Mandag 22. oktober 2018
VIKTIG: Rogaland KrF støtter nestleder Olaug Bollestad og vil gå inn i Solberg-regjeringen. 15 av 16 delegater til landsmøtet er blå, til tross for at en tredjedel av fylkesårsmøtet støtter Hareide. Her fra avstemningen i Stavanger. FOTO: CARINA JOHANSEN, NTB SCANPIX
Fylkesledelsen i Rogaland holdt taust om oppfordringen fra en samlet partiledelse:
Kaller avstemning illojal
Undersak

Delegatfordelingen

KrFs fylkeslag har ekstraordinære årsmøter før det ekstraordinære landsmøtet 2. november. Listen viser datoer for årsmøtene og delegatfordelingen til landsmøtet:

20.10. Rogaland: 16 delegater til landsmøtet. 15 av dem støtter et samarbeid til høyre.

22.10. Buskerud: 6 delegater.

22.10. Hedmark: 6 delegater.

22.10. Finnmark: 10 delegater sammen med Troms.

23.10. Oppland: 6 delegater.

24.10. Telemark: 6 delegater.

26.10. Agder: 18 delegater.

27.10. Hordaland: 14 delegater.

27.10. Møre og Romsdal: 12 delegater.

27.–28.10. Nordland: 6 delegater.

27.10. Trøndelag: 13 delegater.

27.10. Sogn og Fjordane: 7 delegater.

27.10. Troms: 10 delegater sammen med Finnmark.

29.10. Akershus: 9 delegater.

29.10. Vestfold: 7 delegater.

29.10. Oslo: 7 delegater.

30.10. Østfold: 8 delegater.

KILDER: KRF, NTB

Inge Takle Mæstad
SKUFFET: Lokallagsleder Inge Takle Mæstad frykter en dypere splittelse i partiet etter det knusende Hareide-neder­laget i Rogaland. Han beskylder nestleder Olaug Bollestad for å opptre illojalt.

VEIVALG FOR KRF

Lørdag gikk KrF-leder Knut Arild Hareide på et knusende nederlag i striden om vei­valget, da fylkesårsmøtet i Rogaland, et av KrFs viktigste fylker, gikk inn for å velge høyresida med stort flertall. Til det ekstraordinære landsmøtet 2. november vil dermed 14 av 15 delegater fra Rogaland være blå, mens fylkesordfører Solveig Ege Tengesdal er den eneste røde.

Det til tross for at en tredel av medlemmene i Rogaland KrF støtter Hareide.

– Når bare 1 av 15 fylkes­delegater nå er for Hareide, selv om en tredel støtter ham, er jeg veldig skuffet, sier Inge Takle Mæstad, leder av Nye Stavanger KrF.

Fakta

KrFs veivalg:

• Fredag 28. september rådet KrF-leder Knut Arild Hareide partiet å søke regjeringsmakt med Arbeiderpartiet og Senterpartiet.

• 2. november holder KrF ekstraordinært landsmøte for å avgjøre veivalget rundt regjeringssamarbeid. Da skal 190 delegater stemme over om de vil gå inn i en regjering ledet av Jonas Gahr Støre (Ap) eller Erna Solberg (H).

• Rogaland sender bare én rød og 15 blå delegater til KrFs landsmøte.

Tause om oppfordring

Før diskusjonen startet om de tre alternativene – Erna Solberg, Jonas Gahr Støre eller fortsatt opposisjon – skulle årsmøtet diskutere og velge valgmetode. Det sto mellom «vinneren tar alt»-metoden der årsmøtet krysser av inntil 15 navn på en liste, eller representativitet, der det utarbeides en liste som gjenspeilet årsmøtets syn på regjeringsspørsmålet.

38 minutter før møtet startet lørdag, gikk det ut en e-post fra en samlet partiledelse, med klar oppfordring om å velge representativitet, av frykt for en enda sterkere splittelse i partiet.

Den e-posten fikk imidlertid ikke fylkesårsmøtet informasjon om. I stedet argumenterte fylkesledelsen imot forslaget om representativitet, mens partiets nestleder Olaug Bollestad forholdt seg taus.

– Når det sitter personer i salen som er kjent med henstillingen fra partiledelsen om å sikre representativitet, uten å informere årsmøtet om det, er det en illojalitet overfor Knut Arild. Det hadde vært viktig informasjon å få før en avstemning, sier Mæstad.

