Mandag 8. oktober 2018
DEMONSTRERTE: Fredsprismottaker i 2011, Tawakkol Karman, demonstrerer utenfor konsulatet i Istanbul. Saudi-Arabia sier Jamal Khashoggi forlot ambassaden på tirsdag. FOTO: EMRAH GUREL, AP/NTB scanpix
Kilder: Jamal al-Khashoggi ble drept på Saudi-Arabias konsulat i Istanbul.
Skylder på Saudi-Arabia
MEKTIG: Mohammed bin Salman har arrestert et titalls prinser og hundrevis av opposisjonelle siden han ble kronprins. FOTO: EMRAH GUREL, AP/NTB scanpix
BORTE: Inn denne døra gikk Khashoggi inn til konsulatet i Istanbul. Tyrkisk politi mener at han ble drept inne i konsulatet. FOTO: EMRAH GUREL, AP/NTB scanpix
Recep Tayyip Erdogan
TVILER: Selv om anklagene om drap av Khashoggi kan stemme, vil det neppe få konsekvenser for det mektige kongedømmet, sier saudiarabisk aktivist.

Saudi-Arabia

Den regimekritiske journalisten Jamal Khashoggi (59) har det siste året valgt å leve i ­eksil i USA, av frykt for å bli pågrepet i Saudi-Arabia.

Khashoggi gikk tirsdag inn i kongedømmets konsulat i Istanbul, for å skaffe dokumenter han trengte for å gifte seg med sin forlovede, ­tyrkiske Hatice Cengiz.

Khashoggi skal ha fryktet at han ikke ville slippe ut igjen. Før han gikk inn, ga han mobilen sin til ­Cengiz og ba henne ringe en tyrkisk parlamentariker om han ikke kom ut, skriver avisa The Washington Post, som Khashoggi jevnlig skrev for.

Journalisten var sterkt kritisk til kronprins Mohamed Bin Salman. Da han ikke kom ut etter flere ­timer, ringte Cengiz politiet.

Saudi-Arabia avfeier anklagene som usanne.

Fakta

Saudi-Arabia:

• I 2017 ble Mohammed Bin Salman kronprins. Det er første gang at arverekken går fra far til sønn.

Amnesty og Human Rights Watch har advart mot kronprinsens forfølgelse av opponenter.

Regimekritiske Jamal Khashoggi gikk tirsdag inn på hjemlandets konsulat i Istanbul, og kom aldri ut igjen.

Nå kommer meldinger om at han kan ha blitt drept inne på konsulatet.

Ble drept

Nå skriver avisa at kilder som står nær etterforskningen hevder at tyrkisk politi har konkludert med at journalisten ble drept inne i konsulatet. Ifølge kildene skal et team på 15 personer ha landet i ­Tyrkia fra Saudi-Arabia.

Det var «et planlagt mord», sier en av kildene, som begge ønsket anonymitet. De hevder politiet tror at teamet forlot Istanbul samme dag.

Det er ikke klart når han skal ha blitt drept. Kildene framla ingen bevis, ifølge avisa. En annen ikke navngitt kilde sier til nyhetsbyrået AP at Khashoggis lik ble fraktet ut av konsulatet. En venn av Khashoggi bekrefter ovenfor nyhetsbyrået DPA at politiet informerte ham om det samme.

– Politiet fortalte oss videre at Khashoggis lik ble kuttet i små biter, sier vennen til DPA.

– Skulle det stemme at han ble drept, er dette «uhyrlig og uforståelig», skriver Fred Hiatt, redaktør for The Washington Post, i søndagens leder. Khashoggis spalteplass var blank da avisa kom ut i går.

Ikke overrasket

Klassekampen har vært i kontakt med den saudiarabiske eksil-aktivisten Abdel Aziz al-Moayyad. Han sier han ikke blir overrasket om det er hold i anklagene.

– Regimet i Saudi-Arabia har vist at de ikke går av veien for å stilne opposisjonen. ­Påtalemyndigheten i landet har fengslet menneskerettighetsaktivister, imamer og kvinneaktivister, som Isra ­al-Ghamgham. Regimet i ­Riyad dreper opposisjonelle stemmer i landet og kidnapper opposisjonelle stemmer i utlandet. De har ingen ­skrupler mot å drepe for å fjerne all opposisjon, sier han over telefon fra Dublin.

