Tirsdag 9. oktober 2018
SAIFS MANN: Othman BenBaraka fra bevegelsen Popular Front for Liberation of Libya (PFLL) sier han har tett kontakt med Saif al-Islam Gaddafi.
Muammar al-Gaddafis sønn Saif al-Islam forbereder seg på et politisk comeback i Libya:
Gjør klart for revansj
OVERLEVDE: Saif al-Islam Gaddafi i Tripoli i august 2011. FOTO: IMED LAMLOUM, AFP/NTB SCANPIX
TILBAKE: Saif al-Islam Gaddafi lever, befinner seg i Libya og vil stille til valg. Det bekrefter Othman BenBaraka, som leder Saif al-Islams bevegelse.

Libya

Et søk etter libyske restauranter i Kairo leder oss til al-Torath i bydelen Nasr City. På restaurantens Facebook-side fins det et bilde av Saif al-Islam Gaddafi, sønnen til Libyas drepte leder Muammar al-Gaddafi, som eierne postet da Saif ble løslatt fra et fengsel i Misrata i juni 2017.

Saif al-Islam slapp ut som del av et generelt amnesti samme år. Siden har han ikke snakket med eller vist seg i mediene.

– Jeg kan bekrefte at han ble løslatt av militsen som holdt ham i Misrata, at han befinner seg i Libya og at han vil stille til valg, sier Othman BenBaraka når Klassekampen treffer ham på restauranten.

Fakta

Saif al-Islam Gaddafi:

• Sønn av Libyas avdøde leder Muammar al- Gaddafi. Under Nato-krigen i 2011 var Saif al-Islam regimets ansikt utad.

• Utdannet ingeniør i Tripoli, men tok i 2008 en doktorgrad på London School of Economics. Før opprøret i 2011 ble han omtalt som en reformist.

• Etterlyst siden 2011 av Den internasjonale straffedomstolen (ICC) for forbrytelser mot menneskeheten.

• Ble dømt til døden av domstolen i Tripoli i 2015. Han slapp ut av fengsel i byen Misrata i fjor etter et amnesti.

Tett kontakt

BenBaraka leder gruppa Popular Front for Liberation of Libya (PFLL), som ifølge ham er direkte tilknyttet Gaddafis sønn. Dette får Klassekampen bekreftet av en annen libysk gruppe i Kairo.

– Saif al-Islam er gruppas politiske og åndelige leder. Vi har jevnlig kontakt med ham og koordinerer vårt arbeid med ham, sier BenBaraka, som i 2013 var med på å danne gruppa.

Før krigen i 2011 var BenBaraka medlem i Den grønne revolusjonsgarden, en frivillig styrke med grupper i alle deler av landet.

– Den grønne revolusjonsgarden må ikke forveksles med Revolusjonsgarden, som er en militær enhet av elitesoldater. Vi var ulønnede lokale grupper av kvinner og menn, forklarer BenBaraka.

– Etter et kort kurs i våpenbruk, var vi klare for oppgaven, nemlig å beskytte Muammar al-Gaddafis liv. Da krigen kom, kjempet vi mot invasjonen av landet vårt.

– Hvordan kan Saif al-Islam stille til valg med en dødsdom fra en domstol i Tripoli og en sak mot seg i Den internasjonale domstolen?

– Begge er politiserte rettssaker. Saif al-Islam er en fredens mann, en kunster som elsker poesi. Han er ikke engang en militær mann, i motsetning til flere av sine brødre, mener BenBaraka.

Ifølge ham har Saif al-Islam «massiv støtte» i landet. De fleste medlemmene i PFLL befinner seg i Libya, og gruppas hovedaktivitet finner sted inne i Libya. Ifølge flere medier ble sju medlemmer i gruppa arrestert i mai i år, anklagd for undergravende virksomhet mot det sittende regimet.

BenBaraka bekrefter arrestasjonene, men hevder gruppa og Saif al-Islam avstår fra all bruk av vold, selv om noen av gruppas medlemmer har militær erfaring. Al-Monitor skriver at noen av medlemmene er tidligere elite­soldater i Gaddafis hær.

BenBaraka snakker om opprøret i 2011 som «et svik» og en «konspirasjon mot Libya», og sier at Saif al-Islam før «katastrofen i 2011» gikk i bresjen for en nasjonal forsoning med islamistene i landet.

Menneskerettigheter?

Vesten gikk til krig under dekke av å «beskytte sivile», men hva med sivile i dag, spør aktivisten. Han sier det er utbredt med tortur og fengsling av opposisjonelle uten dom, og legger til:

– Menneskerettigheter gjelder bare når de er i tråd med Vestens interesser.

