Torsdag 18. oktober 2018
Surrogati

• Det er underlige tider i norsk politikk. De siste dagene har flere politikere på borgerlig side skrudd opp retorikken i et forsøk på å beholde Kristelig Folkeparti som støtteparti for regjeringen. Tirsdag advarte statsminister Erna Solberg om at det å kaste Fremskrittspartiet ut av regjeringskontorene vil kunne gi et mer frittgående Frp. Solberg hevdet endatil at KrF-leder Knut Arild Hareide utfordrer tilliten til det politiske systemet og mente det var et uttrykk for et «maktbehov». I går reagerte flere KrF-ere på at Høyre nå blander seg inn i partiets interne stillingtaken. «Jeg reagerer på at statsministeren går så hardt ut mot KrFs partileder midt i en prosess vi har bedt om å få eie selv. Jeg oppfatter det som et sterkt angrep på Knut Arild Hareide», sa bystyrepolitiker for KrF i Oslo Erik Lunde til NRK.

• Fra venstresida har det vært langt mer stille om prosessen i vippepartiet KrF. Til nå. I en kronikk i Aftenposten i går tok varaordfører for Ap i Oslo Kamzy Gunaratnam og Ap-medlem og stipendiat i filosofi Aksel Braanen Sterri til orde for å tillate kommersiell surrogati i Norge. Timingen kunne ikke passet Arbeiderparti-ledelsen dårligere – det er ikke nå partiet ønsker oppmerksomhet om de sakene hvor det er uenighet mellom Ap og KrF. Det er derfor verdt å minne om at det primært er i den blåblå leiren at vi finner støtte til surrogati. Mens SV, Rødt og Senterpartiet har vedtak mot å tillate surrogati, ønsker regjeringspartiet Venstre at barn som er født ved hjelp av surrogati i utlandet, skal anses som barn av norske foreldre. Frp sa nei til å tillate surrogati på sitt siste landsmøte, med knappe 121 mot 103 stemmer.

• Klassekampen mener at surrogati er utnyttelse av fattige kvinners kropper, og at praksisen derfor ikke burde bli tillatt. Enkelte deler av menneskeverdenen hører ikke hjemme på et marked, og det å bære fram et barn er blant dem. Dette ståstedet har solid fotfeste på venstresida i det norske, politiske landskapet. Derfor bør ikke kronikken fra Sterri og Gunaratnam ses i lys av debatten om KrFs veivalg. Vi håper den heller ikke bærer bud om at Ap åpner opp for surrogati.

Mandag 12. november 2018
• Før helga meldte utenriksminister Ine Eriksen Søreide at Norge ikke vil inngå nye avtaler om eksport av forsvarsmateriell til Saudi-Arabia. I en e-post til NTB skrev hun at «[g]runnen for dette tiltaket er en helhetsvurdering av den siste...
Lørdag 10. november 2018
• I den svært EU-positive boka «Vi som elsker Europa» legger forfatteren Stein Inge Jørgensen stor vekt på at EU nå har fått en tyngre sosial profil. Han viser til at det i EU-traktatens artikkel 3 står at EU skal jobbe for sosialt...