Torsdag 18. oktober 2018
SKJØR ALLIANSE: Donald Trumps hardkjør mot Iran er avhengig av støtte fra Saudi-Arabia. Her fra et møte mellom Donald Trump, den saudiske kongen Salman bin Abdulaziz al-Saud og Egypts president Abdel Fattah el-Sisi i fjor. FOTO: BANDAR AL-JALOUD, DET SAUDISKE KONGEHUSET, AFP/NTB SCANPIX
• Khashoggi-saken svekker forholdet mellom USA og Saudi-Arabia • Saudi-Arabia truer med «oljevåpen»
Kan spolere Trumps plan
Sverre Lodgaard
OLJE: Om to uker planlegger USA å stanse all olje­eksport fra Iran. Planen er avhengig av støtte fra Saudi-Arabia. Det kan nå bli vanskelig.

SAUDI-ARABIA

Den saudiarabiske journalisten Jamal Khashoggis forsvinning fortsetter å skape bølger. I USA sier framstående politikere i president Donald Trumps eget parti at saken må få konsekvenser for Saudi-Arabia, og krever at Trump svekker alliansen med det saudiske kongedømmet.

Det vil i så fall få store konsekvenser for USAs Midtøsten-politikk. Om bare to uker skal de amerikanske sanksjonene mot Iran være på plass. Målet med sanksjonene er å stanse all eksport av iransk olje.

USA er derfor avhengig av at Saudi-Arabia øker oljeproduksjonen for å unngå at oljeprisen stiger brått. Khashoggi-saken truer med å velte denne storpolitiske planen.

Fakta

Khashoggi-saken:

• Den regimekritiske saudiarabiske journalisten Jamal Khashoggi har vært savnet siden 2. oktober. Han ble sist sett på vei inn i Saudi-Arabias konsulat i Istanbul.

• Tyrkisk etterretning hevder Khashoggi ble mishandlet, drept og partert av saudiarabiske agenter. Da Klassekampen gikk i trykken, avviste Saudi-Arabia fremdeles dette.

• Saudi-Arabia har nå innledet et samarbeid med Tyrkia om etterforskningen av saken.

• USAs utenriksminister Mike Pompeo reiste tirsdag til Riyadh for å samtale med Saudi-Arabias konge og kronprins. Onsdag møtte han Tyrkias president Tayyip Recep Erdogan for å diskutere saken.

Truer med oljevåpen

Khashoggi ble sist sett 2. oktober i år, da han gikk inn i det saudi-arabiske konsulatet i Istanbul i Tyrkia. Tyrkiske myndigheter hevder at journalisten ble drept inne i konsulatet, partert, og fraktet ut. Pilene peker mot Saudi-Arabia og den saudiske kronprinsen Mohammed bin Salman.

Forsvinningsmysteriet blir storpolitisk fordi Jamal Khashoggi jobbet som spaltist for den store amerikanske avisa The Washington Post, og saken har skapt voldsomme reaksjoner i USA.

Den republikanske senatoren Lindsey Graham rykket tirsdag ut med et direkte angrep på kronprins Mohammed bin Salman, og krevde kronprinsens avgang.

Det statlige saudiske nyhetsbyrået SPA har på sin side sitert trusler fra det byrået omtaler som anonyme saudiske tjenestemenn. Truslene går ut på stans i saudisk oljeproduksjon, og en tredobling av oljeprisen internasjonalt.

USA trenger saudisk olje

Oljeanalytikeren Bjørnar Tonhaugen i analyseselskapet Rystad Energy forklarer at Saudi-Arabia spiller en spesielt viktig rolle i oljemarkedet i tida framover, på grunn av sanksjonene mot Iran.

USA har begrunnet sanksjonene mot Irans oljeproduksjon med at landet bryter atomavtalen som ble undertegnet i 2015. USA er alene om å mene at avtalen er brutt, men klarer likevel å presse både europeiske land og Kina og Europa til å kutte oljeimporten fra Iran.

– Deler av produksjonen i Iran må stenge, på grunn av de økonomiske sanksjonene fra USA. Sanksjonene har allerede ført til et fall i iransk eksport av olje, og etter hvert må produksjonen kuttes. Da trenger Saudi-Arabia å øke produksjonen noe, for å forhindre en høyere oljepris. Hvis Saudi-Arabia kutter i produksjonen, vil det få en dobbel effekt på oljeprisen, sier Tonhaugen.

Tror ikke på trusselen

Oljeanalytikeren vil ikke spekulere i hva Saudi-Arabia kan komme til å gjøre, men tror likevel ikke landet vil gjennomføre voldsomme kutt i produksjonen, altså å bruke det såkalte oljevåpenet.

– Dette våpenet er bare brukt en gang, på 1970-tallet, da de begrenset eksporten av olje til Vesten. Da fikk vi en firedobling av oljeprisen og rasjonering av olje. Men det er ganske mange konsekvenser for Saudi-Arabia selv ved å gjøre noe sånt, sier Tonhaugen.

Han sier at Saudi-Arabia er avhengig av inntektene fra oljeeksporten.

– De er ikke nødvendigvis tjent med at oljeprisen går i taket og forårsaker en økonomisk nedgang i eksportmarkedene sine. I tillegg er de opptatt av den langsiktige etterspørselen etter olje. En høyere oljepris enn nødvendig vil fremskynde investeringer i alternative energikilder, og det er ikke Saudi-Arabia interessert i at vil skje så raskt, sier han.

