Mandag 8. oktober 2018
KRITISK: Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum går ut mot avgiftsøkning. FOTO: CHRISTOPHER OLSSØN
Regjeringen har kuttet formuesskatten, men avgiftsnivået går til himmels:
Dyrere under de blåblå
DYRT: Nye skatter og avgifter koster familier titusener, viser Senterpartiets regnestykke. I dag legger regjeringen fram nye skattekutt til de rikeste.

ulikhet

Fremskrittspartiet hadde opprinnelig i sitt partinavn at de var for sterk nedsettelse av skatter og avgifter. Med partileder Siv Jensen som finansminister har flere skatter og avgifter økt.

På tross av milliardkutt i skatter som formuesskatten og selskapsskatten, kommer vanlige familier dårligere ut, ifølge Senterpartiets gjennomgang:

Moms på persontransport, overnatting og kulturopplevelser er økt fra 8 til 12 prosent. Det er en avgiftsøkning på 1,4 milliarder kroner, og 1321 kroner for en gjennomsnittsfamilie på fem.

El-avgiften er økt med 43 prosent de siste fem årene. For en familie med et vanlig strømforbruk på 20.000 kWh utgjør det 1000 kr per år.

Flyseteavgift på 83 kroner per tur. Det betyr 1,5 milliarder mer i avgifter, og for en nordmann som reiser like mye som gjennomsnittet er avgiften 465 kroner per år.

Sukkeravgiften er økt med 1,1 milliard kroner. Per nordmann blir det 243 kroner.

Drivstoffavgiften er økt med 1,1 milliarder kroner. For en vanlig dieselbil betyr det 458 kroner mer i året.

Bompengene har økt med 1,6 milliarder kroner fra 2013 til 2018, 300 kroner per nordmann.

Økt skatt på sjøfolk, pendlere og på kost- og losji, totalt omkring 2,3 milliarder kroner i året.

Fakta

Statsbudsjett 2019:

• I dag legger finansminister Siv Jensen (Frp) fram regjeringens forslag til statsbudsjett.

• Ifølge lekkasjer kommer regjeringen til å foreslå at formuesskatten kuttes med ytterligere 700 millioner kroner. Bilavgiftene vil stå på stedet hvil. Det innføres skatt og arbeidsgiveravgift på tips, ifølge NTB.

• Denne regjeringen har gjennomført kutt i formuesskatten, selskapsskatten og personskatten. Samtidig har det vært andre avgifts- og skatteøkninger.

Sps regnestykke tar med at Finmarkstilegget i barnetrygden på 320 kroner per barn er fjernet. En uheldig familie på fem i Finnmark, der far er sjømann og mor pendler 70 km til jobben, kan tape 30.447 kroner på kuttene. En familie på fire fra Eidsvoll, der mor pendler til Oslo og far kjører mye i jobbsammenheng, kan tape 12.882 kroner.

– Mot flatere beskatning

– Er dette representative eksempler, eller har dere konstruert dette for at regjeringens politikk skal framstå så dårlig som mulig?

– Hvor mange som taper like mye, vet jeg ikke, men skatte- og avgiftspolitikken rammer veldig urettferdig. Regjeringen har prioritert å økte statens inntekter ved å øke avgiftene, og problemet med avgifter er at de mangler en sosial profil. Hvis du har to millioner kroner i inntekt, er det lett å tilpasse seg økte drivstoffavgifter ved å kjøpe en Tesla. Den som tjener 300.000, må kjøre sin gamle Toyota og betale avgiftsøkningene, sier Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum.

Han sier at Sp vil ta opp et tidligere nedstemt forslag om å gjennomføre en undersøkelse av hvordan avgifter påvirker fordelingen i samfunnet.

– Juvelen i det norske systemet har vært at skatte- og avgiftssystemet ikke bare har vært brukt til å skaffe inntekter, men også til omfordeling. Summen av regjeringens politikk er at vi går i retning av mer flat beskatning.

Har også kuttet

Sps regnestykke tar ikke hensyn til skattene og avgiftene som er senket av regjeringen. Kuttene i formuesskatten må man naturlig nok ha en stor formue for å få glede av, men regjeringen har også kuttet i den vanlige personskatten.

I statsbudsjettet for 2017 viste Finansdepartementet at personer med en inntekt på 450.000–500.000 kroner i året får en skattelettelse på 900 kroner sammenliknet med de tidligere reglene. Avgifter på bil, motorsykkel og båt er også redusert.

I dag legger regjeringen fram nye skattekutt. Formueskatten på aksjer blir redusert med om lag 700 millioner kroner, ifølge Dagens Næringsliv.

Medlem av finanskomiteen for Frp, Knut Flølo, er ikke stolt av alt regjeringen har fått gjennomslag for på skatte- og avgiftsområdet.

– Når man sitter i en koalisjonsregjering, får man ikke alltid gjennomslag for sine primærstandpunkt. Det så vi i behandlingen av sist statsbudsjett da det ble aksept for sukkeravgiften. I sum er jeg likevel fornøyd med regjeringen, og det er gitt skatteletter til de som skaper verdier.

stiann@klassekampen.no

Mandag 10. desember 2018
BARNEFRI: Fødselsraten i 2017 var den laveste som er målt. I 2018 ligger vi an til sette ny bunnrekord.
Lørdag 8. desember 2018
PRESSEFRIHET: Norge vil avgi en flere punkts stemmeforklaring til FNs migrasjonsavtale mandag. Ett av punktene skal tydeliggjøre pressens uavhengighet.
Fredag 7. desember 2018
VERPESJUKE: Regjeringen har satt ned en egen arbeids­gruppe for å få norske kvinner til å føde flere barn. MDG mener befolkningsvekst bør komme gjennom innvandring.
Torsdag 6. desember 2018
PROFIL: Unge Venstre-leiar ­Sondre Hansmark seier Abid Raja er blant dei einaste som profilerer Venstre sin eigen politikk.
Onsdag 5. desember 2018
UHOLDBART: Elin Ørjasæter slakter Trine Skei Grandes lederstil etter at partilederen anklaget partifelle for å være illojal.
Tirsdag 4. desember 2018
RAUDE BYAR: Norske storbyar ligg an til å halde på sine Ap-ordførarar etter kommunevalet i 2019. I Bergen og Tromsø slit høgresida med alternativet.
Mandag 3. desember 2018
SENTRUMSSTENGT: Ny måling viser rødgrønt flertall i Bergen. Nå ber SVs Oddny Miljeteig Ap om å «lese skriften på veggen» og velge SV foran sentrum.
Lørdag 1. desember 2018
UT: Dei er avhengige av selja mangan til stålprodusentar i heile EU, men slår likevel ikkje nokon stålring om EØS-avtalen. Eramet Norway er open for å greia ut eit alternativ til EØS.
Fredag 30. november 2018
POPULÆRT: Lofoten, Nordkapp, vestlandsfjordene og andre populære turistmål høster erfaring fra Svalbards miljøavgift og vurderer å innføre turistskatt.
Torsdag 29. november 2018
INNVANDRING: Torbjørn Røe Isaksen (H) tek opp konkurransen i asyl- og flyktningpolitikken mot Sylvi Listhaug (Frp) og Masud Gharahkhani (Ap).