Tirsdag 9. oktober 2018
SAIFS MANN: Othman BenBaraka fra bevegelsen Popular Front for Liberation of Libya (PFLL) sier han har tett kontakt med Saif al-Islam Gaddafi.
Muammar al-Gaddafis sønn Saif al-Islam forbereder seg på et politisk comeback i Libya:
Gjør klart for revansj
OVERLEVDE: Saif al-Islam Gaddafi i Tripoli i august 2011. FOTO: IMED LAMLOUM, AFP/NTB SCANPIX
TILBAKE: Saif al-Islam Gaddafi lever, befinner seg i Libya og vil stille til valg. Det bekrefter Othman BenBaraka, som leder Saif al-Islams bevegelse.

Libya

Et søk etter libyske restauranter i Kairo leder oss til al-Torath i bydelen Nasr City. På restaurantens Facebook-side fins det et bilde av Saif al-Islam Gaddafi, sønnen til Libyas drepte leder Muammar al-Gaddafi, som eierne postet da Saif ble løslatt fra et fengsel i Misrata i juni 2017.

Saif al-Islam slapp ut som del av et generelt amnesti samme år. Siden har han ikke snakket med eller vist seg i mediene.

– Jeg kan bekrefte at han ble løslatt av militsen som holdt ham i Misrata, at han befinner seg i Libya og at han vil stille til valg, sier Othman BenBaraka når Klassekampen treffer ham på restauranten.

Fakta

Saif al-Islam Gaddafi:

• Sønn av Libyas avdøde leder Muammar al- Gaddafi. Under Nato-krigen i 2011 var Saif al-Islam regimets ansikt utad.

• Utdannet ingeniør i Tripoli, men tok i 2008 en doktorgrad på London School of Economics. Før opprøret i 2011 ble han omtalt som en reformist.

• Etterlyst siden 2011 av Den internasjonale straffedomstolen (ICC) for forbrytelser mot menneskeheten.

• Ble dømt til døden av domstolen i Tripoli i 2015. Han slapp ut av fengsel i byen Misrata i fjor etter et amnesti.

Tett kontakt

BenBaraka leder gruppa Popular Front for Liberation of Libya (PFLL), som ifølge ham er direkte tilknyttet Gaddafis sønn. Dette får Klassekampen bekreftet av en annen libysk gruppe i Kairo.

– Saif al-Islam er gruppas politiske og åndelige leder. Vi har jevnlig kontakt med ham og koordinerer vårt arbeid med ham, sier BenBaraka, som i 2013 var med på å danne gruppa.

Før krigen i 2011 var BenBaraka medlem i Den grønne revolusjonsgarden, en frivillig styrke med grupper i alle deler av landet.

– Den grønne revolusjonsgarden må ikke forveksles med Revolusjonsgarden, som er en militær enhet av elitesoldater. Vi var ulønnede lokale grupper av kvinner og menn, forklarer BenBaraka.

– Etter et kort kurs i våpenbruk, var vi klare for oppgaven, nemlig å beskytte Muammar al-Gaddafis liv. Da krigen kom, kjempet vi mot invasjonen av landet vårt.

– Hvordan kan Saif al-Islam stille til valg med en dødsdom fra en domstol i Tripoli og en sak mot seg i Den internasjonale domstolen?

– Begge er politiserte rettssaker. Saif al-Islam er en fredens mann, en kunster som elsker poesi. Han er ikke engang en militær mann, i motsetning til flere av sine brødre, mener BenBaraka.

Ifølge ham har Saif al-Islam «massiv støtte» i landet. De fleste medlemmene i PFLL befinner seg i Libya, og gruppas hovedaktivitet finner sted inne i Libya. Ifølge flere medier ble sju medlemmer i gruppa arrestert i mai i år, anklagd for undergravende virksomhet mot det sittende regimet.

BenBaraka bekrefter arrestasjonene, men hevder gruppa og Saif al-Islam avstår fra all bruk av vold, selv om noen av gruppas medlemmer har militær erfaring. Al-Monitor skriver at noen av medlemmene er tidligere elite­soldater i Gaddafis hær.

BenBaraka snakker om opprøret i 2011 som «et svik» og en «konspirasjon mot Libya», og sier at Saif al-Islam før «katastrofen i 2011» gikk i bresjen for en nasjonal forsoning med islamistene i landet.

Menneskerettigheter?

Vesten gikk til krig under dekke av å «beskytte sivile», men hva med sivile i dag, spør aktivisten. Han sier det er utbredt med tortur og fengsling av opposisjonelle uten dom, og legger til:

– Menneskerettigheter gjelder bare når de er i tråd med Vestens interesser.

