Torsdag 18. oktober 2018
OG SE, JEG ER MED DERE ALLE DAGER: Knut Arild Hareide var tirsdag i Misjonssalen i Ålesund for å omvende tvilende KrF-ere til sitt regjeringsprosjekt.
Knut Arild Hareide vil ikke ta ansvar for hvordan Frp utvikler seg utenfor regjering:
Tar ikke ansvar for Frp
ADVARER: Trusselen om et «uskikkelig» Frp i opposisjon kan ikke bety at Frp skal sitte i regjering til evig tid, sier Knut Arild Hareide. Samtidig advarer han Erna Solberg mot å legge seg opp i KrFs veivalg.

VEIVALG for krf

Etter statsminister og Høyre-leder Erna Solbergs utfall mot Knut Arild Hareide i Dagens Næringsliv, ser KrF-lederen seg nødt til minne statsministeren om at flertallet i Stortinget ikke vil ha Frp i regjering.

– Det er jo ikke flertall for hennes regjering i Stortinget i dag. Likevel har hun valgt Frp. Det må hun ta ansvar for, sier KrF-lederen.

I gårsdagens Dagens Næringsliv (DN) sier Solberg at Hareide utfordrer tilliten til det politiske systemet. Hun advarer mot at et regjeringsskifte nå kan bli sett på som noe som bunner i et «maktbehov» og «mangel på demokrati».

– Solberg vet at hun ikke har et flertall bak seg i Stortinget, og vi vet at hver dag Solberg-regjeringen sitter, så sitter Frp-statsrådene der på grunn av KrF. På tross av det løftet vi ga velgerne, sier Hareide.

Krever respekt for KF

Løftet han viser til, er KrFs samarbeidsvedtak før fjorårets valg. Det fastslår at selv om KrF ønsket Solberg som statsminister, var dette som leder for ny regjering uten Frp. Det gikk dårlig.

I intervjuet med DN sier Solberg at det «en fordel at Frp har sittet i regjering», det har vært positivt for «tilliten mellom folk og politikerne» og holder dette opp mot land som Sverige der høyrepartiet Sverigedemokraterna er holdt utenfor.

I gårsdagens Klassekampen fortalte sentrale Frp-ere at de er klar for opposisjon. Blant andre sa stortingsrepresentant og landsstyremedlem Kari Kjønaas Kjos at Frp vil vinne på KrFs veivalg uansett hva partiet lander på. Hun ser flere spennende muligheter for Frp som opposisjonsparti, sa hun uten å ville utdype.

– Det vet KrF godt selv, sa hun.

Hareide tar ikke ansvar for et eventuelt mer frittgående Frp hvis partiet kastes ut av regjering:

– Jeg kan ikke ta ansvar for det. Skal Erna Solberg ta Rødt og SV inn i regjering for å ta ansvar for de partiene? For meg er det naturlig å samarbeide med de partiene som jeg er mest enig med og som står meg nærmest. Dette blir en sånn tenkning av at Frp skal sitte i regjering til evig tid fordi ellers opptrer de så uskikkelig hvis de ikke sitter i regjering. Det blir misforstått, sier han.

Ut mot Høyre-kampanje

Klassekampen treffer Hareide i Misjonssalen i Ålesund. Her har han nettopp gjennomført nok et møte med KrF-grasrota. I det tradisjonelt blå Sunnmøre gikk det ifølge Hareide selv «overraskende bra». Han vil ikke si stort om hvor mange han har omvendt på misjonsferden sin, utover at det «er helt åpent» hvordan det går på det ekstraordinære landsmøtet 2. november.

– Du har bedt de andre partiene respektere KrFs interne prosess. Gjør Solberg det?

– Jeg vil gjenta oppfordringen om ikke å påvirke oss. Så er det sånn nå står mye på spill, og det er jo ikke ulovlig å prøve å påvirke KrF-ere. Men jeg tror det virker mot sin hensikt. KrF-ere nå er opptatt av at dette er et veivalg vi kan og har all mulig rett til å ta. Erna har sagt at hun skal respektere KrFs prosess, men en jeg opplever nå at det er Høyre som prøver å påvirke KrF desidert mest, sier Hareide, som legger til:

– Men dette betyr mye for Høyre, så vi kan ikke forvente at de ikke vil prøve å påvirke. Men det ville vært klokere av Høyre å opptre ryddig og skikkelig enn å drive en organisert kampanje, slik jeg opplever de gjør nå.

Kritiserer Grøvan

– Din egen parlamentariske nestleder på Stortinget, Hans-Fredrik Grøvan mener du stjal prosessen i partiet da du ga ditt råd til landsstyret 28. september?

– Det er jeg direkte uenig i. Mange har ment jeg burde gitt en avklaring mye tidligere. Jeg har blitt kåret til tåkefyrste, og partiet har ropt etter at jeg skulle gi et tydelig råd. Da må de og tåle at jeg gir det rådet, Men jeg merker jo at de som er enige med mitt råd, er mest fornøyd med at jeg ga et tydelig råd. Men da syns jeg heller Grøvan burde sagt at jeg burde gitt et annet råd, og ikke sagt noe om at jeg har kuppet prosessen, for det har jeg ikke gjort, svarer Hareide.

Han understreker at alt, inkludert voteringsrekkefølge over de ulike alternative på landsmøtet, avgjøres av partiets organer. Det er en fullt ut «åpen, ærlig og demokratisk prosess», mener han.

politikk@klassekampen.no

Torsdag 8. november 2018
FRAFALL: Ungdom som faller ut av videregående fanges opp for seint, sier Jan Bøhler.
Onsdag 7. november 2018
SAMLING: Ap, Sp og SV har reint fleirtal i Klassekampens novembermåling. Etter å ha blitt vraka av KrF er Jonas Gahr Støre klar for å samkøyre med dei raudgrøne.
Mandag 5. november 2018
STRID: Når abortloven nå er på forhandlingsbordet, vil Senterpartiet fremme forslag om å fjerne den omstridte retten til tvillingabort. Ap går for fort i vranglås, mener Kjersti Toppe.
Lørdag 3. november 2018
DELT: Sentrale partifolk tror det kan ta tid å samle fløyene i KrF etter partiets skjebnelandsmøte på Gardermoen i går.
Fredag 2. november 2018
NEI: Dersom KrFs høyrefløy vinner fram på dagens skjebnemøte, forsvinner sentrum i norsk politikk, advarer Anne Enger.
Torsdag 1. november 2018
NEI: Erna Solbergs abortfrieri til KrF mangler flertall i Stortinget. – Min stemme for kvinnes rett til abort kan ikke forhandles bort, sier Venstres Abid Raja.
Fredag 26. oktober 2018
SPLITTELSE: Mens venstrefløyen i KrF «kjenner frosten gripe om rygg­raden», rikker ikke Sylvi Listhaugs siste utspill på høyrefløyen i partiet.
Tirsdag 23. oktober 2018
STERK I TROEN: Knut Arild Hareide hadde regnet med mellom tre og seks mandater fra Rogaland, men fikk ett. Nå står det om de usikre fylkene, som Oslo og Hordaland.
Mandag 22. oktober 2018
SKUFFET: Lokallagsleder Inge Takle Mæstad frykter en dypere splittelse i partiet etter det knusende Hareide-neder­laget i Rogaland. Han beskylder nestleder Olaug Bollestad for å opptre illojalt.
Lørdag 20. oktober 2018
FORTVILELSE: Kjell Ingolf Ropstad «dolket sin egen partileder i ryggen» med abort­utspill i VG, mener sentrale KrF-kilder.