Onsdag 19. september 2018
Drapssiktet afghaner ute av koma, fengsles i én uke
Den 18 år gamle afghaneren som er siktet for dobbeltdrapet i Trondheim, er varetektsfengslet i én uke. Onsdag våknet 18-åringen fra koma.
Publisert: 19 September 17:12
Den 18 år gamle afghaneren som er siktet for dobbeltdrapet i Trondheim, er varetektsfengslet i én uke. Onsdag våknet 18-åringen fra koma.
Hans forsvarer, advokat Tore Angen, dro onsdag til St. Olavs hospital sammen med en tolk for å møte den dobbeltdrapssiktede 18-åringen, men ble anbefalt å vente med dette møtet. Det er derfor usikkert om han får snakket med klienten allerede onsdag.
– Han er våken, men medisinert, slik at de mente at det ikke hadde noen hensikt å snakke med ham om saken. Jeg så ham, men etter råd fra overlegen snakket jeg derfor ikke med ham, sier Tore Angen til Adresseavisen.
Asylsøkeren er siktet for drap på to av sine afghanske venner og for å ha skadd en tredje. Han ble skutt i beinet av politiet under pågripelsen på Trondheim sentralstasjon mandag kveld. På sykehuset ble han lagt i kunstig koma, men våknet onsdag, og tilstanden skal da ha virket noe bedre. I tillegg til skuddskaden hadde tenåringen også påført seg selv noen skader, opplyser advokaten.

Fengslet i én ukeEt politiavhør blir tidligst gjennomført på torsdag.
– Det vil tidligst bli i morgen. Men jeg vet ikke om han ønsker å forklare seg, eller om jeg vil råde ham til å forklare seg til politiet. Uansett vil dette tidligst skje ut på dagen, sier Angen.
Politiet ba onsdag om varetektsfengsling i to uker med restriksjoner for 18-åringen. Angen sier til VG at han på vegne av sin klient har samtykket til varetektsfengsling, men kun i én uke, noe Sør-Trøndelag tingrett i Trondheim landet på, skriver Dagbladet.
Fengslingsmøtet ble avgjort som såkalt kontorforretning der personen som er siktet, ikke trenger å møte.

Skadd 18-åring avhørtDet var Nasratullah Hashimi (19) og Reza Alizada (17) som ble drept i Prinsens gate i Trondheim mandag. Begge hadde fått opphold i Norge. Dette gjelder også 18-åringen som ble skadd og nå er utskrevet fra sykehus. Han ble avhørt av politiet tirsdag.
– Jeg snakket med min klient første gang tirsdag. Han er bare 18 år og er, ut fra min vurdering, godt ivaretatt i lys av den situasjonen han er i, sier hans bistandsadvokat, Sigrun Dybvad, til Adresseavisen.
Den siktede 18-åringen kom til Trondheim i august, etter å ha bodd på mottak et annet sted i landet.
– Etterforskningen fortsetter med fullt trykk, og vi har fått teknisk og taktisk bistand fra Kripos, opplyser politiet.
(©NTB)
Onsdag 12. desember 2018
VOLDTEKT: Høyres justispolitiske talsperson Peter Frølich mener minstestraffen for voldtekt er for høy. Han vil løfte diskusjonen inn i regjeringsforhandlingene med KrF, Frp og Venstre.
Onsdag 12. desember 2018
MOT MAY: I den britiske opposisjonens rekker vokser kravet om mistillit mot regjeringen og omkamp om brexit. Opposisjonsleder Jeremy Corbyn nøler.
Onsdag 12. desember 2018
Finnmark fylkeskommune vil erstatte skolebibliotekarene med elevvakter og chatte­tjenester. Nå frykter Bibliotekforeningen at dette er starten på en ny trend.
Onsdag 12. desember 2018
• Den som vet hvordan pølser lages og anbudsprosesser går for seg, får aldri en rolig natts søvn igjen. I høst har flere aviser sett nærmere på bakgrunnen for at britiske Go-Ahead vant anbudet på...
Tirsdag 11. desember 2018
I medienes dekning av selvmord blir helsevesenet ofte utpekt som syndebukker, mener psykiatrisk sykepleier Rita Småvik. Hun frykter at det kan gjøre forebygging vanskeligere.
Tirsdag 11. desember 2018
HØYT SPILL: En ordkrig om FNs klimaforskning vekker harme og bekymring idet Polen-toppmøtet går inn i sin siste, avgjørende uke. Diplomatene jobber på spreng for å unngå tilbakeslag.
Tirsdag 11. desember 2018
FORSLAG: Venstrevridde eksperter vil lage et nytt europeisk parlament og la institusjonen rå over et kjempebudsjett på 4 prosent av Europas BNP.
Tirsdag 11. desember 2018
• Hvordan redde Europa fra EU-kritiske populister? Blant dem som har forsøkt å svare på det spørsmålet, er Frankrikes president Emmanuel Macron. Han kom til makten med en ambisiøs reformplan for unionen, som skulle sikre økonomisk stabilitet...
Mandag 10. desember 2018
MDG-politiker og forfatter Eivind Trædal har fått politiske motstandere på døra. Han mener grensa for aktivisme, også den kunstneriske, går ved dørstokken til folks privatliv.
Mandag 10. desember 2018
Syv kvelder med Bob Dylan i New York, tretti år etter at hans fortsatt pågående Never Ending Tour startet. Vi var der.