Voteringen var fylkesårsmøtets ansvar, svarer Bollestad i en e-post til Klassekampen:

«Jeg stemte ikke på verken fylkesledelsen eller forslaget om votering, nettopp for ikke å blande meg opp i votering, slik det sto i mailen fra ledelsen. Det var fylkesårsmøtets ansvar.»

Bekymret for legitimitet

På årsmøtet oppfordret Bollestad til samhold.

«Jeg brukte innlegget mitt til å legge tungt innover delegatene at valget vi skulle ta, må ha legitimitet. Jeg sa at vi må gjøre det vi kan for å sikre at vi kan leve sammen før og etter 2. november. Jeg formidlet klart og tydelig at de måtte tenke over hvem de stemte på», skriver hun.

Mæstad mener det var en del av spillet.

– Det var en kalkulert maktdemonstrasjon, fordi en satt på informasjon en valgte ikke å gi. Så kom hun med oppfordringen om raushet for å kunne si til mediene at hun oppfordret til raushet og at det var synd årsmøtet ikke lyttet til det, sier Mæstad.

Han tror det blir vanskelig å samle partiet igjen.

– Vi hadde mulighet til å sette standarden for de andre fylkene. Jeg frykter at vi nå har satt feil standard.

– For seint

Hareide sa lørdag at han håper signalet fra Rogaland KrF ikke lyttes til.

Det reagerer Solberg-tilhengere på, deriblant Jonas Andersen Sayed, leder av Rogaland KrFU.

– Vi har alltid gjort det på denne måten i Rogaland. Det er ikke tradisjon for listevalg. Hvis Hareide mente det var så udemokratisk, burde innspillet ha kommet tidligere. Når det kommer først under en time før møtet starter, uten at det er diskutert i lokallagene, blir det rotete, sier han.

Marie Ljones Brekke, leder i Stavanger KrF, mener misnøyen fra Hareide-leiren vitner om at en tilpasser kartet og terrenget ut fra flertallet på ulike nivåer.

– At en nå kommer og kritiserer fylkesårsmøtet for ikke å velge representativt, når lokal­lag som Sandnes og Haugesund selv valgte «winner takes it all»-metoden da de sendte kun røde delegater, er veldig ugreit. For å unngå splittelse, burde en hatt like spilleregler hele veien, sier hun.

Fylkesleder Oddny Helen Turøy besvarte ikke Klassekampens henvendelser før avisa gikk i trykken i går.

emmat@klassekampen.no

Fredag 12. juli 2019
COMEBACK KID: Per Sandberg advarer mot «nasjonalistiske krefter» i Frp og hinter om politisk comeback i et annet parti til valget i 2021.
Onsdag 10. juli 2019
DØMT: Byrådet i Oslo har som mål å få flest mulig i fast stilling. Nå er kommunen dømt to ganger i retten etter å ha nektet en barnehageansatt fra et bemanningsbyrå fast jobb.
Tirsdag 9. juli 2019
VARSLER: Ap ­bekrefter at det i 2019 har kommet nye varsler om seksuell trakassering, men nekter å oppgi antallet. Også Rødt, Sp, MDG, Frp og KrF har fått ulike typer varsler i år.
Mandag 8. juli 2019
SER TIL VENSTRE: MDG kaller seg blokkuavhengig, men er negative til høyresamarbeid i de fem største byene etter valget.
Fredag 5. juli 2019
TAR DET MED RO: Stikk i strid med ­regjeringens egen politikk blir norsk økonomi mer avhengig av oljeeksport. Regjeringen er ikke bekymret.
Torsdag 4. juli 2019
USOSIALT: Representantskapet i Fellesforbundet mener dagens bompengepolitikk har gått for langt. Flere avdelinger har sendt inn bompengekritiske forslag til landsmøtet.
Lørdag 29. juni 2019
VALGKAMP: Partier med dårlig oppslutning må gå i seg selv, mener AUF-leder Ina Libak.
Fredag 28. juni 2019
EØS: Fagforbundet kommer trolig ikke til å stå i veien for Fellesforbundets krav om å be staten om å finne alternativer til EØS.
Torsdag 27. juni 2019
PRESS: USA presser knallhardt på for at Norge skal bruke 2 prosent av BNP på forsvar. Nå vil Erna Solberg løse knipa ved å regne annerledes.
Onsdag 19. juni 2019
HISTORISK: Arbeiderpartiet ligger an til å gjøre historiens dårligste lokalvalg. Deler av partiet åpner nå for en lederdiskusjon.