Torsdag 4. oktober 2018
DANCING QUEEN: Statsminister Theresa May entret scenen på det konservative landsmøtet i Birmingham til Abbas «Dancing Queen», en referanse til Mays latterliggjorte forsøk på lokal dans under et statsbesøk i Kenya tidligere i år. Her er hun på vei inn til konferanselokalet sammen med ektemannen Philip May.FOTO: AARON CHOWN, AP/NTB SCANPIX
Theresa May holdt forsvarstale til partiet Tory etter åpne angrep fra Boris Johnson:
Slo tilbake mot Johnson
Boris Johnson
FORSVAR: Det konservative ­partiet er dypt splittet like før brexit-forhandlingens mest kritiske fase. Statsminister Theresa May ba i går om samhold for landets beste.

BREXIT

Det er fra hennes egne hun får det. De britiske avisene har de siste dagene skrevet en rekke saker om økende misnøye med partileder og statsminister Theresa May.

Tirsdag gikk tidligere utenriksminister Boris Johnson til angrep på Mays brexit-plan. Johnson sa den ville skape et Storbritannia i lenker og la i stedet fram sin plan for et friere, mer selvstendig land.

I går morges skrev britiske aviser om det som har blitt et opprør innad i statsministerens eget parti. The Telegraph meldte at flere ministre i Mays egen regjering ønsker henne ut. Avisas kilder er anonyme, men slutter seg til en rekke konservative politikere som åpent krever statsministerens avgang. 36 parlamentsmedlemmer for Tory har nå formelt krevd henne avsatt.

I går, på landsmøtets siste dag, slo Theresa May tilbake.

Fakta

Theresa May og brexit:

• Brexit-forhandlingene er inne i en kritisk fase før Storbritannia og EU skal bli enige om avtalen etter brexit 29. mars neste år.

• Samtidig sliter statsminister Theresa May med opprør fra høyre i sitt eget parti. Euroskeptiske parlamentarikere fra Tory-partiet forsøker å få henne avsatt.

• Opprørerne hevder at May gir for mye til EU i forhandlingene.

• I går talte Theresa May på landsmøtet i Det konservative partiet. Hun forsvarte sin egen brexit-plan og ba opprørerne i partiet om å holde hodet kaldt for landets beste.

Forsvarte sin egen plan

Theresa May kom dansende ut på scenen til Abbas «Dancing Queen» og gikk rett til en tale der hun forsvarte sin egen innsats i forhandlingene med EU. Statsministeren advarte mot indre splid på britisk side og sa at tida er inne for å samle rekkene.

– Vi går inn i den tøffeste delen av forhandlingene. Men hvis vi holder sammen, og holder hodet kaldt, kan vi få til en avtale som er bra for Storbritannia, sa hun.

May forsvarte også en hard linje i forhandlingene og ville ikke avvise å gå ut av EU uten en avtale om samarbeid og handel etter brexit. Hvis Storbritannia avviser muligheten for å gå ut av EU uten en avtale, vil motparten diktere betingelsene for avtalen, sa hun.

– EU har tilbudt Storbritannia to alternativer, sa May.

Det er å forbli i unionen «i alt annet enn navnet». Det andre er en løsning der landet går helt ut, men der Nord-Irland forblir på innsida.

– Begge alternativene er uakseptable for oss, sa May.

– Derfor har vi foreslått vårt eget alternativ. Det vi foreslår er vanskelig for EU, sa hun, før hun la ut et forsvar for sin egen brexit-plan, den såkalte Checkers-planen.

Det er en plan som både EU og Mays kritikere i Tory har avvist.

Storbritannia i håndjern

Boris Johnson brukte mesteparten av tirsdagens landsmøtetale til kraftige angrep på hovedmotstanderen Labour, det britiske arbeiderpartiet.

I kjent stil kalte Johnson Labour en «smålig samling av foreldede marxister og Hugo Chavez-dyrkende, anti-semitt-unnskyldende Kreml-apologeter».

Det var likevel den siste delen av talen som fikk mest oppmerksomhet i britiske medier. Der gikk Johnson hardt ut mot Checkers-planen.

– Chuck Checkers, sa Johnson, på norsk «kast Checkers».

Det var et åpent angrep på Theresa May, som har lagt stor innsats og tyngde i forsøket på å finne et kompromiss med EU. Johnson kalte Checkers-planen ydmykende.

– Vi får ikke lage våre egne tollregimer, vi får ikke engang lage våre egne lover, sa han til stor jubel fra delegatene på landsmøtet.

– Checkers vil demonstrere at Storbritannia, tross all sin makt og innflytelse verden rundt, tross sin ærerike parlamentariske historie, er ute av stand til å ta tilbake kontrollen, sa Johnson.

– Storbritannia vil bli paradert ned hovedgata i Brussel i håndjern, sa den tidligere utenriksministeren.

Stikk mot Johnson

I gårsdagens tale kom Theresa May også med indirekte angrep mot Boris Johnson.

Hun kritiserte hat og trakassering i den offentlige debatten og trakk fram trakassering av Labour-politikeren Diane Abbot som et skrekk-eksempel.

May sa at partiet Tory, som det største i parlamentet, har ansvar for å sette en «standard for anstendighet».

Oppfordringen var et lite skjult stikk mot den tidligere utenriksministeren, som er kjent for harde angrep på meningsmotstanderne sine og som dagen før Mays tale hadde omtalt Labour i svært harde ordelag.

magnusl@klassekampen.no

Onsdag 12. desember 2018
MOT MAY: I den britiske opposisjonens rekker vokser kravet om mistillit mot regjeringen og omkamp om brexit. Opposisjonsleder Jeremy Corbyn nøler.
Tirsdag 11. desember 2018
HØYT SPILL: En ordkrig om FNs klimaforskning vekker harme og bekymring idet Polen-toppmøtet går inn i sin siste, avgjørende uke. Diplomatene jobber på spreng for å unngå tilbakeslag.
Mandag 10. desember 2018
SPRES: Mens De gule vestene fortsetter sine protester i Frankrike, sprer bevegelsen seg. – De har blåst liv i Basra-protester, sier irakisk analytiker.
Lørdag 8. desember 2018
GUL BØLGE: Ytre venstre i Frankrike får både ros og ris for sin støtte til De gule vestene. I dag ventes dramatiske ­demonstrasjoner.
Fredag 7. desember 2018
KAMP: Protester mot avgifter og industrinedleggelser viser oss at klimasaken ikke vil gå uten at arbeidere og folk flest er med på laget, mener Espen Barth Eide i Ap.
Torsdag 6. desember 2018
FORURENSING: Verdens samlede CO2-utslipp har vokst svært mye i år. Hovedårsaken er mer kullkraft i Asia.
Onsdag 5. desember 2018
SPAGAT: Klimaminister Ola Elvestuen reiser til Polen for å styrke de internasjonale klimaavtalene, men hjemme i Norge når han ikke sine egne klimamål. – Vi vil ikke ha industridød, sier han.
Tirsdag 4. desember 2018
SER HAN DEM NÅ? En lederløs, refleksgul bevegelse ryster Macrons Frankrike i sine grunnvoller. Kan han stoppe «de gule vestene» med tåregass og politi?
Mandag 3. desember 2018
REGIMEENDRING: Mexicos nye president ønsker å reise seg som en solidarisk leder i Mellom-Amerika. Men eksperter er usikre på om han vil klare å få bukt med korrupsjonen i landet.
Lørdag 1. desember 2018
I BEVEGELSE: Også i Kina har kvinner latt seg inspirere av metoo. Stadig flere bryter stillheten, i kamp mot sensur og mannsdominans.