Fredag 5. oktober 2018
SEIER: Irans president Hassan Rouhani feirer iCJ-kjennelsen om at deler av USAs sanksjoner mot landet er ulovlige. Her med FNs generalsekretær António Guterres under FNs generalforsamling i september. FOTO: JASON DECROW, AP PHOTO/NTB SCANPIX
• USA forkaster kjennelse fra FN-domstol • Deler av Iran-sanksjoner ulovlige
Fnyser av Irans FN-seier
Holly Dagres
FORVITRER: USA avslutter venneavtale med Iran etter ordre fra FN om å oppheve sanksjoner mot landet. – Nok et ledd i fragmenteringen av internasjonalt samarbeid, sier statsviter.

USA-IRAN

En liten seier for Iran, men ikke nødvendigvis et tap for USA, skal vi tro amerikanske myndigheters uttalelser etter at det onsdag ble klart at FNs internasjonale domstol i Haag (ICJ) anser deler av USAs sanksjoner mot Iran som ulovlige.

ICJ, som er FNs høyeste juridiske organ, gir nå USA ordre om å oppheve sanksjoner som rammer flysikkerheten og den humanitære situasjonen i Iran.

USA implementerte den første bolken av sanksjoner mot erkefienden i Midtøsten i august etter at amerikanerne tidligere i år bestemte seg for å trekke seg ut av den historiske atomavtalen fra 2015.

Kjennelsen fra ICJ er et resultat av at Iran i sommer klagde USA inn til domstolen. Landet mener at amerikanske sanksjoner bryter med en vennskapsavtale mellom de to landene fra 1955, da landet fortsatt var regjert av den USA-vennlige sjaen Mohammad Reza Pahlavi.

Fakta

Atomavtalen med Iran:

• Atomavtalen mellom Iran og USA, EU, Kina og Russland ble undertegnet i 2015. Sanksjoner mot Iran skulle lettes, mot at Iran begrenser anrikingen av uran.

• USA trakk seg ut av avtalen i mai og har innført sanksjoner mot regimet.

• I sommer klagde Iran USA inn til FNs domstol (ICJ). Iran mener sanksjonene bryter med en venneavtale fra 1955.

• Onsdag kom den foreløpige ICJ-kjennelsen om at deler av sanksjonene er ulovlige. Det kan ta år før en endelig beslutning blir fattet.

USA forlater avtale

USAs utenriksminister Mike Pompeo forkaster ICJs beslutning og mener Irans sak er dårlig begrunnet.

– Iran misbruker ICJ for politiske formål, og som du ser fra avgjørelsen, har ikke saken hold, sa Pompeo etter kjennelsen.

Han annonserte samtidig at USA avslutter vennskapsavtalen med Iran, som han mener strengt tatt «burde vært gjort for 39 år siden», da den iranske revolusjonen brøt ut. Pompeo har dessuten tidligere hevdet at ICJ ikke har myndighet til å ta en slik avgjørelse fordi den er knyttet til amerikansk nasjonal sikkerhet.

På tross av at ICJs beslutninger er bindende og ikke kan ankes, har ikke domstolen noen verktøy som kan presse stater til å etterfølge kravene.

– Dessuten er ICJs avgjørelse kun foreløpig og det kan ta måneder eller år før domstolen kommer fram til en endelig beslutning, sier Holly Dagres, Iran-analytiker og kurator for nyhetsbrevet The Iranist.

Dagres mener derfor at onsdagens kjennelse kun har en symbolsk betydning.

– For Iran er dette en liten seier fordi landet får medhold i ICJ at USA faktisk ikke kan opprettholde alle disse sanksjonene, sier hun.

Får igjen med samme mynt

At USA velger å avslutte vennskapsavtalen, viser dessuten at Trump-administrasjonen bryr seg om hva som skjer innenfor internasjonale organisasjoner og samarbeidsavtaler.

– Faktum er at USA selv har brukt denne vennskapsavtalen en rekke ganger for å klage inn Iran til ICJ. Nå ble landet fornærmet for at kjennelsen gikk i disfavør av deres egne interesser.

Hun mener dessuten at USA forstår at en slik avgjørelse kan skade landets Iran-politikk, der målet er å isolere landet gjennom økonomiske sanksjoner. Jo Jakobsen, professor i statsvitenskap ved NTNU, støtter denne analysen.

– Det viktigste for Trump-administrasjonen har aldri vært atomavtalen, men å minimere Irans innflytelse i Midtøsten.

De europeiske landene, som fortsatt er med i atomavtalen, har hele tida fordømt USAs uttrekning. De ønsker å etablere et betalingssystem for å omgå amerikanske sanksjoner på iransk oljeeksport, som trer i kraft fra november. Dagres tror imidlertid ikke at ICJ-kjennelsen vil kunne styrke Europas forsikringer overfor Iran.

– Realiteten er at USA er viktigere for europeiske selskaper enn Iran, sier hun.

Truer det multilaterale

Selv om ICJ-avgjørelsen kun har symbolsk betydning, er saken viktig for å forstå noen av de største utfordringene i internasjonal politikk i dag, mener Jakobsen.

– Den er et viktig ledd i en ytterligere fragmentering av internasjonalt samarbeid og lovverk. Det multilaterale er i dag under press.

– Når den viktigste staten, nemlig USA, går bort fra avtaler, er det vanskelig å få de til å fungere. Da vil andre stater ha økt legitimitet til å forkaste slike dommer og regler.

utenriks@klassekampen.no

Onsdag 12. desember 2018
MOT MAY: I den britiske opposisjonens rekker vokser kravet om mistillit mot regjeringen og omkamp om brexit. Opposisjonsleder Jeremy Corbyn nøler.
Tirsdag 11. desember 2018
HØYT SPILL: En ordkrig om FNs klimaforskning vekker harme og bekymring idet Polen-toppmøtet går inn i sin siste, avgjørende uke. Diplomatene jobber på spreng for å unngå tilbakeslag.
Mandag 10. desember 2018
SPRES: Mens De gule vestene fortsetter sine protester i Frankrike, sprer bevegelsen seg. – De har blåst liv i Basra-protester, sier irakisk analytiker.
Lørdag 8. desember 2018
GUL BØLGE: Ytre venstre i Frankrike får både ros og ris for sin støtte til De gule vestene. I dag ventes dramatiske ­demonstrasjoner.
Fredag 7. desember 2018
KAMP: Protester mot avgifter og industrinedleggelser viser oss at klimasaken ikke vil gå uten at arbeidere og folk flest er med på laget, mener Espen Barth Eide i Ap.
Torsdag 6. desember 2018
FORURENSING: Verdens samlede CO2-utslipp har vokst svært mye i år. Hovedårsaken er mer kullkraft i Asia.
Onsdag 5. desember 2018
SPAGAT: Klimaminister Ola Elvestuen reiser til Polen for å styrke de internasjonale klimaavtalene, men hjemme i Norge når han ikke sine egne klimamål. – Vi vil ikke ha industridød, sier han.
Tirsdag 4. desember 2018
SER HAN DEM NÅ? En lederløs, refleksgul bevegelse ryster Macrons Frankrike i sine grunnvoller. Kan han stoppe «de gule vestene» med tåregass og politi?
Mandag 3. desember 2018
REGIMEENDRING: Mexicos nye president ønsker å reise seg som en solidarisk leder i Mellom-Amerika. Men eksperter er usikre på om han vil klare å få bukt med korrupsjonen i landet.
Lørdag 1. desember 2018
I BEVEGELSE: Også i Kina har kvinner latt seg inspirere av metoo. Stadig flere bryter stillheten, i kamp mot sensur og mannsdominans.