Tirsdag 16. oktober 2018
SPLITTET FEIRING: Den afghanske familien til Yama Moradi er delt mellom Norge og Tyskland, hvor mamma Maryam og bursdagsbarnet Rohan på ett år befinner seg. Maryam er under 24, og siden både hun og Yama er fra Afghanistan opprinnelig, er det vanskelig å bevise at de ikke er gift under tvang. Lørdag arrangerte Yama bursdags­selskap for sønnen. Her snakker han med familien sin på mobilen.
Tvinges fra hverandre
BURSDAG UTEN BARN: Gjestene forsyner seg av bursdagskaka, mens Yama (i sort T-skjorte) får en støttende klem av Amir Mahdi.
KAKE: Yama Morad og Shah Nawab (til venstre) ankommer festlokalet, Sandmoen asylmottak i Trondheim.
UT: 260 par har blitt nektet opphold i Norge siden 2017 på grunn av regler mot tvangsekteskap. Også frivillige ekteskap rammes, innrømmer Utlendingsnemnda.

FAMILIE

Bursdagen har vært planlagt i over en måned. Taket er fylt av ballonger. Gjestene er på plass. Midt i festlokalet står en toetasjes kake pyntet med barnesko i marsipan og et kakelys formet som et ett-tall. Navnet «Rohan» står skrevet i glasur. Alt er på plass, bortsett fra det viktigste. Verken Rohan eller moren Maryam Moradi (21) er her. For et par uker siden rømte hun og sønnen til Tyskland.

Fakta

Tvangsekteskap:

• For å hindre tvangsekteskap, ble det i 2017 innført et 24-årskrav for familietablering med utenlandske personer. Utenlandske samboere og ektefeller kan kun få opphold hvis begge parter er over 24 år.

• Folk fra land hvor det ikke forekommer tvangsgifte får unntak fra regelen. Utlendinger med bakgrunn fra land eller kulturer hvor tvangsgifte forekommer, må møte høye beviskrav for å få unntak.

• Utlendingsdirektoratet trekker fram Syria, Eritrea, Afghanistan, Pakistan, Iran, Sudan, Tyrkia og Somalia som land hvor det skal veldig mye til for å få unntak fra 24-års­regelen.

Nye regler rammer flere

I 2017 vedtok Stortinget at i det ikke gis opphold ved inngått samboerskap eller ekteskap med utlendinger, med mindre begge parter er fylt 24 år. Bakgrunnen for vedtaket er å forhindre tvangsekteskap.

Siden i fjor har Utlendingsdirektoratet (UDI) avslått 260 søknader om opphold med bakgrunn i 24-årsregelen. Maryam er en av dem.

De nye reglene gjør at hun risikerer å bli deportert til Afghanistan fram til norske myndigheter mener hun er gammel nok til å bo med mannen.

– Hun har ikke vært i Afghanistan siden hun ble født. Jeg vet ikke hva vi skal gjøre, sier Yama Moradi (26).

Både han og Maryam er afghanere, men har i likhet med flere millioner afghanere levd størsteparten av livet som statsløse flyktninger i Iran. Yama kom til Norge som flyktning i 2009, snakker flytende norsk, og er norsk statsborger. Han går siste år på sosionomutdanningen ved NTNU. Ved siden av studiene jobber han for Trondheim kommune i en omsorgsbolig for funksjonshemmede barn.

Han forteller at han traff Maryam i en venns bryllup i Iran sommeren 2015.

– Vi var unge, ja, og alt gikk veldig fort. Jeg bare fulgte hjertet mitt, sier han.

De holdt kontakten, forlovet seg og var gift i løpet av et halvt år. Da Maryams familie dro til Tyskland under flyktning­krisa i 2015, dro hun for å gjenforenes med Yama. De bor sammen og har fått sønnen Rohan, men Norge vil ikke la dem være en familie før hun blir 24 år.

Landbakgrunn avgjør

Loven sier at det gis unntak for 24-årsregelen hvis ekteskapet «åpenbart er frivillig». Ifølge UDI ble det gjort 119 unntak fra 24-årsregelen i 2018.

