Onsdag 3. oktober 2018
MED LULA I RYGGEN: Ettersom den populære eks-presidenten Lula fortsatt sitter i fengsel, har Fernando Haddad blitt PTs nye presidentkandidat. For kort tid siden visste få hvem han var, nå like før valget i Brasil 7. oktober fosser han framover på meningsmålinger. FOTO: ANDRE PENNER, AP/NTB SCANPIX
Lulas erstatter Fernando Haddad tar opp kampen mot ytre høyres presidentkandidat Bolsonaro:
Filosofen ­seiler fram
VALGKAMP: Haddad på et valgkamparrangement med skjorte-påskriften «Fri Lula».
Georg Wink
TAR KAMPEN: Fernando Haddad blir kalt Lulas marionette. Brasil-forsker mener derimot at filosofidoktoren vil ta et grundig oppgjør med landets rikeste, noe Lula selv aldri gjorde.

BRASIL

Det brasilianske arbeiderpartiet (PT) hadde bare én plan for å gå seirende ut av årets presidentvalg: Luiz Inácio «Lula» da Silva. Den tidligere presidenten og arbeiderklasse­helten ledet lenge overlegent på ­meningsmålinger.

Det var bare ett problem: Lula sitter i fengsel – og det for en korrupsjonsdom han selv og hans tilhengere mener er politisk motivert.

Da valgdomstolen i forrige måned besluttet at den fengslede Lula ikke får stille som kandidat til årets presidentvalg, måtte derfor PT grave fram en plan B som egentlig ikke fantes. Valget falt på yrkespolitikeren og filosofidoktoren Fernando Haddad (55).

Fakta

Valg i Brasil:

• Søndag 7. oktober avholdes første runde av presidentvalget, i tillegg til kongress- og delstatsvalg.

• Dersom ingen av presidentkandidatene får mer enn halvparten av stemmene, vil andre presidentvalgomgang avholdes 28. oktober.

• Ifølge meningsmålinger vil trolig arbeiderpartiets Fernando Haddad og ytre høyre-kandidaten Jair Bolsonaro få flest stemmer.

• Årets valg blir omtalt som et protestvalg, der sentrumspartiene har fått relativt lav oppslutning. Samtidig har ytterpartiene styrket seg på meningsmålinger.

Uventet suksess

Nå kan det se ut til PTs strategi har fungert. En ny meningsmåling søndag, kun én uke før valget, viser at det er teknisk uavgjort mellom Haddad og ytre høyre-kandidaten Jair Bolsonaro. Mens Haddad har 25,2 prosent støtte, ligger Bolsonaro på 28,2 prosent, men med en feilmargin på 2,2 prosent opp eller ned.

«Det er et kunststykke. For mindre enn seks måneder siden trodde jeg det var umulig», skriver Brasil-eksperten og samfunnsgeografen Torkjell Leira i et innlegg på Facebook.

Dermed har arbeiderpartiet i stor grad klart å overføre Lulas stemmer til Haddad, noe få trodde at ville være mulig.

– I alle valgkampanjene er han framstilt som en som er akkurat som Lula. Mange vet ikke hvem han er, selv om han er tidligere utdanningsminister og borgermester i São Paulo. Han kan dermed tre inn i rollen som en ny Lula, sier Georg Wink, førsteamanuensis i Brasil-studier ved Københavns universitet.

Bolsonaros motstykke

I en annen meningsmåling mandag hopper Bolsonaro fram med fire prosentpoeng. De andre kandidatene står imidlertid stille, noe som tyder på at Haddad fortsatt vil bli utfordreren.

Dersom de to går videre i første valgomgang, ligger det an til at andre og siste valgrunde 28. oktober vil stå mellom to ytterpunkter fra høyre og venstre.

Som politiker er Haddad Bolsonaros rake motsetning. Den tidligere militæroffiseren Bolsonaro er kjent for å appellere til velgerne gjennom å ­tilby enkle løsninger på ­Brasils største samfunns­utfordringer. Som svar på den økende volden i landets storbyer, vil Bolsonaro sette inn flere militærstyrker og liberalisere landets våpenlover. Haddad, derimot, tyr til ­samfunnsvitenskapen og ­ekspertene for å finne de ­beste løsningene.

– Haddad er en annen type politiker. Han er mer opptatt av å innhente informasjon og kunnskap enn partistrategi. Det er jo bra, men i brasi­liansk politikk er det ikke fakta som teller, men over­bevisning og koalisjons­bygging, sier Wink.

