Fredag 12. oktober 2018
Den borgerlige alliansen kan ryke i Sverige
Moderaterna ber alliansepartiene avgjøre om de vil bli med i en ny svensk regjering. Hvis de ikke vil, kan høyrepartiet komme til å danne regjering alene.
Publisert: 12 Oktober 17:36
Moderaterna ber alliansepartiene avgjøre om de vil bli med i en ny svensk regjering. Hvis de ikke vil, kan høyrepartiet komme til å danne regjering alene.
Moderaternas leder Ulf Kristersson ber de andre borgerlige partiene akseptere en regjering uten støtte fra Socialdemokraterna. I en Facebook-melding fredag skriver han at partiene i den borgerlige alliansen får ta noen dager i fred og ro og ta stilling til om de vil være med på å danne regjering.
Utspillet tolkes som et ultimatum til de to borgerlige partiene Centerpartiet og Liberalerna, som begge ønsker en regjering med støtte fra Socialdemokraterna og muligens Miljöpartiet.
Men det har «sossarna», som ble største parti i valget i september, så langt avvist.

Med SD-støtte?Alternativet er å danne en borgerlig regjering med enten aktiv eller passiv støtte fra det sterkt innvandringskritiske partiet Sverigedemokraterna (SD), noe spesielt Centerpartiet har vært sterkt imot.
Det fjerde borgerlige partiet, Kristdemokraterna, har på sin side stilt seg åpent for et slikt samarbeid.
Kristerssons utspill blir imidlertid ikke tatt godt imot av SDs leder Jimmie Åkesson, som avviser at partiet vil støtte en regjering bestående av Moderaterna og Kristdemokraterna hvis partiet ikke får noen innflytelse.
Den borgerlige alliansen er et firepartisamarbeid som lenge har utgjort regjeringsalternativet på høyresiden i svensk politikk. Svenske kommentatorer mener at Kristerssons utspill nå kan føre til at det borgerlige samarbeidet ryker.

– Lööf sier neiKommentator Ewa Stenberg i Dagens Nyheter stiller seg tvilende til at Centerpartiets leder Annie Lööf blir med i en regjering med SD som støtteparti i Riksdagen. Hun gikk i valgkampen hardt ut mot verdigrunnlaget til det høyreorienterte partiet.
Valget i Sverige endte med at ingen av blokkene fikk parlamentarisk flertall, samtidig som ingen av dem har villet samarbeide med landets tredje største parti, SD.
Det har gjort jobben med å finne et regjeringsalternativ svært vanskelig.
Socialdemokraterna, Miljöpartiet og støttepartiet Vänsterpartiet endte opp med større oppslutning enn den borgerlige blokken, men hvis også SD regnes med, er den klart størst.
(©NTB)
Fredag 14. desember 2018
160 millioner kroner har det kostet å totalrenovere «Hestmanden». Nå må museumsskipet legge til kai fordi Kulturdepartementet ikke vil gi fem millioner kroner i økt støtte.
Fredag 14. desember 2018
LOV: Nav-kontorene mener innføringen av lovpålagt aktivitetsplikt hjelper ungdommen, men andelen unge på sosialhjelp er like høy som før loven kom.
Fredag 14. desember 2018
• Onsdag stemte folkevalgte i den svenske Riksdagen gjennom et nytt budsjettet for 2019. Med knapt flertall var det budsjettet fra de borgerlige partiene Moderaterna og Kristdemokraterna som vant, mot forslaget fra dagens rødgrønne...
Fredag 14. desember 2018
TRØBBEL: De fleste land vil ikke heve sine klimaambisjoner. Forhandlingene under klimatoppmøtet i Polen er i ferd med å gå seg fast.
Torsdag 13. desember 2018
Mange var sikre på at Amazon ville etablere seg i Sverige denne høsten. Men satsingen lar vente på seg.
Torsdag 13. desember 2018
EU-BRÅK: Frankrikes president er på kollisjonskurs med EUs budsjettregler. Det vil ­Italias høyre­regjering utnytte.
Torsdag 13. desember 2018
• I Oslo Høyres alternative budsjett for hovedstaden foreslår partiet å spare inn 48 millioner på renovasjon allerede fra 2019, skriver Dagsavisen. Det viser at Høyre besitter frekkhetens nådegave. Det var deres byråd som i sin tid ga...
Torsdag 13. desember 2018
NYTT: I 2017 døde flere rusbrukere av heroin-medisinen metadon, enn heroin, viser nye tall fra Folkehelseinstituttet.
Onsdag 12. desember 2018
VOLDTEKT: Høyres justispolitiske talsperson Peter Frølich mener minstestraffen for voldtekt er for høy. Han vil løfte diskusjonen inn i regjeringsforhandlingene med KrF, Frp og Venstre.
Onsdag 12. desember 2018
MOT MAY: I den britiske opposisjonens rekker vokser kravet om mistillit mot regjeringen og omkamp om brexit. Opposisjonsleder Jeremy Corbyn nøler.