Lørdag 20. oktober 2018
Bomber og stengte dører under kaotisk Afghanistan-valg
Bomber, stengte valglokaler og kaotiske tilstander preger valget på ny nasjonalforsamling i Afghanistan.
Publisert: 20 Oktober 19:13
Bomber, stengte valglokaler og kaotiske tilstander preger valget på ny nasjonalforsamling i Afghanistan.
Totalt er minst 130 mennesker drept eller såret i angrep på valglokaler rundt om i landet, opplyser en talsmann for helsedepartementet i landet, Moohibullah Zeer.
Flest angrep var det i hovedstaden Kabul. Der ble minst 15 mennesker drept og om lag 20 såret da en selvmordsbomber sprengte seg i luften utenfor et valglokale nord i byen.
Også andre valglokaler i hovedstaden ble utsatt for angrep, noe som fikk flere folk som ventet utenfor, til å flykte.
I Kandahar-provinsen er valget på ny nasjonalforsamling utsatt med én uke som følge av et Taliban-angrep som tidligere i uka kostet den mektige politisjefen Abdul Raziq livet.
Øst i Ghazni-provinsen er valget inntil videre avlyst, og fra Kunar-provinsen og hovedstaden Kabul kom det i morgentimene lørdag meldinger om at velgerne møtte stengte dører enkelte steder.

Trosset fryktLikevel var det mange afghanere som trosset frykten og dro til valglokalene.
– Vi har ikke noe annet valg enn å gå og stemme når vi har muligheten. For å vise at vi står imot alle ulike former for trusler, og for å føre landet vårt mot en lysere framtid, sier Kbulbon Abdul Walid (40) til nyhetsbyrået TT.

Ga oppFra andre deler av landet kom det rapporter om at valglokalene ikke åpnet, mens andre manglet valgsedler og oppdaterte navnelister, og et nytt biometrisk system for identifikasjon sviktet.
Flere steder ga frustrerte velgere opp etter flere timer i kø og dro hjem.
– Køen blir lengre og lengre. De må registrere stemmene våre raskt, vi er redde for at det skal komme en selvmordsbomber eller skje en eksplosjon, sier 42 år gamle Mustafa som ventet utenfor stemmelokalet i moské i Kabul.
Den nasjonale valgkommisjonen (IEC) erkjenner at det i mange områder er store problemer og opplyser at valget derfor vil bli forlenget. Stemmelokalene vil også bli holdt åpne søndag.

Lav deltakelseRundt 8,8 millioner afghanere har ifølge landets valgkommisjon (IEC) registrert seg som velgere, men både valgeksperter, observatører og flere politiske partier har stilt spørsmål ved dette antallet.
Afghanistan har nærmere 40 millioner innbyggere, men et av medlemmene av valgkommisjonen, Wasima Badghisy, mener at det vil være en stor suksess dersom 5 millioner avgir stemme.

Taliban-truslerTaliban-opprørerne, som kontrollerer store områder i Afghanistan, har advart folk mot å stemme, og talsmannen Zabihullah Mujahid gjentok lørdag at valget er et ledd i «fiendens onde plan».
Taliban truet også med å stenge både store og små veier og hevder at valget bare er et plott satt i scene av inntrengere.
Opprørerne har også advart rektorer og elever mot å la myndighetene bruke skoler som valglokaler,
Store sikkerhetsstyrker er utkommandert for å sikre valgavviklingen, og disse ble hyllet av president Ashraf Ghani da han avga stemme i Kabul i morgentimene lørdag.(©NTB)
Mandag 19. november 2018
Ved å øke sine egeninntekter har de statseide teatrene kompensert for kutt i offentlig støtte. Men de kunstneriske ambisjonene vil snart bli skadelidende, hevder teatersjefer.
Mandag 19. november 2018
FINAL SAY: Verken tilhengere eller motstandere av brexit liker avtalen til Theresa May. People’s vote-leder mener en ny folkeavstemning er Mays eneste utvei.
Mandag 19. november 2018
HÅRDA BUD: Frisør­bransjen sliter med å rekruttere tillits­valgte. Elisabeth Landstad ble sagt opp kort tid etter konflikt med sjefen.
Mandag 19. november 2018
• Klassekampen skriver i dag om vilkårene for fagorganisering i frisørbransjen. Tillitsvalgt Elisabeth Landstad ble sagt opp kort tid etter en konflikt på jobben. Hun mener oppsigelsen var en straff for jobben hun gjorde som tillitsvalgt.
Lørdag 17. november 2018
Astrid Søgnens avgang som direktør for Utdanningsetaten i Oslo kan innvarsle et skolepolitisk regimeskifte. Søgnen har gjennom et par tiår vært den fremste premissleverandør på det utdanningspolitiske feltet.
Lørdag 17. november 2018
• Samtidig som forslaget til brexit-avtale river og sliter i britene, blåser det opp til ny strid om EØS-avtalen i fagbevegelsen her hjemme. I går signerte lederne i Fellesforbundet og Norsk Transportarbeiderforbund en avtale om...
Lørdag 17. november 2018
VERRE: Theresa May mener hun har oppnådd en bedre avtale med EU enn det Norge har. Men brexit-avtalen ville vært grunnlovsstridig i Norge, fastslår Nupi-direktør Ulf Sverdrup.
Lørdag 17. november 2018
ANBUD: NSB var best på organisasjon og ledelse, mens SJ var best på kundetilfredsstillelse. Go-Ahead var kun best på pris i anbudskonkurransen om å få drifte Sørlandsbanen.
Lørdag 17. november 2018
Statlige teatre har økt sine egeninntekter, selv om de får mindre i offentlige tilskudd. Høyre jubler, mens SV mener tallene i rapporten gir et misvisende bilde.
Lørdag 17. november 2018
Å vite: Michelets bok er en undersøkelse formulert som en dom.