Lørdag 13. oktober 2018
ØLTRØST: Bayerns delstatsminister Markus Söder må stålsette seg for dårlige resultater når Bayern holder valg søndag. FOTO: CHRISTOF STACHE, AFP/NTB SCANPIX
• Merkels partner mot valgsmell i Bayern • Kan forverre intern regjeringsstrid
Bayersk bakrus i vente
Ursula Münch
BOM: Regjeringspartiet CSU har skjerpet retorikken på asyl- og inn­vandringsfeltet foran søndagens valg i Bayern. En feilkalkulering, tror professor Ursula Münch.

TYSKLAND

Når den tyske delstaten Bayern holder valg i morgen, skulle de økonomiske tallene tilsi rått parti for det styrende partiet Bayerns kristelig­sosiale union (CSU).

Siden 2010 har økonomien vokst 18 prosent og arbeids­ledigheten er nede på 2,8 prosent. Delstaten som huser industrigiganter som BMW, Siemens og Bosch har i dag større bruttonasjonalprodukt enn Sverige. Lønningene er høyere enn i resten av Tyskland.

Likevel går CSU mot sitt dårligste valg på 70 år. Det kan skape enda mer trøbbel for forbundskansler Angela Merkel: CSU er søsterpartiet til Merkels regjeringsparti, Tysklands kristeligdemokratiske union (CDU). På føderalt nivå sitter partiene i koalisjonsregjering sammen med Tysklands sosialdemokratiske parti (SPD).

For Merkel har alliansen vært en prøvelse, ikke minst fordi CSU-leder og Merkels innenriksminister Horst Seehofer har gått til frontal­angrep på hennes liberale asyl- og innvandringspolitikk. Seehofer er også i en åpen og opprivende maktkamp med partifellen Markus Söder, som er delstatsminister i Bayern.

Fakta

Bayern:

• Bayern er i areal Tysklands største delstat og en av Europas rikeste regioner.

• Befolkning: 12,9 millioner.

• Styres av kristenkonservative CSU, som er søsterpartiet til kansler Angela Merkels parti CDU. Partiene sitter i en koalisjonsregjering på nasjonalt nivå sammen med sosialdemokratiske SPD.

• I 12 av de 13 siste delstatsvalgene har CSU fått absolutt flertall i delstaten.

• Søndag ligger CSU an til å gjøre et historisk dårlig valg i Bayern.

Stuper før valg

De siste målingene, blant annet fra ARD, tyder på at CSU kan ende med 33 prosent – et dramatisk fall fra 47,7 prosent ved forrige valg. Dermed kan CSU miste det absolutte flertallet partiet har hatt i delstatsparlamentet nesten sammenhengende siden 1966.

For å stanse velgerflukten til det høyrenasjonalistiske Alternativ for Tyskland (AfD) har CSU blant annet langet ut mot «asylturister» og innført at alle offentlige bygg i Bayern skal prydes med kors.

– Hvorfor gjør CSU det så dårlig på målingene?

– CSU har ikke vært i stand til å oppfylle løfter de har gitt i asylpolitikken, som å avvise flyktninger på grensa. I gatene i Bayern har AfD satt opp reklameplakater med følgende budskap: «Vi holder løftene CSU har gitt», sier Ursula Münch til Klassekampen på telefon fra Bayern. Der er hun ansatt som professor ved Akademiet for politisk utdanning.

Krangelen mellom Seehofer og Merkel i Berlin tærer på CSUs oppslutning.

– CSU har alltid vært svært stolte av å være en viktig del av den føderale regjeringen. Nå har regjeringsdeltakelsen blitt et stort problem. Det som tidligere var en fordel har blitt en ulempe.

Feilslått strategi

Samtidig som CSU ikke har greid å utmanøvrere AfD, har partiet mistet en del av sine liberale velgere, forklarer Münch. Mens AfD ligger på rundt 12 prosent på målingene, har De grønne fosset fram til hele 18 prosent.

Dermed kan CSU måtte bite i det sure eplet og inngå koalisjon med De grønne.

– CSU har tapt velgere til høyre, og til det liberale sentrum, sier Münch.

Professoren mener partiet har feilberegnet velgerne fordi det har skjedd endringer i Bayern som CSU ikke har greid å fange opp, blant annet på grunn av migrasjon fra andre deler av Tyskland.

