Fredag 12. oktober 2018
IEA senker anslag for oljeetterspørselen
Høye oljepriser, handelskonflikter og svekkede økonomiske utsikter har fått Det internasjonale energibyrået (IEA) til å anslå lavere oljeetterspørsel.
Publisert: 12 Oktober 13:43
Høye oljepriser, handelskonflikter og svekkede økonomiske utsikter har fått Det internasjonale energibyrået (IEA) til å anslå lavere oljeetterspørsel.
IEA opplyste fredag at anslagene for den globale oljeetterspørselen både i år og neste år senkes.
Veksten i etterspørselen justeres ned med 110.000 fat per dag for begge årene. Veksten i 2019 antas å bli på 1,4 millioner fat olje per dag.
Etterspørselen ligger for tiden rundt 98 millioner fat per dag på verdensbasis.
– Energi er igjen blitt dyrt, og olje, gass og kull omsettes på de høyeste prisnivåene på flere år. Dette utgjør en trussel mot økonomisk vekst, særlig i framvoksende økonomier, heter det i en uttalelse fra IEA.
Byrået begrunner endringene i anslagene med svakere økonomiske utsikter, handelsbekymringer, høyere oljepriser og reviderte økonomiske tall fra Kina.
FNs klimapanel konkluderte i en rapport tidligere denne uken at forbruket av fossil energi må falle nærmest som en stein hvis vi skal unngå mer enn 1,5 graders global oppvarming. IEA venter tvert imot at forbruket av olje vil øke til tross for at anslagene for veksten de neste årene justeres noe ned.
(©NTB)
Onsdag 12. desember 2018
VOLDTEKT: Høyres justispolitiske talsperson Peter Frølich mener minstestraffen for voldtekt er for høy. Han vil løfte diskusjonen inn i regjeringsforhandlingene med KrF, Frp og Venstre.
Onsdag 12. desember 2018
MOT MAY: I den britiske opposisjonens rekker vokser kravet om mistillit mot regjeringen og omkamp om brexit. Opposisjonsleder Jeremy Corbyn nøler.
Onsdag 12. desember 2018
Finnmark fylkeskommune vil erstatte skolebibliotekarene med elevvakter og chatte­tjenester. Nå frykter Bibliotekforeningen at dette er starten på en ny trend.
Onsdag 12. desember 2018
• Den som vet hvordan pølser lages og anbudsprosesser går for seg, får aldri en rolig natts søvn igjen. I høst har flere aviser sett nærmere på bakgrunnen for at britiske Go-Ahead vant anbudet på...
Tirsdag 11. desember 2018
I medienes dekning av selvmord blir helsevesenet ofte utpekt som syndebukker, mener psykiatrisk sykepleier Rita Småvik. Hun frykter at det kan gjøre forebygging vanskeligere.
Tirsdag 11. desember 2018
HØYT SPILL: En ordkrig om FNs klimaforskning vekker harme og bekymring idet Polen-toppmøtet går inn i sin siste, avgjørende uke. Diplomatene jobber på spreng for å unngå tilbakeslag.
Tirsdag 11. desember 2018
FORSLAG: Venstrevridde eksperter vil lage et nytt europeisk parlament og la institusjonen rå over et kjempebudsjett på 4 prosent av Europas BNP.
Tirsdag 11. desember 2018
• Hvordan redde Europa fra EU-kritiske populister? Blant dem som har forsøkt å svare på det spørsmålet, er Frankrikes president Emmanuel Macron. Han kom til makten med en ambisiøs reformplan for unionen, som skulle sikre økonomisk stabilitet...
Mandag 10. desember 2018
MDG-politiker og forfatter Eivind Trædal har fått politiske motstandere på døra. Han mener grensa for aktivisme, også den kunstneriske, går ved dørstokken til folks privatliv.
Mandag 10. desember 2018
Syv kvelder med Bob Dylan i New York, tretti år etter at hans fortsatt pågående Never Ending Tour startet. Vi var der.