Onsdag 17. oktober 2018
KOMFORTABELT: Frp vil klare seg fint uansett, mener tidligere justisminister Per-Willy Amundsen. Her avbildet med partifelle Gjermund Hagesæter. Foto: Anniken C. Mohr
Det er ingen krise for Frp om KrF feller regjeringen, mener sentrale Frp-ere:
Går gjerne i opposisjon
Undersak

Vil klamre seg til makten

Alf Erik Andersen er ordfører i Mandal og i sentralstyret til Frp. Han vil ikke i opposisjon.

– Jeg har alltid vært tydelig på at måten å få fram politikken vår på, er å være med i regjering. Jeg vil heller være på innsida enn å få et par prosentpoeng mer i oppslutning i opposisjon. Det betyr så lite i sammenligning.

Sørlandsordføreren raser mot Knut Arild Hareide som vil lede KrF inn i et samarbeid med venstresida, blant annet med begrunnelse om at en regjering med Sp og Ap vil skape et varmere samfunn.

– At jeg skal tilhøre et parti som skaper et kaldere samfunn, kjenner jeg på både som politiker og privatperson. Som ordfører jobber jeg hver dag et varmere og bedre samfunn her i Mandal. Den karakteristikken strider mot alt Frp har vist gjennom alle år, og er uverdig.

Kari Kjønaas Kjos
VINN-VINN: Uansett hva KrF velger, vil Frp vinne på det, mener flere i Frp. – Vi er relativt gode på å være i opposisjon, sier Per-Willy Amundsen.

VEIVALG I KRF

– Uansett hva KrF gjør, så vinner Frp på det som parti. Det er verre for landet.

Det sier Kari Kjønaas Kjos til Klassekampen. Stortingsrepresentanten fra Akershus sitter i Frps landsstyre, som denne helga møtes blant annet for å diskutere KrFs veivalg. Det vil de gjøre med relativt lave skuldre, forteller Frp-kilder til Klassekampen. Utsiktene til å bli kastet ut i opposisjon skremmer ikke.

Kjos forklarer det slik:

– Vi har mer å gjøre og saker å følge opp i regjering. Så hvis KrF blir, vil det være bra for det videre regjeringsprosjektet. Hvis KrF velger motsatt side og kaster en ikke-sosialistisk regjering med en populær statsminister – uten at det foreligger en særskilt grunn til – vil det gi Frp mange spennende muligheter i opposisjon de neste valgene.

Kjos vil ikke utdype hva hun mener med spennende muligheter.

– Det vet KrF godt selv.

Fakta

KrFs veivalg:

• Fredag 28. september rådet KrF-leder Knut Arild Hareide partiet til å søke regjeringsmakt med Arbeiderpartiet og Senterpartiet.

• 2. november holder KrF ekstraordinært landsmøte for å avgjøre partiets vanskelige veivalg om regjerings­samarbeid.

Innenfor komfortsonen

– Klassekampens lesere vet det kanskje ikke like godt som KrF. Utdyp gjerne for dem.

– Nei, det handler om et større bilde. For meg er det viktig at KrF får gjøre sin jobb, uten altfor mye synsing og meninger utenfra. Derfor vil jeg ikke har utbrodere det, utover å si at jeg ikke ser noen krise i dette for Frp uansett hva KrF velger. Frp lever godt med begge utfall, svarer Kjos.

Tror på høy oppslutning

Tidligere justisminister Per-Willy Amundsen representerer Troms på Stortinget og sitter også i landsstyret. Han er helt enig med Kjos.

– Det er verre for landet, ja. Det er ingen i Frp som ønsker Jonas Gahr Støre som statsminister, og det er trist om vi får en regjering som lever på SVs nåde. Da får vi mer innvandring og enda mer sosialistisk politikk. Ingen er tjent med det.

Men om sosialistisk politikk skulle legge landet øde, vil Frp likevel spire og gro, mener Amundsen.

– Frp er beredt på en opposisjonsrolle om situasjonen i Stortinget endrer seg. Vi er relativt gode på å være i opposisjon, sier han, og minner om at Frp i opposisjon har sett målinger på 30-tallet.

Liv Gustavsen, som sitter i landsstyret som leder for Viken Frp, mener det samme:

– Jeg tror at Frp kommer styrket ut av dette uansett utfall. Vi har nå erfaring fra både opposisjon og posisjon. Vi vet godt hvordan det er å være i opposisjon, det er ikke vanskelig for oss, sier hun til Klassekampen.

Veivalg og veibygging

Landsstyremedlem Anita Gilde, som leder Frp i Trøndelag, håper KrF ikke feller regjeringen. Hun har selv «en haug med unger», det vil si fire, og har derfor mye til felles med KrF, forteller hun til Klassekampen. Hun understreker at KrFs veivalg ikke er diskutert i fylkesstyret i Trøndelag Frp, og at hun derfor bare snakker for seg selv.

– Men personlig mener jeg at vi må delta der vi får innflytelse, og at det vil være trist om KrF feller oss. Det er bedre å få til noe enn ingenting.

Men alt med måte, sier hun.

– Jeg elsker infrastruktur og vei. Jeg må si det har vært en reise de siste årene å se hvor mye som bygges. Jeg håper vi kan fortsette med det.

politikk@klassekampen.no

Torsdag 8. november 2018
FRAFALL: Ungdom som faller ut av videregående fanges opp for seint, sier Jan Bøhler.
Onsdag 7. november 2018
SAMLING: Ap, Sp og SV har reint fleirtal i Klassekampens novembermåling. Etter å ha blitt vraka av KrF er Jonas Gahr Støre klar for å samkøyre med dei raudgrøne.
Mandag 5. november 2018
STRID: Når abortloven nå er på forhandlingsbordet, vil Senterpartiet fremme forslag om å fjerne den omstridte retten til tvillingabort. Ap går for fort i vranglås, mener Kjersti Toppe.
Lørdag 3. november 2018
DELT: Sentrale partifolk tror det kan ta tid å samle fløyene i KrF etter partiets skjebnelandsmøte på Gardermoen i går.
Fredag 2. november 2018
NEI: Dersom KrFs høyrefløy vinner fram på dagens skjebnemøte, forsvinner sentrum i norsk politikk, advarer Anne Enger.
Torsdag 1. november 2018
NEI: Erna Solbergs abortfrieri til KrF mangler flertall i Stortinget. – Min stemme for kvinnes rett til abort kan ikke forhandles bort, sier Venstres Abid Raja.
Fredag 26. oktober 2018
SPLITTELSE: Mens venstrefløyen i KrF «kjenner frosten gripe om rygg­raden», rikker ikke Sylvi Listhaugs siste utspill på høyrefløyen i partiet.
Tirsdag 23. oktober 2018
STERK I TROEN: Knut Arild Hareide hadde regnet med mellom tre og seks mandater fra Rogaland, men fikk ett. Nå står det om de usikre fylkene, som Oslo og Hordaland.
Mandag 22. oktober 2018
SKUFFET: Lokallagsleder Inge Takle Mæstad frykter en dypere splittelse i partiet etter det knusende Hareide-neder­laget i Rogaland. Han beskylder nestleder Olaug Bollestad for å opptre illojalt.
Lørdag 20. oktober 2018
FORTVILELSE: Kjell Ingolf Ropstad «dolket sin egen partileder i ryggen» med abort­utspill i VG, mener sentrale KrF-kilder.