Onsdag 10. oktober 2018
KJEMPER: Demonstranter holder en babydukke og en plakat der det står «Menneskeretter for stjålne babyer» utenfor rettssalen der rettssaken mot Eduardo Vela startet i juni.FOTO: OSCAR DEL POZO, AFP/NTB SCANPIX
• Første rettssak om Spanias stjålne babyer • Lege (85) dømt, slipper fengselsstraff
Babyer til høyesterett
Inés Madrigal
ANKER: Inés Madrigal (49), som ble stjålet som baby av legen ­Eduardo Vela, vil anke dommen om at saken er foreldet til høyesterett. Også påtalemyndigheten anker.

SPANIA

En spansk domstol fant mandag legen Eduardo Vela (85) skyldig i å ha tatt Inés Madrigal fra moren i 1969, gitt babyen til et barnløst par og forfalsket fødselsattesten.

Selv om Vela ble kjent skyldig i tiltalen, der aktor krevde elleve års fengsel, besluttet retten at saken var foreldet og at legen derfor ikke kunne straffes.

– Jeg er glad for at det er bevist at jeg er stjålet. Doktor Vela stjal meg. Men det er vondt å akseptere at det er en foreldelsesfrist på denne forbrytelsen, sa Inés Madrigal etter dommen og tilføyde at hun hadde «en bittersøt følelse» og ville anke dommen til høyesterett.

Også påtalemyndigheten varslet i går ifølge avisa El País at den vil anke dommen til høyesterett. Et omstridt punkt er at domstolen la til grunn at foreldelsesfristen på ti år skal regnes fra tidspunktet saksøker ble myndig, 18 år. Madrigals advokat har argumentert for å regne fra tidspunktet Madrigal forsto at hun kanskje var et av de stjålne barna, som var i 2010.

Fakta

Mellom 30.000 og 300.000 barn anslås stjålet:

• Falangistene, som støttet general Francisco Franco og vant den spanske borgerkrigen (1936–1939), ønsket å straffe republikanere og hindre dem fra å spre sine «røde marxistiske gener».

• Et dekret fra 1940 tillot myndighetene å ta barn fra foreldrene hvis barnas «moralske forming» var i fare. Under diktaturet stjal Franco-lojale leger, sykepleiere, nonner og prester også barn født utenfor ekteskap og i fattige familier for å gi dem til Franco-tilhengere.

• Dette fortsatte som et illegalt nettverk etter Francos død i 1975.

• Først i 1987 ble det vedtatt en lov som forbød slik praksis.

• Rettssaken mot Eduardo Vela er den første om de stjålne barna.

Det store barneranet

Det er anslått at mellom 30.000 og 300.000 spanske kvinner opplevde å bli frarøvet barna rett etter fødselen, med beskjed om at sped­barnet var dødt.

Gråtende barselkvinner ble nektet å se sin påstått døde baby og fikk heller ikke begrave barnet. Noen ble vist en annen død baby, som de fikk høre var deres. Ved et sykehus skal man ha hatt en død baby oppbevart i fryser for å vise fram i slike tilfeller. Mødre ble også truet med, eller følte, at det kunne bli farlig for dem å stille for mange spørsmål.

Praksisen med å stjele barn fra «uønskete elementer» oppsto etter at general Francisco Franco og hans fascistiske falangistparti vant borgerkrigen i 1939. Franco-diktaturet ønsket å straffe de tapende republikanerne og hindre dem fra å spre sine «røde marxistiske gener». En av straffemetodene var å ta barn fra republikanske foreldre og gi dem til Franco-sympatisører.

Et dekret fra 1940 slo fast at myndighetene kunne ta barna fra foreldrene dersom barnas «moralske forming» var i fare. Etter hvert stjal også Franco-lojale leger, sykepleiere, nonner og prester barn født utenfor ekteskap og i fattige familier. Dette fortsatte som et illegalt nettverk etter Francos død i 1975, og først i 1987 ble det vedtatt en lov som forbød slik praksis.

