Mandag 15. oktober 2018
TRE PÅ TOPP: Argentums Joachim Høegh-Krohn, Statkrafts Christian Rynning-Tønnesen og NSBs Geir Isaksen var de best betalte lederne i statseide selskaper i 2017.
I de statseide selskapene økte lønna for lederne med 167.000 kroner på ett år:
Lederlønna til himmels
Undersak

Frp: Viktig å få gode ledere

– Staten skal ha gode ledere, så vi kan ikke lage et system som gjør at vi ikke får de beste lederne, sier Helge André Njåstad (Frp), nestleder i finanskomiteen på Stortinget.

Sammen med de andre regjeringspartiene stemte Njåstad og Frp mot forslagene fra opposisjonen om å sette bremsa på lederlønningene i staten og de i statseide selskapene.

Men også Njåstad synes veksten er i meste laget.

– Det høres ut som at lønna har steget mer på ledernivå enn for øvrig i staten. Lederlønninger i staten ligger på et høyt nivå. At såpass mange tjener mer enn statsministeren, er i overkant, sier han.

– Hvem har ansvaret for det?

– Det er ikke en enkelt person eller ett departement. Men det er interessant at det rapporteres på det så vi kan få økt bevissthet.

Kari Elisabeth Kaski
OPP: Fra 2016 til 2017 gikk lederlønna i 40 statseide selskaper opp med 6,5 prosent i snitt. Nå tjener lederne i snitt 2,7 millioner kroner i året.

ØKONOMI

Det har ikke vært lønnsfest i det norske arbeidsmarkedet de siste årene. Fra 2016 til 2017 økte lønna for vanlige ansatte med 2,5 prosent, ifølge det Tekniske Beregningsutvalget. Men for dem som har fått i oppgave å lede statens selskaper, gikk det bedre:

En gjennomgang Klassekampen har gjort av departementenes statsbudsjettdokumenter viser at lønna til topplederne i 40 statlige selskaper fikk et durabelig løft fra 2016 til 2017.

I snitt økte lederne lønna (inklusive bonusordninger, men unntatt pensjon) fra 2.558.487 til 2.725.887.

Det er en økning på 6,5 prosent, eller 167.400 kroner. Det er kun de heleide selskapene som er med her, så giganter som Equinor, Telenor eller Hydro er ikke med i oversikten.

Fakta

Statseide selskaper:

• Disse er med i undersøkelsen: Argentum, Statkraft, NSB, Posten, Petoro, Gassco, Statnett, Folketrygdfondet, Kommunalbanken, Eksportkreditt Norge, NRK, Mesta, Baneservice, Avinor, Bane Nor, Innovasjon Norge, Flytoget, Norges Bank, Norsk Tipping, Investinor, Store Norske Spitsbergen, Nye Veier, Aerospace Industrial Maintenance Norway AS, Vinmonopolet, Helse Vest, Norges Sjømatråd, Gassnova, Helse Sørøst, Ambita, Helse Nord, Siva, Helse Midt-Norge, Garantiinstituttet for eksportkreditt, Space Norway, Norsk Helsenett, Den Norske Opera og Ballett, Statskog, Nationaltheatret, Electronic Chart Centre, Staur Gård.

Fire ganger Solberg

I sommer vedtok Stortinget ny lønn for både seg selv og regjeringen. Statsminister Erna Solberg fikk da en lønn på 1.680.277 kroner. Hun ligger dermed mer enn millionen under gjennomsnittet for topplederne i de statseide selskapene. Avstanden til de absolutte lønnsvinnerne er derimot betydelig større.

Det er det statlige kapitalforvaltningsselskapet Argentum som gir aller mest til sin sjef. Argentum forvalter 7,6 milliarder kroner som investeres i såkalte private equityfond. Administrerende direktør Joachim Høegh-Krohn hadde i 2017 en fastlønn på 4.660.000 kroner. I tillegg mottok han en bonus på 2.244.000 kroner, og andre ytelser på 14.000 kroner, for en samla inntekt på 6.918.000, fire ganger statsministeren.

