Onsdag 17. oktober 2018
Spenning helt til slutt i nasjonsligaen
Hadde Norge tapt for Bulgaria tirsdag, ville bulgarerne allerede vært gruppevinner i nasjonsligaen. 1-0-seieren betyr at spenningen vil leve til siste runde.
Publisert: 17 Oktober 06:40
Hadde Norge tapt for Bulgaria tirsdag, ville bulgarerne allerede vært gruppevinner i nasjonsligaen. 1-0-seieren betyr at spenningen vil leve til siste runde.
Uansett resultater i neste runde (16. november) vil ikke gruppevinneren i C-divisjonens gruppe 3 være klar før de siste kampene er spilt 19. november.
Dette er stillingen etter tirsdagens kamper: 1) Norge 9 (4-1), 2) Bulgaria 9 (5-3), 3) Kypros 4, 4) Slovenia 1.
I UEFA-turneringer er det innbyrdes oppgjør som avgjør ved poenglikhet, men der er Norge og Bulgaria like gode etter at begge vant 1-0 på hjemmebane. Får de like mange poeng, er det derfor total målforskjell som avgjør.
I neste runde spiller Norge borte mot Slovenia og Bulgaria borte mot Kypros. I siste runde er Bulgaria hjemme mot Slovenia og Norge borte mot Kypros.
Teoretisk kan Kypros fortsatt bli gruppevinner med seier i sine to siste kamper og hjelp fra Slovenia i de to andre. Den muligheten fjernes om Norge vinner i Slovenia eller tar minst ett poeng på Kypros, eller om Bulgaria tar poeng fra kypriotene i neste runde.

DuellenI praksis står det mellom Norge og Bulgaria. Selv om Norge skulle vinne i neste runde, og Bulgaria tape (eller omvendt), kan alt snus på hodet med motsatte resultater i siste runde.
Verken Norge eller Bulgaria har sin skjebne helt i egne hender. De ender på samme poengsum om de tar like mange poeng i november, og da blir det målforskjellen som avgjør.
Norge har vunnet sju av sine åtte kamper i år og har slik sett god grunn til å gå til novemberkampene med stor selvtillit. Samtidig har Norge tapt fem av åtte tidligere bortekamper under Lars Lagerbäck, og da er det strengt å kreve to seirer på bortebane neste måned.

RekordNorge satte tirsdag ny rekord med sju strake hjemmeseirer, noe landslaget aldri tidligere har greid på 110 år med landskamper. Med sin sjuende seier for året tangerte laget også noteringen for flest seirer i et år under Egil «Drillo» Olsen (som ikke er rekord. Nils Johan Semb vant 10 i 1999, Åge Hareide vant 8 to ganger).
Norge vant alle sine fem hjemmekamper i år, med sammenlagt 9-1.
Lagerbäck har nå dobbelt så mange seirer (10) som tap i sine 17 kamper som Norges landslagssjef, men bortekampene er neste nøtt som må knekkes.
– Ullevaal begynner å ligne et fort. Nå må vi prøve å få til det samme på bortebane, sier landslagssjefen.
(©NTB)
Mandag 12. november 2018
• Før helga meldte utenriksminister Ine Eriksen Søreide at Norge ikke vil inngå nye avtaler om eksport av forsvarsmateriell til Saudi-Arabia. I en e-post til NTB skrev hun at «[g]runnen for dette tiltaket er en helhetsvurdering av den siste...
Mandag 12. november 2018
Litteraturprofessor Marianne Egeland mener det er vanskelig å se hvem som fører ordet i høstens kjendis­bøker.
Mandag 12. november 2018
IKKE RØR! Stjørdal kommune har for mange barnehager, men på tross av støtte fra et enstemmig bystyre får de ikke lov å kutte antall plasser hos private. Nå drøfter Stortinget lovendring.
Mandag 12. november 2018
PÅ MARSJ: Migrantkaravanen fra Honduras fortsetter mot nord. Mange velger å bli i Mexico framfor et usikkert møte med den amerikanske grensa.
Lørdag 10. november 2018
• I den svært EU-positive boka «Vi som elsker Europa» legger forfatteren Stein Inge Jørgensen stor vekt på at EU nå har fått en tyngre sosial profil. Han viser til at det i EU-traktatens artikkel 3 står at EU skal jobbe for sosialt...
Lørdag 10. november 2018
SANKSJONER: EU vil gi Italia bøter om ikke regjeringen strammer inn statsbudsjettet. – Italia står overfor et fryktelig dilemma, sier professor emeritus Steinar Stjernø.
Lørdag 10. november 2018
Etter en storstilt digitalisering av skolen er Bærum kommune klar for neste skritt: kutt i skolebibliotek­tjenesten.
Lørdag 10. november 2018
DYRT: Zerokonferansen omtaler seg selv som Norges viktigste møteplass for alle som er opptatt av klima. Men hvis vanlige folk skal med, må prisen ned, sier Natur og Ungdom.
Lørdag 10. november 2018
Målbærende: I sin nye roman skriver Brit Bildøen fremragende om møtet mellom menneske og system.
Fredag 9. november 2018
I KLINSJ: Jeff Sessions føyer seg til den lange lista av politikere Donald Trump har avsatt. Men presidenten kan ha skapt en større en brann enn den han ønsket å slukke.