Tirsdag 16. oktober 2018
BORTE: Aktivister demonstrerer utenfor det saudiske konsulatet i Istanbul etter forsvinningen til journalisten Jamal Khashoggi, og internasjonal presse følger saken tett. FOTO: LEFTERIS PITARAKIS, AP/NTB SCANPIX
• Saudi-Arabia føler presset etter Khashoggi-forsvinningen • Flere aktører trekker seg fra stormøte
Frykter etterdønningene
Undersak

Uroet Søreide

I en e-post til Klassekampen sier utenriksminister Ine Eriksen Søreide at hun «er bekymret for hva som har hendt Khashoggi».

«Dersom det som har kommet fram i mediene, skulle vise seg å stemme, er det svært alvorlig. Vi har en tydelig forventning om at saudiske myndigheter samarbeider fullt ut med tyrkiske myndigheter for å bringe klarhet i saken. Vi fortsetter med å følge utviklingen nøye», skriver hun.

Både Finansdepartementet og Utenriksdepartementet avviser overfor Klassekampen at norske delegasjoner deltar på konferansen Future Investment Initiative (FII) i Riyadh i neste uke.

Seniorkommunikasjonsrådgivere i NHO, Bjarnar Sørhus og Christer Lund, direktør for Innovasjon Norges Midtøsten-kontor, sier til Klassekampen at de ikke kjenner til at norske bedrifter skal på FII.

De norske bedriftene Jotun og Elopak opererer i Saudi-Arabia. Christian Espolin Johnson, kommunikasjonsdirektør i Jotun-gruppen, og administrerende direktør for Elopak Thomas Körmendi, sier begge at Khashoggi-saken ikke påvirker deres virksomhet. Ingen av dem vil kommentere til hva som vil skje om anklagene om drap på Khashoggi stemmer.

Jamal Khashoggi
ADVARER: Saudi-Arabia lover å svare enhver reaksjon på Khashoggi-saken med «enda sterkere tiltak». Det kan få følger for verdens­økonomien.

Saudi-Arabia

USAs president Donald Trump sa mandag at han har snakket med kong Salman om forsvinningen til journalisten og rådgiveren Jamal Khashoggi. Nå skal USAs utenriksminister Mike Pompeo reise til Saudi-Arabia for å møte kongen.

To dager før var tonen tøff, da Trump sa at han ville straffe Saudi-Arabia «hardt»hvis det stemmer at myndighetene har drept den saudiarabiske journalisten Jamal Khashoggi inne på konsulatet i Istanbul. Khashoggi gikk den 2. oktober inn på konsulatet. Siden har ingen sett noe til ham.

Trusler om straff mot Saudi-Arabia, har satt sinnene i kok hos myndighetene i hovedstaden Riyadh. Søndag sa en anonym kilde til Reuters at Riyadh lovte gjengjeldelse mot ethvert tiltak mot landet. Ifølge kilden vil Saudi-Arabia svare med «enda sterkere» tiltak, noe som kan få konsekvenser for verdensøkonomien. Landet har verdens nest største oljereserver.

Fakta

Jamal Khashoggi (59):

• Anerkjent saudiarabisk journalist. Har siden i fjor bodd i USA og skrevet kritisk om Saudi-Arabias kronprins Mohamed Bin Salman.

• 2. oktober gikk han inn til Saudi-Arabias konsulat i Istanbul, og er siden sporløst forsvunnet. Kilder nær etterforskningen av saken har uttalt at han ble drept i konsulatet på ordre fra kronprinsen selv.

• Flere land krever svar om forsvinningen og truer med tiltak mot Saudi-Arabia.

Kan stanse salg

Ett mulig tiltak vil Trump-administrasjonen utelukke: Presidenten vil fortsette å selge Saudi-Arabia våpen.

– Vi straffer oss selv om vi stanser salget. Hvis de ikke kjøper av oss, går pengene til kjøp av våpen fra russerne eller kineserne, sa Trump lørdag.

Saudi-Arabia har en avtale med USA om å kjøpe våpen for rundt 900 milliarder kroner. Trumps forsikringer har ikke dempet frykten hos våpenforhandlere som Lockheed Martin Corp and Raytheon, som frykter at Kongressen i USA skal stanse salget. Der hadde demokratene, allerede før Khashoggi forsvant, forsinket våpenleveransene til Saudi-Arabia på grunn de høye sivile tapene i krigen i Jemen.

Khashoggi-saken har nå gjort både republikanere og demokrater opprørte. Onsdag lykkes 22 senatorer å tvinge gjennom en amerikansk etterforskning av Khashoggis forsvinning, i tråd med den såkalte Global Magnitsky Human Rights Accountability Act.

Denne gir ifølge Washington Post presidenten hjemmel til å innføre et innreiseforbud eller frysing av økonomiske midler overfor en part som begår menneskerettsbrudd i et annet land.