Disse ble hovedsakelig gitt fordi partene hadde opprinnelse i et område hvor det ikke forekommer tvangsekteskap.

For folk med etnisk bakgrunn fra land som Afghanistan er det nesten umulig å bevise at ekteskapet er frivillig. Yama og Maryam har sendt inn skriftlige vitnemål fra norske fra venner, kolleger, lærere og idrettslederen for fotballaget Yama er med å trene, for å bevise at de ikke er tvunget sammen.

– Man ser veldig godt hvor forelsket de er i hverandre. Det er ikke et fnugg av tvil i min sjel om at dette er ekte følelser, sier Marit Søyland, som har kjent Yama siden hun var norsklæreren hans da han kom til Norge i 2009.

«Det skal svært mye til»

– At det skal være snakk om tvang, er helt på jordet. Når man møter dem sammen, blir det åpenbart med en gang, sier Othilie Saur, som har vært kollega av Yama på kafeen Ni Muser i Trondheim, hvor han jobber deltid, i snart to år.

Vitnemålene har ikke hjulpet. I Utlendingsnemndas endelige avslag er de knapt nevnt.

– Det skal svært mye til å gjøre unntak fra 24-årskravet, og vi har ment at det ikke var riktig å gjøre i denne saken, sier Anne Brandt-Hansen, seksjonssjef i Une.

– Tror dere det er snakk om tvangsgifte i denne saken?

– Det trenger det ikke være. Det vil kunne skje at 24-årskravet rammer flere ekteskap enn de som er et resultat av tvang eller press, sier Brandt-Hansen.

Vanskelig valg

– Jeg hadde hørt at europeiske land hadde stor respekt for kvinner. Jeg opplever at de har null respekt for meg. Det jeg forteller, blir ikke tatt på alvor, sier Maryam Moradi på telefon fra Tyskland til Klassekampen.

Hun har ikke opphold i Tyskland. Blir hun returnert til Norge, blir hun sendt til Afghanistan til hun blir 24 og har krav på opphold i Norge. Skjer det, må familien velge om Rohan skal bli hos Yama i Norge eller bli med mamma til Afghanistan.

jos@klassekampen.no

Artikkelen er oppdatert: 16. oktober 2018 kl. 09.34
Lørdag 19. januar 2019
BYENS MANN: Eliten er ikke vegetarianere som sykler til jobb i Oslo, men rikinger som påvirker regjeringen, sier SV-leder Audun Lysbakken i sitt svar til Trygve Slagsvold Vedum.
Fredag 18. januar 2019
NEDTUR: Bare 4 prosent av de ansatte i politiet mener de er mer tilgjengelige for folk nå enn før nær­politireformen.
Torsdag 17. januar 2019
FÅ FØDSLER: Barn av innvandrere har lavere fruktbarhet enn øvrig befolkning, viser ferske tall. Norsk­pakistanske Umar Ashraf opplever ikke barnepress.
Onsdag 16. januar 2019
UNNGÅR: Høyesterett viser politisk motvilje mot å behandle Svalbard-trakten, mener forsvarer Hallvard Østgård.
Tirsdag 15. januar 2019
DØVE: Alle miljøfaglege råd som er gitt før utlysing av nye oljeblokker dei fem siste åra, er ignorerte. Det viser ein gjennomgang frå Naturvernforbundet.
Mandag 14. januar 2019
TO ONDER: Øystein Dørum i NHO mener videre oppløsnings­tendenser i EU vil være verre for norsk økonomi enn brexit.
Lørdag 12. januar 2019
ØKER MEST: – Vi snur ikke kappa etter vinden. Det er vinden som har snudd, sier Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum.
Fredag 11. januar 2019
FALL: For ti år siden var Finnmark landets mest fruktbare fylke. Nå føder kvinnene der nesten like få barn som i Oslo.
Torsdag 10. januar 2019
BARN: Verken flyktninger eller arbeidsinnvandrere løser utfordringene som følger av lave fødselstall, konkluderer to av Norges ledende forskere.
Onsdag 9. januar 2019
KONSEKVENS: Norge trenger tankfly til kampflyflåten. Det er en av få konsekvenser Libya-krigen har fått i Norge.