Amnesty International har i flere rapporter bekreftet menneskerettighetsbrudd i Libya under og etter 2011. I 2015 reagerte Amnesty på en video som verserte på nett, der Saif al-Islams sønn, al-Saad, blir slått av vaktene.

«Du har ikke sett ordentlig slag enda», sier en av vaktene. I bakgrunnen høres skrik fra andre fanger som blir torturert. Amnesty har også meldt om «horribel misbruk av flyktninger» og om framveksten av slavemarked.

– Libya er et stammesamfunn. Saif al-Islam har støtte i alle stammer sør i Libya, men også i vest og blant enkelte stammer i øst, hevder BenBarka.

Ifølge ham markerte flere stammer i år Iid al-Wafaa, den årlige feiringen av dagen Muammar al-Gaddafi kuppet makten i 1969. En video på nett viser det som skal være stammers feiring av dagen i den libyske provinsen Ghat, sørvest i Libya. Videoen viser menn og kvinner omsvøpt i Libyas tidligere grønne flagg. På veggene henger store bilder av Muammar al-Gaddafi.

– Vi hever våre grønne flagg. Hvordan står det til i Libya i dag? Fra nord til sør hersker død og fordervelse. Gratulerer med dagen alle patrioter. Framover, framover framover mot en ekte revolusjon, sier taleren i videoen til stor jubel fra de frammøtte.

– Hvor stor oppslutning Saif al-Islam har, kan bare bekreftes av frie valg. Derfor støtter vår gruppe og vår leder gjennomføring av valg, sier BenBaraka.

Tviler på valg

Men vil dagens regime tillate Saif al-Islam å stille til valg? Klassekampen spør Rakha Ahmed Hassan fra Egyptian Council for Foreign Affairs.

– Mange stammer i Libya støtter nok Saif al-Islam. Det er for tidlig å vurdere muligheten for et politisk comeback for ham i Libya. Realiteten er nemlig at det politiske lederskapet i landet ikke har den reelle makten, den ligger hos regionale og internasjonale makter, hevder Rakha.

Han viser til at land som Qatar og Emiratene, men også Algerie og Egypt, er i en dragkamp om Libya. I tillegg kjemper land som Frankrike og Italia for å sikre seg makt i landet og dermed i Midtøsten.

– Det politiske kaoset gjør at det neppe blir valg med det første, sier Hassan.

amal.wahab@klassekampen.no

Onsdag 12. desember 2018
VOLDTEKT: Høyres justispolitiske talsperson Peter Frølich mener minstestraffen for voldtekt er for høy. Han vil løfte diskusjonen inn i regjeringsforhandlingene med KrF, Frp og Venstre.
Onsdag 12. desember 2018
MOT MAY: I den britiske opposisjonens rekker vokser kravet om mistillit mot regjeringen og omkamp om brexit. Opposisjonsleder Jeremy Corbyn nøler.
Onsdag 12. desember 2018
Finnmark fylkeskommune vil erstatte skolebibliotekarene med elevvakter og chatte­tjenester. Nå frykter Bibliotekforeningen at dette er starten på en ny trend.
Onsdag 12. desember 2018
• Den som vet hvordan pølser lages og anbudsprosesser går for seg, får aldri en rolig natts søvn igjen. I høst har flere aviser sett nærmere på bakgrunnen for at britiske Go-Ahead vant anbudet på...
Tirsdag 11. desember 2018
I medienes dekning av selvmord blir helsevesenet ofte utpekt som syndebukker, mener psykiatrisk sykepleier Rita Småvik. Hun frykter at det kan gjøre forebygging vanskeligere.
Tirsdag 11. desember 2018
HØYT SPILL: En ordkrig om FNs klimaforskning vekker harme og bekymring idet Polen-toppmøtet går inn i sin siste, avgjørende uke. Diplomatene jobber på spreng for å unngå tilbakeslag.
Tirsdag 11. desember 2018
FORSLAG: Venstrevridde eksperter vil lage et nytt europeisk parlament og la institusjonen rå over et kjempebudsjett på 4 prosent av Europas BNP.
Tirsdag 11. desember 2018
• Hvordan redde Europa fra EU-kritiske populister? Blant dem som har forsøkt å svare på det spørsmålet, er Frankrikes president Emmanuel Macron. Han kom til makten med en ambisiøs reformplan for unionen, som skulle sikre økonomisk stabilitet...
Mandag 10. desember 2018
MDG-politiker og forfatter Eivind Trædal har fått politiske motstandere på døra. Han mener grensa for aktivisme, også den kunstneriske, går ved dørstokken til folks privatliv.
Mandag 10. desember 2018
Syv kvelder med Bob Dylan i New York, tretti år etter at hans fortsatt pågående Never Ending Tour startet. Vi var der.