Onsdag 19. september 2018
Kim og Moon mener de har tatt et stort skritt mot fred på Koreahalvøya
Nord-Korea og Sør-Koreas ledere har inngått en rekke nye avtaler og vil blant annet samarbeide om en OL-søknad. Spørsmålet er om det er nok for USA.
Publisert: 19 September 09:24
Nord-Korea og Sør-Koreas ledere har inngått en rekke nye avtaler og vil blant annet samarbeide om en OL-søknad. Spørsmålet er om det er nok for USA.
Tonen var hjertelig og smilene brede da Nord-Koreas leder Kim Jong-un og Sør-Koreas president Moon Jae-in onsdag la fram en felles erklæring etter toppmøtet i Pyongyang.
Begge mener at de har tatt et stort skritt mot fred og full atomnedrustning ved å inngå en rekke nye avtaler som både omhandler sikkerhetsspørsmål og nedrustning, samt tiltak for å bedre kontakten og samarbeidet mellom de to landene.
- Vi er blitt enige om å gjøre Nord-Korea til et fredens land som er fritt for atomvåpen og atomtrusler, sa Kim da han holdt pressekonferanse sammen med Moon utenfor gjestehuset der den sørkoreanske presidenten bor under det to dager lange oppholdet.
Kim har blant annet lovet permanent nedleggelse av Nord-Koreas viktigste atomanlegg hvis USA svarer med tilsvarende tiltak. Han åpner også for å la internasjonale observatører overvåke nedleggelsen av et testanlegg for raketter og en utskytingsrampe.
De to landene vil også forsøke å jobbe fram en felles søknad om å arrangere sommer-OL i 2032, samt samarbeide om sommer-OL i Japan i 2020.

Skepsis og optimisme i USAMøtet i Pyongyang er blitt fulgt med argusøyne i Washington der en del republikanere frykter at Moons tilnærming er for myk.
Mens president Donald Trump skriver på Twitter at de to har inngått noen "spennende avtaler", er den republikanske senatoren Lindsey Graham langt mer skeptisk. I en Twitter-melding uttrykker han frykt for at toppmøtet kan undergrave utenriksminister Mike Pompeo og FN-ambassadør Nikki Haleys forsøk på å legge mest mulig press på Nord-Korea.
- Mens Nord-Korea har sluttet å teste missiler og kjernfysisk utstyr, har de IKKE gått videre til atomnedrustning, skriver Graham.
Meningen er at samtalene mellom Moon og Kim også skal legge til rette for et nytt toppmøte mellom Kim og Trump. Ifølge det amerikanske nyhetsbyrået AP er det imidlertid usikkert om resultatet er godt nok til at Trump kan ta opp stafettpinnen der Moon etterlot den.
Mens amerikanerne krever full atomnedrustning uten betingelser, har Nord-Korea først ønsket en erklæring om at Koreakrigen formelt er avsluttet. Verken Moon eller Kim nevnte imidlertid dette kravet onsdag.
Koreakrigen begynte i 1950 og kamphandlingene ble avsluttet med en våpenhvileavtale i 1953, men den er fortsatt ikke formelt avsluttet.

Kim til Seoul?Det er første gang Moon besøker Nord-Korea, som hans foreldre flyktet fra under Koreakrigen for snart 70 år siden. Under pressekonferansen kunngjorde Kim at han vil besøke Seoul så snart som mulig. Hvis besøket blir en realitet, vil han være den første nordkoreanske lederen som besøker den sørkoreanske hovedstaden siden de to landene ble atskilt mot slutten av andre verdenskrig i 1945.
Kim og Moon er også enige om å opprette en buffersone mellom landene for å redusere militære spenning og unngå utilsiktede sammenstøt. De vil dessuten fjerne elleve vaktposter i grensebyen Panmunjom innen desember, samt rydde vekk landminer på begge sider. Det skal også innføres flyforbud for fly, helikoptre og droner ved grenselinjen.

Storslått velkomstKim har sørget for å gi Moon en storslått velkomst til den nordkoreanske hovedstaden. Etter ankomsten tirsdag kjørte de to i en åpen limousine der de ble møtt av titusener av festkledde nordkoreanere som viftet med blå og hvite flagg som symboliserer en gjenforening mellom de to landene.
Senere onsdag skal de to spise sammen på en nyåpnet fiskerestaurant ved bredden av Taedong-elven, ettersom Moon selv har sagt at han vil spise på en vanlig restaurant med vanlige nordkoreanere under besøket.
Deretter er det klart for en oppvisning med 17.000 barn på den enorme 1. mai-stadionen. Torsdag skal Kim og Moon besøke vulkanen Paektu, som ligger på grensen mellom Nord-Korea og Kina.
De to første toppmøtene mellom Kim og Moon har foregått i grensebyen Panmunjom i den demilitariserte sonen.


(©NTB)
Onsdag 12. desember 2018
VOLDTEKT: Høyres justispolitiske talsperson Peter Frølich mener minstestraffen for voldtekt er for høy. Han vil løfte diskusjonen inn i regjeringsforhandlingene med KrF, Frp og Venstre.
Onsdag 12. desember 2018
MOT MAY: I den britiske opposisjonens rekker vokser kravet om mistillit mot regjeringen og omkamp om brexit. Opposisjonsleder Jeremy Corbyn nøler.
Onsdag 12. desember 2018
Finnmark fylkeskommune vil erstatte skolebibliotekarene med elevvakter og chatte­tjenester. Nå frykter Bibliotekforeningen at dette er starten på en ny trend.
Onsdag 12. desember 2018
• Den som vet hvordan pølser lages og anbudsprosesser går for seg, får aldri en rolig natts søvn igjen. I høst har flere aviser sett nærmere på bakgrunnen for at britiske Go-Ahead vant anbudet på...
Tirsdag 11. desember 2018
I medienes dekning av selvmord blir helsevesenet ofte utpekt som syndebukker, mener psykiatrisk sykepleier Rita Småvik. Hun frykter at det kan gjøre forebygging vanskeligere.
Tirsdag 11. desember 2018
HØYT SPILL: En ordkrig om FNs klimaforskning vekker harme og bekymring idet Polen-toppmøtet går inn i sin siste, avgjørende uke. Diplomatene jobber på spreng for å unngå tilbakeslag.
Tirsdag 11. desember 2018
FORSLAG: Venstrevridde eksperter vil lage et nytt europeisk parlament og la institusjonen rå over et kjempebudsjett på 4 prosent av Europas BNP.
Tirsdag 11. desember 2018
• Hvordan redde Europa fra EU-kritiske populister? Blant dem som har forsøkt å svare på det spørsmålet, er Frankrikes president Emmanuel Macron. Han kom til makten med en ambisiøs reformplan for unionen, som skulle sikre økonomisk stabilitet...
Mandag 10. desember 2018
MDG-politiker og forfatter Eivind Trædal har fått politiske motstandere på døra. Han mener grensa for aktivisme, også den kunstneriske, går ved dørstokken til folks privatliv.
Mandag 10. desember 2018
Syv kvelder med Bob Dylan i New York, tretti år etter at hans fortsatt pågående Never Ending Tour startet. Vi var der.