Tyrkia vil etterforske

Den tyrkiske presidenten ringte søndag kveld Saudi-Arabias konge Salman Bin Abdelaziz, ifølge den tyrkiske avisa Hurriyet Daily News. I samtalen sa Erdogan at han mente en felles arbeidsgruppe er nødvendig for å finne ut av hva som har skjedd med Jamal Khashoggi, sier en anonym kilde til avisa.

Saudi-Arabia benekter alle anklager om å ha drept Khashoggi. På mandag skal et tyrkisk-saudisk lag ha satt i gang undersøkelser på konsulatet, ifølge Reuters.

Khashoggi valgte å flytte til USA i fjor, etter å ha fått ordre fra saudiske myndigheter om at han ikke «skal skrive mer», sa han til den egyptiske tv-kanalen al-Sharq.

– Det er ikke rom for andre stemmer i landet. Selv det å avstå fra å rose kronprinsens politikk blir straffet. Det må være rom for å diskutere hans økonomiske politikk, som vil få irreversible konsekvenser, sa Khashoggi.

Han la til at det er ironisk at «så å si alle som er blitt fengslet, ikke engang ønsker regimeendring og faktisk støtter kongehuset». Mange mener Khashoggi ble sett på som en stor trussel, fordi han har kontakter i kongefamilien og nyter stor respekt i landet.

«Ørkenens Davos»

23. til 25. oktober arrangerer den mektige kronprins Mohamed Bin Salman den internasjonale konferansen Future Investment Initiative i Riyadh, som også er blitt kalt for «Ørkenens Davos», etter plasseringen for Verdens økonomiske forum, for andre året på rad. Formålet er å tiltrekke seg investeringer til et prosjekt som skal gi landet flere bein å stå på enn olje.

De fleste mediesponsorene, blant annet amerikanske CNN, Bloomberg, CNBC og New York Times, trakk seg i helga fra konferansen, ifølge CNN. Japanske Nikkei og britiske Financial Times har også vendt konferansen ryggen. Zanny Minton Beddos, sjefredaktør i The Economist, og Patrick Soon-Shiong, eieren av Los Angeles Times, skulle begge tale under konferansen, men har kansellert.

Flere bedrifter har også snudd. Ubers administrerende direktør Dara Khosrowshahi, som skulle holde innlegg, har kansellert. Mandag trakk JP Morgans sjef Jamie Morgan og Fords sjef Bill Ford seg fra konferansen.

Børsfall i kjølvannet

Investorer er bekymret for Saudi-Arabias anspente forhold til det internasjonale samfunnet som følge av Khashoggi-saken. Saudiarabiske aksjer falt i gjennomsnitt 4 prosent i løpet av de første timene på søndag, meldte Reuters.

Forrige uke falt også aksjeprisene med nesten 6 prosent, og landet nærmer seg bunnivået fra januar i år. National Commercial Banks aksjer, landets største bank, falt søndag med hele 5,5 prosent.

amal.wahab@klassekampen.no

Mandag 21. januar 2019
MOTSTAND: Flere tusen ungarere protesterte lørdag mot regjeringens politikk og mot en ny, omstridt arbeidsmiljølov som åpner for 400 timer overtid per år.
Lørdag 19. januar 2019
UENIGE: Brexit-tilhengere i Nord-Irland hevder frykten for hard grense på den irske øya er overdrevet. Virkelighetsfjernt, mener Sinn Féin.
Fredag 18. januar 2019
KLINSJ: Labour-aktivist Mike Buckley mener ny folkeavstemning er eneste vei ut av dagens brexit-floke. Noe slikt vil være et historisk svik, hevder historiker og brexit-tilhenger Sheila Lowley.
Torsdag 17. januar 2019
UT: Daniel Hannan har jobbet for brexit i 20 år. Han tror fremdeles Storbritannia er på vei ut av EU, men innrømmer at nå kan alt skje.
Onsdag 16. januar 2019
BISMAK: Socialdemokraterna fører en selvutslettende strategi, mener rådgiveren til «Sveriges Gerhardsen». – Regjeringsavtalen smaker ikke godt, vedgår kommunalråden i «Sossarnas» bastion.
Tirsdag 15. januar 2019
KAOS: Vänsterpartiet kan slippe til Stefan Löfven som statsminister, selv om han må føre høyrepolitikk i regjering. – Det finnes ikke noe bedre alternativ, sier Ali Esbati.
Mandag 14. januar 2019
UNDER PRESS: Syriske flyktninger i Libanon stål­setter seg for mer uvær etter at stormen Norma forrige uke drev ­mange av dem på ny flukt.
Lørdag 12. januar 2019
AVTALE: Socialdemokraterna er villige til å svekke stillingsvernet, liberalisere husleieloven og gjeninnføre familiegjenforening. Alt for å beholde regjeringsmakten.
Fredag 11. januar 2019
MØRKLAGT: Det er ikke sikkert vi noen gang får vite hvem som egentlig fikk flest stemmer i presidentvalget. Det sier Kongo-forsker Morten Bøås.
Torsdag 10. januar 2019
HARDT: Frankrikes regjering sier den nå vil møte De gule vestene med «ultrahardhet» og kritiseres for å ikke ta tak i politivold.