– Befolkningen i Bayern moderniseres, og den gamle ideen om at folk her stemmer svært tradisjonelt er i ferd med å endre seg, sier hun.

Forskeren viser til at yngre velgere, men også noen bønder som tidligere kun stemte på CSU, har funnet veien til De grønne. Medlemmer av både den katolske og protestantiske kirken er også skuffede over CSUs asyl- og innvandringspolitikk, mener hun.

– For CSU er dette skiftet en slags revolusjon. Sammenlignet med andre steder i Europa er det en normalisering.

Sosialdemokrater halvert

SPD går på sin side mot en oppslutning på 10 prosent – en halvering siden forrige valg. Sosialdemokratene sliter med et lignende problem som CSU, nemlig at de sitter i Merkels regjering. Mange av SPDs tradisjonelle velgere er i tillegg fortsatt misfornøyde med politikken til SPDs tidligere kansler Gerhard Schröder og hans arbeidsmarkedsreform Agenda 2010.

– Men for SPD er flyktningpolitikken det store problemet. Tradisjonelt har de prøvd å holde på en liberal asyl- og innvandringspolitikk, mens deres arbeidervelgere ønsker strengere politikk fordi de er redde for å miste jobbene sine og få høyere husleie.

Münch mener de «klassiske politiske folkepartiene» er i alvorlig trøbbel.

– Velgerne vil prøve nye ting, og mange velgere i Tyskland – og spesielt i Bayern – mener at partiene bare tenker på seg selv og hvordan de skal beholde makten. Folk er lei.

Skyldfordeling

– Hvis CSU gjør det så dårlig som ventet, hva kan det ha å si for Merkels regjering?

– Det er det store spørsmålet. Det avhenger av om CSU greier å legge skylden på den føderale politikken. Problemet er hvis CSUs leder Horst Seehofer nekter å gå av og gi slipp på den føderale innenriksministerposten.

Münch venter spent på delstatsvalget som er om to uker i Hessen, der Merkels CDU regjerer med De grønne.

– Hvis CDU gjør det dårlig der, vil Seehofer argumentere for at problemet ikke er ham, men CDU. Det vil utløse en større diskusjon, tror hun.

yohans@klassekampen.no

Mandag 12. november 2018
• Før helga meldte utenriksminister Ine Eriksen Søreide at Norge ikke vil inngå nye avtaler om eksport av forsvarsmateriell til Saudi-Arabia. I en e-post til NTB skrev hun at «[g]runnen for dette tiltaket er en helhetsvurdering av den siste...
Mandag 12. november 2018
Litteraturprofessor Marianne Egeland mener det er vanskelig å se hvem som fører ordet i høstens kjendis­bøker.
Mandag 12. november 2018
IKKE RØR! Stjørdal kommune har for mange barnehager, men på tross av støtte fra et enstemmig bystyre får de ikke lov å kutte antall plasser hos private. Nå drøfter Stortinget lovendring.
Mandag 12. november 2018
PÅ MARSJ: Migrantkaravanen fra Honduras fortsetter mot nord. Mange velger å bli i Mexico framfor et usikkert møte med den amerikanske grensa.
Lørdag 10. november 2018
• I den svært EU-positive boka «Vi som elsker Europa» legger forfatteren Stein Inge Jørgensen stor vekt på at EU nå har fått en tyngre sosial profil. Han viser til at det i EU-traktatens artikkel 3 står at EU skal jobbe for sosialt...
Lørdag 10. november 2018
SANKSJONER: EU vil gi Italia bøter om ikke regjeringen strammer inn statsbudsjettet. – Italia står overfor et fryktelig dilemma, sier professor emeritus Steinar Stjernø.
Lørdag 10. november 2018
Etter en storstilt digitalisering av skolen er Bærum kommune klar for neste skritt: kutt i skolebibliotek­tjenesten.
Lørdag 10. november 2018
DYRT: Zerokonferansen omtaler seg selv som Norges viktigste møteplass for alle som er opptatt av klima. Men hvis vanlige folk skal med, må prisen ned, sier Natur og Ungdom.
Lørdag 10. november 2018
Målbærende: I sin nye roman skriver Brit Bildøen fremragende om møtet mellom menneske og system.
Fredag 9. november 2018
I KLINSJ: Jeff Sessions føyer seg til den lange lista av politikere Donald Trump har avsatt. Men presidenten kan ha skapt en større en brann enn den han ønsket å slukke.