Onsdag 19. september 2018
Kina lover lavere toll og åpnere økonomi
Kinas statsminister Li Keqiang lover å åpne kinesisk økonomi i et enda raskere tempo. Landet har nylig blitt påført ytterlige amerikansk straffetoll.
Publisert: 19 September 13:31
Kinas statsminister Li Keqiang lover å åpne kinesisk økonomi i et enda raskere tempo. Landet har nylig blitt påført ytterlige amerikansk straffetoll.
– Vi står ved et veiskille og valget mellom globalisering og deglobalisering, sa Li under et møte World Economic Forum i den kinesiske byen Tianjin onsdag.
Li gjentok Kinas mål om å reformere økonomien, bedre kårene for utenlandske selskaper og senke tollen. I tillegg ønsker Li å styrke opphavsretten, som lenge har vært lite beskyttet i Kina, men som den siste tiden har fått økt oppmerksomhet.
– All tyveri av IP utført av kinesiske eller utenlandske selskaper, vil bli håndtert med strenge straffer, sa Li til AFP.
Kinesiske børser steg onsdag, som følge av økt optimisme om at USA og Kina kan bli enige. Både Hang Seng-indeksen på Hongkong-børsen og Shanghai-børsen steg med snaue 1,1 prosent, opp til henholdsvis 27.407 og 2.730 poeng.

Made in China 2025Med initiativet «Made in China 2025», som fremmer kinesisk verdensdominans innen robotikk og elektronikk gjennom subsidier til kinesiske selskaper og merker, har Kina håpet å løfte inntektene til landets fattige.
Men både USA og Europa har kritisert slike tiltak som et brudd på Beijings løfter om å behandle alle selskaper likt. Kina forsøker derfor nå å presentere handelsplaner som er ment å tjene landet på en slik måte at det ikke forarger handelspartnere, mener Paul Haenle, direktør i tankesmia Carnegie-Tsinghua Center for Global Policy.

– Kina vet ikke hva USA vil– Jeg tror det er intern debatt i Kina om dette. Håndterte vi det riktig? Er det en måte å innrømme til USA og andre aktører at vi kinesere må gjøre endringer? spør Haenle.
– Men å gjøre det uten at det fremstår som om man gir etter for USA, blir vanskelig, tilføyer han.
President Donald Trump har varslet en toll på 10 prosent på kinesiske varer verdt 200 milliarder dollar fra og med neste uke. Kina varslet umiddelbart et mottiltak, men ifølge analytikeren foregår handelskrigen uten at Kina egentlig vet hva amerikanerne krever.
– I bunn og grunn er ikke USAs krav tydelige. Uten tydelighet om hva Trump egentlig vil, er det ikke gode utsikter for framskritt, sier Li.
(©NTB)
Lørdag 15. desember 2018
• Den norske offentligheten deler seg i synet på den franske protestbevegelsen som har fått navnet «de gule vestene». Er de voldelige opportunister som ødelegger for en flott president, eller småfolk som uttrykker legitim bekymring når nye...
Lørdag 15. desember 2018
Mens netthandel på bøker har tatt av i Sverige, foretrekker nordmenn fremdeles å handle bøker over disk.
Lørdag 15. desember 2018
ÅTVARAR: Mette Nord seier ho ikkje veit kor LO landar i EØS-spørsmålet i 2021, og vil sjølv ikkje garantera for avtalen.
Lørdag 15. desember 2018
VINNERSAK?: Kan en «Green New Deal» bli for Demokratene det «Make America Great Again» var for Donald Trump?
Lørdag 15. desember 2018
Livsvilje: I blandingen av liv og verk trer Anne Karin Elstad fram i Hilde Hagerups biografi.
Fredag 14. desember 2018
160 millioner kroner har det kostet å totalrenovere «Hestmanden». Nå må museumsskipet legge til kai fordi Kulturdepartementet ikke vil gi fem millioner kroner i økt støtte.
Fredag 14. desember 2018
LOV: Nav-kontorene mener innføringen av lovpålagt aktivitetsplikt hjelper ungdommen, men andelen unge på sosialhjelp er like høy som før loven kom.
Fredag 14. desember 2018
• Onsdag stemte folkevalgte i den svenske Riksdagen gjennom et nytt budsjettet for 2019. Med knapt flertall var det budsjettet fra de borgerlige partiene Moderaterna og Kristdemokraterna som vant, mot forslaget fra dagens rødgrønne...
Fredag 14. desember 2018
TRØBBEL: De fleste land vil ikke heve sine klimaambisjoner. Forhandlingene under klimatoppmøtet i Polen er i ferd med å gå seg fast.
Torsdag 13. desember 2018
Mange var sikre på at Amazon ville etablere seg i Sverige denne høsten. Men satsingen lar vente på seg.