Tonhaugen konkluderer med at en stans i oljeproduksjonen vil skade Saudi-Arabia mer enn det vil ramme verdensøkonomien.

– Derfor tror jeg at det er mer en trussel enn en varsel om handling, sier han.

Kjente Khashoggi

Forsker ved Norsk utenrikspolitisk institutt (Nupi) Sverre Lodgaard kjente Jamal Khashoggi personlig, og møtte ham sist i Riyadh for to år siden.

Lodgaard beskriver journalisten som en regimekritiker fra innsida.

– Det var de siste årene, etter han flyttet til USA, han løp linja ut som åpen kritiker av Muhammad bin Salman. Men alltid med bibehold av sin nøkternhet, nøyaktighet og skarpe analyse, sier han om Khashoggi.

– Han var en interessant og god samtalepartner med et godt grep om regional politikk, sier Lodgaard

Han mener Khashoggi-saken skaper mange problemer for Trumps Midtøsten-politikk.

– Hvis det skjærer seg mellom USA og det saudiarabiske regimet, vil det bli en stor hump i veien for Trump. Saudi-Arabia er en viktig del av koalisjonen USA bygger mot Iran.

Det er også mange andre vesentlige deler av Trump-administrasjonens planer for Midtøsten som avhenger av forholdet til Saudi-Arabia, forklarer Lodgaard.

– Trump vil gjerne redusere det amerikanske nærværet i Midtøsten, og har satset på at Saudi-Arabia skal fylle en del av tomrommet. For eksempel flyter saudiarabiske penger inn i deler av Syria og Irak for å begrense Irans innflytelse der, sier han.

Ekspressdiplomati

– Alt det kan nå settes i spill som en følge av Khashoggi-saken, sier Lodgaard.

Han tror det «arbeides iherdig i Det hvite hus» for å dempe reaksjonene på opplysningene om Khashoggi.

Sanksjoner mot regimet i Riyadh, som ifølge Lodgaard er «det første amerikanerne tenker på når noe går dem imot», vil kunne møtes med sterke reaksjoner.

– Saudi-Arabia har mange muligheter til å reagere på et amerikansk press. De kan for eksempel redusere oljeproduksjonen, som på toppen av de amerikanske sanksjonene mot Iran kan føre oljeprisen rett til værs. Når vi i tillegg vet at den saudiske kronprinsen er en løs kanon på dekk, blir situasjonen særlig delikat, sier Lodgaard.

Den amerikanske utenriksministeren Mike Pompeo har de siste dagene drevet ekspressdiplomati for å forhindre at krisa vokser. Tirsdag besøkte han kongen og kronprinsen i Saudi-Arabia, og onsdag var han i Tyrkia for å dempe gemyttene.

Europeiske land har for det meste holdt seg på sidelinja så langt.

I går sa Jürgen Hardt, utenrikspolitiker i den tyske kansleren Angela Merkels parti CDU, at det må få konsekvenser for EUs forhold til Saudi-Arabia om det viser seg at Khashoggi har blitt drept av saudiske myndigheter.

utenriks@klassekampen.no

Onsdag 21. november 2018
KONTROLL: Frankrike og Tyskland vil ha et felles EU-forsvar, men er uenige om hvem som skal ha styringa.
Tirsdag 20. november 2018
SAMLING I BÅNN: Venstresida i Latin-Amerika samles for å finne ut hvordan de kan stanse høyresida og diktaturhyllere som Jair Bolsonaro.
Mandag 19. november 2018
FINAL SAY: Verken tilhengere eller motstandere av brexit liker avtalen til Theresa May. People’s vote-leder mener en ny folkeavstemning er Mays eneste utvei.
Lørdag 17. november 2018
VERRE: Theresa May mener hun har oppnådd en bedre avtale med EU enn det Norge har. Men brexit-avtalen ville vært grunnlovsstridig i Norge, fastslår Nupi-direktør Ulf Sverdrup.
Fredag 16. november 2018
NÆR STUPET: Ministerflukt og mistillit sender Theresa Mays brexit-plan nærmere nederlag i parlamentet, sier britiske eksperter til Klassekampen.
Torsdag 15. november 2018
STOPP: Theresa Mays utmeldingsavtale med EU møter motbør fra høyre og venstre. Mays partifelle Peter Lilley tror ikke avtalen overlever i parlamentet.
Onsdag 14. november 2018
ØST OG VEST: Ledere fra ulike deler av Libya møttes i Italia, men strides ennå om hvem som skal ha ansvar for landets væpnede styrker.
Tirsdag 13. november 2018
ADVART: Allerede for ti år siden visste forskerne at klimaendringene ville gi flere og større skogbranner. Nå har det begynt å skje.
Mandag 12. november 2018
PÅ MARSJ: Migrantkaravanen fra Honduras fortsetter mot nord. Mange velger å bli i Mexico framfor et usikkert møte med den amerikanske grensa.
Lørdag 10. november 2018
SANKSJONER: EU vil gi Italia bøter om ikke regjeringen strammer inn statsbudsjettet. – Italia står overfor et fryktelig dilemma, sier professor emeritus Steinar Stjernø.