Etter Argentum følger Christian Rynning-Tønnesen, konsernsjef i Statkraft SF, som hentet hjem 6.215.833. Nummer tre på lista er NSB-direktør Geir Isaksen, med en samlet godtgjørelse på 4.855.000. Isaksen har redusert inntekten med 212.000 fra 2016 til 2017, men det skyldes at bonusen hans har gått ned fra 1.186.000 til 892.000.

For mange av dem på lista kommer relativt gode pensjons- og etterlønnsordninger i tillegg.

Ville bremse veksten

– Vi mener statlige selskaper ikke skal bidra til lønnsveksten i ledernivået vi ser både i Norge og internasjonalt, sier SVs finanspolitiske talskvinne Kari Elisabeth Kaski.

I fjor fremmet SV forslag om å begrense lønnsveksten til ledere både i staten og i statlig eide selskaper. Det fikk kun SVs og Rødts stemmer, samt to Sp-stemmer. Også et mer moderat forslag fra Ap, om å endre retningslinjene for å få mer moderasjon, ble nedstemt.

– Er det egentlig et problem at de får så mye betalt, det knekker jo ikke statsbudsjettet?

– Poenget er ikke om dette knekker statsbudsjettet, det handler om at de får mer vekst enn vanlige folk. Det er det ingen grunn til. Og det bidrar til økende forskjeller. Det er en utvikling vi ser både i det statlige og private. Staten bør gå foran og bidra til moderasjon, sier Kaski til Klassekampen.

Hun legger til at det fortsatt er noe lavere nivåer på topplederlønningene i Norge enn internasjonalt, men at utviklingen bekymrer.

– Jeg er betenkt over at lønna deres øker såpass mye raskere enn den vanlige lønnsveksten, sier hun.

paalh@klassekampen.no

Tirsdag 20. august 2019
KRISE: – Dersom andre partier ikke synes at Granavolden-erklæringen er god nok, så får de trekke seg fra regjeringen, sier Venstre-ordfører Lena Landsverk.
Mandag 5. august 2019
LÅGE SKULDRER: Ap-nestleiar Bjørnar Skjæran er ikkje uroa for Fellesforbundet sitt EØS-krav. Ap kjem ikkje til å endre syn, seier han.
Lørdag 3. august 2019
KLAR TIL KAMP: Ap-nestleiar Bjørnar Skjæran vil ikkje akseptere ei skrinlegging av Nord-Noreg-banen. Han meiner regjeringa «herjar» med lands­delen.
Mandag 29. juli 2019
LØNN: Fem prosent av private barne­hager har ikke tariffavtale. Private barnehagers landsforbund (PBL) vil at det ikke skal være noen vei utenom. De får støtte fra Utdanningsforbundet.
Lørdag 27. juli 2019
VIL UTFORDRE: Ap sliter på målingene foran kommunevalget. Likevel øyner partiet håp om å kapre Høyre-bastionene Stavanger og Kristiansand.
Torsdag 25. juli 2019
RAMME: Regjeringen vil ikke fremme den omstridte nasjonale ramma for vindkraft til Stortinget. Nå krever både SV, Sp og MDG å få saken til behandling.
Onsdag 24. juli 2019
IRAN: Regjeringen bekrefter at den vurderer å bli med i fransk-britisk koalisjon i Hormuzstredet. KrF er positive, mens Rødt, SV og MDG advarer.
Mandag 22. juli 2019
NY DEBATT: Nei til EU varsler kamp mot EUs fjerde energipakke som de mener vil gi Acer enda mer makt. Miljøorganisasjon er positiv, mens Ap ikke har tatt stilling ennå.
Fredag 19. juli 2019
KRAV: Frp mener innvandringsforskningen er «ensidig og politisert». Nå vil de stille krav om meningsmangfold i forskningen. – Farlig, svarer Ap.
Torsdag 18. juli 2019
TVANG: FpU ber regjeringen lovpålegge kommunene å konkurranseutsette sykehjem og hjemmetjenester. Forslaget slaktes av forsker.