Lørdag 20. oktober 2018
ET TU, BRUTE: Sentrale kilder i KrF sier til Klassekampen at nestleder Kjell Ingolf Ropstad (til venstre) har forrådt sin partileder Knut Arild Hareide med sitt «abortkrav». FOTO: TERJE PEDERSEN, NTB SCANPIX
Kjell Ingolf Ropstads abortforhandling med statsministeren skuffet Knut Arild Hareide:
Opprørt av abortutspill
FORTVILELSE: Kjell Ingolf Ropstad «dolket sin egen partileder i ryggen» med abort­utspill i VG, mener sentrale KrF-kilder.

KrFS VEIVALG

Venstrefløyen i KrF har lenge tenkt at de har hatt en fordel i at høyrefløyen ikke har en klar lederkandidat. Antakelsen har vært at nestleder Kjell Ingolf Ropstad ikke har ønsket å ta over partiet nå, og i hvert fall ikke etter en opprivende strid om partiets veivalg.

Den vurderingen er endret etter torsdag, da Ropstad gikk ut i VG med «abortkrav» til statsminister Erna Solberg og Ap-leder Jonas Gahr Støre.

Nå er vurderingen at Ropstad er klar til å felle sin egen partileder, som både overfor eget sentralstyre og partiapparat har gjort det klart at han går av om han ikke får partiet med seg på å søke regjeringsmakt med Ap og Sp.

Sentrale kilder i KrF sier til Klassekampen at de mener Ropstad har forrådt sin egen partileder med utspillet. Han «har dolket sin egen partileder i ryggen», sier en kilde. «Dette var et dolkestøt», sier en annen.

Fakta

KrFs veivalg:

• Fredag 28. september rådet KrF-leder Knut Arild Hareide partiet å søke regjeringsmakt med Arbeiderpartiet og Senterpartiet.

• 2. november holder KrF ekstraordinært landsmøte for å endelig avgjøre veivalg rundt regjeringssamarbeid.

• Hareides nestleder Kjell Ingolf Ropstad ønsker å gå inn i Erna Solbergs regjering.

• Torsdag stilte Ropstad abort-krav til Erna Solberg og Jonas Gahr Støre for å gå i regjering.

• Erna Solberg åpner for å endre den delen av abortloven som gir rett til abort ved alvorlig sykdom, for eksempel Downs syndrom. Hun åpner også for å forby tvillingabort. Ap avviser kravet om å innskrenke dagens abortlov.

Kilde: VG

Hareide dypt skuffet

Etter det Klassekampen erfarer, leste også Knut Arild Hareide utspillet ute på reise i Sola i Rogaland med dyp skuffelse. Ikke for innholdet i utspillet i seg selv, men over at Ropstad tok initiativ til offentlige regjeringsforhandlinger med statsministeren på egen hånd uten at partilederen var informert – og før veivalget i KrF er avgjort.

Klassekampen har spurt Hareide om han mener utspillet til Ropstad er greit.

«Hareide har ingen behov for å kommentere dette», svarer KrF-lederens rådgiver Dag Andreas Fedøy i en e-post.

Konfrontert med påstandene om at han skal ha dolket sin egen partileder i ryggen, svarer Ropstad i en sms til Klassekampen: «Det gjør jeg ikke. Vi står sammen om at dette skal være en åpen prosess og at partiet må få ta et demokratisk valg. Dersom noen virkelig mener det, bør de stå frem med fullt navn og ta det direkte med meg.»

I en ny sms skriver Ropstad: «Det er partiet som må beslutte de eventuelle forhandlingskravene, men jeg mener det er viktig å utfordre de andre partiene på en av våre viktigste saker, nemlig kampen mot sorteringssamfunnet. Jeg er veldig glad for at Erna Solberg er så tydelig på at hun vil kjempe for et samfunn med plass til alle, og det viser at det kan være mulig å få gjennomslag dersom vi først sonderer med Solberg-regjeringen».