Inés Madrigals adoptivmor fikk beskjed fra legen Eduardo Vela om å late som hun var gravid, og hun fikk falsk fødsels­attest på babyen hun ble gitt.

Madrigal fikk vite at hun var adoptert da hun var 18, men det var først da hun leste en reportasje om de stjålne babyene i 2010 at hun begynte å mistenke at hun var en av de stjålne barna og slett ikke adoptert.

Hun fant ut at fødselsattesten hennes var forfalsket og gikk til sak mot Vela.

Hevder sin uskyld

Rettssaken er den første som dreier seg om de såkalte «stjålne babyene».

Et par tusen klager er levert myndighetene, men mange er henlagt. Madrigal får hjelp fra en støttegruppe for stjålne barn og har sagt at hun håper hennes sak kan bidra til at flere får prøvd sakene sine i retten.

Vela var ikke til stede da dommen falt mandag. Han har hele tida fastholdt sin uskyld. Vela har ikke villet stille til intervjuer, men BBCs journalist Katya Adler fikk i 2011 en avtale med ham, etter selv å ha født på en klinikk han hadde grunnlagt. Hun skriver:

«Vi møttes i hans privatpraksis, i hjemmet i Madrid. Mannen som framstilles som et monster i spanske media, var gammel og smilende. Men smilet forsvant raskt da jeg tilsto at jeg var journalist. Dr. Vela greip tak i et metallkrusifiks som sto på skrivebordet. Han kom mot meg og ristet det foran ansiktet mitt. ‘Vet du hva dette er, Katya?’ spurte han. ‘Jeg har alltid handlet i Hans navn. Alltid til det beste for barna og for å beskytte deres mødre. Nå er det nok!’»

Imens undrer tusenvis av spanjoler på hvem som er deres biologiske foreldre, mens gamle foreldre grubler på om deres barn fortsatt er i live.

sissel.henriksen@klassekampen.no

Onsdag 12. desember 2018
MOT MAY: I den britiske opposisjonens rekker vokser kravet om mistillit mot regjeringen og omkamp om brexit. Opposisjonsleder Jeremy Corbyn nøler.
Tirsdag 11. desember 2018
HØYT SPILL: En ordkrig om FNs klimaforskning vekker harme og bekymring idet Polen-toppmøtet går inn i sin siste, avgjørende uke. Diplomatene jobber på spreng for å unngå tilbakeslag.
Mandag 10. desember 2018
SPRES: Mens De gule vestene fortsetter sine protester i Frankrike, sprer bevegelsen seg. – De har blåst liv i Basra-protester, sier irakisk analytiker.
Lørdag 8. desember 2018
GUL BØLGE: Ytre venstre i Frankrike får både ros og ris for sin støtte til De gule vestene. I dag ventes dramatiske ­demonstrasjoner.
Fredag 7. desember 2018
KAMP: Protester mot avgifter og industrinedleggelser viser oss at klimasaken ikke vil gå uten at arbeidere og folk flest er med på laget, mener Espen Barth Eide i Ap.
Torsdag 6. desember 2018
FORURENSING: Verdens samlede CO2-utslipp har vokst svært mye i år. Hovedårsaken er mer kullkraft i Asia.
Onsdag 5. desember 2018
SPAGAT: Klimaminister Ola Elvestuen reiser til Polen for å styrke de internasjonale klimaavtalene, men hjemme i Norge når han ikke sine egne klimamål. – Vi vil ikke ha industridød, sier han.
Tirsdag 4. desember 2018
SER HAN DEM NÅ? En lederløs, refleksgul bevegelse ryster Macrons Frankrike i sine grunnvoller. Kan han stoppe «de gule vestene» med tåregass og politi?
Mandag 3. desember 2018
REGIMEENDRING: Mexicos nye president ønsker å reise seg som en solidarisk leder i Mellom-Amerika. Men eksperter er usikre på om han vil klare å få bukt med korrupsjonen i landet.
Lørdag 1. desember 2018
I BEVEGELSE: Også i Kina har kvinner latt seg inspirere av metoo. Stadig flere bryter stillheten, i kamp mot sensur og mannsdominans.