Amnesty International har i flere rapporter bekreftet menneskerettighetsbrudd i Libya under og etter 2011. I 2015 reagerte Amnesty på en video som verserte på nett, der Saif al-Islams sønn, al-Saad, blir slått av vaktene.

«Du har ikke sett ordentlig slag enda», sier en av vaktene. I bakgrunnen høres skrik fra andre fanger som blir torturert. Amnesty har også meldt om «horribel misbruk av flyktninger» og om framveksten av slavemarked.

– Libya er et stammesamfunn. Saif al-Islam har støtte i alle stammer sør i Libya, men også i vest og blant enkelte stammer i øst, hevder BenBarka.

Ifølge ham markerte flere stammer i år Iid al-Wafaa, den årlige feiringen av dagen Muammar al-Gaddafi kuppet makten i 1969. En video på nett viser det som skal være stammers feiring av dagen i den libyske provinsen Ghat, sørvest i Libya. Videoen viser menn og kvinner omsvøpt i Libyas tidligere grønne flagg. På veggene henger store bilder av Muammar al-Gaddafi.

– Vi hever våre grønne flagg. Hvordan står det til i Libya i dag? Fra nord til sør hersker død og fordervelse. Gratulerer med dagen alle patrioter. Framover, framover framover mot en ekte revolusjon, sier taleren i videoen til stor jubel fra de frammøtte.

– Hvor stor oppslutning Saif al-Islam har, kan bare bekreftes av frie valg. Derfor støtter vår gruppe og vår leder gjennomføring av valg, sier BenBaraka.

Tviler på valg

Men vil dagens regime tillate Saif al-Islam å stille til valg? Klassekampen spør Rakha Ahmed Hassan fra Egyptian Council for Foreign Affairs.

– Mange stammer i Libya støtter nok Saif al-Islam. Det er for tidlig å vurdere muligheten for et politisk comeback for ham i Libya. Realiteten er nemlig at det politiske lederskapet i landet ikke har den reelle makten, den ligger hos regionale og internasjonale makter, hevder Rakha.

Han viser til at land som Qatar og Emiratene, men også Algerie og Egypt, er i en dragkamp om Libya. I tillegg kjemper land som Frankrike og Italia for å sikre seg makt i landet og dermed i Midtøsten.

– Det politiske kaoset gjør at det neppe blir valg med det første, sier Hassan.

amal.wahab@klassekampen.no

Fredag 28. februar 2020
• Oslos rødgrønne byråd har innført det de kaller Oslo-modellen: et sett regler for kommunens byggeprosjekter som stiller strenge krav til bedrifter som leverer tjenester til kommunen, spesielt i byggebransjen. Modellen er byrådsleder...
Fredag 28. februar 2020
Den årelange krangelen om forfatternes stipendpott kan nærme seg en løsning: Partene er blitt enige om å overlate fordelingen til et nøytralt utvalg.
Fredag 28. februar 2020
DYRT: Anthony Depietros har et lyserødt arr som minne om at han ventet for lenge med å sjekke hjertet. Han er en av mange amerikanere som utsetter behandling fordi det koster for mye.
Fredag 28. februar 2020
STRID: Det ble stille da Trine Skei Grande tok Abid Raja og Sveinung Rotevatn inn som statsråder. Men på bakrommet kjemper fremdeles støttespillerne for å felle lederen.
Torsdag 27. februar 2020
UTÅLMODIGE: De jobber i utfordrende og fysisk slitsomme yrker. For lav lønn. I år forventer de at fag­bevegelsen tar dem på alvor.
Torsdag 27. februar 2020
Romsås bades i sol idet Mariana begår barmhjertighetsdrap på en fugl. Filmen «Alle utlendinger har lukka gardiner» viser den gylne baksida av Oslos demoniserte østkant.
Torsdag 27. februar 2020
RUNDE TO: Britene truer med å gå ut av handelssamarbeidet med EU uten en ny avtale. EU vil sette hardt mot hardt.
Torsdag 27. februar 2020
• Mye kan sverte en meningsmotstander, og nylig har et nytt verktøy blitt lagt til i kassa: anklagen om at Russland kan støtte deg. Før helga publiserte The Washington Post og The New York Times informasjon om at Russland blander seg inn i...
Onsdag 26. februar 2020
• Flertallet i kontroll- og konstitusjonskomiteen på Stortinget, bestående av Ap, Sp og SV, mener regjeringens håndtering av Nav-skandalen er sterkt kritikkverdig. Et såkalt daddelvedtak vil likevel ikke få flertall fordi Høyre, KrF, Venstre...
Onsdag 26. februar 2020
SJANSESPILL: Å legge seg ut med den proisraelske lobbyen i USA er en strategisk risikosport, sier Midtøsten-ekspert Hilde Henriksen Waage.