Lørdag 13. oktober 2018
Gjerdeløa

• En av Norges fremste kunstnere tilbød for fem år siden Nasjonal­museet å kjøpe sitt kanskje mest kjente kunstverk. Det dreier seg om Marianne Heske og hennes «Gjerdeløa», et av våre mest ikoniske verk fra nyere tid. «Gjerdeløa» er nettopp en løe: et 400 år gammelt laftet hus til lagring av høy. Bygget sto opprinnelig i Tafjord på Sunnmøre, men i 1980 rigget Heske løa ned, stablet den i en varebil og kjørte til de franske hovedstaden. Der ble verket stilt ut på Pompidou-museet, et av Europas mest sentrale visningssteder for moderne kunst. Seinere har løa vært vist på Astrup-Fearnley- museet i Oslo, og i skrivende stund skal den være på vei til kunstmuseet ARoS i Århus. Nasjonalmuseet er ikke like ivrige. Etter fem år kom de nylig endelig med et svar til Heske, og det er negativt. Til Morgenbladet har museets direktør Karin Hindsbo sagt at de ikke vil prioritere kunstverket. Hun sa at de allerede har kjøpt 30 bilder som dokumenterer prosjektet, «som vi opplever representerer det opprinnelige verket på en god måte».

• Heske har oppgitt at prisen lå på om lag to millioner kroner. Det innebærer et godt jafs i innkjøpsbudsjettet til Nasjonal­museet, som er på sju millioner i året. Ifølge Morgenbladet er prisen likevel så lav at ikke private oppkjøpsmesener vurderer at de må på banen. Dermed åpner det nye Nasjonalmuseet sine dører i 2020 uten at annet enn 30 fotografier av «Gjerdeløa» er representert. I en kronikk i Aftenposten i går ber professor emeritus Gro Steinsland alle gode krefter gå sammen for å få Nasjonalmuseet til å endre mening. «‘Gjerdeløa’ forteller mer enn brukshistorie, den rommer hele norgeshistorien», skriver hun og viser til utløa som symbol på nasjonsbygging, opp­dagelsen av fjellet og norske håndverkstradisjoner. Hun viser til at «kunstfaglig ekspertise omtaler verket som et av norsk kunsthistories viktigste fra nyere tid og sammenligner det med epokeskiftende verk som Tidemand og Gudes ‘Brudeferd i Hardanger og Edvard Munchs ‘Skrik.» Vi er enige med Steinsland i at det er synd at et så sentralt verk, fra en av Norges fremste kunstnere, ikke blir sett på som viktigere for museet.

Mandag 12. november 2018
• Før helga meldte utenriksminister Ine Eriksen Søreide at Norge ikke vil inngå nye avtaler om eksport av forsvarsmateriell til Saudi-Arabia. I en e-post til NTB skrev hun at «[g]runnen for dette tiltaket er en helhetsvurdering av den siste...
Mandag 12. november 2018
Litteraturprofessor Marianne Egeland mener det er vanskelig å se hvem som fører ordet i høstens kjendis­bøker.
Mandag 12. november 2018
IKKE RØR! Stjørdal kommune har for mange barnehager, men på tross av støtte fra et enstemmig bystyre får de ikke lov å kutte antall plasser hos private. Nå drøfter Stortinget lovendring.
Mandag 12. november 2018
PÅ MARSJ: Migrantkaravanen fra Honduras fortsetter mot nord. Mange velger å bli i Mexico framfor et usikkert møte med den amerikanske grensa.
Lørdag 10. november 2018
• I den svært EU-positive boka «Vi som elsker Europa» legger forfatteren Stein Inge Jørgensen stor vekt på at EU nå har fått en tyngre sosial profil. Han viser til at det i EU-traktatens artikkel 3 står at EU skal jobbe for sosialt...
Lørdag 10. november 2018
SANKSJONER: EU vil gi Italia bøter om ikke regjeringen strammer inn statsbudsjettet. – Italia står overfor et fryktelig dilemma, sier professor emeritus Steinar Stjernø.
Lørdag 10. november 2018
Etter en storstilt digitalisering av skolen er Bærum kommune klar for neste skritt: kutt i skolebibliotek­tjenesten.
Lørdag 10. november 2018
DYRT: Zerokonferansen omtaler seg selv som Norges viktigste møteplass for alle som er opptatt av klima. Men hvis vanlige folk skal med, må prisen ned, sier Natur og Ungdom.
Lørdag 10. november 2018
Målbærende: I sin nye roman skriver Brit Bildøen fremragende om møtet mellom menneske og system.
Fredag 9. november 2018
I KLINSJ: Jeff Sessions føyer seg til den lange lista av politikere Donald Trump har avsatt. Men presidenten kan ha skapt en større en brann enn den han ønsket å slukke.