Fredag 12. oktober 2018
Mindre bevegelse i Veslemannen – fortsatt rødt farenivå
Bevegelsene i fjellpartiet Veslemannen har avtatt noe, men ikke nok til å nedjustere farenivået. Fredag blir det nytt informasjonsmøte for de evakuerte.
Publisert: 12 Oktober 10:27
Bevegelsene i fjellpartiet Veslemannen har avtatt noe, men ikke nok til å nedjustere farenivået. Fredag blir det nytt informasjonsmøte for de evakuerte.
Den øvre delen av fjellpartiet i Romsdalen beveget seg fredag morgen med en hastighet på 31 centimeter i døgnet, skriver Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) i sin morgenrapport fredag.
– Det har vært bevegelse på rundt en halv meter i toppen det siste døgnet, men bevegelsene i bunnen er på cirka to centimeter, sa geolog Einar Anda i NVE på en pressebrifing fredag formiddag.
Selv om hastigheten har avtatt noe, betegnes den fortsatt som høy, og det røde farenivået blir opprettholdt. Også natt til fredag var det en rekke steinsprang fra Veslemannen

Tre ras i timen– Sivilforsvaret har notert seg omtrent tre steinsprang i timen, forteller Anda, som også viste bilder der bevegelsene i det mest aktive området er tydelige.
Temperaturen har vært lavere, men har holdt seg over null gjennom hele natten. Det kjøligere været har trolig ført til mindre snøsmelting og vanntilførsel, skriver NVE. I løpet av dagen vil temperaturen stige, og det er meldt regn til helgen. Anda sier dette vil føre til større tilsig av vann, og NVE venter fortsatt mye bevegelse i fjellet.

InformasjonsmøteOrdfører Lars Olav Hustad (H) i Rauma var også med på pressebrifingen. Han sier kommunen har kalt inn til et nytt informasjonsmøte for de evakuerte fredag.
– Dette er blitt en lengre evakuering enn tidligere, og vi er i jevnlig dialog med dem som er evakuert, sier han.
Tirsdag denne uken hevet NVE nok en gang farenivået til rødt. Det har skjedd fire ganger tidligere i år. Siden 2014 har beboerne ved foten av fjellet blitt evakuert ti ganger.
(©NTB)
Mandag 17. desember 2018
FRAMTIDSFRYKT: Nordmenn flest uroar seg mest for klimaendringar og svekka velferdsstat, ifølge eit notat frå tankesmia Agenda.
Mandag 17. desember 2018
HJEM IGJEN: Etter FNs klimatoppmøte i Katowice er det nå opp til hvert enkelt land å heve ambisjonene om utslippskutt.
Mandag 17. desember 2018
Endringer i åndsverkloven gjør at flere kunstner­grupper må dele på samme vederlagspott. – Våre medlemmer vil sitte igjen med mindre, sier Jørgen Karlstrøm i Komponistforeningen.
Mandag 17. desember 2018
• Fredag vedtok Kongen i statsråd at Siv Jensen er inhabil i saker som angår Johan H. Andresen. Årsaken er at Andresen leier ut en hytte på Grimsøya i Oslofjorden til Frp-lederen – trolig til langt under markedspris. Siden leieforholdet ble...
Lørdag 15. desember 2018
• Den norske offentligheten deler seg i synet på den franske protestbevegelsen som har fått navnet «de gule vestene». Er de voldelige opportunister som ødelegger for en flott president, eller småfolk som uttrykker legitim bekymring når nye...
Lørdag 15. desember 2018
Mens netthandel på bøker har tatt av i Sverige, foretrekker nordmenn fremdeles å handle bøker over disk.
Lørdag 15. desember 2018
ÅTVARAR: Mette Nord seier ho ikkje veit kor LO landar i EØS-spørsmålet i 2021, og vil sjølv ikkje garantera for avtalen.
Lørdag 15. desember 2018
VINNERSAK?: Kan en «Green New Deal» bli for Demokratene det «Make America Great Again» var for Donald Trump?
Lørdag 15. desember 2018
Livsvilje: I blandingen av liv og verk trer Anne Karin Elstad fram i Hilde Hagerups biografi.
Fredag 14. desember 2018
160 millioner kroner har det kostet å totalrenovere «Hestmanden». Nå må museumsskipet legge til kai fordi Kulturdepartementet ikke vil gi fem millioner kroner i økt støtte.