Onsdag 19. september 2018
Ett terrorangrep i timen i fjor, men færre enn året før
Antallet terroraksjoner falt kraftig i fjor, og antallet ofre for slike aksjoner falt enda mer, viser en rapport fra amerikansk UD.
Publisert: 19 September 20:33
Antallet terroraksjoner falt kraftig i fjor, og antallet ofre for slike aksjoner falt enda mer, viser en rapport fra amerikansk UD.
Amerikansk UD la onsdag fram sin årlige rapport om terrorisme og konstaterer at antallet slike angrep i fjor falt med 23 prosent fra året før.
I 2017 fant det ifølge rapporten sted 8.584 terrorangrep, noe som tilsvarer ett i timen. Angrepene kostet 18.753 mennesker livet, en nedgang på 27 prosent fra året før. Tallet inkluderer også 4.430 gjerningspersoner.

Verst i Afghanistan og Irak100 land ble rammet av terror i 2017, men seks av ti terrorangrep fant sted i Afghanistan, Irak, Pakistan, India og Filippinene.
Sju av ti som ble drept i slike angrep, ble drept i Afghanistan, Irak, Nigeria, Somalia og Syria, går det videre fram.
Afghanistan topper lista over ofre med 4.672 drepte, mens 4.269 ble drept i terroraksjoner i Irak.

Ny fareAt antallet terroraksjoner falt såpass kraftig i fjor, skyldtes først og fremst at den ytterliggående islamistgruppa IS ble nedkjempet i Irak og Syria, konstaterer rapporten.
Dette har imidlertid gitt nye utfordringer, ettersom mange IS-krigere har funnet veien til andre land, har etablert egne nettverk og utgjør en ny fare der.
IS gjennomførte i fjor terroraksjoner i land som Storbritannia, Spania, Egypt, USA og Filippinene, og den ytterliggående islamistgruppa truer nå også Kina og kinesiske interesser verden over, ifølge rapporten.
Selv om al-Qaida har havnet i skyggen av IS de siste årene, utgjør også denne gruppen fortsatt en betydelig fare og sto i fjor blant annet bak lastebilbomben som kostet over 300 mennesker livet i Somalias hovedstad Mogadishu.

Anklager IranDen tredje store faren er ifølge amerikansk UD Iran, som igjen er flyttet til toppen av USAs liste over land som støtter terrorgrupper.
Ifølge rapporten sprer Iran og grupper som støttes av iranske myndigheter, terror i Afghanistan Bahrain, Irak, Libanon og Jemen.
Iranske soldater og Iran-støttede militsgrupper, som libanesiske Hizbollah, har også kommet styrket ut av krigen i Syria og forsøker nå å få fotfeste andre steder, heter det videre.
(©NTB)
Lørdag 15. desember 2018
• Den norske offentligheten deler seg i synet på den franske protestbevegelsen som har fått navnet «de gule vestene». Er de voldelige opportunister som ødelegger for en flott president, eller småfolk som uttrykker legitim bekymring når nye...
Lørdag 15. desember 2018
Mens netthandel på bøker har tatt av i Sverige, foretrekker nordmenn fremdeles å handle bøker over disk.
Lørdag 15. desember 2018
ÅTVARAR: Mette Nord seier ho ikkje veit kor LO landar i EØS-spørsmålet i 2021, og vil sjølv ikkje garantera for avtalen.
Lørdag 15. desember 2018
VINNERSAK?: Kan en «Green New Deal» bli for Demokratene det «Make America Great Again» var for Donald Trump?
Lørdag 15. desember 2018
Livsvilje: I blandingen av liv og verk trer Anne Karin Elstad fram i Hilde Hagerups biografi.
Fredag 14. desember 2018
160 millioner kroner har det kostet å totalrenovere «Hestmanden». Nå må museumsskipet legge til kai fordi Kulturdepartementet ikke vil gi fem millioner kroner i økt støtte.
Fredag 14. desember 2018
LOV: Nav-kontorene mener innføringen av lovpålagt aktivitetsplikt hjelper ungdommen, men andelen unge på sosialhjelp er like høy som før loven kom.
Fredag 14. desember 2018
• Onsdag stemte folkevalgte i den svenske Riksdagen gjennom et nytt budsjettet for 2019. Med knapt flertall var det budsjettet fra de borgerlige partiene Moderaterna og Kristdemokraterna som vant, mot forslaget fra dagens rødgrønne...
Fredag 14. desember 2018
TRØBBEL: De fleste land vil ikke heve sine klimaambisjoner. Forhandlingene under klimatoppmøtet i Polen er i ferd med å gå seg fast.
Torsdag 13. desember 2018
Mange var sikre på at Amazon ville etablere seg i Sverige denne høsten. Men satsingen lar vente på seg.