Ba om abortkrav

VG-utspillet til Ropstad handlet om å fjerne bestemmelsen i svangerskapsloven som gir rett til abort etter tolvte uke for foster med alvorlig sykdom, for eksempel Downs syndrom.

Noen timer etter at Ropstad i VG spurte Støre og Solberg om de var villige til å fjerne bestemmelsen, svarte Solberg i samme avis at hun er åpen for å gjøre endringer i den omstridte bestemmelsen. Samtidig gjorde hun det klart at hun vil støtte KrFs ønske om å innføre forbud mot såkalt tvillingabort. Høyre har tidligere stemt mot dette i Stortinget.

Etter det Klassekampen får opplyst, har Ropstad overfor Hareide avvist at den offentlige abortforhandlingen var koordinert mellom ham og Høyre i forkant.

Arbeiderpartiet, ved nestleder Hadia Tajik, avviste KrF-nestlederens krav om endringer i abortloven umiddelbart.

«Vi er mot å innskrenke kvinners rett til abort. Så vidt meg bekjent, er det ikke flertall for å fjerne denne paragrafen på noen side i politikken», skrev Ap-nestlederen i en e-post til VG, der hun samtidig skrev at det ikke er naturlig for Arbeiderpartiet «å ha en hypotetisk regjeringsforhandling parallelt med KrFs interne diskusjon».

Det var organisasjonen Menneskeverd som først foreslo at KrF skulle stille det aktuelle abortkravet for å gå i regjering.

– KrF bør stille et ultimatum i denne saken, uansett om de går til høyre eller venstre, sa generalsekretær Morten Stærk til VG i går.

politikk@klassekampen.no

Artikkelen er oppdatert: 22. oktober 2018 kl. 09.53
Tirsdag 16. april 2019
OMSTILLING: Kværner-sjef Sturla Magnus tror lønnsomheten vil synke og arbeidsplassene forsvinne ut av landet dersom verftet i Verdal skal slutte å levere til oljeindustrien.
Tirsdag 9. april 2019
SAMARBEID: Martin Kolberg (Ap) sier nei til samarbeid mellom Rødt og Ap. Raymond Johansen (Ap) er uenig. Ap-leder Jonas Gahr Støre mener det kommer an på partienes utvikling.
Fredag 5. april 2019
KRAV: AUF og Fagforbundet vil ha med Arbeiderpartiets landsmøte på forbud mot barnehageprofitt.
Mandag 1. april 2019
PRESS: Mens Stortinget sier nei, vedtar Oslo, Bergen, Trondheim og Tromsø støtte til FNs atomvåpenforbud. Høyre trekker på skuldrene av vedtakene.
Fredag 29. mars 2019
ÅPENT: SVs stortingsrepresentanter er uenige om hvem som bør bli ny nestleder i SV.
Torsdag 28. mars 2019
KRITISK: Oberstløytnant Tormod Heier sier at politikerne ikke har lært av Libya-krigen. Han mener det mangler en seriøs vurdering av om det er i landets interesse å delta i slike operasjoner.
Tirsdag 26. mars 2019
SPRIK: Ap kritiserer Sp for ikkje å binde seg til raudgrønt samarbeid. Men partiet har tydd til dei borgarlege i ein tredel av kommunane der dei har ordførar.
Mandag 25. mars 2019
KALD SKULDER: Aps Kjersti Stenseng og Fagforbundets Mette Nord vil ha raudgrøn samarbeidsvilje i haustens lokalval, men møter ei kald skulder frå Sp.
Torsdag 21. mars 2019
UTRO: Senterpartiet er rødgrønne nasjonalt, men hopper gjerne i høyet med høyresida lokalt. Nå vil Fagforbundet ha slutt på lokale flørter med de blå.
Tirsdag 19. mars 2019
SKATT: Statsminister Erna Solberg (H) åpner for å se på skattesystemet for å motvirke økt ulikhet. Hun sier fordelingseffekten av grønne skatter er «pervers».