Saudi-Arabia har tidligere kidnappet opposisjonelle. I september 2017 viste BBC en egenprodusert dokumentar om kidnapping av tre prinser fra Europa.

Khashoggi ble ansett som en farlig opposisjonell, fordi han er respektert i landet, er monarkist og valgte selv eksil det siste året, og kan ikke «like lett ­avfeies som forræder», påpeker Moayyad.

– Det kan hende at Khashoggi egentlig skulle kidnappes. Så gikk alt galt, da hans forsvinning var i nyhetene få timer seinere. De kan ha drept ham, fordi de da verken kunne kidnappe ham eller la ham gå, sier han.

For mektig

Saudi-Arabia har allerede et anstrengt forhold til Tyrkia, og analytikere tror forsvinningen av Khashoggi kan ­forverre forholdet. Det tror ikke Moayyad.

– Saudi-Arabia er mektig på grunn av oljen, og fordi de har makten over islams sentrale helligdom Kaaba i Mekka. Tyrkia vet at Saudi-Arabia kan gjøre det vanskeligere for tyrkere å reise til Mekka, slik de har gjort med Iran og Qatar, sier han.

Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan ønsker ikke å øke misnøyen med ham. Det ­internasjonale samfunnet ­finner seg i alt Saudi-Arabia gjør fordi landet har olje, hevder aktivisten.

Den saudiske konsulen i Istanbul inviterte Reuters inn på konsulatet for å vise at Khashoggi ikke befinner seg i konsulatet.

– Jamal er verken i konsulatet eller i Saudi-Arabia. ­­Vi ­jobber med å finne ut hvor han er, sa han til Reuters.

Konsulatet betviler i en ­uttalelse at anklagene om at han ble drept virkelig ­kommer fra tyrkiske tjenestemenn, men bekrefter at en sikkerhetsdelegasjon på 15 saudiarabiske etterforskere lørdag kom til Istanbul, for å bidra til etterforskningen.

The Washington Post skriver at USAs myndigheter er kjent med artikkelen deres, men at de i skrivende stund ikke kommenterte ­anklagene.

amal.wahab@klassekampen.no

Onsdag 12. desember 2018
MOT MAY: I den britiske opposisjonens rekker vokser kravet om mistillit mot regjeringen og omkamp om brexit. Opposisjonsleder Jeremy Corbyn nøler.
Tirsdag 11. desember 2018
HØYT SPILL: En ordkrig om FNs klimaforskning vekker harme og bekymring idet Polen-toppmøtet går inn i sin siste, avgjørende uke. Diplomatene jobber på spreng for å unngå tilbakeslag.
Mandag 10. desember 2018
SPRES: Mens De gule vestene fortsetter sine protester i Frankrike, sprer bevegelsen seg. – De har blåst liv i Basra-protester, sier irakisk analytiker.
Lørdag 8. desember 2018
GUL BØLGE: Ytre venstre i Frankrike får både ros og ris for sin støtte til De gule vestene. I dag ventes dramatiske ­demonstrasjoner.
Fredag 7. desember 2018
KAMP: Protester mot avgifter og industrinedleggelser viser oss at klimasaken ikke vil gå uten at arbeidere og folk flest er med på laget, mener Espen Barth Eide i Ap.
Torsdag 6. desember 2018
FORURENSING: Verdens samlede CO2-utslipp har vokst svært mye i år. Hovedårsaken er mer kullkraft i Asia.
Onsdag 5. desember 2018
SPAGAT: Klimaminister Ola Elvestuen reiser til Polen for å styrke de internasjonale klimaavtalene, men hjemme i Norge når han ikke sine egne klimamål. – Vi vil ikke ha industridød, sier han.
Tirsdag 4. desember 2018
SER HAN DEM NÅ? En lederløs, refleksgul bevegelse ryster Macrons Frankrike i sine grunnvoller. Kan han stoppe «de gule vestene» med tåregass og politi?
Mandag 3. desember 2018
REGIMEENDRING: Mexicos nye president ønsker å reise seg som en solidarisk leder i Mellom-Amerika. Men eksperter er usikre på om han vil klare å få bukt med korrupsjonen i landet.
Lørdag 1. desember 2018
I BEVEGELSE: Også i Kina har kvinner latt seg inspirere av metoo. Stadig flere bryter stillheten, i kamp mot sensur og mannsdominans.