Klassekampen.no
Mandag 1. oktober 2018
FORFATTER: Og førsteamanuensis ved Universitetet i Sørøst-Norge i Bø i Telemark. FOTO: ELSE BØRTE
Kos og danseband

Heidi Stavrum

Medforfatter av dansebandboka «Dans med meg»

Den nye boka «Dans med meg» tar det norske dansebandmiljøet på kornet.

Intervju

Hva er det med dansebandkulturen og hva har dere forsøkt å fange med «Dans med meg»?

– Dansebandkulturen er fascinerende på så mange måter. En ting er alle de dedikerte danserne. og fanskaren til dansebandene, som reiser rundt fra sted til sted med begeistring i blikket. Dansebandmusikernes folkelige vagabondliv er et annet aspekt. Så er det den herlige estetikken, med danseklær, glitrende dresser og fargerikt campingliv. Det er også interessant at dansebandkulturen lever litt sitt eget liv, på utsiden av det etablerte kulturlivet.

Boka deres består jo av mer bilder enn tekst. Har du en personlig favoritt blant alle fotografiene til Peter Beste?

– Det er veldig mange fine og kule bilder i boka, og vanskelig å velge en favoritt. Men jeg liker bildet av musikeren Steinar Engelbrektson i Slagerteltet på Seljordfestivalen spesielt godt. Engelbrektson står oppå en benk med det hvite trekkspillet over skuldra i et hav av jublende publikum. Et godt fanget øyeblikk, på en ellevill festivalkveld i Seljord.

Mens resten av det store musikkfeltet har endret seg i rekordfart siden strømmingens inntog, virker dansebandmusikken å holde stø outsider-kurs. Er det en riktig betraktning eller er jeg på bærtur?

– Dansebandbransjen merker også konsekvensene av digitaliseringen. Cd-salget, som tradisjonelt har vært en god inntektskilde for dansebandene. har gått ned. Men på den annen side, har strømmingen kanskje gjort musikken tilgjengelig for flere? Til og med på Tidal finnes det egne spillelister for danseband. Turnering og spilling på festivaler og dansegallaer har alltid vært avgjørende for dansebandenes eksistens og økonomi, og nå blir dette kanskje en enda mer viktigere inntektskilde enn før. Dette minner jo om situasjonen i musikkbransjen for øvrig.

Hvem er den typiske dansebandfan? Finnes det i det hele tatt en «typisk dansebandfan»?

– Det finnes i alle fall veldig mange dansebandfans. Noen er veldig dedikerte, nesten fanatiske, når de kjører etter turnébussen til sine favorittartister og møter opp på alle spillejobbene. Danserne er en annen gjeng. De er opptatt av at musikken skal være dansbar og at dansegulvet er stort nok og glatt nok, de kler seg i fargerike danseantrekk og drikker for det meste vann. Men både fansen og danserne er stort sett helt vanlige folk. Ofte er de veldig glade, og ofte kommer de fra andre steder i landet enn hovedstaden.

Hvor lytter du helst til musikk og hvor handler du musikk?

– Det aller beste er å høre musikk live. Men jeg lytter nok i praksis mest via mobilen, eller strømmer fra Mac til stereoen. Har nesten helt slutta å kjøpe plater, men abonnerer på strømmetjenester. I perioder flere, men akkurat nå er det visst bare Tidal.

Hva slags framtid har albumformatet?

– Albumformatet vil nok leve enda en god stund i dansebandbransjen. Og med fare for å få noen på nakken, så synes jeg egentlig ikke diskusjonen om albumformatets framtid er så interessant. God musikk er vel god uansett format?

Hva er den neste konserten du skal på?

– Jeg skal på Jonas Alaska og David Wallumrød på Bø Jazzklubb 6. oktober.

Hvilken ny artist vil du skryte av?

– Folkemusikkduoen Røine/Warg. Verken Anders Røine eller Daniel Sandén-Warg er nye, men duoen deres er ny, og den første plata kommer i høst. Jeg har hørt dem live et par ganger. De fortjener et stort publikum!

eirikb@klassekampen.no

Artikkelen er oppdatert: 10. desember 2018 kl. 12.05
Mandag 10. desember 2018
AlbumKaja Draksler / Petter Eldh / Christian Lillinger«Punkt.Vrt.Plastik»Intakt RecordsHHHHHIFor en stund tilbake kom jeg over...
Mandag 10. desember 2018
Et konsertopptak med en nesten løssluppen Carlos Kleiber sender lyttingen på sporet av gresk mytologi.
Mandag 10. desember 2018
dokumentar«En gang Aurora»Regi og manus: Benjamin Langeland og Stian ServossFlimmer Film«Nitti prosent av alle debutanter gir seg etter én plate.
Mandag 10. desember 2018
Syv kvelder med Bob Dylan i New York, tretti år etter at hans fortsatt pågående Never Ending Tour startet. Vi var der.
Mandag 10. desember 2018
AlbumAlessia Cara«The Pains of Growing»Def Jam Recordings/Universal MusicHHHHIIPå tross av en i utgangspunktet tydelig avsender,...
Mandag 10. desember 2018
ALBUMEarl Sweatshirt«Some Rap Songs»Tan Cressida/Sony MusicHHHHHIDet ser ut som om Earl Sweatshirt er i ferd med å gå ut av...
Mandag 10. desember 2018
AlbumBuilding Instrument«Mangelen min»Hubro/MusikkoperatøreneHHHHJIBuilding Instrument lager kunstmusikk som både føles varm og...
Mandag 10. desember 2018
Å lese og lytte etter det historiske ved musikken, kan sette deg på sporet av barokke tidsfornemmelser, duften av mugne notetidsskrift og en brannmester i Trondheim.