Fredag 12. oktober 2018
STATSBESØK: Smilene satt løst da kong Harald og dronning Sonja ankom flyplassen i Dunhuang i går. Men den topptunge norske delegasjonen må forholde seg til grove menneskerettsbrudd i Kina. FOTO: HEIKO JUNGE, NTB SCANPIX
• Norsk statsbesøk i Kina startet i går • Bekymring over menneskerettighetene i landet
Muslimer tynes hardt
Ine Eriksen Søreide
ILLE: Den tøffe menneskeretts­situasjonen danner et dystert bakteppe for det topptunge norske statsbesøket til Kina. Ikke minst gjelder det muslimer i Xinjiang-provinsen.

KINA

Kong Harald og dronning Sonja startet i går sitt statsbesøk i Kina, ledsaget av utenriksminister Ine Eriksen Søreide (H), næringsminister Torbjørn Røe Isaksen (H), statssekretærer fra fire andre departementer, og en rekordstor næringslivsdelegasjon.

Amnesty International ba søndag regjeringen og kongeparet om å ta opp en tydelig kritikk av Kinas brudd på menneskerettigheter og ytringsfrihet under besøket.

Fakta

Norsk statsbesøk til Kina:

• Kong Harald og dronning Sonja er på statsbesøk i Kina 11.–19. oktober. Utenriksminister Ine Eriksen Søreide (H) og næringsminister Torbjørn Røe Isaksen (H) er også med på turen, samt statssekretærer fra Olje- og energidepartementet, Klima- og miljødepartementet, Kunnskapsdepartementet og Helse- og omsorgsdepartementet.

• En rekordstor næringslivsdelegasjon med rundt 310 deltakere og aktører fra kultur, idrett, forskning og høyere utdanning deltar også.

• Amnesty International og flere andre har bedt regjeringen og kongeparet ta opp menneskerettssituasjonen i Kina mens de er der.

Interneringsleirer

Amnesty lanserte nylig en dyster rapport om situasjonen for muslimske minoriteter i Xinjiang-provinsen, der det kom fram at én million uigurer holdes i hemmelige leirer.

I går skrev den britiske avisa The Guardian at lovene i Xinjiang nylig er revidert for å legalisere disse leirene.

«Kinesiske myndigheter benekter at interneringsleirene finnes, men sier at småkriminelle blir sendt til yrkesopplæringssentre. Tidligere fanger sier de ble tvunget til å avsverge islam og erklære lojalitet til Kommunistpartiet i det de beskriver som politiske indoktrineringsleire», skriver avisa, og viser til at nye regler pålegger sentrene å undervise i kinesisk og bidra til «ideologisk utdanning, psykologisk rehabilitering og korrigering av oppførsel». Avisa skriver også at barn av internerte foreldre plasseres i statsdrevne barnehjem.

NTB meldte i går at kinesiske myndigheter nå har satt i gang en kampanje mot halalprodukter i Xinjiang.

Lokale ledere i kommunistpartiet i regionhovedstaden Urumqi sverget mandag en ed på å bekjempe «halal-trenden til siste slutt».

I en e-post fra Utenriksdepartementet skriver utenriksminister Søreide at «Norge ønsker et bredt forhold til Kina».

Regjeringen er bekymret

Søreide mener at forholdet til Kina utvikler seg positivt og viser til at det har vært en rekke besøk på politisk nivå og at det er inngått flere avtaler mellom norske og kinesiske myndigheter i det siste.

«Statsbesøket bygger videre på dette og vil åpne nye muligheter for samarbeid. Dialog og samarbeid knyttet til viktige tema, som klima og bærekraftig utvikling, internasjonal handel og globalisering, fred og forsoning og menneskerettigheter er sentralt i så måte», skriver hun.

«Menneskerettigheter er en integrert del av regjeringens utenrikspolitikk, og derfor også en viktig del av dagsordenen for vår dialog med Kina. Som vi har uttalt tidligere, vekker de siste månedenes rapporter om situasjonen for muslimske minoriteter i Xinjiang bekymring», understreker Søreide, uten å konkretisere hva en eventuell norsk kritikk vil gå ut på.

SV: Må følge med

– Det er bra at regjeringen sier at de vil ta opp menneskeretter, og flott hvis de gjør det de sier de skal gjøre, men denne regjeringen har ofte vært forsiktige med å være tydelige overfor Kina, slik at vi vil følge nøye med, sier SV-leder Audun Lysbakken.

Som medlem i forsvars- og utenrikskomiteen på Stortinget var han med på en komitéreise til Kina i september. I forkant av reisen skrev NTB at det var uenighet i komiteen om hvorvidt de skulle ta opp sjokkrapporter om behandlingen av uigurene.

– Slik det ble, så tok komiteen opp dette på en måte jeg mener var god og riktig. Flere tok opp menneskeretter, også lederen. Selv tok jeg opp uigurenes situasjon flere ganger, siden dette er så akutt akkurat nå, sier Lysbakken.

Han sier at man ikke skal ha overdrevne forventninger til hva det betyr at Norge tar opp menneskerettsspørsmål, men tror det vil bli lagt merke til hvis folkevalgte fra demokratier slutter å utfordre kinesiske myndigheter på behandlingen av minoriteter.

– Det er også viktig at menneskeretter er på dagsorden i alle fora, også når det er næringsministeren som har møter med kineserne og det er forretninger som er hovedtema. Menneskeretter må ikke bli et anonymt sidespor mens hovedsporet er bissniss, understreker SV-lederen.

sissel.henriksen@klassekampen.no

Lørdag 15. desember 2018
VINNERSAK?: Kan en «Green New Deal» bli for Demokratene det «Make America Great Again» var for Donald Trump?
Fredag 14. desember 2018
TRØBBEL: De fleste land vil ikke heve sine klimaambisjoner. Forhandlingene under klimatoppmøtet i Polen er i ferd med å gå seg fast.
Torsdag 13. desember 2018
EU-BRÅK: Frankrikes president er på kollisjonskurs med EUs budsjettregler. Det vil ­Italias høyre­regjering utnytte.
Onsdag 12. desember 2018
MOT MAY: I den britiske opposisjonens rekker vokser kravet om mistillit mot regjeringen og omkamp om brexit. Opposisjonsleder Jeremy Corbyn nøler.
Tirsdag 11. desember 2018
HØYT SPILL: En ordkrig om FNs klimaforskning vekker harme og bekymring idet Polen-toppmøtet går inn i sin siste, avgjørende uke. Diplomatene jobber på spreng for å unngå tilbakeslag.
Mandag 10. desember 2018
SPRES: Mens De gule vestene fortsetter sine protester i Frankrike, sprer bevegelsen seg. – De har blåst liv i Basra-protester, sier irakisk analytiker.
Lørdag 8. desember 2018
GUL BØLGE: Ytre venstre i Frankrike får både ros og ris for sin støtte til De gule vestene. I dag ventes dramatiske ­demonstrasjoner.
Fredag 7. desember 2018
KAMP: Protester mot avgifter og industrinedleggelser viser oss at klimasaken ikke vil gå uten at arbeidere og folk flest er med på laget, mener Espen Barth Eide i Ap.
Torsdag 6. desember 2018
FORURENSING: Verdens samlede CO2-utslipp har vokst svært mye i år. Hovedårsaken er mer kullkraft i Asia.
Onsdag 5. desember 2018
SPAGAT: Klimaminister Ola Elvestuen reiser til Polen for å styrke de internasjonale klimaavtalene, men hjemme i Norge når han ikke sine egne klimamål. – Vi vil ikke ha industridød, sier han.