet skal kreve utviklingsministeren og et nytt ut­viklingsdepartement i ny regjering.
Tirsdag 18. desember 2018
TILBAKE: Arbeiderpartiet i Troms og Finnmark går inn i fylkessammenslåingen med planene klare for en rask omgjøring.
Mandag 17. desember 2018
FRAMTIDSFRYKT: Nordmenn flest uroar seg mest for klimaendringar og svekka velferdsstat, ifølge eit notat frå tankesmia Agenda.
Onsdag 12. desember 2018
VOLDTEKT: Høyres justispolitiske talsperson Peter Frølich mener minstestraffen for voldtekt er for høy. Han vil løfte diskusjonen inn i regjeringsforhandlingene med KrF, Frp og Venstre.
Torsdag 6. desember 2018
PROFIL: Unge Venstre-leiar ­Sondre Hansmark seier Abid Raja er blant dei einaste som profilerer Venstre sin eigen politikk.
Onsdag 5. desember 2018
UHOLDBART: Elin Ørjasæter slakter Trine Skei Grandes lederstil etter at partilederen anklaget partifelle for å være illojal.