Vil utfordre eliten

For å løse utfordringer som den svært dystre voldsstatistikken, har dermed Haddad et helt annet svar enn Bolsonaro:

– Haddad sier at vi må lytte til det samfunnsvitere har sagt i årtier: Vi må redusere den enorme sosiale ulikheten i landet, forteller Wink.

Han mener at Lula aldri tok et skikkelig oppgjør med landets rikeste. Selv om Lula ­innførte sosiale programmer som løftet flere millioner ­brasilianere ut av fattigdom, innførte han aldri en progressiv skattereform for sosial ­omfordeling, sier han.

– Brasil har et regressivt skattesystem, som i praksis betyr at jo mer du tjener, jo mindre betaler du. Lula og hans etterfølger Dilma Rousseff var ikke modige nok til å gjøre noe med dette.

Dersom Haddad vinner presidentvalget vil han derfor gå til angrep på president Michel Temers nyliberale politikk, men også på Lula og Dilmas skattepolitikk.

– Han går til valg med løfter om skattekutt til de fattige, og vil øke skattene til de rike.

Haddad vil dessuten styrke rettighetene til LHBT-personer og urfolk, som er to grupper som er svært utsatt for vold og drap i Brasil.

Hindre på veien

På tross av at meningsmålingene viser en positiv utvikling for PT, har han fortsatt mange velgere å overbevise.

– En stor del av hans velgergruppe husker at de fortsatt hadde en jobb å gå til fem år siden, noe de ikke lenger har. Mange assosierer PT og Haddad med den massive arbeidsledigheten, sier han.

Brasil befinner seg i dag i en dyp økonomisk krise. Haddad er derfor nødt til å kombinere en ansvarlig sosialpolitikk med en ansvarlig finanspolitikk. I tillegg er befolkningens tillit til politikken og demokratiet svekket på grunn av en rekke korrupsjonssaker.

En seier for Haddad kan imidlertid bety en styrking av demokratiet, tror Wink.

– Landet er polarisert, men Haddad anerkjenner at landet er polarisert – han ser at de rike er få og de fattige er mange og vil gjøre noe med det.

Dersom Haddad vinner vil han være avhengig av å søke politiske løsninger med konservative i kongressen.

– Vi vet heller aldri om Haddad vinner. Ofte ruller mediene opp en skandale rett før valget. Mediene er styrt av de rikeste, og de vil heller se høyrekandidaten Bolsonaro enn Haddad som president, sier Wink.

utenriks@klassekampen.no

Onsdag 12. desember 2018
MOT MAY: I den britiske opposisjonens rekker vokser kravet om mistillit mot regjeringen og omkamp om brexit. Opposisjonsleder Jeremy Corbyn nøler.
Tirsdag 11. desember 2018
HØYT SPILL: En ordkrig om FNs klimaforskning vekker harme og bekymring idet Polen-toppmøtet går inn i sin siste, avgjørende uke. Diplomatene jobber på spreng for å unngå tilbakeslag.
Mandag 10. desember 2018
SPRES: Mens De gule vestene fortsetter sine protester i Frankrike, sprer bevegelsen seg. – De har blåst liv i Basra-protester, sier irakisk analytiker.
Lørdag 8. desember 2018
GUL BØLGE: Ytre venstre i Frankrike får både ros og ris for sin støtte til De gule vestene. I dag ventes dramatiske ­demonstrasjoner.
Fredag 7. desember 2018
KAMP: Protester mot avgifter og industrinedleggelser viser oss at klimasaken ikke vil gå uten at arbeidere og folk flest er med på laget, mener Espen Barth Eide i Ap.
Torsdag 6. desember 2018
FORURENSING: Verdens samlede CO2-utslipp har vokst svært mye i år. Hovedårsaken er mer kullkraft i Asia.
Onsdag 5. desember 2018
SPAGAT: Klimaminister Ola Elvestuen reiser til Polen for å styrke de internasjonale klimaavtalene, men hjemme i Norge når han ikke sine egne klimamål. – Vi vil ikke ha industridød, sier han.
Tirsdag 4. desember 2018
SER HAN DEM NÅ? En lederløs, refleksgul bevegelse ryster Macrons Frankrike i sine grunnvoller. Kan han stoppe «de gule vestene» med tåregass og politi?
Mandag 3. desember 2018
REGIMEENDRING: Mexicos nye president ønsker å reise seg som en solidarisk leder i Mellom-Amerika. Men eksperter er usikre på om han vil klare å få bukt med korrupsjonen i landet.
Lørdag 1. desember 2018
I BEVEGELSE: Også i Kina har kvinner latt seg inspirere av metoo. Stadig flere bryter stillheten, i kamp mot sensur og mannsdominans.